Author Topic: Развитието  (Read 2791 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bee

 • Guest
Развитието
« on: октомври 09, 2006, 07:26:59 pm »
Не искам да говоря за "духовно развитие", защото смятам, че този израз е интелектуална дъвка за ума на по-сложно устроения търсещ, с нищо не различаващ се в същността си от по-просто устроения търсещ ... ако са търсещи, де  ;D
Та искам да питам за развитието на човека изобщо. Мислите ли, че то е само за някакъв елит от по-образовани и интелигентни хора или то е за всички, за абсолютно всички? Може ли да има човек, който не се развива? И може ли едно развитие да е с нещо по-лошо от друго? Има ли регрес при някои хора, или на края на живота си, ако не по-рано, всеки се осъзнава? :) Развитие, равно ли е на осъзнаване? :)

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re: Развитието
« Reply #1 on: октомври 09, 2006, 09:42:57 pm »
Развитие винаги има, без значение колко дълго прекарваш в застой или смятайки, че назадваш. Застой се получава, когато нямаш достатъчно силна мотивация да търсиш кой си, откъде си дошъл и защо си тук. Така си живуркаш предимно задоволявайки потребностите на тялото си, изпитвайки дребните житейски радости от колективния сън на човечеството. Може сериозно да се застои, когато загубиш контрол първо над духа си, след това на тялото си, което води или до смърт или до страдания. А страданията са мотивацията, която е нужна за да се размърдаме и да намерим начин да осъществим най-първичната си цел - да оцелеем. Колкото и да се тровим и да се мъчим, дълбоко в себе си ни е заложено, че трябва да оцелеем. Интересното е, че докато се опитваме да направим това ние откриваме и научаваме много за себе си, за истинската си непреходна същност.
Смятам че деградация на душата няма, тоест нивото до което сме достигнали остава през каквито и изпитания да минаваме.
Смятам, че еволюцията ни не е само в развитието на ума а в развитието на душата, тоест на чувствителността. Умът прави живота по-лесен(технологичен напредък), но кой живот по-точно? На физическите ни тела. А вътрешно да не кажа всички хора страдат, изпълнени са с противоречия, не знаят какво е важно, какво е добро, не знаят как да се отнасят един към друг, не знаят какво е любовта, състраданието и т.н.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

OM

 • Guest
Re: Развитието
« Reply #2 on: октомври 09, 2006, 10:06:49 pm »
Развитие, зависи на какво ниво човек иска да се развива - на материално, душевно или духовно. Материалното развитие не винаги води до развитие на другите две. Всъщност има и неединомислие по въпроса какво  е положително развитие и кое е отрицателно(деградация) Четох скоро, че племе от Централна Америка, което води доста "първобитен", според нашите разбирания, живот смята себе си за единственото "будно" на земята, а всички останали хора за "спящи", хората от това племе владеят телепатията, могат да "виждат" всичко по цялата земя без да напускат домовете си и никак не са възхитени от великите ни " постижения" на цивилизацията. Та погледнато от този ъгъл за какво точно развитие става въпрос?

bee

 • Guest
Re: Развитието
« Reply #3 on: октомври 09, 2006, 10:56:53 pm »
Съгласна съм с теб, Velaskes. Развитие винаги има и осъзнаване все трябва да има в крайна сметка. Според мен всичко тече по много естествени и закономерни процеси ... на всеки се случва точно това, което трябва да се случи в дадения момент, на всеки готов Ученик се полага по един Учител ... независимо Учителя дали ще е книга, случка, филм,  ако щеш и т.н. Просто на всички са им устроено различно мозъците и различна храна им трябва – на математика едно, на поета друго, на миньора, например, трето. Аз затова много се кефя на стотиците различни учения по света, които в основата са си едно, но са поднесени по различни начини, за различни хора. Кефя се и на психолози разни, и философи, и езотерици, на всички. Кефя се на грандиозния замисъл на Твореца за това, да има за всекиго по нещо.
Това, което искам по-дебело да подчертая е, че не ме интересуват никакви сложни духовни или психологически или езотерични постановки, интересуват ме простите Вселенски закони, които всеки може да научи, които и баба ми и  майка ми и детето ми да могат на научат лесно. Слава Богу, народа отдавна се е потрудил за това и е казал: „Каквото повикало, такова се обадили” (отражението), „Каквото посееш, такова ще пожънеш.” (кармата), „Оти да се косим, като че ми мине” (всички болести са от нервите), „Едно си баба знае, едно си бае.” „Всяка жаба да си знае гьола” „Пилците се броят на есен”  и т.н. и т.н. :)
« Last Edit: октомври 09, 2006, 10:59:57 pm by bee »

bee

 • Guest
Re: Развитието
« Reply #4 on: октомври 09, 2006, 10:59:08 pm »
OM, не говоря за "постиженията" на цивилизацията. :)
Виж предишния ми пост. :)

OM

 • Guest
Re: Развитието
« Reply #5 on: октомври 09, 2006, 11:04:17 pm »
Че " по-образовани и интелигентни хора" не са ли проявление на цивилизацията, както и всички науки които споменаваш, Бий?  ???

А иначе смятам като теб - всеки човек да намери това което най-много му допада, колкото по-голямо творчество влага в своето занимание толкова повече се доближава до " Вселенски закони", както ти си го формулирала. Забелязала съм, че няма нещо което да не може човек да усвои, да научи, да приложи - единственият избор е вътрешният интерес, удоволствието което изпитва към дадена наука или занятие, няма и област в която да не може да постигне висоти пак по същата причина.  :)
« Last Edit: октомври 09, 2006, 11:10:28 pm by OM »

bee

 • Guest
Re: Развитието
« Reply #6 on: октомври 09, 2006, 11:20:09 pm »
Зависи от кога смяташ, че има цивилизация, предполагам. :)

Творчество, да!!!!! Това е другият ключов момент. За мен творчестов има, когато душата е спокойна и ума отворен  ... тогава, човек осъществява връзка с Висшия си Аз и твори. Според мен няма друго, което да може да твори ... само Висшата Същност на човека. :)

nova

 • Guest
Re: Развитието
« Reply #7 on: октомври 10, 2006, 08:35:55 am »
най-големия враг на творчеството е спокойната душа. Тя се затваря в ума и му се предава. За да има творчество трябва разбъркване...и ума да е надалеч

bee

 • Guest
Re: Развитието
« Reply #8 on: октомври 10, 2006, 09:24:03 am »
Добре, коригирам се тогава - неспокойна душа и без-умие  ;D
Но на Висшата Същност си държа. :)

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re: Развитието
« Reply #9 on: октомври 10, 2006, 06:46:07 pm »
То затова няма какво да научим и на всички въпроси има отговор, тъй като всичко, което ни трябва да знаем е пред нас, пред сетивата ни. Искаш да видиш Бог. Вземаш един камък и гледаш - това е Бог. От един камък може да се разбере толкова много...
Истината е много проста и е такава именно, за да може всеки да я разбере. Но въпроса е, кой иска да я разбере в действителност. В това огромна роля оказва егото ни(отново или за кой ли пореден път).

Това цялото беше отклоение от темата, ама нямаше начин :) 
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

bee

 • Guest
Re: Развитието
« Reply #10 on: октомври 10, 2006, 07:24:41 pm »
Хич не е отклонение даже. Много точно си го казал.  :smitten: