Author Topic: Ами наздраве, да няма празно!  (Read 3138 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Катерисе

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 182
 • Gender: Female
  • percovision.info
Ами наздраве, да няма празно!
« on: февруари 14, 2007, 09:57:55 am »
Здравейте. Днес било празник. Взеха да ми честитят. А то е дъждовен ден от една страна, от друга страна е сутрин, от трета страна аз съм тук в този ден, за да се усмихна на себе си и да го изпълня със съдържание.
Преди и аз празнувах и участвах в собственото си обезглавяване. Сега съм наблюдател на събирания и празненства и ето какво се случва според мен.
По време на празниците празнуващите се изпразват от съдържание. И запълват празнотата си с алкохол и подаръци и ядене, а също и с празни приказки. А може би не само по празниците хората се изпразват. Като наблюдавам често се оказва, че хората са празни по принцип. И освен това се стремят да се доизпразнят. Да се лишат от всякакво съдържание. Прекъсват връзката с тялото и ума си, с духа никога не я изграждат. Остават някакви реакции и желания, на които са подвластни и с които се опитват да се запълнят, като си представят че това Е ТО – истинкия свят. Света, в който човекът е изпразнен. Страхотна асоциация, много се забавлявам. Наистина, щом се втурнем в обичаи и празници, моментално се пълним с неща, които не са наши и в нас живее празнотата. Най-простичко се усеща на деня след. Когато главата боли, корема е подут, може и задника да боли. Зависи кой колко се е изпразнил по време на празника. То е за това нали. За да се разтоварим ужким. И от какво се разтоварваме докато празнуваме по традиция? Разтоварваме се от самия живот, сякаш това е наказание, а не дар. Махаме си главите, пълним си тумбаците и спираме да присъстваме. Оставяме се на течението.
На 14 февруари се празнува с вино. Виното си подхожда с мезе. Комбинация, която е трудно контролируема в адекватни граници. Просто защото с продължение на празника, ставаме все по-празни от себе си и все по-пълни със заместители на реалност. Радостта от алкохола и удоволствието от храната създават илюзия за щастие, което празнуващият е неспособен да постигне със собствени усилия. Просто не може да бъде доволен, устремен в това, което няма и погубвайки това, което има. Каква изумителна загуба на възможности. Цял ден, преживян в илюзии и сремежи за изпразване. Ами наздраве, да няма празно!
« Last Edit: февруари 14, 2007, 04:19:05 pm by Катерисе »
Каквото и да е, надрастни го!

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Ами наздраве, да няма празно!
« Reply #1 on: февруари 14, 2007, 10:46:38 am »
Ами превръщайки горните писания на "КАТЕРИСЕ" в провокация за разни шантави хрумвания, ето какво се получи:

И така - ПРАЗНИК, има корена на думата ПРАЗНО, И на ПРАЗНИците се запълваме с пиене и ядене... Всъщност и подаръци, поздравления, картички със сърчица, стрели и разни "любовни" символчета>... бонбони, шоколади... въобще запълваме се с каквото ни е кеф...

А какво ще кажете за новата дума "ПЪЛНИК' тогава - щом от празното идва празника, значи ПЪЛНИКА да е свързан с ПЪЛНОТО...
Но какво ли бихме правили на един "ПЪЛНИК". Ако се вземе предвид аналогията с това, че на празника се запълваме заради празнотата, пардон "празното", то тогава на ден-ПЪЛНИК би следвало да се изпразваме от ПЪЛНОТО. Но точно тук въображението ми опря на камък... и не може да продължи с аналогията:2funny: :2funny: :2funny:
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline Катерисе

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 182
 • Gender: Female
  • percovision.info
Re: Ами наздраве, да няма празно!
« Reply #2 on: февруари 14, 2007, 11:21:06 am »
Идат ми две хрумвания по повод ПЪЛНИКА.
Първо е логиката: щом като сме пълни, преди това сме били празни и сме се напълнили – безкраен цикъл на изпълване и изпразване. Значи пълника и празника са последователни. Като станем пълни по време на празник, после имаме разни неща за изпразване. Качваме килограми, някои от нас могат да забременяват по празници, зареждаме кръвта с алкохол. И това са все неща от които се налага да се изпразваме по време на пълниците. Следователно пълника има различна трайност, в зависимост от това, с какво сме се запълнили. Може да сме се запълнили с вируси и болести, тогава пълника ще трае докато се изпразним от натрупаните бактерии и токсини.
От друга страна пълника е естествения ден на живият съзнателен човек. Пълника е естественото състояние на самодостатъчност и самоизпълненост. Отново пълника следва празника. Празника като израз на миналото, в което човек е бил празен от себе си и запълващ се с външния свят. Пълника като израз на настоящето, в което всеки миг се изпълва със съдържанието на самия човек, на самия живот – осъзнат и наблюдаван.
« Last Edit: февруари 14, 2007, 01:31:43 pm by Катерисе »
Каквото и да е, надрастни го!

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Ами наздраве, да няма празно!
« Reply #3 on: февруари 14, 2007, 11:28:57 am »
Езикът е отражение на групата хора, които го използват. На български - празник. На английски - holiday - свят ден. Човек сам избира как да нарече това, което изживява. Също и как да го изживее. Някои наистина избират това, което е описала Катерисе. Но съществува и другата страна - тези, които избират да превърнат светия ден в Свят. Които решават да направят еротична изненада на партньора си, които решават да си говорят цяла вечер пред камината, които решават това да е поредния ден, в който да покажат на този/тази, когото/която Обичат Любовта си.
Някой ще каже: "Защо точно днес? Защо на конкретна дата?".  А защо не? Колкото повече Любов, толкова повече Любов.
Мога да седна и да се възмущавам от това, което другите са избрали. (Възмущението често е израз на нещо, което не харесваш или не си харесвал у себе си първо, и после у другите.) Но защо ми е? Това е техния живот. Аз избирам друго. Избирам да изживея един вълшебен ден.

Щастлив Свят ден! :)
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Offline bisa

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 37
Re: Ами наздраве, да няма празно!
« Reply #4 on: февруари 14, 2007, 01:28:26 pm »
    В защита на българите искам да спомена, че произходът на думата ПРАЗНИК произлиза от "ден празен от работа". ден, в който се обръща внимание на ритуалите, молитвите, връзката с майката Земя и Боговете. А храната и виното са ритуални и благословени. В такъв момент те се превръщат в утилитарни. Празникът е в душите и сърцата ни. Той съдържа благодарността ни за изобилието, с което сме дарени. Българите винаги са живяли хармонично с циклите на природата и времето и затова са спирали да работят - за да погледнат небето и да послушат жреците и духовниците. Нещата са се променили с годините и акцентът е изместен само върху ритуалната храна. На Благовещение и Никулден - празници по време на пости- в църковното календарче пише "разрешава се риба", а не е задължителна. Т.е. фокусът отново не е върху храната.
 Днес /по стар стил/ се почита божествения произход на виното, защото на 1 февруари, когато е Трифоновден е рано за зарязване на лозите. По отношение на Св.Валентин - ние нямаме точно такъв романтичен празник, но нямаме и ден на Благодарността. Имаме други празници на които да благодарим и да се обичаме, но всеки решава кога да работи, кога да се моли и кога да благодари.    :smitten:

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Ами наздраве, да няма празно!
« Reply #5 on: февруари 14, 2007, 03:55:19 pm »
Охооооо - чак пък и "...в защита на българите"... уау - ама да не би някой да е нападнат... и то българин...
Българи, тичайте да докладвате на президента и да обявим война на нашествениците...  :)
Българите ли имат нужда от защита... или някой има нуждата да се изживее на защитник на Българите... А защо не и на цялата земя, или на "правата вяра"... Ама свободна е програмата за желания - всеки може да се изживее - дори и на спасител на Вселената.

Не споделям нищо от веруюто в последните два поста, но не ми е и работа да коментирам. Вярно е, че всичко е въпрос на избор , включително и това кой какъв и как да си изживее днешния ден... или който и да било друг. Аз където трябваше за празнуването и празниците писах, но тогава мислех, че съм само аз. Сега виждам че и други има, които по свой начин са стигнали до същото. Със сигурност знам и за други, които обаче не пишат... Това също си е избор, както и всичко друго.

За себе си мога да кажа, че когато писах за празниците писах само и единствено за собствената ми позиция. Не недоволствувах, нито се възмущавах - това пък най-малко.  :) . Писах просто за това какъв избор съм направил според това "Кой Съм Аз".
Доколкото разбирам, четейки внимателно поста на авторката на темата, мисля че тя също е имала предвид само и единствено себе си. А лекия нюанс на "възмущение" допускам че идва от това, че самата авторка като че ли е била от двете "страни на барикадата" - имало е време, когато е празнувала и мислила като и всички останали... И всъщност това "възмущение" май идва от точно от това - че сега може да види нещото през което е преминала самата тя - т.е. само и единствено за себе си. Това разбира се е само допускане с определена вероятност, но нищо не пречи да го напиша. Ако е нещо "близко" до това - тя самата ще си пише ако реши - по нейния си начин, който както се вижда е много красноречив и директен.

Без никакво допускане мога да кажа, че четейки и "реагирайки по своему" всеки от постващите всъщност обръщайки се уж към останалите пише предимно за себе си и използва единствено своята си камбанария за гледна точка. Това, че камбанариите на "различните групи групови хора" имат сходна гледна точка не ги прави нито по-значими, нито по-важни... нито "по-вярни или правилни".

И все пак да кажа за себе си, че нито имам ритуали,, нито молитви, нито връзката ми със Земята и Боговете се е изгубвала някога. Ако хората имаха своята връзка със себе си, нямаше и да имат усещанията че загубват "връзките"  с каквото и да било, защото всички връзки минават през връзката ни със себе си, а не през "ритуалното хранене и утилитарното пиене". И да кажа, че може и някога, някъде да е имало смисъл да се "измисли" и съчини история в която да има групово съгласие, на кой ден какво трябва да се прави. Но мен лично  никой не ме е питал, какво мисля когато ме възпитаваха кой ден какъв е. Държа да кажа, че родителите ми бяха традиционни, селски и богобоязливи хора и както е редно и както са правили с тях самите, ми "натресоха" наготово груповата постановка, заедно с "подкупа", наречен, ядене, пиене, удоволствие и подаръци... все някакви, все за нещо.
Но всичко това "беше някога, някъде" и вече отдавна го няма. Било е когато му е било времето. Сега при мен е вече друго време и сега е ред на други неща. Има хора които "усещат" тия неща по себе си, без значение къде и кога са родени или израстват. Има и хора, които коментари като тия считат за осверняване на "традициите".
Всякакви хора има и да са живи и здрави. Различността е огромно богаство от което аз самия се научих да се възползвам и да съм благодарен че съществува.
-----------------
 
Последното нещо, което има в горните думи е неуважение към  празнуващите, така че ако някой иска, може да му се наложи да го стъкмява или пък съчини.
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline Evridika

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 123
 • Gender: Female
Re: Ами наздраве, да няма празно!
« Reply #6 on: февруари 14, 2007, 04:45:45 pm »
Наздраве!Напълнете се с вино и любов,за да няма празно! :)