Author Topic: Кво е тва животно Красота и къде вирее...  (Read 4767 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline blqh

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 306
 • Gender: Male
Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« on: октомври 20, 2006, 02:52:45 am »
Гледах но не намерих отделна тема за красотата.Какво е красиво?Защо е красиво?Какъв е критерият за красота?Нужна ли ни е тази красота?Хората ли са я измислили? И още много вапроси сварзани с красотата, за които не съм се сетил в момента надявам се скоро да намерят отговор тука

 :smitten: :smitten:
« Last Edit: октомври 25, 2006, 02:25:07 am by blqh »
-Ехоо...Кой е?
-Аз съм гласът в главата ти!
-Ааа добре , аз си помислих че полудявам :D

Dani

 • Guest
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #1 on: октомври 25, 2006, 10:33:19 pm »
 :) Мисля, че красотата "вирее" в съзнанието ни. То е, което преценя света около себе си като хармоничен - красив. Ако съзнанието ни не е зависимо от определени критерии за красота, то би виждало всичко около себе си хармонично и красиво.
За съжаление, човешките ценности са построени на дуалистичен принцип - щом има красота, значи би трябвало да има обратното на нея - не-красота, дисхармония. Веднъж изречена - тази опозиция се настанява в ума ни и изгражда система от ккритерии, с помощта на които да разделя света на красив и некрасив.
Друг е въпросът дали съзнанието определя нещо като красиво под диктовката на емоциите или обратно - емоциите са зависими от усещането за красота и хармония.
Дали ни е нужна красотата? Зависи коя. Ако говорим за красотата от опозицията красиво-грозно - нуждата от нея неминуемо води до зависимости, а те до агресивност...
Ако говорим за състоянието на съзнанието ни в което то преценя всичко, което го заобикаля като абсолютна красота - без опозиция, без критерии - мисля, че едва ли има нещо, по-необходимо за духовното ни развитие...  :)

Offline blqh

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 306
 • Gender: Male
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #2 on: октомври 26, 2006, 07:53:21 pm »
В Селестинското пророчество се казва че това което е красиво е с по висока енергия или беше нещо от този сорт.Колкото повече енергия има толкова е по-красиво.Според древните елини това което е красиво е добро.Гледах преди време някакъв документален филм по Дисцавери в които обясняват защо някои хора са по-красиви от други.Обясняват го с чиста симетрия в чертите на лицето на хората.Колкото по симетрично е то толкова ни се струва по красиво.Но всеки човек намира за красиви различни неща и като цяло всеки си има някакви критерии.Като се замисля това е може би цялата информация която имам за красотата , а за нея се говори толкова много....знам само че ми харесва  :crazy2:
 :smitten: :smitten:
-Ехоо...Кой е?
-Аз съм гласът в главата ти!
-Ааа добре , аз си помислих че полудявам :D

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #3 on: октомври 26, 2006, 10:46:33 pm »
Когато говори човек за красота той "подменя" като слага етикет "обективно явление" на собствените си впечатления и реакция.
Ето няколко примера:
Толкова постове например имаме в определени раздели в нашия форум - няма да казвам, нито да цитирам... но все пак ще разкажа по съдържание -
"ето днешната утрин е красива, въздуха е някак зареден с енергия, слънцето изгрява и стопля сърцето ми и всичко наоколо... Светът се събужда... Каква красота....."
Или " снощи наблюдавах страхотен залез... света сякаш спря в сърцето ми..."... и т.н. Или "красотата на нощния вятър"... или "гледката на синьото море"... и т.н. - нали разбирате какво имам предвид...?

И така - наблюдаваме нещо - залеза примерно. Всеки човек развълнуван по някакъв начин, описва залеза като "красив". А всъщност той нарича красота собствената си реакция и впечатление от някакво наблюдаване явление. Цял ден слънцето се е движило по пътя си неотклонно, но след като няма кой да го забележи, няма и кой да му каже че е "красиво". И в някакъв момент НИЕ "забелязваме нещо"... и наричаме мига "красив". Нима не сме ние тези, които правим същия този миг? Да попитам - ПО КАКВО ЕДИН МИГ СЕ РАЗЛИЧАВА ПО ЗНАЧИМОСТ ОТ ДРУГИТЕ МИГОВЕ? Може би за някои хора - "по много неща"... а според мен единствено променливите величини са личните реакции, определени с емоционалните и чувствени окраски на всеки човек.
Да помислим - залеза дори не е залез - ние наричаме така просто определено явление, когато слънцето се скрива зад хоризонта. Нито слънцето, нито земята, нито движението им се движи от красота и нашето понятие за "красиво"... Аз лично никой не съм чул да каже следното "АЗ днес на залез реагирах с вълнение и раздвижих въображението си, като сътворих в себе си - за себе си - усещане за красота" . По принцип звучи странно нали... ама всъщност отстрани точно така стоят нещата - това е наблюдение. Вместо да си дадем сметка, че всъщност залеза, цветето или морето играят ролята само на стимулатори на въображението ни и последващото вълнение и специфично чувство, ние просто слагаме етикети:
"Залеза е красив" - вместо "залеза ме развълнува - или "невероятно ми хареса".
Това се прави навсякъде и е станало нещо като общоприет модел за изказ.

Не само това - сега е модерно да се говори за "КРАСОТАТА" като Вселенска идея. Интересно е да се попита коя е тази красота и колко ли "красива" изглежда Вселената. Дали не е само през нашите очи. И дали има очи, които да "виждат"  еднакво - включително и т.н. "красиво".  Дали въобще Вселената би се интересувала от това как изглежда, при положение, че ако няма никакъв наблюдател, нея сама няма да има кой да я нарече "красива". Отделно от това, много често с понятието за красота се представя идеята и възприемането за балансираност, спокойствие, хармония... но тези понятия са толкова абстрактни, /както и толкова с индивидуален привкус/ че просто не могат да се обобщават по никакъв начин

Има още нещо - това се наблюдава не само по отношение на "красивото" и красотата... Всъщност красотата си има "модел". Във всички епохи и култури е имало общоприет модел , който се е натичал "красив" Това бележи групово схващане за красиво - и всичко онова, което не подхожда на модела се е считало за "грозно". Например сега за модел на официалност и елегантност в облеклото е т.н. костюм /само като пример - има и други модели, разбира се/. Щом някъде се отива и това се смята за представително място то значи че сме трябвало да засвиделтелстваме уважение и се обличаме по "правилата" и съответно нашата интерпретация по отношение на тези правила... Мисля, че всички разбират какво имам предвид - може да се види навсякъде и всеки "участва" в него. Много често именно с облеклото /прическата, грима, обувките, украшенията-бижута/ се изменя външния вид на човека и лесно хората се залисват именно с него. Какво ли значение може да има кой с какво е облечен и какво си е сложил с идеята, да изглежда "красив"... но хората казват - ..."ейййй - много си красив с този костюм "/примерно/.... "Много си красива с тия обувки"... и като изразяват възхищението си, на обувките или на дрехите... те всъщност какво виждат - някой вижда ли въобще човека или просто се гледа "обвивката"...
Това се пренася и в отношението на всеки един от нас :
Примерно - непрекъснато хората казват - "еди кой си ме дразни" /примерно/, вместо "аз реагирам дразнещо на това, което възприемам за поведението на "еди кой си"...
Как мислите - /поне тези, които разбират какво искам да кажа дотук/ - дали има разлика  в тези два начина на изказ... и каква е тя?

И дали наистина "залеза е красив" "сърцето ви пее" или това, вие привиждате нещо от "своите си" неща в някакво явление около вас - било природата, или хората... Всичко друго но не СЕБЕ СИ...  :) - не и това, че всичко произтича от вас и е във вас самите - това че реагирате, че сънувате "своите си" сънища.
Всъщност хората, които изразяват тези реакции въобще не ги интересува какво и защо се случва - те просто са се оставили на реакциите и сънищата си да ги управляват и да дирижират живота, думите, чувствата и мислите им... И това е основната причина за формалните примери, които по-горе дадох и както отбелязах чрез тях общоприетите схващания могат да се изразят със следното изказване - "Хич не ме интересува какви били всъщност нещата - важното е как "изглеждат" и какви чувства предизвикват у мен - чувството е всичко - това е живота". Тази фраза съвсем спокойно може да се смята за едно обобщено и общоприето виждане за живота - доста хора и във форума включително са го изразявали в един или друг пост. И това е съвсем естествено. Защото ние - участниците в този форум сме също и хора като всички останали - с общото и специфичното за всеки от нас. Навсякъде вече словосъчетанията се скъсяват и вместо "чувство за красиво", съвсем естествено се нарича "КРАСОТА"... "Чувството на обичане" вече се нарича просто ЛЮБОВ... чувство за истинност - ИСТИНА... Чувство за радост и щастие - РАДОСТ И ЩАСТИЕ... И ето така се представят нашите ЛИЧНИ УСЕЩАНИЯ И ПРЕЖИВЯВАНИЯ, като обективни явления. Допълнително им се придава и философския и божествен привкус, интелектуален блясък... Голямо възвеличаване - нещо толкова обикновено и естествено - просто ЧОВЕШКИ емоционални реакции, преминали в преживявания, превърнати от всеки от нас в сънуване на живота.

Това са елементарни наблюдения и разсъждения - възможно е всеки да си ги направи за себе си... или да ги наблюдава в поведението и реакциите на другите. Въобще написаното дотук не се опира на никакви тълкувания - каквито и да било.
Само прости наблюдения - чисти и пасивни - такова е същинското състояние на "наблюдателя".

« Last Edit: октомври 27, 2006, 10:00:46 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

nova

 • Guest
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #4 on: октомври 27, 2006, 08:24:01 am »
Допълвам само--
илюстрация на горния пост е долната фотография :). Ето как нещо, което не би се вместило в стандартните представи за красиво, може да бъде пречупено през нечие въображение и да изглежда такова

източник
« Last Edit: октомври 27, 2006, 08:27:36 am by nova »

medea

 • Guest
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #5 on: октомври 27, 2006, 03:09:37 pm »
КРАСОТАТА е в дребните неща.Най-хубавото е невидимо за очите.То се вижда само със сърцето. :smitten:

bee

 • Guest
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #6 on: октомври 27, 2006, 03:32:08 pm »
Нима Красотата е нещо, за което може да се говори? :)

ALISA

 • Guest
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #7 on: октомври 28, 2006, 12:19:17 pm »
А пък според мен красотата може да бъде само два вида - обективна и субективна.Имам предвид, че има неща, които сами по себе си са прекрасни и човек трябва да е ненормален, ако твърди обратното - като например дъгата, или една току що разцъфнала роза, поръсена с капчици роса, или пък един добре шлифован скъпоценен камък...такива работи :) От друга страна има неща, които според някой са красиви, а според друг въобще не са - мисля, че тук спада женската красота.Ето например в миналото в Китай  са се считали за прекрасни дребните женици, с миниатюрни ходила и никакви гърди, докато в Европа са си падали по далеч по-заоблени мадами. ;)

Offline blqh

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 306
 • Gender: Male
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #8 on: октомври 28, 2006, 02:31:40 pm »
Проблемът идва от там че всичките тези красиви неща ние ги виждаме само с очите си. Кое бихте определили като красиво и кое като грозно,ако никога не сте виждали .Работа е там че хората се предоверяват на сетивата си ,а пък те много лесно се лужат и измамват.Тъй както един илюзинист прави фокуси за да заблуди нашето зрение ,по-същите подобни начини могът да се лъжат и останалите сетива.Окото е най-сложния орган в човешкото тяло а е толкова лесно да се залъже.Малко грим,малко светлина и хоп се появява някоя красавица на сцената.Но това е измамно.Игра на светлината.Ами ако не виждахте цветове как би ви се сторил света?Ами ако въобще не виждахте?Какво би била Красотата за вас тогава или няма да има разлика тогава между красиво и грозно,а те биха били едно цяло с една единствена дума,каква дума?
-Ехоо...Кой е?
-Аз съм гласът в главата ти!
-Ааа добре , аз си помислих че полудявам :D

nova

 • Guest
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #9 on: октомври 30, 2006, 10:47:18 am »
Нима Красотата е нещо, за което може да се говори? :)

Ми то за красотата се говори- с или без думи- тя се споделя от човеците, търси се като образ . Какво пречи да се говори- хората имат нужда да обменят идеите си- и тази за красотата в частност

pakost

 • Guest
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #10 on: октомври 31, 2006, 11:06:11 am »
J
Красиво е онова, чрез което разпалваме въображението си. Красивото е свързано с приемане. Когато приемаме нещо, и усещането е приятно – определяме го като красиво. Когато сме настроени да приемаме общото красиво, за нас е красиво всичко, което и за другите е красиво. Така запалваме фантазията си. Защото грозното, онова, което отхвърляме не ни възбужда. Възбуждаме се от положителните емоции, които се проявяват у нас вследствие на интерпретацията на събитие, същество, явление, музика, картина, снимка... На входа постъпва реалност, сетивата я подават на мозъка, мозъка интерпретира като приближава реалността до нещо познато и дава оценка – това е красиво. Понякога моделите са готови – произведени на конвейер – манекенки, конфекция, торти от сладкарница Неделя... Производството се стреми към общоприетия модел за красота. Този общоприет модел продава всичко. Предполагам че сте забелязвали всeвъзможни билбордове от сорта на красива мацка лиже дулото на пушка, която е обекта на рекламата. Или красива мацка се налива с водка или двама красиви се свалят като използват мобилните си телефони и мрежата на еди кой си оператор. Рекламните творци са майстори в манипулацията на несъзнаваното у потребителите. То си е изкуство – композицията, гледната точка, комбинацията на цветовете, баланса на тъмните и светлите петна, динамиката в картината, формите, общото звучене – всяка точка се използва преднамерено, за да предизвика у несъзнаваното на потребителя вълнение. Възбудят ли се сетивата – мозъка през очите – половината работа е свършена. Потребителите на красотата влизат в магазина и не четат съдържанието на храната, която купуват, избират опаковки, чрез които се възбуждат сетивата им. Една страхотна на вид вечеря, поднесена според етикета, оставя чувство за задоволеност у хранещия се, който изобщо не се интересува какво е погълнал. Един мъж, който избира жената до себе си по спретнатото дупе и краката, на които добре стои пола, защото се възбужда от вида й, изобщо няма представа дали тя е носител на нещо съществено – и не го интересува. Той избира опаковката, употребява опаковката и после точно като опаковка я изхвърля.
А какво е танца? Съвременния танц имам предвид – онзи, който практикуваме в дискотеките и по електронните партита? Танца, в койте се впуска всеки, с усещане за такт и преобразява тялото си в тресяща се маса. Пластичността на тялото не се определя от вида му. Танца на едно тяло зависи от вътрешното възприемане на на човека за музиката (или тишината) и трансформирането й в движение. Тогава пак раздаваме оценки кой как можел да танцува и по дискотеките се забелязва масов стремеж за подражание на модерните танци, които гледаме в клиповете с черни мацки. А танца е вътрешен израз, съвършено свободен. Движенията изразяват вътрешното състояние на танцуващия – неограничени от никакви визуални представи за “красиво”. Движенията зависят само от пластичността на тялото, което се тренира. Тогава красотата е излишна. Тренираното тяло е естествено – то заема естествената си форма, притежава гъвкавост, здравина, твърдост и мекота, сила и нежност – притежава всичко необходимо, за да танцува танца си – пълна импровизация, в която всеки влага само себе си. Оценката за красотата няма значение. Тя се израства. Израства се нуждата на човек да му бъде казвано, че е красив, израства се нуждата му да живее красиво и да задоволява прищявките си с красиви опаковки. В крайна сметка каквото е създадено – създадено е с точно определена цел да върши определена работа. Красивото никаква работа не върши. Само фантазия, която може да се използва за манилупация на несъзнаваното. За неподвластния на оценките, това няма никакво значение. Значение има само човека – самия Човек и всичко останало се изгубва.
« Last Edit: октомври 31, 2006, 11:15:12 am by pakost »

ALISA

 • Guest
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #11 on: ноември 07, 2006, 04:37:18 pm »
Не се обиждай, но според мен не само красивото възбужда сетивата, защото това би означавало, че приемаме неприятните неща с безразличие.Уви това не е възможно... :-\
   А, на другия въпрос - ако бях сляпа щяха да ми останат нещата, които не се възприемат с очите - красива музика, приятен глас, едно прекрасно стихотворение ( ако има кой да ми го прочете ) или книга. Но виж ако сега попиташ - ако човек е сляп и глух, как би възприемал красотата - тогава наистина не бих могла да отговоря...(на никой не го пожелавам).
  Между другото има и един друг феномен ( но не го приемайте много на сериозно  :D ) - нещата, които са ми вкусни ( печено пиле,  сандвич, шоколад) обикновено ми изглеждат много красиви! :)

nova

 • Guest
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #12 on: ноември 08, 2006, 10:39:51 am »
Всяко едно понятие, всяка дума, с която определям нещата и техните свойства си е само за моя лична употреба. В много случаи тези понятия и думи наподобяват груповите, а понякога това не е така. И като отсея манипулативния модел на “красота”, си остава моето разбиране за нея. Дали я има за някой друг или не- това хич не ме касае. Та моята красота е носител на покой- нещата, които определям като красиви ме балансират. И като се замислих за точни граници не успях да ги дефинирам по друг начин освен горния. Но най-близко до понятието ми е термина- “непипано с човешка ръка”- нещо, което не е направено “нарочно”, а е дошло или “отвътре” на някого- в пряка връзка тук е таланта и излъчването на очите /непринуденото!/, или е самороден обект или явление в природата.
 Всяко друго нещо, което бива създавано целенасочено от човека с някаква цел определям като “приятно за окото”, “хубаво”, “става” и др.

ALISA

 • Guest
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #13 on: ноември 22, 2006, 03:19:10 pm »
А какво ще кажете за така наречената "кичозна" красота - има ли значение, че нещо не е особено класическо и задълбочено, щом то също влияе добре на настроението и оставя приятно чувство? :) :) :) 

ALISA

 • Guest
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #14 on: ноември 22, 2006, 03:22:25 pm »
Не е ли красива? :smitten:

G-wiz

 • Guest
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #15 on: март 06, 2007, 12:14:42 am »
красотата е любов.. зависи от теб самия дали ще видиш красотата в съответния предмет или не :)

ще дам най-тривиалния пример като кажа : представете си че се влюбите в някой, който няма някакви физически достойнства.. все пак за вас ще бъде перфектния.. а за други просто обикновен човек.. за трети дори антипатичен .. и т.н..  ???

charsi

 • Guest
Re: Кво е тва животно Красота и къде вирее...
« Reply #16 on: март 11, 2007, 05:09:05 pm »
Красота има навсякъде около нас стига просто да се вгледаме и да вникнем малко по надълбоко в нещата и да гледаме не с очите си а със сърцето защото красотата както повечето истински неща е невидима за очите. вва всяко нещо и във вс човек има красота защоот всичко си  има своята красива страна,независимо дали физическа или духoвна  :)