ИЗВОРИТЕ

Статиите в сайта => Кътчето на Веласкес => Topic started by: velaskes on април 26, 2016, 09:49:47 am

Title: Икономика на истината
Post by: velaskes on април 26, 2016, 09:49:47 am
Икономиката в днешно време служи на богатите и привилигированите, за да защитават и утвърждават своите позиции. Нямащите стават все по-нямащи а имащите имат много повече отколкото изобщо някога ще им е нужно. Но кой съм аз да казвам кой от какво има нужда нали. Може да имат нужда от няколко нови небостъргача, тропически остров или глобално влияние в политиката. Та това е икономиката и изобщо цялата изградена система. И малкия човек има избора да участва в тази система или да рискува да не може да посрещне първостепенните си нужди. А това не е никакъв избор. Тоест хората в тяхната си масовост са манипулирани и подтискани, за да се принудят да работят за тази безнадеждна мракобесна икономика.
Сегашната икономика/капитализъм е изградена на погрешни да не кажа извратени принпципи. Ето някои от тях: вярването, че няма достатъчно за всички; че не бива да се регулира външно; и че всичко може да се търгува на пазара, абсолютно всичко/търсенето определя предлагането/.
Планетата Земя има безкраен ресурс да поддържа органичен живот, дотук с "няма достатъчно". Ако държавата или някакъв регулаторен орган или комисия имат правото да се бъркат в свободния пазар корпорациите виждаш ли могат да загубят някой друг долар и да станат малко по-човечни и цивилизовани, тоест социално отговорни. И да, на свободния пазар трябва да се предлага всичко, ако имаш парите да го заплатиш имаш и правото да го получиш. Назоваваш го и е твое, без значение закони, морал и човечност. Можеш да си поръчаш бунт, война, робство, няма проблем, само внеси нужната сума.
Системата се поддържа от най-големите комплексари, които можете да си представите. Хора, които са напълно празни вътрешно, в душата им е пълна пустош, чувствителността и състрадателността им са в зародиш, а може би дори никога не са били налични. Едни от най-нещастните вътрешно индивиди, с тотално изместен фокус към външните телесни физически блага и наслади. 
Когато критичната маса индивиди се увеличава и тази икономика не посреща тяхната нужда промяната ще дойде естествено, чрез несъгласието на масата хора да участва повече в нея. Малко по-малко хората почват да се учат как да стават независими от системата и добрият им пример ще се последва от всички останали. Така ще тръгнат нещата, спокойно и естествено. Без големи социални бунтове и кръвопролития.
Title: Re:Икономика на истината
Post by: velaskes on септември 05, 2016, 01:30:28 pm
Капитализмът е последната и уж най-съвършената социално-икономическа система, която е била измислена от хората. Но това изобщо не е така. Нито е съвършена, нито пък й липсват по-добри аналози. Носи се в момента по инерция и пропада постепенно. Всичко, което се гради на лъжа и измама е обречено и е само въпрос на време да се срути.
Поддържа се от най-богатите, защото на тях им е най-изгодна. Бедните непривилигировани класи с право я презират и всячески замислят как да я свалят и заменят с нещо друго. Затова съществува подтисничество над класите. Тровят ни и ни ограничават по всякакви начини, защото държат перфектният им капитализъм да просъществува колкото се може по-дълго.
Както се вижда "перфектният" капитализъм постепенно мутира в фашистки империализъм, защото богатите стават прекалено богати и почват да си мислят, че могат да владеят света. И на един етап този процес води до зависимост на цялото човечество от волята на тайна групичка свръх привилигировани.
Title: Re:Икономика на истината
Post by: velaskes on октомври 14, 2016, 10:49:27 am
В България капитализмът няма да доведе до нищо добро, дори и за тези, които са новобогаташи. Неолиберализма, който ни спускат отвън прави страната ни все по-зависима и все по-долу на колене разчитайки на чуждата милост. Народа се заробва много стабилно. Жизнения стандарт на масата хора пада стремглаво с всеки изминал ден. Орязват се социални услуги и придобивки. Здравеопазването вече е лукс и тежко на джоба ти, ако се наложи да се лекуваш от нещо по-сериозно. Електричеството също е лукс, малко хора могат да си позволят да се отопляват на ток през зимата. Заплатите в провинцията често са дори по-ниски от минималната работна заплата и некоректните работодатели дори си позволяват да не ги изплащат редовно. Населението ни се стопява и застарява. Младите хора все по-рядко създават семейства и деца. Голямата част от тях отдавна са напуснали родината, заради безизходицата.
Работниците нямат никаква мотивация да работят, защото знаят, че са експлоатирани и че работят защото често нямат друг избор. Условията на труд са стресови и нездравословни. За какво да работиш, когато работата ще ти създаде такъв стрес, че после няма да имаш пари да излекуваш последиците от него. Бизнеса, както го наричат също не върви, поради всичко изброено дотук. Държавата налага големи данъци на фирмите. Родното производство в сравнение с чуждестранния внос е нищожно.
Та това е неолибералния капитализъм който се строи в България и който ще доведе до крайна мизерия за голямата част от народа.
А бедността и мизерията означават пълна деградация на обществото. Хората стават като животни. Не знам, може би това се цели от тайния управляващ елит. Деградиралите хора се управляват по-лесно. Но какво ще ги правиш като ги управляваш, те са напълно ненадеждни в такова състояние. А може би се стремят да ни държат упоени, полу-убити в нещо като постоянен амок. Преувеличавам разбира се, ама има и нещо вярно във всичко това.
Title: Re:Икономика на истината
Post by: velaskes on октомври 16, 2016, 09:23:22 am
Всяка силна икономика се крепи преди всичко на собственото производство и собствените услуги.
В днешно време масовото производство на всевъзможни стоки се извършва в Китай, поради ниската цена на труда там и направените огромни чуждестранни инвестиции. В България много от производствата бяха ликвидирани след прехода, понеже са неконкурентноспособни, заради морално остарелите немодернизирани средства за производство. Друга част от производствата бяха закрити с цел бърза печалба от ликвидацията им. Най-големият срам за мен като българин е драстичното съкращаване на производството в земеделието, зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството, които са типични и традиционни отрасли за нашата икономика и заменянето им с внос. Когато влезеш в един супермаркет виждаш как повечето плодове и зеленчуци, които с лекота биха могли да се произвеждат тук са внесени от други европейски държави. Вкусът им често е съмнителен, да не говорим, че някои от тях са чисто ГМО. Досега не съм срещал наистина вкусен вносен домат закупен от супермаркет. В много редки случаи наподобяват някакъв приятен вкус, но в повечето случаи вкусът им е блудкав.
В нашата страна живота на производителя е сложен и неблагодарен. Изходните му суровини са много скъпи, а изкупуват стоката му на минимални цени. Когато не може да свърже двата края какво да прави, разбира се че ще се откаже да произвежда.
 
Title: Re:Икономика на истината
Post by: velaskes on октомври 27, 2016, 10:05:55 am
Доста производители в земеделието особено са мотивирани в последните години от европейските субсидии, което е все пак нещо позитивно за едва кретащата ни икономика и някои от тези хора дори възкресяват селските стопанства и създават нови работни места.
Европейския съюз според мен е необходимо зло, защото преди това без него беше още по-зле. Сега поне има някакви правила в този бизнес.
Title: Re:Икономика на истината - пари
Post by: velaskes on декември 21, 2016, 09:35:51 am
И отново за парите, вечната и най-актуална тема, най-голямото табу, първа необходимост, съдба, фиксация, психоза, магия, живот и смърт и разбира се универсално разменно средство. Парите представляват всичко това, защото сме го избрали колективно.
Ако икономиката представлява жив организъм парите са нейната кръв.

Забележете, че парите в днешно време наистина представляват предел между живота и смъртта, тоест до такава крайна степен животите ни са обвързани с тях. Ако останеш без пари и живееш в социална обстановка, не би могъл да си набавиш елементарни неща за собствената си сигурност. Което с други думи означава глад, страдания и смърт. Не е задължително да се стига дотам, но за повечето хора, които са "програмирани" по определен начин като социални животни липсата на пари ще ги доведе до нелицеприятен фатален край. Та това са парите, такава огромна сила сме им дали и сме позволили да изпаднем в такава крайна зависимост от тях.

Човек може да живее без пари, защото животът без солидна храна е напълно възможен, немалко хора вече са го доказали.
Не е нужно нито да се пазарува храна от магазина, нито да се отглежда на собствено парче земя.
Дом може да се съгради навсякъде от материали, които в природата има в изобилие, без да са нужни каквито и да е пари.
Тези първоначални форми на съществуване ако можем да ги овладеем животът без пари става възможен. Да не говорим, че в самата природа се намира в изобилие най-различна храна и не е задължително да се овладява хранене с "чи" от въздуха и слънцето. Така или иначе съзнателността в човешка форма стига до най-различни крайности, за да разгърне пълният си потенциал и свободата на духа е неизбежна, тя е индивидуален въпрос и за някои от нас времето е дошло.
На този етап съзнателността в човешка форма се примирява с доста ограничения, което също е част от плана и предоверяването на парите като универсално разменно средство за живот и смърт е в реда на нещата.