ИЗВОРИТЕ

Животът такъв какъвто е => Вечни въпроси => Topic started by: bee on юни 12, 2006, 08:08:35 am

Title: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юни 12, 2006, 08:08:35 am
Един от малкото мъже, които се осмеляват да пишат в този, напоследък доста женски форум (извинявай Веласкес ама на там вървят нещата, за което се надявам изобщо да не ти пука :)) изказва мисълта, че всеки човек е най-важният човек за себе си и за Вселената. Ще се опитам да си споделя моите мисли в тази връзка.
И така, първото странно нещо, което се набива на очи в тая мисъл, че всеки човек е най-важен за себе си и най-важен за Вселената. Това две различни неща ли са или е едно и също нещо? Аз и Вселената едно ли сме? Аз и Бог едно ли сме? Сигурна съм, че има хора, които мисълта че те са Богове никак не им понася и изобщо не могат да повярват  .... че са Богове. Ако аз пък се осмеля да и повярвам, и реша че Аз съм Бог, какво ще стане?
Тук ще изясня едно основно положение: за мен Вселената е създадена от и в момента е един Свръхразум, който аз за кратко често наричам Бог. Това, че отвъд Вселената, отвъд Бог има още нещо, което по-скоро е нищо или е така нареченото “непроявено”, за момента не ме вълнува, защото докато ние СМЕ, то НЕ Е и е абсолютно непостижимо в момента за НАС ... ние можем да имаме само знанието за него .... всичко останало биха били само фантазии на конкретния ни ум.
И така, след като аз имам един малък разум, тук и сега, мога да си позволя да направя аналогия между него и Свръхразума на Бога и да си представя за момент, че аз съм Бог. Е ако аз съм Бог искате ли да ви кажа, кое би било важно за мен и кое не. Първото нещо, което със сигурност няма да е важно съм АЗ, БОГА, по простата причина, че аз съм всеможещ, всезнаещ, всепроникващ и няма нищо над, под или около мен, за пред което аз да съм важен, така че аз просто СЪМ и странен и дребен въпрос като важноста никак, ама никак не ме вълнува.
Второ, ако аз съм се проявил на земята въплъщавайки се в хората, какво би могло да ми се струва важно за всичките тези хора, на които съм вдъхнал себе си ... разума си ...
Ами ако аз съм Бог и искам да изследвам себе си, какво бих могъл да изследвам в частица от себе си, която е неосъзната, какво бих могъл да очаквам от частица, която не знае, че е част от моя огранизъм и иска даже да излезе от него? Ако ние сме част от организма на Бога както всички клетки на нашето тяло са части от нашия организъм - какво бих могла аз да кажа на клетката от моето тяло, която отказва да функционира и се превръща в тумор, да речем? ... Ами аз бих се отървала от нея ...Бих се обадила на хирурга си и бих го помолила да ми я отреже, сигурна съм, че Бог би постъпил по същия начин, само дето няма да му се налага да вика хирург.
И така, ако аз бях Бог, нямаше да ми пука особено за всичките ми малки разуми, които са несвободни и които живеят в клетката на личното им Аз, на “личната легенда” както я нарича Рамус или просто Егото, както смятам го го нарека аз.
Живота в Егото е аболютно предвидим и несвободен и не виждам какво ценно би могло да има в него за Бога. На вас би ли ви бил интересен един прислужващ ви робот, който действа по програма написана от друг. Огледайте се, колко много хора живеят по програми написани от други и пригодени от самите тях за собствения им удобен живот.  Ако аз бях Бог, живеещите по програми, живеещите в Егото, в “личната легенда” щяха да са мъртви за мен  .... или ако не мъртви, то поне незначителни, закърняващи клетки от прекрасния ми организъм. Ако за Бог бяха важни всички, защо щеше да му е да се въплъщава с хиляди години – колко хора от милиардите живяли и живеещи на тази земя правят по същество нещо различно, което би било ценно за него .... милиарди и милиарди пъти хора са се раждали, пораствали, работили, влюбвали, женили, раждали, отглеждали деца, развеждали се, страдали и радвали .... колко повторения на едно и също нещо биха били необходими на Бога за познанието му на себе си, като разликите са само в детайлите на конкретните исторически условия,  бил ли му пукало на Бог за историческите условия?
Аз казвам, че за Бога, за Свръхразума ние ставаме ценни и важни едва тогава, когато се освободим от Егото и се родим за живота на Духа. Как става това, обаче? Тонове мастило са се изписало по въпроса за борбата с Егото, за това аз ще извъртя въпроса от един малко грубо звучащ ъгъл, та дано да не се повтарям с много други интерпретатори на идеи.
Да се пребориш с Егото, за мен значи да си свободен от Егото, т.е да не си привързан към нищо ... т.е. да не ти пука  .... от нищо. (затова и виждам грешка в концепцията за важноста)
На по-ниските нива това означава да не ти пука какво разправят хората за Вселената и за тебе, на малко по-високи нива, означава да не ти пука обичат ли те, уважават ли те, важен ли си, нужен ли си ...... да не ти пука наистина от нищо ..... това е тоталната свобода .... това е възможноста да виждаш пред себе си всички възможни изходи от дадена ситуация и да избираш свободно .....
Без да си обвързан с понятия за важности, значения, отговорности .... дори човешката любов .... Въпреки, че на състоянието на тотална свобода аз също му казвам любов, защото тогава човек знае, че е част от Божествения организъм и всички останали хора са части от Божествения организъм, и той ги обича както обича себе си --- а и защото любовта е едно от средствата за освобождаване от Егото - когато човек обича той спира да мисли за себе си, забравя своето Его, за да се отдаде на едно друго Его .... това е едно прекрасно упражнение за освобождаване от Егото, докато си мислим, че ни е необходим друг човек, за да станем цялостни  .....
Мисълта за тоталната свобода често е много плашеща, защото ние обичаме да сме си обвързани с най-разни неща и да се идентифицираме с най-различни понятия ... Аз съм моето семейство или Аз съм моята Концепция за Вселената, Аз съм писател или Аз съм въплъщение на Любовта .... човек трябва да може да пусне, да се освободи от всяка, абсолютно всяка една такава концепция за себе си ....и тогава пак може да има семейството си, концепцията си, любовта си ... пак може да има всичко, но ще знае, че той не е това всичко, той не може да се идентифицира с каквото и да било от вселената около себе си ... той е всичко това и нещо друго ....но това не е важно, защото ако смятаме, че е важно пак се привързваме към тази важност ....  :)

Според мен единствено свободния човек  е Бог и като такъв, той знае .... знае какво точно трябва да се направи във всеки един конкретен момент от време, защото Бог, Свръхразума има план ... ако не план, то поне идея за това какво трябва да се прави и какво да се постигне като краен резултат ... и Той го прави .... във случая всеки един от нас може да го прави също ... когато е свободен ....идентифицирането ни със каквито и да е образи и идеи .... считането, че сме важни ... важни и ние, важни и всички останали,  означава прощаване със свободата и робуване на важността  ...... нищо, че свободния човек, наистина може да е важен .... ама на кой му пука .... :)
Можем да използваме важността обаче – помислете си кое е най-важно за вас и се опитайте да се отървете от него ... в мислите си поне, естествено ... не е задължително да е наистина  :)
Това важи със страшна сила за нас, търсещите духовността – ако искаме да я постигнем, трябва да се освободим ...от духовността.
Може би аз затова обичам толкова много пияниците в кръчмата .... те ме спасяват от любовта към духовността, и мисля, че на някои от тях,   .. .. просто не им пука  ... от нищо!!!  :)
Също така,  се осмелявам да изпиша всичко това по-горе и да се надявам да има нещо вярно в  него .... защото, ... ами защото не ми пука ,... не ми пука особено, че го пиша, не ми пука дали някой ще го чете ... абе наистина се надявам изобщо, ама изобщо да не ми пука за него ..  :) :) :)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: Dani on юни 12, 2006, 08:46:28 am
 O0 O0 пчеличке, сестричке  :smitten:
С една малка корекция - пияниците са хора, които съзнателно не могат да се справят с техните зависимости и затова си помагат с алкохола.
И аз редовно си вземам "хапчето" за "не ми пука"  :angel: - то, обаче не разрушава причинно-следствените вериги на съзнанието ми и съзнателните ми връзки със средата ми. То се нарича Любов. Тя ми помага да се усетя частица от цялото и в същото време ми дава свободата и светлината на Божественото съзнание. Тя ми отваря очите за взаимоотношенията и зависимостите, за които до този миг не съм подозирал. Тя ме "слага на мястото ми" в моя свят - мястото, което гарантира моето и на заобикалящите ме близки хора щастие. :smitten:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юни 12, 2006, 11:00:46 am
Ами то и аз така, Dani, ама в случая нарочно не исках да акцентирам върху думичката "Любов", че някои ни викат, че сме онези с "Любовта" визирайки последователите на  ... да го наречем течението "Нова Епоха" ....не че ми пука де, и не че ако има Нова епоха, тя би дошла със съгласието или без съгласието на който и да било :) :) :)
 :smitten:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: ramus on юни 12, 2006, 11:47:52 am
С Риск да учудя някой, ще кажа следното:

РАМУС ще мине без коментар по написаното от "БЕЕ".  ;D ;D ;D
 НИКАКЪВ!!! На Бее вече каквото съм имал, съм го казал.

За себе си само ще кажа следното /дано не се сметне за коментар все пак, но и така да е - не ми пука/:
Радвам се, че с нещо съм допринесъл, пък макар и като "отрицание"... тва също е нещо. Нали и такива "явления" трябва да има - като мен - дето да пишат абсурдни и погрешни концепции, и после другите по тях си "калиброват" "правилните постановки". То и за тва има и "лоши" хора - по тях се "равняват" добрите. Тва е смисъла на убийците, крадците, лъжците...и другите т.н. лоши хора, дето явно Бог няма нужда от тяхната "божественост". И ако човек явно почне да ги среща... в кръчмата примерно / какъвто е горния случай/ може да се окаже, че така наречените "лоши" хора не са по-различни от нас самите. Или че пък ние самите не сме по-различни от тях. И т.н. "лоши" хора имат мечти, ядове, страхове, раждани са от майките им, кръв тече във вените им /нищо, че е с някои допълнителни примеси понякога  ;D/... И те като всички нас копнеят за "техните си неща"... И в тях има от "миналото им" от това, че са били деца - някога... Те също тъжат, плачат, смеят се, страхуват се, ядосват се, завиждат, ревнуват, обичат... понякога повече, понякога по-малко... КАКТО ВСИЧКИ НИЕ. ЗАщото всички ние сме прави за себе си. Всеки смята че е така - че е прав - в живота си всеки се опитва да прави "правилното за него си". И колкото груповата представа за правилно да е "силна" и да ни влияе още от малки... Това, че личната Вселена на всеки е единствената е нещо, което сме открили всички, които се занимаваме с тези въпроси.

Да ...може и да ми е погрешна концепцията...на мен лично хич не ми пука от това... а и гледам и на вас... никаква голяма работа не е която и да било концепция, думи, идеи, приказки, преживявания, емоции, чувства, мисли... включително и моите, включително и чуждите. Никаква голяма работа не са - никое от тях. Дори и тва което пиша в момента да е погрешно, невярно... или пък обратното.
Това се отнася за всички, заедно със възможността да изберем и точно обратното. Или пък което и да е друго "отношение"...

Темата е наистина страхотна... но непукизма какво е... някой дали знае...
И въобще дали някой се е замислял какво означава ДА НЕ Е НИЩО ВАЖНО ЗА НЕГО...???
Хората, дето са в ДЕПРЕСИВНИ СЪСТОЯНИЯ - те така си мислят. И СА ПРАВИ ЗА ТЯХ СИ.
За онези, които знаят, е едно;
за онези, които го преживяват и чувстват - е съвсем различно
 за други - дето разбират - е друго,
за други - дето го познават може да е трето...
Всеки един от тях е прав за себе си... независимо, че всеки един от тях смята, че е еднакво за всички

Нали темата е такава - хич да не ми пука.../тва е шега/. Но не е шега, че наистина не ми пука.
Да се говори за егото е едно,
да се познава е съвсем друго.
Да се "излезе" от него е коренно различно от двете.
ДА се "преживява" че се прави - е съвсем различно от предишните.
 Има хора, дето смятат по отношение на егото всякакви неща - всички възможни. И всеки един от тях е прав - за себе си. Нищо, че всеки смята, че неговото е валидно за всички останали.
И това се отнася за всичко - включително и за прословутата ЛЮБОВ, дето се спряга толкова много от всички дами в нашия форум. Дано да не бъркам в "кошера" така... но мен наистина не ми пука.
Аз съм свободен човек и знам какво означава свободата. Да си свободен означава да не ти пука включително и от това дали съм прав, или пък да говоря и пиша правилни неща. Да не ми пука и за мен самия... включително и за това - дали съм и колко съм свободен !!!!!!
Звучи абсурдно нали???
Тук... в нашия форум всеки е свободен да мисли и изразява както си иска.
Всеки един /една/ от вас в контакта си с мен вече ме е описвала по различен начин - и за всяка една от вас аз изглеждам различно.
Коя от вас ли е права - коя ли "вижда" правилното...
Не знам... И наистина не е важно.
Всеки вижда единствено "проекцията" на себе си във другите... И за някои от вас това е вече направено откритие...
Благодаря на Бее, и на всички ВАС, че ми позволявате да ви "виждам" през вашите очи, да виждам многообразието на света и да се радвам...
Няколко пъти вече съм го правил - тва да ви благодаря.
И още ще го правя... Щото така ми идва отвътре.
Дано не ви е досадно... :
 :)


Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юни 12, 2006, 12:53:56 pm
Ramus, тия с "прословутата Любов" те приветстваме ... :)
И аз поне за себе си мога да твърдя и, че си те обичам, защото каква щеше да е тая Любов, ако не си обичаме и опонентите - ако ми позволиш да ти лепна един такъв етикет.
Извинявай (без чувство за вина), че ти кръстих концепцията погрешна, това си е само според мен, разбира се. Е, кръстих я така по една две причини, де:  едната е, че според моята статистическа информация всеки, който е мислил нещо за важно и го е загубил е страдал (а загубата на "себе си" ще трябва да е най-страшна) ...и второ надявах се да чуя ръкоплясканията на добрия стар Дон Хуан някъде от Великите Ловни полета  ;D
Радвам се, че и на теб не ти пука  .... ако съм разбрала правилно какво си искал да кажеш ... че срещам затруднения понякога  ::)
Много се радвам и на сърчицата  :D :smitten:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: nova on юни 12, 2006, 01:12:24 pm
Пука ми за всичко и от всичко.
 Искам да изживея всяка своя минута докрай, да я изцедя, да й се насладя, да я изтъгувам или да я израдвам.
ДОКРАЙ!
Всичко хубаво, лошо и неопределимо--ВСИЧКО!! --това е единствения живот, който имам тук и сега, само тук и сега съм жива-- как да оставя всичко без да го усетя, без да го опитам...без значение как ще боли или как ще ми е кеф.. единствено от значение е, че трябва да е искрено и лично  ;D иначе защо съм тук?

И искам да ми пука винаги до края...за да разбера СВОБОДАТА
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: ramus on юни 12, 2006, 01:50:15 pm
Ей... НОВА,
признал съм те... още отначалото...
.....................................................................
10х
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: Dani on юни 12, 2006, 02:40:14 pm
Нова, и аз те харесвам! Може ли един въпрос?
 ::) Наистина ли ти пука какво мислят хората за теб и за това, че ти пука?  ;)
Ами ако някой, за когото ти пука (ама нали за всички ти пука) смята, че не е правилно, че ти пука, на теб ще спре ли да ти пука? Или ще се почувстваш ли нарушител? Или ще се спотаиш, че ти пука, а ще казваш, че не ти пука, защото ти пука какво казват хората, за които ти пука? :idiot2:
Ох, ама вече и аз дори се обърках..... :idiot2:
 ;)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: nova on юни 12, 2006, 03:14:19 pm

Ох, ама вече и аз дори се обърках..... :idiot2:
 ;)

не залагай много на логиката и ще си наясно-- ако ти пука разбира се   :P
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: imaginary on юни 12, 2006, 03:39:00 pm
Еми...тя,nova като постне...и аз просто нямам какво да кажа!
Дето се вика:"говори за двама".   O0
И да взема отношение...ще кажа същото с други думи!
Nova,u're my voice within.  ;)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юни 12, 2006, 03:41:19 pm
Абе и аз се кефя на живота тук и сега, ама не мога да отрека факта, че физическото ми тяло ще умре някой ден и ... искам да съм готова ... че ако знам че ще умра, а си мисля, че живота тук е толкова ВАЖЕН и ЗНАЧИМ .... много ще ми е тъжно .... а  така сега се надявам да посрещна смъртта с усмивка... :) ... след като съм си изживяла живота пълноценно тук, естествено, ама  без да съм обвързана с него ...  ;)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: imaginary on юни 12, 2006, 04:36:59 pm
Аз съм обвързана с него.Няма друг начин-затворена съм в човешко тяло,с всичките му глупави страхове и надежди,с всичките му копнежи и страсти...Животът ми тук е толкова важен и значим,колкото и живота ми след това.
Да мисля за смъртта на физическото ми тяло,за преходността му и да се отрека от всички онези малки радости,от страх да не се обвържа прекалено с него?Не,не мисля!Няма начин!
Аз не се страхувам от смъртта му.Не мисля,че ще ми причини мъка раздялата с него.
Да освободиш душата си,да й дадеш цяла нова Вселена...колко тъжно може да бъде това?
Ще ти го кажа пак:заради глупавите си страхове,пропускаме да изживеем прекрасни неща!
Ние СМЕ-тук и сега,това е подарък,не наказание!
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: Dani on юни 12, 2006, 04:51:53 pm
Според мен ние мислим по един и същ начин, но го казваме с различни думи:
Искам да изживея всяка своя минута докрай, да я изцедя, да й се насладя, да я изтъгувам или да я израдвам.
ДОКРАЙ!
Всичко хубаво, лошо и неопределимо--ВСИЧКО!! --
т.е.:
... не ми пука дали щетъгувам или ще се радвам, дали е хубаво, лошо и неопределимо... искам да изживея ВСИЧКО!
Quote
без значение как ще боли или как ще ми е кеф.. единствено от значение е, че трябва да е искрено и лично
т.е.
не ми пука дали ще боли и как ще ми е кеф
пука ми само от това дали ми е искрено и лично....
Така мога ли да го разбирам или имате нещо друго предвид?
И още малко - за свободата...
Ами според мен Свободата означава да не зависиш от никого и нищо извън теб самата. Това ли имате предвид и вие?  Ако е така, то това не означава ли, че единственото нещо, което е значимо за нас, т.е. пука ни за него е усещането ни за живот в нас - днес и сега?
 :)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: MBIRA on юни 12, 2006, 05:04:19 pm
Подобно на вее, се опитвам да си обясня Вселената и връзката ми с нея, и не мога да се сетя за случай, в който Тя, Вселената да представлява едно и също нещо поне за двама души. Макар и да изглежда, че попадаме в едни и същи ситуации, виждаме едни и същи неща и т.н., на практика аз преживявам “общите” неща по свой си, индивидуален начин. И не само ги преживявам, но и сама създавам условия за тях, пресъздавам своята си Вселена отново и отново, миг след миг, и няма как да държа някой друг отговорен за нея.
Аз съм едновременно и Богинята и Човека, едновременно съвършена и несъвършена, едновременно неизменна и променяща се.
Ако съм само Богиня, то аз ще съм Едно, ще съм Вечна и... Мъртва, понеже няма да има нищо друго освен мене, няма да има време и пространство, нито движение. Но когато съм проявена в Хората, всеки от Човеците ще трябва да забрави за своето Единство, за да влезе във взаимоотношения и чрез тях да познае Себе Си като СъТворец. Аз не бих омаловажила живота на нито една моя частица, понеже Нейния Живот е Мой Живот, а без Него аз съм Нищо.

П.П. И все пак вее, щом толкова се стремиш към “непривързаност”, значи ти пука от нещо.  ;)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: defire on юни 12, 2006, 05:28:26 pm
Във връзка със свободата ще перефразирам една мисъл- Свободата значи да танцуваш окован във вериги.
 Може би точно да не ти пука от веригите, т.е. условията, да не си подчинен на ситуациите, не да зависиш от тях и да се страхуваш от обстоятелствата, в които би могъл да попаднеш и така да ставаш зависим от тях... а да владееш реакциите си в ситуациите. Да знаеш, че в теб е това, от което имаш нужда и не си обвързан от предварителни очаквания.
 Така няма да се разочароваш, защото би давал най- доброто от себе си.
 За мен това значи да не ти пука, но трудното е приложението на това "не-пукане". Опитвам се да преодолявам определенията и рамките, които сама съм си слагала, защото вярвам, че така се постига освобождаването.

"Мисълта за тоталната свобода често е много плашеща, защото ние обичаме да сме си обвързани с най-разни неща "
Мисля, че наистина е така, но необвързаността не значи, че важните неща престават да са ценни за нас, а просто да осъзнаем, че не бива да се стремим да контролираме, както не искаме да бъдем контролираме. Аз съм привързана, в смисъл на обичане, но това не значи  привързаност като принадлежане.
 За съжаление съм обвързана с неща като одобрение на другите, страх от обида и т.н.Но мисля, че постепенно ги преодолявам, колкото повече осъзнавам, че към едно дребно нещо може да има много различни гледни точки, какво остава за отношение към мен самата, към същността на някой.
Успех на всички в стремежа към себеусъвършенстване :)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: orchid on юни 12, 2006, 06:48:45 pm
Тука май стана миш-маш от житейски философии  :D Ама то не е лошо...  :D
Аз съм с двете ръце "За" да изживееш всичко, което ти се предостави в тоя живот и колкото са по-силни емоциите, толкова по-жив се чувстваш. Това е прекрасно  :smitten:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: wind on юни 12, 2006, 11:19:20 pm
КАК ТАКА ДА НЕ МИ ПУКА?!   :o

Не, че не би било хубаво, ама е леко невъзможничко  :-\
Пука ми за разни неща, за някои хора и за почти всичките ми усещания.... Нали уж "съдбата" или каквото там всеки си го нарича, точно затова ни "даваше" разните му там случки и преживявания - за да ни пука и да се учим. Ако бяхме безразлични към всичко и всички, как щяхме да си учим уроците? Тогава каквото и да ни се поднесе - на нас няма да ни дреме  ???

А напоследък ми пука много за "душевния ми мир", който е нарушен от разни противоречиви мисли и желания, които направо ми разказват играта.  :-\ 

Пук-пук! Пук-пук! Пук-пук! ....    :P
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: Dani on юни 13, 2006, 07:22:08 am
 :) Ще си позволя да отговоря преди авторката на темата. Прости ми bee. :smitten:
Нека пак да уточним какво имаме предвид под ПУКА МИ. Поне в моите лични разбирания това означава "страдам", "завися", "съобразявам се", но в никакъв случай не означава "безразлично ми е". Много ще ми е интересно да чуя и определението на bee и на останалите пишещи.
За мен разликата между "безразличен съм" и "не ми пука" е качествена.
Не съм безразлична към състоянието на тялото и духа си, защото отговарям за тях пред създателя си. Не ми пука, обаче, ако някой или нещо се опитват да вкарат същите тези тяло и дух в техните представи за добро и съвършено, като ме оценят, критикуват, съдят, съветват, принуждават... Ще чуя каквото имат да ми кажат, но ще се доверя на собствената си интуиция и критерий за добро - състоянието на спокойно щастие, което аз наричам Любов.
Не съм безразлична към хората около мен - обичам ги и ги уважавам такива каквито са и с тяхната свобода да се променят както те желаят. Интересно ми е, но не ми пука (не страдам от това) какво мислят за себе си, за мен и света или какво искат от мен, от другите и от живота. Това си е техен проблем, тяхно израстване, тяхна карма. Нямам право да ги увеличавам нито да ги намалям. Не ми пука (не завися) от одобрението и любовта на човек и не ми пука (не се съобразявам с това) дали той си е избрал да зависи от мен и се чувства наранен от нещо, което ме прави щастлива. Не ми пука (не завися от това) как точно е щастлив другият и това не е в състояние да ми причини болка, с която да не мога да се справя с Любов.
Не съм безразлична към живота днес и сега, към това, което се случва с мен и другите - опитвам се всичко да приема с Любов и разбиране като най-доброто, което е можело да се случи. Болката и грешката са урок и лекарство, радостта и благата са подарък и изпитание. Не ми пука (не се страхувам), че ще сгреша и не ми пука за (не се съобразявам с) мнението на другите за това, което върша или което те вършат...
 :smitten: Мисля, че такова "НЕ МИ ПУКА"  е съвсем възможно и май точно то може да спаси:
Quote
"душевния ми мир", който е нарушен от разни противоречиви мисли и желания, които направо ми разказват играта. 
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юни 13, 2006, 07:36:00 am
 :smitten: нямам какво да добавя - не ми пука наистина съвсем не значи че съм безразлична - значи, че съм или поне се старая да не съм обвързана, да не се идентифицирам с временни състояния на тялото и ума ми. :) .... а и мен какви страсти ме тресат понякога  ... не е истина ... обаче са различни в различните периоди и просто след време ми минават ... някога са били само емоционални, сега са емоционално-ментални ... после Бог знае какви ще бъдат, но те са си само моите временни страсти и пристрастия, те не са Аз.  :smitten:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: Dani on юни 13, 2006, 07:41:46 am
 O0 O0 O0
Много ценна добавка! За това не ми дойде на ум! Благодаря ти bee! :smitten:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: divine on юни 13, 2006, 09:19:32 am
Исках и аз да кажа, че тук става дума за необвързване  с хората в живота ти и с резултата от действията ти . За да види ясно картината на живота си , човек се отдръпва от емоционалните си зависимости, които реагират остро във всяка ситуация. Ако има силна воля можа да се опита да поддържа постоянно това състояние, наречено "да бъдеш свидетел" на себе си . Това обаче не изключва чувствата, напротив открива още по- широк кръг от чувства . Можеш да си необвързан и да изпитваш състрадание към целия свят и всяка жива душица и да преживееш връзката си с всичко останало.

 :angel:Защото Всички Сме Едно :smitten:


Не пука за дреболиите, за глупавите човешки мисли , норми  и закони, мои и чужди. Не искам главата ми повече да  бъде дом на страха. Затова им казвам НЕ МИ ПУКА ЗА ВАС :coolsmiley:,  и обръщам поглед към Светлина в себе си . :angel:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: wind on юни 13, 2006, 09:55:04 am
Нека пак да уточним какво имаме предвид под ПУКА МИ. Поне в моите лични разбирания това означава "страдам", "завися", "съобразявам се", но в никакъв случай не означава "безразлично ми е".

Значи "непукането" се отнасяло само за "лошите състояния" като страдание, зависене, съобразяване и т.н.  :idiot2:  И защо така слагаме отново разделение - за едното ми пука (за това, което ми е приятно), а за другото - не (защото не ми е приятно)? Това не е ли някакъв вид бягство от реалността?

Не знам, ама аз като чуя "не ми пука", разбирам "безразлично ми е".  :P

------------------------------------------------
Дивайн, как може да не си обвързан с нещо и да изпитваш състрадание към него? Аз например, в момента, в който имам някакво усещане/чувство, значи съм обвързана с обекта или причината за това усещане (дори и това обвързване да е станало миг преди да изникне въпросното усещане). Да кажем, че наблюдаваш тичащо дете. Не си обвързана с него и го гледаш без особени емоции. Детето пада и ... на теб ти подскача сърцето. Точно в този миг ти се обвързваш с неговата болка.

Абе всички ли разбирате под "обвързване" някакво доживотно състояние? Според мен хората постоянно се вкарват в подобни обвързвания с определени роли, състояния и т.н. - понякога за по-дълго, друг път за част от секундата.... но си го има.  :P
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юни 13, 2006, 10:16:13 am
[Абе всички ли разбирате под "обвързване" някакво доживотно състояние? Според мен хората постоянно се вкарват в подобни обвързвания с определени роли, състояния и т.н. - понякога за по-дълго, друг път за част от секундата.... но си го има.  :P
Ама никой не е казал, че ги няма аз просто казах, че не се идентифицирам с обързаностите си тук - аз си мисля, че съм нещо повече от тях ....че нещо друго, Божествено има в мен ... а за израза: "Хич да не ти пука" - що всички го взехте толкова насериозно  ???... това е само опит ... упражнение за отвързване на идентификацията ни с обвързаностите ... :2funny:  увлякох се нещо в сътворяване на безсмислени мислички   :2funny:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: Dani on юни 13, 2006, 01:27:45 pm
Продължавам да мисля, че темата си е много ценна и полезна за всички нас, точно защото смесването на понятията
Ще опитам пак по-кратко и с пример.
ПУКА МИ = страдам, завися от това, което става в мен и около мен и подчинявам позицията  и поведението си на мои или чужди изисквания, които не съм изпълнила и затова съм страдала. Или опитвам се да променя начина на мислене и критериите за оценка на другите, за да получа одобрение.
Не ми е безразлично = забелязвам какво става в мен и около мен и осъзнавам причините и следствията. Променям позицията и поведението си, ако сметна това за необходимо. Не се опитвам да променя позициите и мнението на другите около мен.
Например:
Пука ми от това какво мислиш за мен  =  страдам от твоите негативни оценки за моята личност или постъпки и поведението ми  зависи от твоята оценка за него.
Следствие: За да не изпитвам страдания, аз променям личността си така, че да получа твоята положителна оценка. Преди да предприема нещо аз търся твоето мнение или съвет за моята постъпка или предполагам какво би ти харесало. Избягвам да постъпвам по начин, който би предизвикал твоята критика или раздразнение. Започвам да те убеждавам в правотата си.
Не ми е безразлично, че страдам при твоите негативни оценки и поведението ми зависи от тях = приемам спокойно негативните си емоции и се опитвам да намеря техния източник.
Следствие:
Осъзнавам, че това се дължи на нестабилна самооценка и липса на любов към себе си и коригирам вътрешната си стабилност. Продължавам да те обичам, но не се съобразявам с това, което мислиш за мен и с твоите представи как да се държа и какво да мисля.
Сега малко по-ясна ли е позицията?
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: wind on юни 13, 2006, 02:03:04 pm
Напълно е ясна  :)
Но за да сме обективни до край, все пак ще си питам: Ако не ти пука за негативната оценка на някого, значи не би трябвало да ти пука и за позитивната такава, нали?  ;)
(т.е. да не те радва това, че някой изразява одобрение към теб)  :idiot2:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: Dani on юни 13, 2006, 03:11:07 pm

ПУКА МИ = страдам, завися от това, което става в мен и около мен и подчинявам позицията и поведението си на мои или чужди изисквания, които не съм изпълнила и затова съм страдала. Или опитвам се да променя начина на мислене и критериите за оценка на другите, за да получа одобрение.
Според теб защо бих страдала от позитивната оценка на някого за мен?
Обаче въпросът е добър.
Това, че одобрението на другите ме радва, не означава, че съм зависима от него и нагаждам личността си и поведението си така, че редовно да получавам това одобрение. Т.е. Радвам се, когато ме одобряват, но не "сверявам" себе си по одобрението на другите.
Сега си мисля, че по-скоро се радвам на близостта ни и на удоволствието, което изпитва другия, а не на самото одобрение. Самоодобрението ми е достатъчно. И все пак не съм зависима и от близостта и радостта на другия и не бих правила компромиси, за да ги получа.
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юни 13, 2006, 03:17:53 pm
Би трябвало, Windy, да се чувстваш почти еднакво и при негативна и при позитивна - т.е. усещането ти за Себе си да не се влияе от оценките (отвътре да си като едно голямо ... дърво  ;D , не, по-добре   .. лъч светлина  ;))  .... Оценките могат само да се осмислят ... ако има емоционална реакция, да се изчака спокойно  да отмине (защото тя ще отмине при всички случаи).
А най-добре - да се радваме и на позитивната  ...и на негативната  ... едната е отглас на разбирателство, другата е знак да си направиш самооценка дали нещо не бъркаш ... ::) ... нещо такова си мисля и ... и  преживявам напоследък - форума е прекрасно училище - тук винаги има и малко по-позитивни и  малко по-негативни оценки и аз се изтренирах ... да не ми пука :)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: wind on юни 13, 2006, 04:37:38 pm
Мдам, би трябвало, ама не ми се получава (да се чувствам еднакво при позитивна и негативна оценка).  :idiot2:
И все си мисля, че уж не съм от тези емоционалните, дето избягват да си ползат мозъка, ама от голямата ми убеденост... Оня/Съдбата/абе вие си знаете кое... ми натри носа много здраво и сега съвсем ми бяга онова разумното  ???

П.С. Предпочитам сравнението с дървото (във всякакъв смисъл  ;D ). Такива със Светлина и Любов все още не ми понасят особено.   ;D
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юни 14, 2006, 08:35:56 am
Добре де, вижте какво всъщност исках да направя:
С израза „Хич да не ти пука” исках да ви дам една магическа формула.
Ще се опитам да се поясня с една картина. Представете си, че стоите в една стая, от лявата ви страна са наредени тухличките на нещата, които харесвате и които продължавате непрекъснато да утвърждавате в живота си, че харесвате – „харесва ми да съм хубава, харесва ми да съм обичана, харесва ми да ходя на планина, харесва ми да си комуникирам с този или онзи, харесва ми концепцията за Бог и Любовта и т.н. и т.н. И какво правите вие – вие хабите част от енергията си(бих казала чрез мисълта си за тези неща), за да постигнете, да имате, нещата, които харесвате. В същото време от дясната ви страна са тухличките на нещата, които не харесвате – „Мразя си работата, мразя да ходя на пазар, мразя някой да ми противоречи” и т.н.и т.н. И вие хабите друга част от енергията си, за да мислите как да се отървете от нещата дето не харесвате или в още по-лошия случай да си въртите постоянно в главата мисълта, „Боже колко много го мразя това нещо”.
А стената, която е пред вас, можем да я кръстим стената на най-важните неща – „За мен е важно да съм умен, важно е да съм красив, важно е да имам семейство, важно е да направя кариера, важен е живота  и т.н. ... най-отгоре можете спокойно да си сложите и твърдението „аз съм най-важния човек на света” .... и какво мислите, че трябва да направите в тоя случай ... ами ще трябва да похабите енергия, за да покажете на света кои неща са важни за вас и колко важен сте самият вие .... е я сега си помислете, колко енергия би ви останала от поддържането на тия три стени – за четвъртата не искам и да мисля, можете да я кръстите стената на миналото или нещо друго дето е важно за вас ...- колко енергия бихте имали, за да сте това, което сте, за да сте онова дълбоко, неповторимо, същностно Аз, което аз може да му казвам Божественото или Висшето АЗ, вие ако искайте го кръстете другояче, но си признайте поне, че трябва да има нещо такова  ... там в средата на стаята. И сега си представете, че с магическата формула „хич даже не ми пука за всички вас” бутате и разрушавате до основи всичките четири стени ..... представете си, че цялата енергия, която ви е била необходима, за да поддържате тия стени се връща към вас .... можете ли само да си представите какво означава това??? Нима с толкова много енергия няма да се чувствате напълно цялостни и няма да сте способни да полетите ... свободно ... на където си поискате  и нима няма да бъдете  ... който си поискате??? :)

Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: wind on юни 14, 2006, 10:10:27 am
Това още от началото, та чак до края... не мога да си го представя.  :idiot2:
Ако евентуално го докарам на въображение, определено няма да си руша стеничките.  ::)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: defire on юни 14, 2006, 12:15:07 pm
Въпросът е, че едва ли става така лесно, като с "магическа формула"...
Да разкрепостиш предствата, която сам си си създал и в която си "обградил", е хубава тема за размисъл...но как се постига освобождаването?
И все пак: "Песимистите виждат трудност във всяка възможност, оптимистите- възможност във всяка трудност" :)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: imaginary on юни 14, 2006, 12:31:27 pm
Няма начин да не ми пука.Харесва ми да съм умна/когато съм/.Харесва ми да изглеждам добре/и не харесвам хората на които не им пука за това-упс-тухличка отляво!/
И как точно се предполага,че е възможно да не ми пука за семейството ми?За децата ми?
И живота е важен,защото е прекрасен!
И ония,малки тухли от цветни стъкълца...зад мен.И те са ми важни.Те са пълни с обич,затова светят така в тъмното.Не мога да се отрека от миналото си,и не искам.
Но пък няма покрив...над тия стенички...И аз съм свободна.
Всеки път!

 
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юни 14, 2006, 01:01:55 pm
Това още от началото, та чак до края... не мога да си го представя.  :idiot2:
Ако евентуално го докарам на въображение, определено няма да си руша стеничките.  ::)
Ех, Windy, а аз цяла нощ не спах (макар, че може да беше от луната ::)), та да измисля нещо (не че не съм откраднала основната идея от едно място, де ... ::)),  което да не включва "прословутата Любов", а то пак не ти хареса .... Предавам се :-X

Imaginary, нали се сещаш, че и на мен ми пука за детето ..... ама ако се случи нещо с него няма да си тегля незабавно куршума, както вярвам, че и ти няма да направиш ... Просто израза беше твърде силен и на много от вас не ви понесе ... няма лошо, всеки си е свободен да си мисли и прави каквото си иска.  :D Важното е, че се разгоря дискусия  :D

Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: wind on юни 14, 2006, 01:37:18 pm
Ех, Windy, а аз цяла нощ не спах (макар, че може да беше от луната ::)), та да измисля нещо (не че не съм откраднала основната идея от едно място, де ... ::)),  което да не включва "прословутата Любов", а то пак не ти хареса .... Предавам се :-X

Аааа, не се отказвай! Винаги е забавно и нтересно! Така, че ми харесва, .... нищо, че не го разбирам.  :P
И... сори за безсънието ти   ;D  >:D
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юни 14, 2006, 01:57:20 pm
Ок, продължавам :D Вижте какво казва Дон Хуан за настроението на воина:
"— Човек се нуждае от настроението на воин за всичко, което прави — каза той. — В противен случай става уродлив и грозен. Няма сила в живота, лишена от такова настроение. Погледни себе си. Всичко те обижда и ядосва. Ти хленчиш и се оплакваш и смяташ, че всеки те кара да му играеш по свирката. Ти си лист на произвола на вятъра. В твоя живот няма сила. Колко ли грозно е това усещане! Един воин, от друга страна, е ловец. Той преценява всичко. Това е контрол. Но щом преценяването свърши, той започва да действа. Отприщва се. Това е самозабрава. Един воин не е лист на произвола на вятъра. Никой не може да го побутне; никой не може да го принуди да прави нещо против него самия, нито против собствената му преценка. Един воин е настроен да оцелее и той оцелява по възможно най-добрия начин."

Но още по-интересно е нещо, което открих в една книга на А. Ксендзюк. Бях забравила, че Любовта я има в концепциите на толтеките ;D:

"В какво се изразява безупречността? Разсъждавайки схематично, тя може да се сведе до следните компоненти:
1. Преодоляване на страха от смъртта.
2. Преодоляване на чувството за собствена важност.
3. Преодоляване на жалостта към себе си.
4. Безстрастие (дистанцираност).
5. Внимателност (контролирана глупост, въвеждане на кон¬структивни символи в описанието на света).
6. Смирение.
7. Любов.
Последният пункт на безупречността се постига вследствие на реализацията на останалите, изредени по-горе. По същество любовта към Земята, света и човека е резултат на отстраняване от реагирането на целия комплекс от мъчителни егоистични чувства, които не позволяват на човека да се открие и да приеме това естествено положение на нещата, в което няма място за емоционална експлоатация и собственически инстинкти и където обектът на емоционалното отношение се приема такъв, какъвто е - с цялата присъща му красота и самодостатъчност. Това чувство по естествен начин се съпровожда от уважение и разбиране - те правят любовта истинско, а не престорено чувство, и логически произтичат от безупречното състояние, ето защо можем да твърдим, че безупречността е естественият фундамент на всяка истинска любов. Любовта уравновесява тъгата на воина и неговата самота, превръща ги в положителни и продуктивни състояния, в резултат на което дава възможност на практикуващия да постигне своята окончателна цел. Неслучайно дон Хуан твърди, че любовта към Земята го е научила на свобода."

Нама да минем без Любовта и тукаааа  :2funny:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: wind on юни 14, 2006, 04:06:22 pm
Май няма.   ;D

А що се отнася до концепцията за Любовта... как ли му боцка на Ramus в очичките точка 2?  ::)   >:D  ;)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юни 15, 2006, 09:16:40 am
 :) Няма да коментирам Рамус, защото както и той на мен "съм му казала каквото имам да му казвам".  ;D

Продължавам да подкрепям тезата си:

От запад, мога да мина малко на изток, около 2000 г назад, и да се позова на Книгата на Книгите, в която може би най-мъдрата част, наречена със звучното и красиво име "Еклесиаст"  звучи по следния начин:

1Суета на суетите и всичко е суета,
казва проповедникът;
суета на суетите и всичко е суета!
Каква полза за човека от всичкия му труд,
в който се труди под слънцето?
Едно поколение преминава,
и друго поколение идва.
А земята вечно стои.
Също и слънцето изгрява, и слънцето залязва...
И бърза да отиде към мястото,
откъдето трябва да изгрее.
Вятърът отива към юг и се връща към север...
Вятърът постоянно обикаля в движението си
и пак се връща в своите кръгообръщения.
Всичките реки се вливат в морето
и пак морето не се напълва.
На мястото, където отиват реките,
там те непрестанно отиват.
Всичките неща са досадни-
човек не може да изкаже до колко.
Окото не се насища с гледане.
Нито се напълва ухото със слушане.
Каквото е станало, това е, което ще стане.
И което е било извършено, това е,
което ще се извърши.
И няма нищо ново под слънцето." :)
http://eklesiast.hit.bg/

А по-нататък, ако реша да отида на Изток, за да подкрепям тезата си .... лелееее ще трябва да ви зарина с цитати. :)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: Dani on юни 15, 2006, 10:48:29 am
А защо само с цитати - аз пък  предпочитам примерите от живота.
Например, какво имате предвид под няма как да не ми пука за семейството ми? Какво означава конкретно да ти пука за съпруга ти и да ти пука за децата ти.
И все пак нека конкретизираме - пука ми какво ще значи?
- не съм безразличен към     или
- зависим съм от....
Никак не е все едно.
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юни 15, 2006, 11:29:25 am
С примери от живота е така ...на времето мислех, че най-важното нещо в живота ми  е един конкретен мъж и една конкретна Голяма Любов  ... и  мен просто ме нямаше, Аз не бях Мен си,. аз бях "Неговата .... любима щях да кажа, ама бях по скоро "Неговото гадже" и правихме само какво Той иска ... аз не бях аз, аз бях Той ... безрезервно, беусловно ... в името на Голямата Любов. Дрън, дрън .... той се оказа, че изобщо не вярвал в любовта и ми разби сърцето ... на два-три пъти поне, защото аз имам няколко сърца, като котката животите ... ;D научих си урока след известно време и разбрах, че с мъж, без мъж, аз съм си Аз и никой друг не ми е нужен да съм си Аз, но си помислих, че .... просто хич няма да е лошо, да имам някой до себе си, а още по-добре ще е да имам едно детенце, хем да си го обичам, хем да ми помага да се развивам и да откривам скрити аспекти на себе си ... да се видя като майка, съпруга .. . и т.н. ...Казах, "хич няма да е лошо", забелязахте ли, не казах ... "просто на всяка цена трябва да имам мъж/дете до себе си - това е най-важното нещо на света за мен" .... и едва тогава ... Господ ли, Намерението ли, ме дариха мъжа и детето, които обичам безкрайно и в действителност ми пука за тях, но  ... те дойдоха при мен едва, когато си казах, че НЕ са те най-важното нещо на света за мен ....а просто ми се иска да ги имам ... ако такава е Волята Му ....
С две думи казвам, че "не ми пука" е малко кофти израз, който употребих, за да изразя едно състояние/съзнание на "имитирано безразличие" към живота вследствие на което, ние всъщност получаваме точно, това което искаме ... и ако не сме в това състояние/съзнание никога не получаваме точно това, което си мислим, че е "НАЙ-ВАЖНОТО" за нас, защото Той - Господ, Вселената, Свръхразума, много по-добре от нас (в такова състояние)  знае кое е най-важното за нас.
Абе вие хора не сте ли чели Джером Джером ... той казва, че чая никога не завира, когато седим над него и го чакаме да заври, той завира само когато отидем в другия край на стаята и заявим твърдо"Хич не ми пука кога ще заври чая"  ;D
Затова казах,че е магическа формула ...това е имитирано безразличие, не е истинско  ;D :P

Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: wind on юни 15, 2006, 01:32:03 pm
Абе вие хора не сте ли чели Джером Джером ... той казва, че чая никога не завира, когато седим над него и го чакаме да заври, той завира само когато отидем в другия край на стаята и заявим твърдо"Хич не ми пука кога ще заври чая"  ;D
Аааааа, не е така! Аз си вися над чая и при достатъчно търпение от моя страна - завира докато го гледкам!  ^-^   Извод: всичко се случва рано или късно - въпрос на време е.  ;)

А за "пука ми" - аз го разбирам точно като "не ми е безразлично". Изобщо не става въпрос за зависимост, а само за най-обикновена заинересованост.   ::)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: Dani on юни 15, 2006, 02:41:37 pm
Ох, най-сетне се уточнихме.
А как да различаваме обикновената заинтересованост от зависимостта?
Как да кажем "зависим съм от" ?
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: divine on юни 15, 2006, 02:47:38 pm
Не смятам , че е удачно да се парадира с незаитересованост.....сигурно затова състоянието на необвързаност с резултатите ( от мислите, мечтите и т.н.) се нарича състояние на БЕЗМЪЛВЕН СВИДЕТЕЛ.......

Говоренето "Не ми пука , не ми пука.." също твори действителност......каква точно незнам.......

Обратното на вкопчването , според мен не е непукизъм.
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: imaginary on юни 15, 2006, 04:23:38 pm
Току-що гледах филма за заешката дупка...и колко е дълбока...и концепцията за непукизъм хич не ми се връзва.След всичко това,което казаха тези хора,след цялото приключение...Не мога да я приема.Всичко е свързано.Ние сме свързани-как тогава да не ни пука?

П.С.Какво става с вода,на чието етикетче пише "не ми пука!"?!?
Title: СПАМ :) да не се чете от хора, дето нямат време за глупости
Post by: ramus on юни 15, 2006, 07:34:36 pm
Чудя се защо ли и аз не можах да спя... въртях се , въртях се... Тц... по едно време се усещам - верно бе - нещо ми боцка...казвам си какво ли е... ама не мога да се сетя
На сутринта ставам и прочитам любимия си форум - и кво да видя!!!!!!!!!! -
Йес - загрях какво ми боцкаше през нощтта - ама разбира се - Тва били точките в поста на БЕЕ... ;D
Цели осем точки... Ама явно втората точка е била най-голяма и най-много е боцкала. Кофти работа... Ей сега разбрах с какво си имам работа - ах този Дон Хуан, Ксендзюк, схематичните разсъждения на БЕЕ...
Предавам се - ДА ЖИВЕЕ ЛЮБОВТА
Всичко е ЛЮБОВ - даже и приказките, които се изприказваха за нея.
Ей тва е иронията - разправяте, че уж мъжете били мислели повече с главите си /вероятно защото са им в повече бройките :2funny:/, а жените в сърцата си.
А за ЛЮБОВТА - лелееее - колко тези, доказателства, идеи, логика, че сега и схематични разсъждения. Чак сега разбрах, че и най-обикновените схеми, можели да описват Любовта - нещо повече - даже и могат да се използват за доказване за съществуването на същата...

При такива тежки, сериозни, задълбочени и схематично-логични аргументи... аз се предавам:
ПРИЗНАВАМ СИ - СЕГА ВЯРВАМ - ЛЮБОВ ИМААААААААААА
Ей сега ми олекна - толкова много... Най-после и аз да намеря ЛЮБОВТА...

Надявам се да не ми се сърдите за спама и глупостите, дето написах... ама кат ми иде отвътре... Кво да правя...
Пък и нали ме обичате с голямата ЛЮБОВ... не мога да се сдържа.
ОБИЧАМ ВИ.......
 :smitten: :smitten: :smitten: :smitten:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: ramus on юни 15, 2006, 08:16:05 pm
А сега сериозно - темата е наистина сериозна и с вашето страхотно участие наистина се получи образцова дискусия.

За Еклесиаст - Ако всичко е суета, дали е мислил така и проповедника, който изрича тези думи - за проповедта си. Според мен очевидно НЕ. Той явно си мисли, че е с нещо по-различен от останалата СУЕТА, като проява именно на суетата може да си позволи някои "правдоподобни и поетични" сравнения. Нито слънцето "бърза" нанякъде, нито изгрява, нито залязва, Нито ЗЕМЯТА Е ВЕЧНА. Щом всичко се движи - то има начало и край, нищо че се движи с различна скорост. И всичко се движи по своя път. И човека също - по своя си. /Добре, че не съм чел източните, северните, южните... както и горните и долните цитати.../ Ама то цитати за всичко си има. Друг е въпроса за какво са ни. Но за всяко нещо си има почитатели...

За "Заешката дупка" - Ако се има предвид доработката на описаното в нашия форум заглавие What The Bleep Do We Know, Да - идеите за отговорността на всеки човек към живота си и после през себе си към Вселената. Това първо трябва да се ПРЕОТКРИЕ... Всеки да ги направи - през себе си. Ключа към Вселената е във всеки един от нас. ПРЕЗ НАС. "Познай СЕБЕ СИ - ЗА ДА ОТКРИЕШ Че Ти си БОГА". Това послание приятели е старо колкото света. И което по-важно - непрекъснато се намират хора, които да го преоткриват за себе си.
Това да си отговорен... и да ти пука са две различни неща. Поне за мен...Аз мога да кажа само как е при мен и какво разбиране имам по тези въпроси.
Добре поне, че Дани се опита да уточни кое какво е - с въпросите си.

А що се отнася вече до мен - само до мен ------- Аз съм човек, който мога да превключвам между двете си основни състояния - на личността в мен, която се казва Румен, и Онова, което е зад нея. То няма име, но все пак аз му давам различни условни имена - едно от тях е и Абсолютния Наблюдател. И като човек, който се научи на това, мога да се "прехвърлям" от един на друг, а впоследствие да бъда едновременно. Това ми дава някои... да го наречем възможности... Особено по отношение на мен си. Друга възможност е - по отношение на Света около мен. / Бее, можеш да ме наречеш фантазьор, ... или пък каквото искаш там...Пълна свобода в избора. Каквото и да е - заслужавам си го заради ЛЮБОВТА/ :2funny:
Мисълта ми беше, че във всяко мнение, което изразявате, без значение какво е то, е правилно. Именно защото то ви изразява - за момента.
И точно това прави богаството на мнения. И идеи.

Последно - Уинди, Чувството за собствена значимост може да се разбира по различни начини:
Като висша форма на егоцентризъм - в този аспект би било естествено да го "загубим" по време на еволюцията си,
Второто значение е - висша форма на самоуважение и основа на самодостатъчността, което не е свързано с Егото въобще. Очевидно в точките на БЕЕ, се използва в първото значение, а аз използвам тази фраза за второто. Като се има предвид, че те са две последователни фази в развитието ни към самосъзнание...И в зависимост от това, къде се намира всеки в своя си път, за него придобива съответен смисъл и значение.

10х

 
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юни 16, 2006, 08:41:32 am
Знаех си аз, че ще дойде ВЕКЪТ НА ЛЮБОВТА, както каза Коцето-Калки, но никога нямаше да предположа, че и Рамус, ще го прокламира  :2funny:
След като той го направи, аз мога да му призная правотата за някой неща - да, всеки един човек на земята е важен, ужасно важен .... исках само да подчертая да не се концентрираме върху тая мисъл, не исках да кажа, че не сме важни.  :)
"Ключа към Вселената е във всеки от нас" - Абсолютно вярно!!!
И накрая заявявам, че съм напълно съгласна, че всеки човек е .... Бог ....потенциално!!!! ;) Въпроса е дали ще реализираме тая потенциалност!!!
Ако всички я реализираха винаги обаче, човечеството нямаше да е в такова плачевно състояние .....  Защото ние можем да сме Богове само  в малката стаичка на материалния ни свят, но можем да сме Богове и в Безкрая на Вселената .... :smitten:
Title: Внимание! :)
Post by: Eternities on юни 16, 2006, 10:26:15 am
Искам да предупредя всички посетители на този форум, че Любовта е много заразна!

Моля Ви да проверите дали личните Ви предпазни мерки са достатъчно надеждни и ако не желаете да Ви прихване да вземете необходимите мерки.

Изворите е сайт само за четене, в противен случай екипът не носи отговорност!

 ;D :smitten:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: wind on юни 16, 2006, 02:22:30 pm
Оооо, аз си имам желязна стратегия срещу Любов.  ;D
Ако вземе да ме нападне най-неочаквано, веднага включвам Силата на самовнушението, че това НЕ е Любов, НЕ МОЖЕ да бъде Любов, поради простата причина, че такова животно нЕма.  >:D  :2funny:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юни 16, 2006, 02:27:52 pm
Аз май съм си внушила, че мисията на живота ми е да умножавам любовта по света . :idiot2:.. .най-сетне да заразя някой   ;D
Щом Ramus поддаде, и на Wind ще и намеря цаката някак  :2funny:

Междувременно един поздрав към Ramus и съвсем лека подкрепа .... на моята теза, все пак (еййй големо дърво съм, да знаете)  ;D
От Учението на Лао Дзъ

Който се учи всеки ден,
умножава своите знания.
Който служи на Дао всеки ден,
намалява своите желания.
Непрестанното намаляване
достига до бездействието.
Бездейства, но няма
нищо ненаправено от него.
Завоеванието на Поднебесната винаги
се осъществява чрез бездействието.
Който действува, Поднебесната
е извън неговата победа.

49


Мъдрецът няма собствено сърце.
Сърцето на народа
е сърце на мъдреца.
Аз правя добро на добрия,
на лошия също правя добро.
Това е то доброта,
произтичаща от Добродетелта.
Аз вярвам на искрения,
на неискрения също вярвам.
Това е то вяра,
произтичаща от Добродетелта.
В Поднебесната мъдрецът събира
мнението на хората в своето сърце.
Той прави всички
да приличат на пеленаче.

 :smitten:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: wind on юни 16, 2006, 02:44:02 pm
еййй големо дърво съм, да знаете  ;D
Ако ще си говорим за дървета, аз съм по-дебел пън!  ;D
И ще се пробвам с твоя метод - на цитатите да отговоря с цитати.  :crazy2:

Quote
Който служи на Дао всеки ден,
намалява своите желания.
Непрестанното намаляване
достига до бездействието.

"Докато имам някакво желание, имам за какво да живея. Задоволеността е смърт." - Бърнард Шоу.
А от мен - бих добавила към задоволеността и бездействието.  ;)

Quote
Аз правя добро на добрия,
на лошия също правя добро.
Това е то доброта,
произтичаща от Добродетелта.
Тук признавам, че идеята е добра - еднакво отношение към всички.
Обаче ако един убиец иска да убие, а аз му взема ножа от ръката, добро ли е? Ако искам да направя добро според неговата представа, би трябвало да му помогна да убие.  :crazy2:
Защо всеки си мисли, че правейки добро или зло според собствения си възглед, то непременно ще се приеме по същия начин и от друг човек?  :idiot2:

Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: defire on юни 26, 2006, 05:23:34 pm
"  Не съм казал да не ни е грижа - каза той. - Казах да не бъдем зависими от никакъв конкретен резултат. Онова, което получаваме в живота, винаги е малко по-различно от очакваното. Да бъдеш независим от резултата означава да осъзнаваш, че винаги съществува по-висш смисъл, който може да се открие във всяко събитие и във всеки резултат. Ние винаги можем да намерим една сребърна нишка, един позитивен смисъл, върху който да се основаваме."

Този откъс от книгата"Тайната на Шамбала" ми направи особено впечатление, докато я четях днес...и се сетих за тази тема. Още едно потвърждение на изказаните по- горе мнения за необходимата липса на безразличие, но и на зависимост...

 :)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юли 03, 2006, 03:27:09 pm
Последно - Уинди, Чувството за собствена значимост може да се разбира по различни начини:
Като висша форма на егоцентризъм - в този аспект би било естествено да го "загубим" по време на еволюцията си,
Второто значение е - висша форма на самоуважение и основа на самодостатъчността, което не е свързано с Егото въобще. Очевидно в точките на БЕЕ, се използва в първото значение, а аз използвам тази фраза за второто. Като се има предвид, че те са две последователни фази в развитието ни към самосъзнание...И в зависимост от това, къде се намира всеки в своя си път, за него придобива съответен смисъл и значение.
нещо се сетих за тая тема и ми се ще да поизпитам Рамус по един въпрос.
Та, можеш ли да ни обясниш, Рамус, с някакви думи прости, как различаваш  едното от другото значение? Кое отличава висшия егоцентризъм от висшата форма на самоуважение и основа на самодостатъчността (все висши работи гледам  ::))?
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: nova on юли 04, 2006, 01:47:50 pm
Кое отличава висшия егоцентризъм от висшата форма на самоуважение и основа на самодостатъчността (все висши работи гледам ::))?


Силвана е на всяка манджа мерудия
тъ:
 ;D
висшия егоцентризъм = светът се върти заради мен, а вие сте длъжни да ми правите компания
висшата форма на самоуважение и основа на самодостатъчността = светът си се върти и аз си се возя, щото така ми харесва засега ;D, моля качете се и вие, ако желаете
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юли 04, 2006, 02:00:36 pm
 :2funny:
Ако автора на горните термини е съгласен с твоите определения, Нова, то аз бих могла единствено смирено да се поклоня и да благодаря за разяснението! :2funny:
Още по-доволна бих била ако можех да виждам по-често прилагането на горните определенията на практика, но човек не може да има всичко ::) :2funny:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: nova on юли 04, 2006, 02:02:11 pm
кой го знае автора на какъв кон какъв вятър го вее ;D ;D ;D
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: wind on юли 04, 2006, 02:07:50 pm
кой го знае автора на какъв кон какъв вятър го вее ;D ;D ;D
Аааааа, него вятър го не вее!  :2funny:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: nova on юли 04, 2006, 02:09:51 pm

Щоооо?


айде на спама... :crazy2:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юли 04, 2006, 02:12:15 pm
Ще ми се да кажа нещо ама  :-X    :2funny:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: wind on юли 04, 2006, 02:15:43 pm
Щоооо?
Той е ветронедосегаем.  ;D
Quote
айде на спама... :crazy2:
Aйдеееееееее  >:D  :2funny:  Ми то... сефте пък.  ;)

Ще ми се да кажа нещо ама  :-X    :2funny:
Кажи си, кажи си!  :2funny:  :2funny:  :2funny:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: divine on юли 05, 2006, 09:32:01 am
Голям спам няма що  :2funny:

добро утро , :D ;D
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юли 05, 2006, 10:12:31 am
 :2funny:
Да не би да ти липсва малко спам, Дивайн? :2funny: Ако е така само кажи. :2funny: 
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: divine on юли 05, 2006, 10:41:26 am
Казвам .... :2funny: нооооо ограничен все пак в Общите приказки или в конкретната тема може би ..... :coolsmiley: :coolsmiley: :coolsmiley:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: wind on юли 05, 2006, 11:06:01 am
Ааааааааааааааа..........  Напред народеееееееееееееееее!!!
Имаме си карт бланш да спамим (мъничко) и то без да ни пука (ама само в тази тема).  ;D
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: divine on юли 05, 2006, 11:15:24 am
Уинд на плаж ходиш ли ? Тук е ставало за плаж досега може би 10-тина дни в големите жеги :) :)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юли 05, 2006, 11:18:19 am
Уинд на плаж ходиш ли ? Тук е ставало за плаж досега може би 10-тина дни в големите жеги :) :)
Много хубав въпрос и аз все се чудя морските хора ходят ли на плаж. :-\ :2funny:  или само го гледат морето, както аз само я гледам планината  :idiot2: ... и само и се каня .... все още :idiot2:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: divine on юли 05, 2006, 11:25:06 am
Аз ходих 6-7 пъти , но в морето съм се къпала два пъти , освен това тенът ми е неравномерен като отпред съм по-загоряла, тъй като главно в едно от  барчетата до плажа седя , на шезлонгче, чадър, музика, питие(бира  :coolsmiley:) , познати  и  приятели - въобще кеф!! Вечер също ходя, когато слънцето се е скрило или тъкмо залязва - залезите никога не си приличат , което е естествено разбира се  ;D ;) ;)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: divine on юли 05, 2006, 11:45:17 am
Търсих снимки от Варна да добиете представа , тия които скоро не са идвали на тези ширини .
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юли 05, 2006, 11:54:55 am
Това го отчитам като опит да бъда изкушена и силно подразнена, че не съм на мястото на лелката с белия потник  :tickedoff: :tickedoff: :2funny:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: divine on юли 05, 2006, 01:17:59 pm
в планината как е , да не е лошо  ;D 8) 8)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: bee on юли 05, 2006, 01:33:45 pm
Амииии :idiot2: приличам на въпросната лелка с потника, само дето не седя на плажа, а на терасата на къщата, но също като нея съм леко облечена и зяпам ... в далечината ... но както не личи лелката да е решена да скочи в морето, така и аз още не съм решена да отлетя към планината  :idiot2: Морето и да е възхладничко, сигурно може да се преживее допира, но като знам какви реки текат нагоре  :uglystupid2: .... че изчакам да поизтекат  ... дано информацията за въпросното събитие дотече до мен навреме  :)
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: wind on юли 07, 2006, 09:21:02 am
Уф, аз не съм стъпвала на плаж от поне 4-5 години.  :-\
Минавала съм покрай плажната ивица няколко пъти (за същия период)... Абе изобщо - гадно си е на плажа.
Изключение правят, разбира се, капанчетата с бира.  ;D
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: divine on юли 07, 2006, 09:56:05 am
хич да не ти пука , но гледай да не изгориш на потник или къс ръкав  :2funny: :2funny:
Title: Re: Хич да не ти пука :)
Post by: wind on юли 07, 2006, 10:15:27 am
Леле, този първия с какво е бил облечен?!  :o