Author Topic: Свами Шри Юктешвар - "Святата наука"  (Read 3771 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Eternities

 • ad infinitum
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 601
 • Gender: Female
  • Изворите
Свами Шри Юктешвар - "Святата наука"
« on: март 11, 2007, 11:04:49 pm »
     "Целта на настоящата книга е да се посочи хармоничното единство на различните религии и се помогне за тяхното сближаване. Тази задача е наистина титаническа, но намирайки се в Алахабад аз бях удостоен с това свято поръчение. Алахабад, свещената Праяга Тиртха, мястото на сливане на реките Ганг, Ямуна и Сарасвати, е мястото на събиране на светски хора и духовни последователи по времето на Кумбха Мела. Светските хора не могат да се издигнат над земните граници, в които са се затворили; нито духовните последователи, отхвърлили веднъж света, благоволяват да слязат долу и се омотаят в неговите бъркотии. При все това хората, които са изцяло погълнати от земни грижи, имат определена нужда от помощ и ръководство от онези свети същества, които донасят светлината на расата. Затова трябва да има място, където да е възможно събиране между тези два вида хора. Тиртха представя такова място за събиране. Разположен като че ли на брега на света, бури и вълнения не я засягат; садхута (аскети) с послание за благо на човечеството намират че Кумбха Мела може да бъде идеално място за даванe на указания на онези, които могат да ги приемат.
     Аз бях избран да разпространя такова послание, когато посетих Кумбха Мела, бидейки установен в Алахабад през януари 1894 година. Както се разхождах по брега на реката Ганг, аз бях повикан от някакъв човек и после бях удостоен с честта да разговарям с велика, свята личност, Бабаджи, гурудева на моя собствен гуру, Лахири Махасая от Бенарес. Това свято същество на Кумбха Мела бе следователно моят собствен Парамгуруджи Махарадж, макар че това бе първата ни среща.
     По това време на моят разговор с Бабаджи, ние говорихме за този особен вид хора, които сега обикновено посещават местата за поклонение. Аз смирено предположих, че имаше хора с много по-голяма интелигентност от повечето, които присъстват тук, хора, живеещи в далечни краища на света – Европа и Америка, изповядващи различни вероизповедания и са неосведомени за истинското значение на Кумбха Мела. Имаше хора, способни да общуват с духовните последователи, доколкото съответствува на интелигентността им; обаче такива интелигентни хора в чуждите страни бяха, уви, отдадени в много случаи на груб материализъм. Някои от тях, макар и прочути със своите изследвания в областта на науката и философията, не разпознават основното единство на религията. Отявлените вероизповеданията служат почти като непреодолими бариери, заплашващи завинаги да разделят човечеството.
     Моят Парамгуруджи Махарадж Бабаджи се усмихна и, удостоявайки ме с титлата Свами, ми поръча да напиша тази книга. Аз бях избран по непознати и непонятни причини да премахна бариерата и помогна да се установи основната
истина във всички религии.
     Книгата е разделена на четири части, в съответствие с четирите етапа в развитие на познанието. Най-висшата цел на религията е Атмаджнанам – Себеопознаване. Но за да се постигне това, е необходимо познание за външния свят. Затова първата част на книгата се занимава с Евангелието (веда) и търси да установи фундаменталните истини в сътворението и опише еволюцията и инволюцията на Вселената.
     Всички същества, от най-висшето до най-нисшето във веригата на сътворяването, се стремят да постигнат три неща: Съществуване, Съзнание и Блаженство. Тези цели са предмет на обсъждане във втората част на книгата.
     Третата част се занимава с методите за осъществяване на трите цели на живота.
     Четвъртата част дискутира откровенията, идващи до онези, които са стигнали далеч напред по пътя на осъществяването на тези три идеала на живота и които са много близо до тяхното предназначение.
     Методът, който съм приложил в книгата е следният: най-напред давам санскритски цитат от Източните мъдреци и след това го обяснявам като се позовавам на свещените писания на Запада. По този начин съм се опитал да покажа, че няма никаква разлика, никакво несъответствие, а още по-малко конфликт между ученията на Изтока и Запада. Книгата е написана под вдъхновението на моя Парамгурудева и в тази Двапара Юга, епохата на бързото развитие на всички области на познанието, аз се надявам, че тя ще бъде от полза за онези, за които е предназначена."
Гянатавар Свами Шри Юктешвар (1855 — 1936)
http://www.badongo.com/file/2440288

Източник: Руският Сайт Лотоса
« Last Edit: март 11, 2007, 11:18:09 pm by Eternities »
I am who I am.

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Свами Шри Юктешвар - "Святата наука"
« Reply #1 on: октомври 11, 2008, 08:55:17 pm »
Качвам я отново.
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!