Author Topic: Орфизъм,орфически мистерии  (Read 8016 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rosi_banova

  • Guest
Орфизъм,орфически мистерии
« on: септември 15, 2006, 09:08:41 pm »
"Светът може да бъде завладян с лира,но не и с меч."-Орфей O0
Орфически мистерии-тайни,религиозни обреди,свързани с култа към Орфей и системата от философски възгледи,наричана по неговото име Орфизъм.
Кой е Орфей?Мисля,че това го знаят всички:велик музикант и поет,произхожда от тракийската аристокрация.Родопите са мястото,където е живял и творил Орфей.Но много неща все още не знаем за него и неговите школи.
 Първите школи за посвещение в Европа са били неговите,създадени в нашите Родопи.Знанията се пазят в устни предания,които са засекретени.По време на изпълнение на мистериите се свири,пее,танцува.Но в тях се показват и петте принципа на управление на живота.
"1.Принцип на духоматерията.Всичко е енергия в различни вибрации.Материя и дух са едно.Цялото пространство е наситено с дух и материя взаимносвързани и взаимно проникнати.
 2.Принцип на съответствието.Каквото е в невидимия свят,такова е и във видимия.
 3.Принцип на противоположностите.Всяко знание има две страни:положителна и отрицателна.Змията като символ на мисълта може да не те ухапе,но може и да те погуби.
 4.Принцип на движението.Всичко е във движение.Всичко е във вибрации.Времето тече.
 5.Принцип на еволюцията.Пътят на еволюцията е в спирала и тя се движи към все по-разширяващо се съзнание."
   При мистериите е ставало издигане от едно стъпало на друго по-високо чрез обучение.Светилището не е било място за служене на боговете,а за контакт с висшите същества от духовния свят.Митологиите не са детски приказки,а са имали скрит дълбок смисъл за принципите на посвещението.Налагало се е да се ползват в този вид,за да не бъдат подложени на гонение хората с духовни интереси.Митологиите са разигравани като театрални постановки с музика ,поезия и танци на мистериите.Театралните представления са били вид езотерични посвещения.Изкуството е засилвало въздействието.Мистериите са траяли по цял месец,за да могат да се запомнят и да въздействат по-пълно.
  Мистериите са били на два кръга.Външният кръг е бил представление за всички,но малцина са разбирали скрития му смисъл.Те са били кандидатите за вътрешния кръг от посветени.След необходимата проверка за психическа и физическа издържливост,както и за нравственост и вярност към учението,на следващата година кандидатът е можел да бъде посветен в мист(участник в мистериите).Най-напред са се провеждали 4 пъти в годината, на всеки сезон.После се разредили през 1,2 и повече години.Видимата цел е била получаване на изцеление,а тайната-посвещение в законите на невидимия свят.
 Соларните светилища,където са се провеждали мистериите са били извън населената територия.Мястото се е избирало по няколко фактора:1.вода(река ,извор или езеро)
                               2.камък(скални масиви с пещери)
                               3.планински връх(в близост или извън светилището)
                               4.поляна(открито пространство)
                               5.голямо дърво(символизира дървото на живота)
 Имало е отделни светилища на по-непристъпни места в близост с извори и пещери.Това са били местата за посвещение.
Най-важното условие за присъствие на мистериите било да се спазва предварителен пост,а по време на тайнствата никой не носел местна храна и вино.
"Помощ за слабите,утешение за страдащите,надежда за всички."-Орфей :angel:
П.П.повече подробности можете да намерите в книгата на Мариана Везнева-"Зад завесата на времето";
ако някой е намерил друга информация за "нашия"Орфей,ще се радвам много да я сподели .
 :smitten:
« Last Edit: септември 15, 2006, 09:14:42 pm by rosi »