Author Topic: Има ли зло?  (Read 15941 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bee

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #30 on: февруари 14, 2006, 08:06:31 am »
“… За да е пълно съвършенството, то трябва да се роди от несъвършенството. Нетленното трябва да израстне от тленното, имайки второто за свой носител, основа и противоположност. Абсолютната Светлина е Абсолютен Мрак и vice versa. В действителност в обителите на Истината няма нито Светлина, нито Мрак. Доброто и Злото са близнаци, родени от Пространството и Времето под властта на Илюзията. Разделете ги, отрежете едното от другото и двете ще умрат. Нито едното от тях може да живее само по себе си, per se, тъй като всяко от тях трябва да бъде родено и създадено от другото, за да получи битие, и двете трябва да се опознаят и оценят, преди да станат предмет на съзерцание. Поради това, в ума на смъртния, те трябва да бъдат разделени.”
E. Блаватска

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Има ли зло?
« Reply #31 on: февруари 14, 2006, 11:49:41 am »
Между риска да се обиди някой и между това, да кажа каквото мисля, избирам второто.
Имах вече случай да се изкажа по един друг текст, тук - във форума- и после някои хора, като че ли се позазасегнаха малко. Надявам се в сегашния случай да не бъде така. Единствено ще изкажа собственото си мнение - на мен - който се наричам "никой от никъде". Така, че независимо, че може да изглежда убедително това, което сега пиша, то по принцип няма никаква стойност - дори за мен самия....И няма смисъл да хабите нерви и усилия да го вземате на сериозно :)

Казах вече че винаги съм имал известно "особено" отношение към цитирането.
Не защото те не са изразители на някаква идея на някой си. Разбира се, че са.
Не защото всяка идея, написана или казана, не е изразител единствено на автора, от когото тя "произлиза".
Но дадения пример от ВЕЕ, е чудесен повод за това, което искам да споделя с вас и аз ще се възползвам от тази възможност.

В предишните постове обърнах внимание за това, кое е твърдение, изказване, идея са правдоподобни и кои са истинни...
За определен кръг от читатели откъса от книгата на Елена Блаватска може да се стори много близо до техните лични убеждения. Иначе нямаше да бъде факт, че книгите й са превеждани и дъвкани по цял свят и че въз основа на тях /и на авторката им разбира се/ са се случили доста събития, които са важна част от съвременната "окултна" история и развитие.
Може би повечето от вас не знаят, но ще кажа няколко "исторически" факти, свързани със това.
Елена Блаватска се прочува със книгите си на тема окултистика и езотерика. По принцип в свои бележки тя твърди, че книгите и са "написани" със съдействието на "йерархиите на светлината" и че в тях са залегнали онези знания, които са били достъпни единствено на "посветени". Идеите, залегнали в книгите й всъщност са тясно свързани с Елена Рьорих, съпругата на писателя, художника, езотерика Николай Рьорих. И двете "Елени" твърдят, че написаното им било предадено като посвещение и като "откровение" от "висши посветени", шамбала, висши йерархии и какво ли още не. Този похват и до днес е намерил много привърженици и може да се каже без преувеличение, че по-голямата част от окултната и езотерична "модерна" литература е от писатели все с такива "откровения".
След като Блаватска излага обръщението си към човечеството, идеите й започват да добиват популярност и започват да се набират "последователи". Една от тях е и Ани Безант, която самата тя е и авторка на подобни книги. И когато набират достатъчно привърженици на идеите си /особено много богатите/, се захващат да реализират един "план". Той включва намирането, възпитанието и подготовката на бъдещия световен водач на човечеството. За целта те влагат огромни средства и усилия в намирането на такова дете. Всъщност за такава информация те използват някои "ясновидски" умения на привлечените членове. Така или се стига до подбор на доста "кандидати". Но най-голямо впечатление им прави едно "особено" дете. То се казва Свами Кришнамурти. Според плана си те решават, че са намерили своя "мирови учител", още повече че са използвани и гадателски и предсказателни техники, както и астроложки карти на същия, според които той ще стане "велик човек"...
Години след това, те са вече нещо като много влиятелна тайна "организация" със седалище в един изключителен замък-имение в Алпите, и със "съмишленици" из цяла европа. Годините вървят детето пораства и наистина качествата и интелекта му са на завидна висота. НО....фиаското идва тогава, когато на поредния събор на организацията /в средата на миналия век/ Свами Кришнамурти в реч пред останалите заявява, че организацията е направила "грешка" и той не е човека, когото те са очаквали да бъде. Това е огромно разочарование за "вярващите" /в идеята/ последователи и организацията се "разпуска". Свами Кришнамурти наистина се оказва умен, честен, и доблестен човек, който разбира добре, че такъв "духовен" водач на човечеството не може да съществува и всичко е само една голяма манипулация. Той написва няколко произведения, които отразяват неговото същностно и дълбоко разбиране за човека и света в който живее. Разбира се че процеситеи идеите не остават без последствия. Малко след тези събития, например, от бивши последователи и "радетели" на идеята за "помагане" и "издигане" на вибрационните честоти на света, в който живеем, се организират тихомълком много тайни и окултни "течения' и групи по цял свят. Едно от тях е организацията "Аркейн Скуул". Тя има филиали в 6 места по света, разпределени по определени критерии, и съществува и до сега, като се смята, че са продължители на идеите на Алис Бейли - също контактьорка и "посветена", написала поредица от книги за идеите и "скритите" знания на човечеството... Има вече и сайт на български език, повлиян от българските последователи и със помощта на "руския" център. Теософията на Рудолф Щайнер е също такъв опит да се продължи и поднови "философски" и идейно "старите песни", но с нов глас".

Разбира се, че иронията която много от вас им се струва, че долавят в думите и мнението ми за всичко това, е продиктувана, от личния ми опит, знания и открития по отношение на много от нещата, за които пиша тук. Може би тази ирония да е неуместна, още повече, че така или иначе, това са събития, които са факти, независимо от собственото ми отношение към тях.

Може би ще се запитате, защо написах толкова много неща заради един цитат от книга на Елена Блаватска...?
Приятели, онзи, който иска да знае истината, трябва да направи избора, дали да вярва или да търси. Ако нещата, които прочетете ви се струват достатъчни... в даден момент, и отговарят на "личното ви отношение" се получава "подмяна" на същото това лично отношение... Тогава "вярването" се включва и "личното" е вече подменено. Тогава спира търсенето.

Ето затова го написах всичките тия ,може би за някой, "празни" думи... защото някой от вас може и да се позаинтересува кой, кога, защо е написал книги, като какъв и как е живял, какво е искал....Това да си задаваме въпроси не е трудно. Трудно е да се търсят отговорите. Но ако внимателно се научим да се вглеждаме във книгите, които са написани, точно там всеки автор е оставил отговорите на всички въпроси, които зададох по-горе. Всеки автор оставя в написаното от него своя "код", своето ниво на разбиране, на израстване, на еволюция...

И "примера", който ВЕЕ е дала в поста си, е чудесен пример за това. Вгледайте се внимателно в него. Опитайте спокойно и непредубедено да прочетете всяка дума, будно да прецените първо понятията, връзките им, после ги сглобете в цялостна картина...Всичко си личи... все едно, че гледате на кафе..Разбира се, че може да не стане от първия път. Някои от вас може и направо да "усетят"... чрез подходяща нагласа...

Ако някой все пак вижда връзка между предишните ми два поста и идеите в този цитат, значи може би не съм могъл правилно да обясня, нито идеите си, нито смисъла и дълбочината им.
А може би и зависи от читателя ...
Знам ли...


10х
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

bee

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #32 on: февруари 14, 2006, 12:07:33 pm »
Ramus, благодаря, че сподели тези факти с нас! Между другото аз не видях ирония в тях а само факти и ако ти не беше сам споменал, че ги споделяш с ирония нямаше да я забележа. Но както и да е, тук всеки си има собствено мнение и точно това му е хубавото на форума, че всеки е свободен да си го изрази и аз наистина се радвам на инакомислещите .... иначе би станало съвсем скучно най-малкото, а пък от друга страна те провокират мисленето ми, така че,  съвсем искрено ти благодаря!
Що се отнася до цитатите и книгите, мисля, че книгите идват при нас точно когато трябва, защото идеите им в този момент резонират с идеите до които сме достигнали сами. Разбира се, никой не трябва да се спира на един автор и да го превръща в кумир, мисля, че това е ясно на всички тук.
Все пак на мен щеше да ми е далеч по-интересно ако беше отговорил на предишния ми постинг вместо на цитата на Блаватска:

[Но мога ли да те попитам, какво все пак мислиш за посоката на движение. Да, нie сме в съня си и в същото време сме в постоянно движение. Но движение само за себе си ли ....  достатъчно ли е то само за себе си? Т.е. не трябва ли да има посоки, които са по-добри, по-съвършенни или по-хармонични с развитието на Вселената? Ако да, как да ги открием сопред теб?
Също така не мислиш ли, че всеки човек, все пак, би могъл да постигне известен покой за себе си  - душата му, усещането му за света да не е непрекъснато разкъсвано от съмнения и противоречия, а да  е просто в някакъв покой (дори и да не е съвършен, разбира се)  .... нещо като една част от тебе да не обръща никакво внимание на това, което става наоколо, а да е като в състояние на медитация непрекъснато?
« Last Edit: февруари 14, 2006, 12:52:09 pm by bee »

bee

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #33 on: февруари 14, 2006, 12:17:11 pm »
и малко офтопик: Ramus, какво все пак искаш да изразиш с тая си любов към кавичките? Щях да си помисля, че те изразяват иронията ти, но ти ги използваш толкова често, че си мислех, че искаш да подчертаеш несъвършенството/невъзможността на думите да изрязат реалните състояния на нещата. Или имаш друго предвид?

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: Има ли зло?
« Reply #34 on: февруари 14, 2006, 01:51:20 pm »
В съседна тема днес си говорим за трудността в задаването на въпроси, а се оказва че отговарянето е проблем.  :o :( ......хм.....всеки носи личните си въпоси и те се изменят според растежа му. Когато идват тези въпроси човек има свобода да избира между хиляди отговори, но нещо в него му нашепва кой е правилния ( поне за днес). Всичко зависи от пътя, който изминаваме. Има много отговори навсякъде около нас, кой въпрос ще си зададем за да уловим най-реалния отговор ( ако има такова нещо). В този ред на мисли не осъждам опитите на някои хора да дават отговори ( които аз лично не намирам в тях), но бих се обърнала към тези които търсят да не спират да питат, и да се съмняват във всичко което виждат с очите си, защото същественото е невидимо............ :coolsmiley:
Every moment is a miracle right now

bee

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #35 on: февруари 14, 2006, 02:23:32 pm »
Divine, нима мислиш, че трябва да запазим отговорите, до които сме стигнали за себе си? Има ли нещо лошо в акта на изразяване на някакъв отговор на въпрос, до който си достигнал, без да се опитваме да го налагаме, разбира се? Аз често си мисля и че като изразя определено мнение, просто го изхвърлям от себе си и освобождавам място за следващото.
А що се отнася до съмняването в това, което виждат очите ми съм съгласна, защото знам, че виждат илюзии, и все пак, какво ще кажеш за това, което "вижда" сърцето ми? Още повече, мислиш ли, че сърцето изобщо си задава въпроси? Според мен не. То знае.

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: Има ли зло?
« Reply #36 on: февруари 14, 2006, 02:40:51 pm »
Мисля че е хубаво човек да споделя с другите отговорите до които е достигнал. Исках да кажа че дори на един човек да си докоснал с твоята истина, значи е имало смисъл. Работата е там че аз не харесвам някои писатели, но не им слагам етикети - просто приемам че аз не съм от техните читатели, не достига до мен , това което са искали да кажат. Но това не значи , че друг няма да види точно това което е търсил.
Твърдо вярвам , че няма нищо случайно в живота ни. И че нищо няма смисъл, освен този който му придадем с  личното преживяване на нещата.
Every moment is a miracle right now

bee

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #37 on: февруари 14, 2006, 02:50:35 pm »
Твърдо вярвам , че няма нищо случайно в живота ни. И че нищо няма смисъл, освен този който му придадем с  личното преживяване на нещата.
O0 Съгласна съм  :D ... и за неслучайностите и за личното преживяване  :D

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Има ли зло?
« Reply #38 on: февруари 14, 2006, 03:35:50 pm »
Аз само използвах случая ВЕЕ.
Исках да кажа нещо повече от това за "кумирите". Това е елементарно - даже няма смисъл да се говори за него...

Колкото до въпросите... Не отговорих, защото евентуалните ми отговори биха били повторение на вече написани неща.

Все пак ще опитам...И понеже не знам кое и как е правилно, ще го кажа така, както е през моите "очи" /ето пак кавички ;)/
Аз не знам кое е правилно ВЕЕ. Не знам коя посока е правилна. Няма такава посока дето да е правилна за всички. А твоята посока само ти си я знаеш. Никой друг. Дори и някой да те убеждава колко много знае за теб, та дори и правилните твои неща.
Това е разбира се въпрос на избор на "игра". Ако ти избереш, че се нуждаеш именно от такъв човек... или рецепта, то такъв ще се намери и ще ти се дадат точно тези неща, които ти си "заявила" в искането си. На Вселената това й е работата. Да "откликва".

Няма посоки в живота, които да са по-добри, по-съвършени, по-хармонични от други...Всички са еднакво добри, и съвършени, и хармонични. Няма лоши пътища, няма грешни пътеки, няма дяволи, няма зло, няма несправедливост...

Но ни има НАС. И съответно и идеите ни. А тези наши идеи пораждат представи. И като несъзнателни същества, ние привиждаме в представите си действителността. Представите ни се проектират в нея и ние виждаме не самата действителност а точно тези проекции /отражения/. И така си сънуваме "своята действителност".... Така, че:
---Няма кой да ти каже дали някаква посока е правилна, ВЕЕ. И съответно няма кой да ти каже как да намериш за себе си "правилната" посока.
От гледна точка на Вселената, въобще няма посоки...
От гледна точка на ДУХА - няма как да избереш погрешна...
От гледна точка на хората около теб твоята посока може да е всякаква - за едни ще е правилна, за други ще е погрешна...
НО НА_ВАЖНОТО ОТ ВСИЧКО Е - ТВОЯТА ГЛЕДНА ТОЧКА - защото това, което ти сметнеш за правилно - това ще е правилно. Това, което сметнеш за вярно - това ще е вярното. Това, което сметнеш за ИСТИНА - това ще е истинското.
Всичко се върти около ТЕБ. Цялата ВСЕЛЕНА. Защото за себе си, ВЕЕ, ТИ СИ НАЙ_ВАЖНОТО НЕЩО във ВСЕЛЕНАТА!!!!!
И същото важи за всеки от НАС.

И накрая:
ПОКОЯ е онази "част" от Вселената, която не се движи и тя е с абсолютна стойност... Не може да има покой, който да не е съвършен. Няма как.
Освен това ПОКОЯ не може да го "има". Абсолютните стойности не съществуват, Те са това, което поражда съществуването. Те са "първичното" състояние на всички съществуващи неща.
Движението е съществуването. Покоя е абсолютното.
ТИшината е абсолютното - звука е проявеното /съществуващото/.
Празнотата е абсолютното - предметите, пространството, времето са проявеното /съществуващото/.

Така, че във въпроса си ти може би имаш идея за някакъв "относителен", условен покой.  Това, за което говориш е само част от света на сънищата, на условностите, на противоположностите.
Да... наистина може да има такава част от нас, която да е независима от нашия сън...Нещо повече:
ТАКАВА ЧАСТ СЪЩЕСТВУВА ВЪВ ВСЯКО РАЗУМНО СЪЩЕСТВО ВЪВ ВСЕЛЕНАТА. Именно тя е основния "ръководител" на всичките ни "събития", съдба, карма, преживявания, чувства, усещания. Тя е "скрития" манипулатор на действията ни, на мислите ни, на идеите ни, на представите ни, на въображението, на спомените...На всичко - на целия ни живот. Всъщност тази част от нас повечето хора привиждат и наричат "душа". Други я наричат ДУХ. Но всъщност тя не може да има име.
А онова, което наричаме еволюция е всъщност постепенното "откриване" и припомняне на нея - сама на себе си. На това Ние ХОРАТА му казваме САМООПОЗНАВАНЕ. И тази наша "част", това е единственото, което я "интересува". Тя е онова, което ние си мислим за БОГА. Тя е онази част от НАС, която можем да наречем Абсолютна.

Това е идеята за ЗАВЪРШЕНОСТ /при човека/ -
съвършеност и несъвършеност -
 АБСОЛЮТЕН /Божествен/ аспект; и Сънуващия и проявен /относителен/ аспект.
И СМИСЪЛА НА ЖИВОТА Е В ЕДИНСТВОТО НА ДВЕТЕ.

П.С.>колкото до кавичките - това е въпрос на стил - от този пост избери една дума, на която съм сложил кавички, и го махни...Ако го направиш може и да се промени смисъла на онова, което искам да изразя. Със многоточията е същото - със тях искам да покажа, че там където ги слагам оставям недовършена и недоизказана мисъл. Не я доизказвам, защото читателя може би може сам да си я довърши - от негово име - по свой начин.
Това, че използвам такива похвати, докато пиша, не означава, че са правилни.
Може и да прекалявам със тях. Възможно е. Въпрос на гледна точка. Но ти си единствената, която попита за това.
Не съм добър много със словото и е естествено да имам някои странности в изказа и похватите. Ако и останалите ми обърнат внимание на въпроса за начина по който се изразявам, тогава вече ще видя дали не бих могъл да променя нещо, за да бъда по-адекватен спрямо тях.
 
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

bee

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #39 on: февруари 14, 2006, 03:43:47 pm »
OK, Ramus, май съм съгласна с всичко, което си казал по-горе. Само едно не разбрах, всичко това, което казваш, съвпада с идеите споделени от Блаватска, затова не ми стана ясно що не я харесваш.  :D Май нещо ми убягва все пак  :-\

nova

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #40 on: февруари 14, 2006, 04:23:30 pm »

....
Това е разбира се въпрос на избор на "игра". Ако ти избереш, че се нуждаеш именно от такъв човек... или рецепта, то такъв ще се намери и ще ти се дадат точно тези неща, които ти си "заявила" в искането си. На Вселената това й е работата. Да "откликва".

Няма посоки в живота, които да са по-добри, по-съвършени, по-хармонични от други...Всички са еднакво добри, и съвършени, и хармонични. Няма лоши пътища, няма грешни пътеки, няма дяволи, няма зло, няма несправедливост...

Но ни има НАС. И съответно и идеите ни. А тези наши идеи пораждат представи. И като несъзнателни същества, ние привиждаме в представите си действителността. Представите ни се проектират в нея и ние виждаме не самата действителност а точно тези проекции /отражения/. И така си сънуваме "своята действителност".... Така, че:

Струва ми се, че Вселената няма мешания в случая. Това което „откликва” сме си пак ние, чрез поредното сито/ модел/ който е на въоръжение в момента. Ако въпросния текст го прочетат двама души с различни виждания по въпроса на единия може да му се стори откровение, а на другия съвършена глупост

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Има ли зло?
« Reply #41 on: февруари 14, 2006, 04:45:53 pm »
Може би ВЕЕ, може би.
Не съм аз , който може да каже.
Ако не виждаш разликите причината може да бъде навсякъде, или въобще да няма причина.
Не че има някакво значение.
Но по принцип не е лесно да се обясни. На някои представители тук, от форума ми трябваше повече от 2 месеца упорито, търпеливо, и последователно да отговарям на персоналните им въпроси, и да задавам на свой ред аз моите въпроси към тях, докато се стигне до положение, да ме разберат... по-точно - да се разберат.
Но пък не отиде напразно това усилие /нищо не е напразно/. Заслужаваше си всяка дума и всяка минута от времето. Имаше смях, имаше сериозни думи, имаше откровеност, имаше и игра... имаше от всичко.
Аз станах по-богат, защото така научих повече за себе си... имаше и въпроси, които досега не бях си задавал, не бяха ми хрумвали дори, научих наочаквани неща за себе си, за миналото си, дори за ника, който си мислех, че съм си избрал.
Контактуването със стойностни хора, дава възможност и за стойностен контакт, в който и двете страни извличат стойностни резултати.

Все пак ще направя изв3естна подсказка - за разликите между идеите, които представям и цитираните думи от книгата на Блаватска. Не искам да правя детайлен анализ на последната, затова само ще се опитам да дам една насока за посоката, в която си мисля, че може да се открият разликите.

1. За МЕН Човека е в центъра на Вселената. Вселената няма никакъв смисъл без съществуването на човека.
2. Всички контактьори, дето са писали, пишат и сега в по-ново време си имат ...да го наречем, общи моменти - и по отношение на изказ, и по отношение на идеи. Например, един от тези общи елементи е липсата на "личен" път на откриване и осмисляне, по отношение на идеите, по които е писано вътре. Да не говорим, че и повечето от авторите представят книгите си във вид на "послания" към човечеството. Така, индивидуалния момент се "заличава" напълно, авторът е толкова вживян в ролята си на "посланик", че направо нищо не остава от него самия. Съответно ОТГОВОРНОСТТА на автора се "размива" след като той се има само за посредник. И разбира се, че това се отразява в написаното.
3. За да се разбере казаното от мен трябва да се събере достатъчно материал, да се прочете внимателно, да се осмисли и чак тогава  вече да има мнение всеки за него си.
Това аз не мога да го направя заради никой.
Просто не е възможно.
Не е и нужно.
Няма как да не се инвестира във време, усилие, отказ от други неща, значимост. Само тогава се получават резултати. Когато дадеш повече от себе си.
Можете и да не ми вярвате, но цената си заслужава.
Каквато и да е тя.

10х
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

bee

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #42 on: февруари 15, 2006, 11:58:50 am »
Ramus, хубаво, че мислиш, че Човека е центъра на вселената, но не се ли притесняваш, че някой ден може да приравниш този Човек със себе си? Не се ли страхуваш от прекалено егоцентриране, след като имаш такива възгледи? ;)
И също така, след като за да се разбере казаното от теб трябва да се събере достатъчно материал, не се ли страхуваш, че много малко хора ще те разберат, просто защото на малко хора им се събира достатъчно материал и им се осмисля? Аз поне, въпреки че в момента се мъча над Антропогенезиса на Блаватска от пустото ми прекалено любопитствао (дето понякога изяжда котката ;D), по принцип обичам простите и кратки сентенции, които съдържат хем много мъдрост в себе си, хем всякави хора могат да ги разберат.  :)
« Last Edit: февруари 16, 2006, 10:23:11 am by bee »

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: Има ли зло?
« Reply #43 on: февруари 15, 2006, 12:05:15 pm »
Понеже днес реших да прочета текстовете в главната страница, и вижте колко е просто най-сложното:


Най-хубавият ден

Най-хубавият ден - днешния.
Най-голямата спънка - страхът.
Най-лесното нещо - да се заблудиш.
Най-голямата грешка - да паднеш духом.
Коренътна всички злини - егоизмът.
Най-хубавото развлечение - работата.
Най-лошото поражение - отчаянието.
Най-добрите учители – децата.
Най-голямото щастие – да си полезен на другите.
Най-неприятния недостатък – лошото настроение.
Най-красивия подарък – прошката .
Най-добрата защита – усмивката.
Най-доброто лекарство – оптимизма.
Най-мощната сила на света – вярата.
Най-стимулуращия дар – надеждата.
Единствената реалност – любовта .

Майка Тереза
Every moment is a miracle right now

rosi_banova

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #44 on: юли 23, 2006, 07:41:23 pm »
Малко бих перефразирала въпроса:Има ли добро и зло?Защото ,говорейки по темата/има ли зло?/,няма как да не заговорим и за доброто.Нали живеем в относителен свят.Нийл Доналд Уолш  в "Разговори с Бога" ни казва ,че не бихме познали едното,ако го няма другото.Теорията за единството на противоположностите пък ни учи ,че нещата се допълват,че съществуват заедно.Т. е. доброто и злото вървят ръка за ръка.Има и друга хипотеза/която на мен лично ми допада повече/,а тя е ,че злото е нееволюирало добро.И все пак,аз когато си задавм въпроса :Има ли ги? си отговарям:Да, има добро,Да ,има зло.Но да се питаме имали добро и зло е все едно да се питаме има ли положително и отрицателно.А тук вече всеки може да категоризира различните емоции,мисли и постъпки,според собственото си разбиране на това кое е добро и кое е зло.Няма да обсъждам общоприетите значения за тези понятия,защото те се променят във времето.Както се казваше във една реклама"Традициите не са това ,което бяха".
И понеже уважавам свободомислието на хората от този форум,оставям всеки да се довери на собствената си ценностна система,когато решава кое е добро и кое е лошо.За мен нещата са ясни .Аз съм ги уточнила в темата "За доброто и злото".
Пожелавам на всички да бъдат добри! :smitten:
« Last Edit: октомври 07, 2006, 05:05:21 pm by rosi »

strahil

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #45 on: август 29, 2006, 09:23:16 pm »
Привет приятели! Не се борете със злото. [/color]

То ни позволява да разберем, кое е доброто. Нашият свят не може да битува без злото. Правейки зло и след това добро ние се издигаме и усъвършенстваме..така е тук на нашата "реална земя". :tickedoff: :smitten:
Те винаги вървят заедно. Приятна вечер. :knuppel2: :smitten:
« Last Edit: септември 16, 2006, 05:13:10 pm by strahil »

bee

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #46 on: август 29, 2006, 10:25:59 pm »
Ами ние не се борим, Страхиле. :) Напротив, даже понякога сме по малко зли  ....  нещо се мъчих да съм само добра, ама не става  :knuppel2: :smitten:

izgrev

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #47 on: август 30, 2006, 06:47:08 pm »
Quote
Правейки зло и след това добро ние се издигаме и усъвършенстваме..така е тук на нашата "реална земя".

 ;D Ама, че си шегаджия! Вярваш ли си на това. На мен не ми изглежда никак "реално"!

Quote
Напротив, даже понякога сме по малко зли  ....  нещо се мъчих да съм само добра, ама не става 

Човек е добър заради себе си. Или, по-скоро,   е добър, защото обича ближния си такъв, какъвто  е! Не е нужно да чака нещо заради добротата си! Доброто не е разменна монета.

yavor

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #48 on: септември 04, 2006, 03:25:26 pm »
има зло, няма зло, злото е етикет за нещо или някой, който ние му лепваме за да не повтаряме отново същата грешка. Съответно обществото също може да лепи етикети който не ги чете и не се подчинява на съответните се превръща в "зъл" и "лош" независимо, че може да не е прочел само един етикет, той получава такъв доживотно.
От гледна точка на християнството бях се задълбочил какво адже ба е грях и защо съседът ми по стая в общежитието ми говори че съм съгрешил, тъй като аз нищо грешно не виждах в цялата работа освен неговите думи. За това се хванах за най-познатия ми откъс от библията и пообмислих нещата, белким разбера каво я водим тая война с него.
В библията казва, че изкушението ни е довело от рая на земята, изкушили сме се. нещо ни е подтикнало към забранения плод. И да видим какво е станало. Съвсем схематично имаме две същества от един вид и едно, което е по-висше от тях(според текста). По-висшето същество забранява на по-низшите да се докосват до плода на едно дърво каквото и да е представлявал той, забранява им се достъп до някакъв ресурс). Уж бог споделял с чедата си всичко, а не им давал все пак всичко. Много ясно, значи е криел нещо. От тук идва въпроса:
Какво е искал бог само за себе си? Безценен ресурс. Секс, богатства? Глупости, как може секса и размножаването ни да попречат на някой си там, който може да помете всичко с един замах, както се тъврди че го е създал.
Естествено хората се усъмнили в "бог". Та какъв глупак трябва да си за да не се усъмниш в подобни глупости?
От тук заключих няколко неща:
Първо че библията е пълна с лъжи, така добре забравени от фанатизираните и почитатели, че изобщо не ги забелязват(това го предполагах още преди да почна да разсъждавам над нея, ама после се утвърди, така че съседа го извадих от списъка със здравомислещите много бързо). Второто беше че такива понятия като "зло", "грях", "лошо", "гадно" и "отвратително" ги използват хора които не желаят да се заемат с действителността, такава каквато е, затова й слагат етикети с надписчета, та да могат после да казват "това и това е лошо, и аз не го правя" или пък "иванчо ми каза че е лошо(зло)", което разбира се е още по голяма глупост.
Лошо е да си мислите как ваш близък ще умре.. а добре ли е да го оставите да умре без да сте се замислили?
няма зли или добри хора, има хора и за тях трябва да се съди по делата им, не по етикетите. :)
« Last Edit: септември 04, 2006, 03:28:01 pm by yavor »

nova

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #49 on: септември 04, 2006, 03:31:56 pm »
Що се отнася до това бог какво давал или не- изгонването от рая е символ-- познанието на двойствеността води до живот вън от рая / неосъзнатата невинност/ и непрестанен стремеж към смирение- укротяване на махалото, /центриране ако щеш/ и добиване на осъзната невинност

grizzly

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #50 on: септември 04, 2006, 04:02:50 pm »
Много съжалявам, че имаш такъв съсед. Но знае ли човек, можеш и да научиш нещо от него, или да се научиш на нещо от него (примерно на слонско търпение :) ). Ами според християните, грях е всичко, което отстъпва от приципите заложени в ... позна - библията. Библията е чудесна книга (не съм я чел цялата за съжаление :( ), не са чудесни интерпретациите по нея. Всеки се е хванал за нея и я чете, както му е удобно за неговата кауза. Което обяснява и огромния брой секти и деноминации. Въпреки казаното дотук,и аз ще ти предложа едно мое тълкувание. Според мен, Бог е забранил да се яде от дървото за познаване на добро и зло, именно защото човек трудно е щял да се справи с отговорността от това знание. Както си чел сигурно в темата за светлината,  това разделяне е причина за много от мъките тук, на земята. Символичното докосване до това знание е падението на човека в този свят на крайностите. Това си проличава и от факта, че Адам казва, че Ева е виновна, че тя го е изкушила. Ето един от първите признаци - другият човек е "лош", аз съм идеален, нямам вина. Смятам , че е "лошо" да се мисли, че някой ще умре. Дискутирано е доста, пък и сам си гледал what the bleep , вероятно, мислите на човек са насочена енергия и те влияят директно, върху това, което наричме действителност (която парадоксално е илюзия,според мен). Не е въпроса да не мислим, как ще умре, ако е силно болен. Но вкопчването ни в тази мисъл, и приемането на факта, че е пътник, няма да му помогне.

Ще се учудиш, но има много нефанатизирани и мислещи, както ги нарече "почитатели" на библията. Далеч не всички християни са с промити мозъци. А има и доста начетени богослови и свещеници. Прочети нещо от линковете в темата за православният форум (нещо от двери примерно). И ще се увериш, че има и други важни дейности от, това да се  обяснява на другите , колко са изпаднали :) Да ти кажа, че и делата невинаги са мерило, тогава пак ти преценяваш, нещо, което сещаш се далеч не е обективно, колкото и да се стараеш ;)
Та, да резюмирам, не е виновна библията, а хората, които я четат както им е удобно... Интересно колко ли пъти пише, че не трябва да осъждаш, и колко "вярващи" го прилагат. Пък е от основните неща.
Пак стана дълго, но ти си "виновен" :)

yavor

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #51 on: септември 04, 2006, 08:53:13 pm »
това дето го разправям е доста отдавна минало, както и съжителството ми с тоя човек
реших да го включа защото именно тогава ми се изясниха категориите "добро" и "зло", от които нямаме практическа нужда, но се налагат поголовно за да могат тия дето имат такава нужда да клинчат и бездействат. :knuppel2:

Offline rakshar

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 56
Re: Има ли зло?
« Reply #52 on: септември 06, 2006, 09:29:02 pm »
   Библията не е просто лъжи,това са добре обмислени лъжи с които много лесно се манипулира множество от хора.Всеки един от нас още от детството си носи в себе си идеята за собственото си несъвършенство и неосъзнато чувство за малоценност.Продължавайки живота си по инерция просто и лесно му идва някой да му обясни защо го има това противоречие в него-това е злото,от което трябва да се бяга ,а на всичкото отгоре е извън нас.Чудесно,оставяме на бог да носи отговорността за това че сме лоши ,с ритуалите които спазваме ставаме все по-добри и какво му трябва повече на човек?!...Заспива зимен сън и готово.Доброто и злото това сме ние,ние сме им дали имената и ние можем да го променим.                                                                                                                                                                                       
постепенно си припомням коя съм ,бавно изсветлява завесата на забравата и се очертава силуета ми....и разбирам,че всичко това съм пак аз

Dani

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #53 on: септември 16, 2006, 03:43:19 pm »
Напълно споделям казаното в последното изречение. O0
Но всъщност точно това е казано и в Библията - зависи кой как я чете! Грехът на Адам и Ева, за който те са изгонение от рая е точно това - те са решили да "вкусят плодовете на дървото на познанието кое е добро и кое зло" - т.е. решили са с ума си да разделят на добри и лоши нещата в света си - т.е. да дадат на някои неща името Добро, а на други името "зло".
Колкото до това дали
Quote
Всеки един от нас още от детството си носи в себе си идеята за собственото си несъвършенство и неосъзнато чувство за малоценност.
- според мен е точно обратното. Човешкото същество се ражда без каквото и да било чувство за несъвършенство и малоценност. То разполага с мощни и перфектно функциониращи механизми за адаптация към средата. Съвършенството и критериите за ценност са измислени от обществото с манипулативна цел. Детето придобива тези идеи и комплекси ако и когато бива сравнявано с някакъв "съвършен и ценен" модел на поведение и стимулирано с "морков и тояга" да стане "добър" като модела за подражание или да покрие стандартите на възпитателите си за "ценен".
Благодарна ще съм, ако ми дадете източници, в които някой внушава на някого, че
Quote
бог да носи отговорността за това че сме лоши ,с ритуалите които спазваме ставаме все по-добри
В религиите и ученията, с които съм се запознала досега се казва, че Бог ни е създал - нас и света - добри и нашият път е да открием това добро в себе си и света. Те смятат за Зло стремежа на Егото ни да се самообяви за Бог и да решава как да прави добро. (Друг е въпросът как са интерпретирали тези религии и учения различните църкви, култове и т.п. с цел подчинение на "паството").
Наистина ние можем да променим "доброто и злото", защото ние сме им дали имената. А как по-точно си го представяте това?

strahil

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #54 on: септември 16, 2006, 05:19:11 pm »
Привет приятели! Коректно ли е човек без да познава добре Билията да бъде толкова категоричен, че в нея има само лъжи и то добре "скалъпени" с цел да се манипулира "публиката". За познавачите имам един въпрос. Защо в Библията Стария завет посточнно се говори за Фараона и нито един път не се споменава за пирамидите? Помислете нима това което се пише в Стария завет касае нашия "реален свят".

grizzly

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #55 on: септември 16, 2006, 05:34:06 pm »
Привет приятели! Коректно ли е човек без да познава добре Билията да бъде толкова категоричен, че в нея има само лъжи и то добре "скалъпени" с цел да се манипулира "публиката". За познавачите имам един въпрос. Защо в Библията Стария завет посточнно се говори за Фараона и нито един път не се споменава за пирамидите? Помислете нима това което се пише в Стария завет касае нашия "реален свят".

И аз това се опитах да намекна. Доколко съм успял е отделен въпрос. В Библията нещата са много алегорични, и на моменти е изключително трудно да се разбере, какво точно е посланието в даден пасаж. Може би, заради прибързаната и "пошла" трактовка се получава това негативно отношение към нея, особено в СЗ. Но и НЗ, който би следвало да е по-ясен, не е толкова ясен, че да се разбира буквално...

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Има ли зло?
« Reply #56 on: септември 16, 2006, 05:53:31 pm »
Мдааа... всяка детска приказка също може да се тълкува по много начини - ами и аз това съм се опитвал да изкажа вече много пъти.
Ама да не мислите, че тия, дето са я съставили им е идвало на ума това, дето ние тълкуваме.
Писането и четенето /тълкуването/ са два съвсем отделни и независими процеса. Зад тях стоят крайно различни хора, всеки отделен във своята реалност. Допълнително отделени от времето, епохата, културата....
Тълкуването /не само на книгите, а и на всичко останало/ е просто процес, реализиращ "границите" на вътрешния ни свят и с това нашата "вътрешна реалност". Едновременно с това тълкуването е начин за запазване на тази реалност. Никой не може да тълкува каквото и да е, което е извън нея.
От скромност /опс... ;D/ и справедливост да взема да кажа, че това, което изказвам са идеи и на много други хора, както и на същността от философскопрактическите течения по целия свят. Въпрос на практика и самонаблюдение.   

Колкото до фараона - може ли да попитам риторично кой и къде е този "наш реален свят"???

"Реалност" е изклщчително трудна за разбиране по смисъл и съдържание категория. Всички сънуващи хора смятат, че тяхната "реалност" е истинска и валидна за всички. И едновременно с това ескимоса на полюса и бедуина в пустинята ще имат съвсем различни "реалности". И това е само поради разликите в условията в които те съществуват - от раждането си и до смъртта си. Едновременно с това няма нито един ескимос, който да има "идентична реалност", защото реалността се прави "отвътре" - не само чрез отражение, както ни учеше марксистката психология. И че
не битието определя съзнанието, а различното осъзнаване определя нашата вътрешна реалност - оттам и битието ни

« Last Edit: септември 16, 2006, 05:55:30 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Dani

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #57 on: октомври 05, 2006, 01:02:10 pm »
Quote
любовта , красотата и светлината накрая ще победят въпреки всичката помия, тъмнина  и сарказъм,
Как по-точно ще стане това? Какъв е механизмът, по който доброто побеждава злото?
Дали това, което наричаме помия (за нас хората) не е ценна храна за някое друго живо същество? (Или ще се делим на хора и свине? А дали последните са нещо долно и лошо?)

G-wiz

 • Guest
Re: Има ли зло?
« Reply #58 on: март 06, 2007, 11:43:23 am »
оо това са глупости .. злото никога няма да изчезне :) къде ще се изгуби хармонията .. как ще разбираме кое е добро ако няма зло.. ами ако никога е нямало такова.. как хората са разбрали, кои са човешките ценности, какво е образец на подражание, как някой ти е помогнал да се спасиш от нещо лошо (ако няма такова съответно) .. според мен това което можем да направим е да му покажем , че доброто е повече и да го оставим някъде дълбово в недрата на земята и в сърцата да ленее , без да го разбуждаме, без да му даваме повод да действа ;) ноо.. така като гледам на къде вървъ светът .. якото става :) струва ми се че злото ще си го има винагии,силните хора ще го преборват, а слабите и малодушните ще стават негови жертви ..  :o

Offline akademika

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 101
Re: Има ли зло?
« Reply #59 on: март 15, 2007, 07:56:46 pm »
     G-wiz права си, че злато не може да изчезне от света. То е съществувало и преди появата на човекът, съществува по времето на човека и ще си го има и след човекът. Злото е противоположната половинка на доброто и ако го няма, няма да го има и доброто, защото нямаме с какво да го определим. Още по-лошо може да бъде, ако няма  злото; няма да съществува светът, защото то е синоним на отрицателното.  Физиците са стигнали до извода, че ако бъде изхвърлен само един електрон от света, светът веднага ще рухне или ще изчезне.
    От разсъжденията до тук се стига до  извода: първо, че злото е неунищожимо,  второ то е основен атрибут на света и трето то не е някаква човешка приумица. Неговото съществуване може да се определи с действителната обективност на нещата, но за да може това да стане, разумът е създал категорията, зло /отрицателно/, която да съответства на обективната реална същност на тази категория. Излиза, че човекът не може да измисли злото, а  го е определил чрез реалната действителност, въпреки абстрактността на това определение, то е отражение на тази действителност. Премахнете всички  понятиини човешки определения и се опитайте да определите нещо!
    Неунищожимостта на злото не означава, че то не може да бъде преодоляно. То е като енергията: неунищожимо е чрез превръщанията си, защото е относително. Развиваме се и премахваме определено зло, но пред нас се изправя друго. Въпреки новото зло, вече сме направили крачка напред.
    Ще кажа и нещо за Библията, като подкрепям Yavor и Rakshar, че лъжите в Библията са много. Истини също има, но именно лъжите са използвани за манипулация. Намесата на Библията в тази тема е същностно, защото в нея най-много се пише за доброто и за злото. Библията, така поднесена, не може да съдържа най-голямата истина за доброто и злото, защото тя е крайна, ограничена. На ясно сме с крайното, то има ограничени възможности. Второ Библията носи отпечатъка на епохата и има човешки почерк, което подчертава несъвършенството /грешността/ на човекът. Затова ако съдържаше божествената мъдрост за доброто и злото, нямаше да има смисъл от тълкуването и. Защото Бог би трябвало да е наясно с тълкуването, защото знае и може всичко и би направил най-верния текст.

         Истината не се тълкува, тълкува се само неистината!