Author Topic: Още един ден за пиянство  (Read 1980 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nova

  • Guest
Още един ден за пиянство
« on: март 03, 2007, 09:44:40 am »
Днес се празнува пак.
Този път освобождението!!
Фактите разказват, че на този ден преди малко повече от век в едно малко градче една голяма империя се отказала да воюва, признала се за победена и отстъпила някои свои територии на друга голяма империя. В тези територии се вмества и съвременната държава България. А тази дата получава ореола си. Българите биват ОСВОБОДЕНИ от Дядо Иван и СПАСЕНИ от нечие иго. Нищо, че като традиционни християни много векове прди това се предполага да са били СПАСЕНИ от един друг блестящ, почти приказен персонаж.
Прави ли ви впечатление как се подреждат датите на Големите Български Празници в един обикновен календар. Не религиозно обагрените- а онези Величавите...Започват със Свободата /3 март/, следвана от Просвещението/24 май/, после само седем месеца по-късно Свободата ражда Съединението /6 септември/ и накрая следва Независимостта /22 септември/.

Та днес се празнува свободата.

Колко от вас искат да са свободни?
Колко от вас са усетили празника на освобождението си?
Колко от вас се чувстват свободни?
Колко от вас са свободни , за колко от вас свободата е като ударите на сърцето- неусетен синоним на живота?

Свободата зависи ли от нещата около вас- от условията на живот, от това кой ви управлява, от това къде живеете?

Какво се празнува днес? Знае ли някой?

Преди по-малко от месец имаше ден, на който да се сетим че сме влюбени, днес трябва да се сетим че трябва да се чувстваме свободни, след няколко дни ще се сетим че трябва да уважим най-противоречивия си символ- Майката и да я почетем с някакъв обред, с някакъв дар.

Празници- дни за опиянение. За докосване до усещане за единство с велики идеи, за принадлежност към нещо, което в обикновените дни го няма.

На другия ден махмурлукът е ужасен... До следващия момент на „пиянството на един народ”... до .....


Наздраве и умната!


Offline ramus

  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 1076
  • Gender: Male
  • никой
Мдаааа - за пореден път ... "пиянство".
« Reply #1 on: март 03, 2007, 11:23:04 am »
Даааа... странно, оказа се, че и други хора са стигнали до "показ" на абсурдите с които живеем. /Човек вече не може да остане оригинален в днешно време  :)/

Даааа - може би - абсурди за някои. За други просто "нищо" - караме си както  ни казват че е правилно. Хващаме се за "легендите", които са ни разказвали и сме учили още в училище. Ще ги преповтаряме и дори на своите деца като израз на убеденост на собствената ни ограниченост /опс, пардон - ПРАВОТА/.
Ще повторим онова, което други преди нас са повтаряли. Ще говорим онова, което "другите" преди нас са говорили. Ще преговаряме наново заучените приказки - политиците, учителите, децата, родителите... Всички, дето участват в "общото". За пореден път ще се самоубедят колко сме прави, колко е вярно и правилно онова, за което живеем. 
А иначе - за пореден път сега просто ще си направим "кефа", ще си угодим на желанията, на идеите , на чувствата. Това е сделката все пак. Правим каквото ни кажат. Правим се че вярваме... важното е да има все пак нещо, с което да си угодим и на нас - разбира се.

За пореден път "националистите" / пардон ПАТРИОТИТЕ/ ще си преповторят съчинените от някой друг, в друго време легенди за "освобождението". И за "Турското робство", ще си припомняме нелепостите които учехме и уж четяхме в т.н. възрожденски автори. Имаме си така или иначе подредена и добре натъкмена БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ - каквато е била нужна на народа - такава я измислихме. Поради интереси всякакви. Политически, исторически, конюктурни.
    ИНТЕРЕСИ!!! - интересна дума.
Вярващите комунисти, които с гордост наричаха себе си "атеисти и материалисти" ще отидат отново да се поклонят/!!!/ на разни паметници с имена върху тях. И не само те - вярващите "българи", които приемат поредния ден за символ, отново ще си приповторят заучените легенди. Всяка "група" по своя си начин. Пак ще има честване на загинали воини, повтрорения на фрази за ОСВОБОЖДЕНИЕ, ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ... и разни приповдигащи "ДУХА"/!!!/ послания и лозунги. Ще има речи на разни важни лица, ще има телевизия, радио, вестници, дори заря и маршируващи и разиграващи всякакви ритуални танцово-музикални спектакли, дето се наричат "паради".  Вижте само и думата - ПАРАД.
А нима християнските и езическите ни "празници" са нещо различно по същество. Колко от вас знаят същностният символ на т.н. "мартеница"? Оооо - разбира се, че всички ще преповторят наново четеното и писаното по вестниците и телевизията. Но онези, дето преповтарят от социалната трибуна те откъде ли го знаят. Кичим се щото приемаме някой да ни убеди, че е за здраве... Обменяме си ги... Дааа - отново ритуално с думи... с пожелания... с традиция... Всеки си има нещо на ума - нали все пак засвидетелстваме участието си в груповия живот.
Идва 8-март... ще зазвучат отново поредните послания - този път за "майката" и "жената". После следващото... и следващото... и така

Понякога ... в разни мигове на "разкритие"... човек се присеща за едно друго послание, преминало през разни култури по характерно за всяка от тях език и начин. Става въпрос за "приказката" наречена "ЦАРЯТ Е ГОЛ". Почти няма човек дето да не се сети за притчата /измислена и разказана като приказка/. Четем я в детските книжки... Но всеки си има своето обяснение...
И сега... в миговете на това, което пиша с тези думи, предлагам следното - ИМА ЛИ НЯКОЙ ДА СЕ ЗАМИСЛИ - и риторично да си зададе на себе си въпросите...
Кога сме "голи" и кога "облечени".
Кога сме "царе" и кога "деца" /наблюдаващи/.
Кога сме към "царската свита" и кога към "народа" събран на поредния царски спектакъл-ритуал /празник/?
Когато си мислим, че сме облечени как да разберем че сме голи...
И... как ли се прави магията на "обличането", доказвайки си едни на други "чувството че сме облечени" с вярванията ни...
Нима самият цар не е минал през огладалото... но какво ли е видял там - себе си ли... или това, което иска.
А "останалите" около царя - те какво и защо ли го виждат така. Виждане ли е... или МАГИЯ да си въобразиш и да оживиш представите си дотолкова че да ги сметнеш за истина... И кое е истината въобще.
ИСТИНА!!!
Всичко това написах главно защото повечето постове в нашият форум все за ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА се говори. Поне всеки си има нещо предвид с това.
Но... ИСТИНАТА!!!
 - толкова много лица...
-  толкова много интереси...
-  Толкова много магии - на "голи" и "облечени". На "деца" и "царе". На "царската свита" и "народа".
И всичко това по похлупака, че ИСТИНАТА БИЛА ЕДНА ЗА ВСИЧКИ - всеки вярващ смята точно така - че неговата истина е истината...
ВЯРА и ИСТИНА...И МАГИЯ...

 от психичните наркотици... наречени ИЛЮЗИИ, също може има "махмурлук".
Когато прекаляваме с "психичмия алкохол" по празници.
Та нали за това са ПРАЗНИ -ЦИ.

Ами... наздраве тогава... Който може - УМНАТА.
Махмурлука все някога минава - само до следващият път.


« Last Edit: март 03, 2007, 11:29:10 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.