Author Topic: Логика ли- това пък какво е?  (Read 13625 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nova

 • Guest
Логика ли- това пък какво е?
« on: август 22, 2006, 01:18:46 pm »
Quote
Нова и много още пишещи по тази тема, когато разсъждавате по философска тема каквато е темата за истината и лъжата защо пренебрегвате логиката - това също е една добре развита част от математиката днес, започната е още от древните философи и продължава да се развива и усъвършенствува и до днес. Та погазването на основните закони на логиката водят обикновено до големи глупости и заблуди.

Quote
кратък философски речник
логика
Наука за законите на мисленето.
Формална логика — наука за елементарните закони и форми на правлното мислене.
Формалистична логика — метафизическо учение, което разглежда външните форми на мислене отделно от тяхното съдържание и извън тяхното развитие.
Диалектическа логика — наука за всеобщите закони за развитието на природата, на човешкото общество и мисленето.

Quote
уикипедия
Логиката, в най-чистата си форма, е разсъждението, използвано за правене на поредица от предположения и достигане на заключение. По-специфично, логиката е изучаването на установените системи на разсъждаване, т.е., системи, издигнати като принципи за това, как хората (също, вероятно, и други интелигентни форми - същества/машини/системи) би трябвало да разсъждават. Логиката казва коя форма за вадене на заключения е валидна и коя- не. Традиционно, логиката е изучавана като клон на философията, но също може да бъде считана за клон на математиката и компютърната наука. Как хората всъщност разсъждават се изучава обикновено под други названия, включително когнитивна психология.
Заинтригувана от тези три цитата, аз реших да попитам знае ли някой какво е това логика?
« Last Edit: август 22, 2006, 01:35:54 pm by nova »

grizzly

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #1 on: август 22, 2006, 01:34:31 pm »
http://en.wikipedia.org/wiki/Logic , едва ли има смисъл да преоткриваме колелото...

nova

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #2 on: август 22, 2006, 01:38:38 pm »
Quote
The nature of logic has been the object of intense dispute: it is not possible to clearly delineate the bounds of logic in terms acceptable to all rival viewpoints. Despite that controversy, the study of logic has been very coherent and technically grounded. In this article, we first characterize logic by introducing fundamental ideas about form, then by outlining some schools of thought, as well as by giving a brief overview of logic's history, an account of its relationship to other sciences, and finally, an exposition of some of logic's essential concepts


Съдейки по горното едва ли нещо е открито, та чак пък да се налага да го преоткриваме ;D

grizzly

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #3 on: август 22, 2006, 01:42:49 pm »
Поне да беше дочела статията... Просто усещам как и тази тема ще се превърне в безплоден спор и чат. Дано не съм прав. Пък и да съм, щом ви забавлява...

nova

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #4 on: август 22, 2006, 01:49:05 pm »
Добре, нека ако е толкова ясно поне да се опитаме да обясним какво все пак е логиката в светлината на темата за истината. Защото щом е логично би трябвало да е вярно нали? Или се лъжа?

medea

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #5 on: август 22, 2006, 01:50:42 pm »
Логиката е наука за правилността на мисленето.

bee

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #6 on: август 22, 2006, 02:15:47 pm »
Просто усещам как и тази тема ще се превърне в безплоден спор и чат. Дано не съм прав. Пък и да съм, щом ви забавлява...

Офффффф, ама не офф, а Offtopic: Много си прав.  :) Даже се замисли, възможно ли е изобщо някакъв спор и чат да бъде плоден,  ;D а, сбърках думата - ползотворен???????  Според мен, не. Аз и затова само се забавлявам, дори и когато изглежда, че споря и чатя .... :) Оф, каква съм надувка напоследък оф, оф, оф  ;D
Човек не достигне ли до някои истини сам със себе си и като част от живота му, цялото виртуално дрън-дрън си остава дрън-дрън и надмерване на пишки ... без извинение.  :P

nova

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #7 on: август 22, 2006, 02:45:33 pm »
Поне да беше дочела статията... Просто усещам как и тази тема ще се превърне в безплоден спор и чат. Дано не съм прав. Пък и да съм, щом ви забавлява...

Признавам си не бях стигала до края й. Но се помъчих... и знаеш ли край не намерих... статията е отворена врата в полето, само врата.
Отварям тази тема защото разбирането за истината много се доближава до разбирането за логиката- всеки си е оградил периметъра с колчетата и си го разработва с надеждата, че жилата е под краката му.

а колкото до чата- това си е един от критериите кой от какво се интересува просто.. нищо повече

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #8 on: август 22, 2006, 02:49:49 pm »
http://www.izvorite.com/smf/index.php?topic=116.msg6018#msg6018      ;)
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

yavor

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #9 on: август 22, 2006, 04:57:00 pm »
работа със символи

OM

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #10 on: август 22, 2006, 07:04:09 pm »
Чудесна тема :smitten: :smitten: :smitten:

http://www.izvorite.com/smf/index.php?topic=116.msg6018#msg6018 ;)

 :D ;D :D O0 Много ми хареса!
« Last Edit: август 22, 2006, 07:24:28 pm by OM »

OM

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #11 on: август 22, 2006, 07:23:13 pm »
Човек не достигне ли до някои истини сам със себе си и като част от живота му, цялото виртуално дрън-дрън си остава дрън-дрън и надмерване на пишки ... без извинение.  :P

Права си ,bee, в първата част! За мен, обаче, това дрън-дрън ми помага на мисленето, изказаната пред други хора мисъл, пусната в пространството мисъл, ми дава възможност да я огледам и преценя дали си заслужава моето внимание или е пълен боклук, а и винаги се връща при мен обогатена.

Колкото до меренето.... абсолютно не исках това да се получи! Аз съм върл пацифист - "зъб за зъб, око за око" е най-долното проявление на човешката природа, гротескно изкривяване на същата тази природа. Затова ако, Нова, възприемаш по този начин моя пост, от който си извадила цитата, дълбоките ми извинения. Имаш моето безрезервно уважение!  :angel: Единственто ми желание да не се кривва по задънените пътечки, а да се върви напред. Въобще ако споря с някой то е за да се достигне до този напредък, а не от желание да си мерим ... :-*
 :smitten:

bee

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #12 on: август 22, 2006, 08:00:31 pm »
Единственто ми желание да не се кривва по задънените пътечки, а да се върви напред. Въобще ако споря с някой то е за да се достигне до този напредък, а не от желание да си мерим ... :-*
 :smitten:
Признавам, изказването ми бе крайно. :crazy2: Приятно ми е да разговарям ... подчертавам: ДА РАЗГОВАРЯМ ... с приятели ... и това, сигурно води до напредък.
И все пак, не вярвам в полезността на спора. :)

OM

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #13 on: август 22, 2006, 09:10:18 pm »
Аз също,,bee, аз също не вярвам в полезността на спора, но на дискусията, на обсъждането, на .../какъвто термин ви хареса/ определено смятам за полезни.
 
  ДА РАЗГОВАРЯМ ... с приятели ... и това, сигурно води до напредък.

Определено! 
Въобще разговорите с приятни хора за мен е както се казва голям"душевен гъдел" ;D
 :smitten:

nova

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #14 on: август 23, 2006, 08:03:06 am »
ОМ нема лошо- единствената ми цел е да разбера знае ли някой какво е логика. Погледни връзката, която дава гризли...Всичко е един процес или просто абстракция- нищо ясно няма, но това не пречи да му измисляме закони и да се движим по тях. също като с истината- всеки твърди че е просто кат фасул, но тръгне ли да си го осъзнава за себе си и изпада в делириум- поне с мен е така

А и всички мислим логично- по друг начин не смеем, щото не знаем къде ще ни отведе и дали сме готови да стигнем до там. Всички мислим правилно и напълно по законите на логиката. Защото като всяко философско нещо и тя е изведена чрез наблюдение- практиката е съществувала преди да се теоретизира.
« Last Edit: август 23, 2006, 08:08:05 am by nova »

grizzly

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #15 on: август 23, 2006, 10:06:37 am »
Ех бърборани, никакви духовни "плодове" няма да ви донесат тези "дискусии", но това е лично мнение, знам ли, може пък и да завалят разни дарове ;) Идеята ми е, че и да изясниш, nova, какво е това логика, пак ще си в същото положение, както и преди това. Казано по друг начин - ник'ва полза :) По-добре е да ползваме логиката, както и да я разбираме, за други дейности, вместо да се опитваме да си я дефинираме... дрън-дрън :)
Напомням ви отново тази чудесна притча :

Някога много отдавна живял един ученолюбив човек. Той посветил целия си живот на търсенето на знание и голяма част от него било мистичното познание. И ето веднъж този учен човек се разхождал по брега на реката. Изведнъж чул силен глас, който прекъснал неговите размишления. Ослушал се и чул как някой викал:
-А йа ха! А йа ха! А йа ха!
-О, това е свещената формула за ходене по вода-казал си ученият.Помня, че съм я чел в една древна и много тайна книга. Но този човек не произнася правилно формулата и напразно го прави. Вместо да казва "А йа ха" той трябва да казва само "Йа ха".
Като помислил малко, ученият решил, че е по-умен, съзнателен и прилежен човек и е длъжен да научи този нещастен човечец, който, макар и да не знае правилната формула, очевидно се старае с всички сили.
И така ученият наел лодка и се отправил към острова, от където се донасяли звуците. На острова той видял суфи-мистик, който от време на време все така гръмко и погрешно повтарял формулата.
-Приятелю,-казал ученият-ти произнасяш неправилно формулата и мой дълг е да ти кажа как е нейното истинско звучене, защото получава не само който приема, но и който дава.
И той му дал правилното звучене на формулата.
-Благодаря ти , приятелю,-отвърнал суфито-благодаря ти, че специално заради мен премина реката и ми подари този безценен дар. Благодаря ти.
Удовлетворен ученият седнал в лодката и се отправил към отсрещния бряг с чувство на изпълнен дълг. Известно време от хижата не се чувал нито звук, но ученият бил уверен, че усилията му не са пропаднали напразно.
И изведнъж от хижата се чуло неуверено "А йа ха", "а йа ха". Ученият започнал да размишлява колко твърдоглави са хората и как са се вцепенили в своите заблуди.
Изведнъж чул странен плясък. Ученият се обърнал и замрял от изумление. Към него право по водата като по суша се приближавал суфито. Суфито се приближил до лодката и попитал:
-Добри човече, извинявай, че те занимавам със себе си, но не би ли могъл още веднъж да ми кажеш как да произнасям формулата, защото аз нищо не запомних...
« Last Edit: август 23, 2006, 10:17:02 am by grizzly »

nova

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #16 on: август 23, 2006, 10:42:15 am »
Думата ми беше за клишираното съзнание. За мисленето в рамки..за правилността на мисленето.

Когато говоря/пиша/ нещо аз съм мислила за него, но се случва и да говоря за едно, но да си мисля за нещо съвсем друго- това е клишираното съзнание- автоматизъм- в ежедневието ти е пълно с такива случки предполагам. Та призива да използваме законите на логиката говорейки, обсъждайки нещо си, ме накара да се замисля давам ли си сметка аз, когато говоря какво всъщност казвам- знам ли за какво говоря де или просто клиширам :)

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #17 on: август 23, 2006, 10:44:06 am »
Съжалявам, че ще пиша разхвърляно, но ми хрумват разни неща и се "написват сами".

Всеки човек през живота си възприема информация. Това е заложено генетично и е обезпечено биологично от огромната възможност на мозъка да складира и обработва по някакъв начин постъпващата информация - през целия му живот. Между другото това е част от особеността на бозайниците - да бъдат актуални с информация спрямо средата в която живеят. Бозайника може да промени поведението си в много кратък диапазонот време, за разлика например с насекомите. И това е именно заради възможността да се обработва информация и да се променя спрямо нея поведението - в много по-широки граници.

Всеки човек има вътрешна потребност да "си обясни" достъпната част от реалността в която живее.

Това се прави на базата на "модел" - вътрешен модел.
За да се образува вътрешен модел на реалността са нужни натрупвания на много информация. Заложените модели, които използваме за да я подредим тази информация, обикновено ни се подават от груповото съзнание по време на порастването и възпитанието.
Ето защо постепенно всеки човек си изгражда вътрешен модел на реалността с която той самия "оперира". В нея обаче се включват и сигнали, свързани с вътрешните ни сетива и реакции, свързани с отразената реалност. По този начин вътрешната реалност става "смес" от отразени сигнали от обективната такава, със вътрешните ни реакции и сигналите от вътрешните ни процеси. Тази "смес" прави вътрешната ни "картина" уникална и твърде далеч от едно просто "отражение" на обективната реалност. При хората пък това се задълбочава още повече, защото вътрешните сигнали и преживявания /реакции/ стават по-важния компонент.

Когато вътрешния ни модел нараства и задълбочава, се включва нов момент - МИСЛЕНЕ. Никой досега не е дефинирал понятието МИСЪЛ.
Мисленето всъщност е проявление на процеса на обработка на информацията. Оперирането със символи, особеностите на паметта, както и възможността за изказ чрез думите и езика, правят така, че вътрешните процеси се "доляват" във вид на "вътрешна реч". За повечето хора именно контролираната и насочена "вътрешна реч" те наричат МИСЪЛ. Понеже езика има някаква структура, тя се предава и на вътрешната реч и така мислите придобиват структура и подредба. Разбира се всички знаем, че вътрешната реч съществува и в неподреден и "хаотичен" вид. Обикновено това е следствие до неподреденост на "модела", с който боравим
Постепенното натрупване и успожняване на вътрешния модел на всеки човек, както и груповия му начин на живот, довежда до това, че се появяват "понятията" - понятие всъщност представлява "извличане" на определен "детайл" от вътрешния ни модел и опита да ги изкажем с "думи" или дефиниция. Това е част от задълбочаването на моделите с които всеки от нас "работи" през целия си живот. В някакъв момент модела започва да се "организира" - появява се възможност за "съчетаване" на определени наблюдения и да се намират взаимовръзки между "елементите' му. Когато този процес се задълбочи, се появява нещото наречено "концепция". Концепсията е вътрешен ментален /мисловен,/ модел на реалността, организиран, групиран, подреден в някаква степен. Точно това е логиката

Логика се нарича възможността на всеки човек да "улови" /открие/ взаимовръзки между предметите и явленията, отразени в неговия личен вътрешен модел.
Логиката е станала част от човешкото мислене, защото чрез взаимовръзките между елементите на вътрешния ни модел, ние добиваме възможност за дефиниране на различни възможности и вероятности. Т.е. - възможност за прогнозиране и сравняване, за допускане на възможности. Това във Психологията са го нарекли "понятийно мислене".

В учебниците по логика в училище са заложени основните разновидности и примери за логически разсъждения и няма смисъл сега да ги повтарям.

Най-важното е, че всичко това е изведено чрез наблюдения... и анализ... после обобщение. Значи първо го е имало, после се извежда като дефиниция и става подходящо за използване. Това е изключително важно и НОВА съвсем адекватно го е посочила като такова.
Това е елементарен пример, че наблюдението и познаването на вътрешни явления и процеси носят огромен конструктивен заряд.

Според мен, най-важното за логиката е, че тя отразява дълбочината на взаимовръзките, до които съзнателно се "докосваме".
Тъй, като Вселената е Единна в своята същност, това единство го има и в проявленията й. Всички предмети и явления във ВСЕЛЕНАТА имат взаимовръзки, но на различни нива на разглеждане. Именно ЛОГИКАТА и нейното познаване са насочени към задълбочаване на връзките между нещата от живота, които са ни достъпни. Това не означава, че само и единствено логиката е призвана да подреди "вътрешния" свят на хората. Логиката е само един инструмент за това - един от останалите. Разбира се, това е ментален инструмент. И освен това за ЛОГИКА е нужно да се наблюдава, анализира, осмисля, допуска, обобщава...
Това са ментални процеси. Те имат своя подредба - те носят организираност. Освен това в "откриването" на нови взаимовръзки е привлечено цялото творческо начало /за онези, които са насочени към това/.


АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

medea

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #18 on: август 23, 2006, 05:36:08 pm »
........... :) :) :)..........Надявам се този тест да хвърли достатъчно светлина върху въпроса в заглавието....... :2funny: :2funny: :2funny:

http://www.speech-center.hit.bg/test/logic.html

OM

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #19 on: август 23, 2006, 07:37:09 pm »
Думата ми беше за клишираното съзнание. За мисленето в рамки..за правилността на мисленето.

Когато говоря/пиша/ нещо аз съм мислила за него, но се случва и да говоря за едно, но да си мисля за нещо съвсем друго- това е клишираното съзнание- автоматизъм- в ежедневието ти е пълно с такива случки предполагам. Та призива да използваме законите на логиката говорейки, обсъждайки нещо си, ме накара да се замисля давам ли си сметка аз, когато говоря какво всъщност казвам- знам ли за какво говоря де или просто клиширам :)

Хубави разсъждения, ама не ми се изясни "мисленето в рамки" какво е - аз за първи път чувам този термин. Занимавала съм се с психология малко и  съм срещала и знам за  модели на мислене, за ситуационно мислене, за логично мислене, за многопластово мислене и др.

Общо взето аз съм по-запозната повече с математическата логика, като съвременното  философско разклеждане на логиката или като
част  от перцепцията не съм я изучавала. Общо взето този тест който дава Медеа отразява точно математическата логика, при която не се ползва субективния опит, а вниманието се концентрира върху зададените параметри, в условието на задачата, както се казва с математически език /напр. щом се казва, че квъдрата е кръгъл, значи следващото твърдение трябва да се разглежда във връзка с това твърдение, а не да се изхожда от придобития вече опит, че квадрата по никакъв начин не може да е кръгъл/, т.е. излиза се от рамките на придобития опит. Аз не съм  математик, но математиката всъщност ме е научила да не поставям рамки и ограничения, да не приемам никога и нищо за дадено, твърдо установено и непроменящо се, но и това, че не може да се изказва каквото и да е твърдение ако няма достатъчно факти, параметри, доказателства и т.н. в негова подкрепа.
 :smitten:

nova

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #20 on: август 24, 2006, 08:18:21 am »
Мисленето в рамки е точно мисленето по модел- невъзможността, не, по-скоро нежеланието да надскочиш себе си, както ти каза на друго място.

Каза и за Галилей- За днешните ни понятия, тогава той е разбрал очевидното, но според тогавашното мислене той е говорел пълни глупости. А няколкото, които са разбрали всъщност какво говори, са се страхували за властта си и това е техния принос да знаем за него- защото можеше да бъде обявен и за луд, всъщност. Айнщайн е от същата тази група на надскочилите. при тези двамцата, а и не само при тях формалната логика, валидна до момента е станала черупка/ рамка/ за разчупване и те са го направили. Но човеците си го имат стремежа да не мислят в рамки, друг е въпроса колко си уйдисват. Помисли само, каза за математиката. Математиката е науката, която слага най-много ограничения. Къде, в коя наука имаш толкова много ограничения, като в математиката, къде се работи с толкова изчистени модели на "реалността" като точки, прави, окръжности и др подобни. Къде теориите започват доказването си с толкова уговорки, колкото в математиката. Тя просто слага рамки- тя е нещо като цифровия портрет на нашия мозък, който работи само на принципа "ако-тогава"

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #21 on: август 24, 2006, 09:13:00 am »
Във всеки клон на математиката има определени ... да ги наречем "задачи", които си стоят нерешени досега.
Има теореми, които и досега не са доказани. Имаше един куриоз с френски математик, който доказал едно твърдение, после въз основа на него са надградени няколко фундаментални доказателства. И... записките му са загубени и никой и досега не е намерил как той математически извежда своето построение. И досега няма решение - вече повече от половин век.
А съвсем скоро един руски математик е намерил решение на теорема, която вече от повече от 40 години опити досега никой не е сполучил.

С тези примери искам да кажа, че точно тези хора са тези, които същностно са надмогнали прословутото "ограничение" или "рамка" на мисленето. За ограничението на мисленето е писано доста във психологията, защото е изучено от нея отдавна. Поне в това отношение психологията има своите резултати, защото работата на ума се изучава лесно, защото е достъпен на изучаване. Основните принципи, на които работи нашият ум са чисто информационно-обработващи и се поддават на алгоритмизиране. Също така искам да отбележа за незнаещите, че изобретяването на компютъра /като принцип -процесорната технология/ е израз на познанията на съвременната наука за мозъка и в частност УМА. И компютрите се развиват като идея именно защото непрекъснато се променя дълбочината ни за разбирането на мозъка и ума. Първоначално всичко е било на линеен принцип. Просто устроеното мислене има линейно-последователен характер. И точно по такъв начин са дефинирани и определени схемите на процесора. Още тогава теоретиците и изследователите са забелязали, че някои наблюдения и резултати, свързани с мозъка имат комплексен /паралелен/ характер, а не линеен. Идеята за паралелните процеси още тогава е възникнала теоретично. И ето - от повече от 10 години се провеждат експерименти за паралелни компютърни процесори. И... това дойде и в масова употреба - сега се започна производството на процесори с повече ядра - първо две, после четири, после осем... Още не е решен проблема на многонишковата работа на софтуера, но това е в ход - и се разработва...

Искам да обърна внимание на най-важното. Всичко с което работи досега цивилизацията ни е открито по пътя на наблюдението в света, в който живеем. Нищо не е измислено - ей така от нищото. Точно хората, които внимателно са наблюдавали и осмисляли наблкюденията си, които са имали средства или пък възможности за интепретация на наблюденията си, но по нов - различен начин - различен от общоприетия. Едни и също неща наблюдаваме и достигат до нас, но вниманието на всеки човек е погълнато от "неговите си неща". Фокуса на нашето внимание е това, което определя нашата посока и работа на възприемане и осмисляне.
 Математиката е просто една символна абстракция. С нея се решават проблеми и нейната важност се крие в простичкия факт, че всяка абстракция носи своя вътрешна свързаност със цялото - със ВСЕЛЕНАТА. Затова, когато се решават задачи, се използва това, че взаимовръзките между числата изразяват количествени взаимоотношения - а те са точно символно копие на реалните количествени измерения - в самия живот. /Я да видим дали математиците в нашия форум са си давали сметка за това описание./
В края на сметка - само КОЛИЧЕСТВЕНО отражение на Вселената представлява математиката. 
Качествените процеси не могат да се опишат математически - само индиректно, чрез взаимоврръзките с количествените промени.
Най-полезното на математиката е именно нейната приложност. И това е изключително умение - да се научиш да правиш връзки от чистите абстракции и символи, да ги осмислиш, до отражението им в реални събития и проблеми. Прилопжните математици са най-скъпоструващите и редки екземпляри на планетата. И в момента върви един американски сериал по БТВ - за използването на математика в разкриването на престъпления. И макар да има доста измишльотини в него / за да стане филм/ в него е намерила място идеята, че с приложната математика могат да се решат "много задачи" от реалния живот.

Но... тука са и ограниченията. С математика не може да се опише човешко поведение. Не че никой не е опитвал досега. Има теоретични разработки по въпроса. В тях са намерили място знанията за груповото поведение на хората. Знанията, натрупани от психология и социология. Знания, в чиято основа стоят изучаването на експериментите и наблюденията на принципа "стимул-реакция". Тези знания в момента се използват за управление и промиване на "груповия мозък" на населението. И докато човек е в онова състояние, което не само аз съм преоткрил че се нарича "сънуване", състояние на "ниска съзнателност", тогава неговия ум е управляващото звено на поведението му. От това следва, че може да се дефинира поведението на индивида, защото ума работи с точно определени алгоритми в сферата на отношенията "стимул-реакция". НО САМО НА ИНДИВИДА В НИСКО СЪЗНАНИЕ... и САМО В РАМКИТЕ НА ГРУПА , КОЯТО Е СЪСТАВЕНА ОТ ЕДИНИЦИ НА СЪЩОТО НИВО НА СЪЗНАНИЕ. Другите условия са: ГРУПАТА ДА НЕ ЗНАЕ ЧЕ Е НАБЛЮДАВАНА , както и не трябва да знае за "ПРИНЦИПИТЕ НА КОИТО ТЯ САМАТА ФУНКЦИОНИРА"... дори не трябва да знае, че има такива!!!
Идеята за това е описана още в 50-те години на 20 век в поредицата на Айзък Азимов - ФОНДАЦИЯТА. Най-фундаменталното четиво, с най-много награди за всички времена в научната фантастика....

засега ще спра до тук...
« Last Edit: август 24, 2006, 09:21:00 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

medea

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #22 on: август 24, 2006, 10:38:33 am »
Eх,Ramus, като избараш някой пост..... :)....а както казва шопа най- мразим да мислим... ;D...определение за логика.....определение за математика....определение за информационни технологии... :D....ми то всичко си се знае...

Логиката, в най-чистата си форма, е разсъждението, използвано за правене на поредица от предположения и достигане на заключение. По-специфично, логиката е изучаването на установените системи на разсъждаване, т.е., системи, издигнати като принципи за това, как хората (също, вероятно, и други интелигентни форми - същества/машини/системи) би трябвало да разсъждават. Логиката казва коя форма за вадене на заключения е валидна и коя- не. Традиционно, логиката е изучавана като клон на философията, но също може да бъде считана за клон на математиката и компютърната наука. Как хората всъщност разсъждават се изучава обикновено под други названия, включително когнитивна психология.
***
Рационалност и мислене

Човекът се отличава от всички останали живи същества по способността си да мисли. Чрез мисленето той разбира и опознава заобикалящата го действителност, решава проблеми, прави прогнози, предприема необходимите действия. Познанието ни има два основни източника - интелекта и сетивата ни. То започва с усещанията, даващи информация за отделните свойства на предметите и явленията, които въздействат на сетивата ни. При синтезирането на усещанията се образуват възприятията. Този начален етап на опознаване на света е различен от мисленето. Едва когато се откъснем от непосредствения ни опит и се опитаме да прозрем отвъд ограничените му предели започва собствено разсъждение. И тогава възниква проблемът - има ли правила и закони, по които се стига до истината, има ли принципи на мисленето, кое мислене е правилното? Различават се три основни типа мислене - рационално, емоционално, интуитивно.

Рационалното мислене включва разсъждения, които обхващат проблема изцяло и го изследват от различни гледни точки. Това е мислене към същността на нещата. То се стреми колкото към най-бързия изход от ситуацията, толкова и към правилния изход от нея. Правилното решение е решението, което е основано на действително съществуващи зависимости, които сме открили сами. Рационалното мислене се отличава с повишен интерес към истинността на полученото знание, към търсенето на критерии за определяне истинната стойност на новите мисли и откриване на надежни начини за обосноваването им. За него са характерни търпение, последователност, упоритост и дързост. Рационалният подход включва и получаването на изпреварваща информация преди да се пристъпи към изпълнение на решението, ние изработваме прогноза как ще се развие ситуацията. Верният образ на бъдещето зависи от надежността, с която сме определили истинността на знанията, на които се основава избора на решение. Благодарение на опознатите действителни връзки и зависомости между отделните елементи на ситуацията рационалното мислене ни открива пътя към успеха.

Емоционалното мислене протича под въздействие на чувствата.Поддаваме се на нахлулите чувства и несъзнателно им разрешаваме да определят посоката на мисленето ни. Вниманието ни е привлечено от онова, което ни вълнува. Важни факти може да не се вземат предвид. Под влияние на чувствата се снижава критичността на възприемане и обработка на информацията. Липсва задълбочен логически анализ. Решенията са импулсивни, прибързани, недообмислени. Не е случайно, че толкова се цени способността човек да може да запазва самообладание. Когато сме спокойни, сме в състояние сами да открием по-доброто, по-мъдрото решение.

Интуитивното мислене се състои в прякото виждане на отговора, в стигането до него без разсъждения. Често схващаме сложна ситуация, без да фиксираме всичките й подробности. Ясно осъзнаваме само резултата - решението, от което имаме нужда, без да фиксираме отделните стъпки в стигането до него. Интуицията съдейства разбирането на света, но крие рискове - полученото знание може да е неточно.
***
Математическата логика е дял от математиката, който се занимава с формалните системи по отношение начина, по който те декодират интуитивните концепции на математическите обекти като множества, числа, доказателства и изчисления. Често се дели на рекурсивна теория, теория на множествата и др.

Преди математическата логика е била наричана символна логика, за разлика от философската логика и метаматематиката. Последното наименование е все още в употреба.

В крайна сметка математическата логика все пак не се отнася толкова до логика на математиката, колкото до математика на логиката.
***
Тавтологията/логика/ е самоочевидна истина, която не предполага никакви допускания, за да се установи нейната истинност.

Пример за тавтология е:

    * Или всички гарвани са черни, или някой от тях не е.
....... :)

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #23 on: август 24, 2006, 11:23:26 am »
Ама разбира се - защо да се мисли... как ли не!!!
Егати мисленето - само товари пишещите във разни форуми. Ама разбира се, че е най-лесно да се извадят цитати. Те хората са го измислили - отдавна. Защо ли е нужно да се мъчим и "да откриваме колелото и топлата вода"/цитат/.

А пък тия хора, дето са ги измислили пуснатите от теб цитати, може би не ги е мързяло да мислят. Може би щото не са били 'шопи' или пък не са знаели прословутата "шопска" поговорка - "най-мразим да мислим".

Но това не е в темата за логиката, мисленето ... и познанието.
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #24 on: август 24, 2006, 01:41:22 pm »
В темата е, има логика.  ;)
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #25 on: август 24, 2006, 01:56:20 pm »
Логиката, в най-чистата си форма, е разсъждението, използвано за правене на поредица от предположения и достигане на заключение. По-специфично, логиката е изучаването на установените системи на разсъждаване, т.е., системи,
--------------------------------------------------
Такааааа - я да видим сега - някой въобще би ли се напрегнал да помисли какво е казано тук... щото това са общи приказки и са просто подвеждащи/ Особено за тези, които просто ще си го наизустят. И да го мултиплицират впоследствие - на децата си - на питащите ги./

Я да видим сега какво написа "илюзорния умник" Рамус:
Логика се нарича възможността на всеки човек да "улови" /открие/ взаимовръзки между предметите и явленията, отразени в неговия личен вътрешен модел.

Пример...:
Имаме човек...
Имаме явления, които той възприема... и ще ги наречем 1, 2, 3, 4.
първоначално той ги възприема поотделно - без връзка помежду си. Защото на първо време нямат никаква връзка. /например чаша, гардероб, възглавница, кал. Винаги, когато правим нещо ново, или се оказваме в напълно непозната или различна ситуация умът трябва да се справи със ориентирането си по този начин/.
И така явленията са разделени и се променят, всичко се движи... за да разберем нещо повече се налага да "съберем информация". Започва да се оформя не само изображение на горните предмети в нас, а и натрупване на все повече "данни" - материал, предназначение. Данните вклчват и останалите сетива, както и сравняването на данните от опита ни до този момент.

Постепенно данните нарастват дотолкова че някъде в тях се получава "пресечна точка" - някаква аналогия - "връзка" - по материал, по презназначение, по миризма, по осезание... И... между елемент "1" и "3" се появява някаква връзка - нещо общо има по някакъв "критерий"...
Процеса следва... по някое време "изскача" нова връзка - по друг критерий... може и между същите елементи, може и спрямо други.

Ако така внимателно и систематично се продължава натрупването на "данни" ще се установи, че "различните неща" са свързани по различни начини -= по различни критерий.
Когато се открият достатъчно връзки между явленията 1, 2, 3, 4, ако процеса продължи се дава възможност на УМА - да направи модел - по направеното до този момент - и да екстраполира - пренесе направеното досега спрямо други явления - 5,6,7,8 /примерно/. Това в мисленето се нарича "предположение".

И така - връзка, след връзка... модел, след модел процесите се задълбочават. И се организират и подреждат взаимно. Защото умът работи непрекснато и процеса върви. И когато елементите със връзки в моделите нарастват, се получава все по-голяма "картина".

ЛОГИКА - възможността да използваме знанията си за "връзките" между достъпните за нас предмети и явления. Логиката борави с ВРЪЗКИ. Умът ни дава възможност, чрез откриването на връзки и тяхното използване, да се правят допускания, предположения, да се извеждат въз основа на тях заключения, да се проверяват за верност, да се експериментира със възможности и вероятности. Всичко това се прави с цел "личния модел с който боравим, да се приближи по адекватност на ОБЕКТИВНОСТТА. Да я отрази все по-точно.

Единствения "външен" елемент на модела представен по този начин - това са преживяванията - чувства емоции настроения, афекти. Това го няма в учебниците, защото в тях го няма "реалния човек" . Именно в реалния човек и вътрешния му свят са основата.

А логиката в учебниците и математиката е дефинирана и определана като абстракция - "извън" вътрешния свят на човека, щото иначе никой нямаше да може да я опише и използва.

-------------------------------------------------
Накой друг ще се пробва ли да изкаже личен опит и познание за процесите, които текат в него самия - в нас самите... ?АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

nova

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #26 on: август 24, 2006, 02:15:42 pm »
Споделяйки личния си опит да осмисля и позная процесите, течащи в мен докато чета този скромен цитат от "Пътеводителя.." на Адамс....

"Принципите на генериране на малки количества КРАЙНА невероятност посредством включването на логическите вериги на субмезонния мозък на едно Бамбълуийни 57 към атомен векторен плотер, поставен в мощен генератор на Брауново движение (например чаша хубав горещ чай), бяха, разбира се, добре известни - подобни генератори често се използваха за повишаване на градуса по време на събирания, защото активират молекулите на частите от долното бельо на домакинята да отскачат едновременно един фут вляво, в съответствие с теорията за неопределимостта.Много известни физици заявиха, че не могат да се съгласят с това явление - отчасти защото представлява гавра с науката, но най-вече защото не ги канеха на този вид събирания.
И с още една работа не можеха да се примирят - с постоянния неуспех при опитите си да конструират машина, способна да произвежда силово поле на БЕЗКРАЙНАТА невероятност, необходима за прехвърлянето на космически кораб през умопарализиращите разстояния между най-отдалечените звезди. Накрая се ядосаха и обявиха, че да се създаде такава машина на практика е невъзможно.
Един ден обаче някакъв студент, оставен да почисти лабораторията след едно особено несполучливо събиране, започна да разсъждава по следния начин:
"Ако такава машина, размишляваше той, е на практика невъзможна, тогава е логично да бъде КРАЙНО невероятна- Така че всичко, което се иска от мен, за да я направя, е да пресметна точно колко е невероятна, да вкарам резултата в крайно невероятностния генератор, да му подам чаша пресен, наистина горещ чай... и да го включа."
Така и стори и беше доста изненадан, като откри, че е успял да създаде дълго търсения златен безкрайно невероятностен генератор от едното нищо.
Още повече беше изненадан, когато веднага след награждаването му с наградата на Галактическия институт за изключителна даровитост, бе линчуван от разбеснялата се тълпа уважавани физици, които най-сетне бяха разбрали, че единственото нещо, което наистина не могат да понесат, е един умник."


мога да заключа следното: Логиката ме кара да се смея в моментите, когато не съм в делириум, пак в резултат на логиката :uglystupid2: ;D

пп.просто не устоях на порива да споделя горните няколко реда :2funny: :uglystupid2:
« Last Edit: август 24, 2006, 02:17:17 pm by nova »

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #27 on: август 24, 2006, 04:35:42 pm »
Забелязал съм напр. че понякога нещо не става. (не е това дето си мислите :) )  Мъча го, мъча го, пот се лее. Докато ми писне и го зарежа. След 10 мин. се връщам и без никакъв проблем го правя нещото. Става въпрос за нещо не сложно!
Става въпрос, че мозъка зацикля в някаква посока и обикновено докато не му дадем възможност да излезе от цикъл, той не си върши работата. Това показва, че се излиза от един модел на мислене и се влиза в друг, който в случая проработва. Тук май принизявам думата модел малко. Тук става въпрос само за моментно отделяне на вниманието от обекта. И след 10 мин просто го започваме в различна светлина.

Нашият живот е функция и на нашия модел на мислене. Много притчи има пуснати тук и там по този въпрос. Като малки ние си имаме нашето тук-сега. Чисто и живописно. Но тук-сега почти неосъзнато. Сега, като възрастни, виждаме как детето се радва от сърце на нещо дребно. И му се радваме. Осъзнаваме, че то на тази възраст е нормално да се радва на близалка и хич да не го е грижа за пневмонията и бъдещето си. А ние, според мен, доколкото осъзнаваме връзката между деянията си и последствията; или доколко надълбоко виждаме причините за дадено следствие имаме по-добра или по-по-добра логика. Някои виждат по надалеч (защото виждат по-дълбоко в причините и следствията) а други по-наблизо. И затова някои могат да останат неразбрани. Почти като при шаха. Ако мислим по-всеобхватно, анализираме не само важните фигури на противника а и неговите пешки и целта на евентуалните ходове, но и с повече ходове напред, то е много вероятно да победим.
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline rakshar

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 56
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #28 on: август 24, 2006, 05:05:25 pm »
 Да,логиката е вид система за определяне  на света около нас.Но искам само да допълня,че тя борави главно с чисто субективните ни и идивидуални представи за "чашата,гардероба и т.н."За всеки те изглеждат различно.Логиката е инструмент на пътя за "адекватност на обективността".В цитата на Нова се ползва стандартна логика но героя борави с различни обекти и открива търсеното.Исках всъщност да кажа,че наи-важно е с какво борави логиката.Това,че едно съждение е логично не означава,че е истинно.Една от "ползите " на логиката е тогава,когато се вглеждаме в обектите с които тя оперира.Навлизаики в идеята за логично мислене,можем да забравим,че тя също може да е клише.                                                                                 
постепенно си припомням коя съм ,бавно изсветлява завесата на забравата и се очертава силуета ми....и разбирам,че всичко това съм пак аз

OM

 • Guest
Re: Логика ли- това пък какво е?
« Reply #29 on: август 24, 2006, 05:14:32 pm »
Логиката е чудесно нещо, наистина, но има както някой засегна вече този проблем разлика при логическото мислене породено от различието в измеренията - едноизмерното логическо мислене, пак ще използвам математиката за нагледност, е тогава когато се мисли в рамките на една линия - точка, отсечка, права, т.е. когато познанията ни се намират на това ниво - знаем си нещо и изхождаме от тази позиция - първобитно мислене, нали, човека е знаел, че е гладен и трябва да си набави храна, това е, там е дървото с плодове, тук са корените, там някъде си може би ще намери бизон, каква е земята не се интересува./До тук и математиката е скучна и ограничаваща, нали/
Двуизмерното логическо мислене е вече мислене в равнина, имаме две координати, няма нужда да ви давам примери, времето на Галилей, напр. с вярването, че Земята е плоска./все още скучно/
Триизмерно л. мислене - когато има и пространство, трета кооринатна система/става малко по-интересно/
Четириизмерно л.мислене - много напредничево, но не непознато, прибавяме и четвъртото измерение - времето/ тук вече и математиката става много интересна, но е малко позната/
Пето измерение - е такова животно нема!/казва шопа/ Дали наистина няма?
Шесто измерение - абсолютно невъзможно сторед някой....А дали е така?
И т.н.
 :smitten: