Author Topic: За приятелството  (Read 18693 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:За приятелството
« Reply #30 on: ноември 24, 2005, 12:18:16 pm »
Аз пак по поговорката ще поръзсъждавам :)
Трябва да се вземе предвид също че от нужда до нужда има разлика. Ако въпроса е много важен(на живот и смърт както се казва) и аз като приятел имам дори и малка възможност да помогна, то трябва да го направя. В такъв случай ако не го направя то човека, който досега ме е мислил за приятел може спокойно да се отвърне от мен дори и завинаги.

Също така за различните хора думата приятел има различен дори и разтеглив смисъл.

Аз също смятам, че е много по-добре да кажеш "Не" отколкото да храниш в човека празни надежди, дори последното считам за жестокост на психическо равнище с последици, които сеят само хаос. Рано или късно се стига до момента в който трябва да кажеш това "Не" и колко по-добре би било ако се направи веднага, когато е възникнала ситуацията на избора.
Но какво се иска от един човек, мъж или жена, да каже тази проста дума на отказ. На какво се крепи смелостта от този избор. Я да видим дами какво ще измъдрите  ;)  ;D
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

sobriety

 • Guest
Re:За приятелството
« Reply #31 on: ноември 24, 2005, 12:39:28 pm »
Преди да започна тези редове се замислих за известно време, колко от хората около мен, с които имам ежедневни или по-чести контакти са ми "приятели".... ::)
За мен едно от основните обстоятелства, които трябва да е налице, за да има приятелство, е "желание за приятелство". Понякога не е достатъчен само добрият тон на общуване и взаимно разбиране (тези хора, с които имаш точно такива отношения не са приятели). Нужно е и желание за общи преживявания, склонност към саможертва. Важен момент обаче е и възпитаването на нагласата да не очакваш винаги моментна отплата (което важи не само за приятелството).
Наблюдавам, че сме станали доста нетърпеливи - дали заради центрофугата от събития, в която съществуваме; дали от нетърпеливостта си да "натрупаме" и да си "осигурим" бъдещето; дали от постоянните натрапвания за "времето е пари!", "не пропускайте специалната оферта!", "побързайте да осигурите бъдещето си от сега!" (макар че утре може и да не съществувам...) или прерифразирано: "спасявай се, че иначе няма кой да мисли за теб!". Тъжно е...  :-\
Приятели са ми онези, които ме чуват (а не само ме слушат), които ми подават ръка (а не само се здрависват с мен), които ми казват истината в очите (и не премълчават), които разбират, защо казвам "не" (без да ме подозират), които се усмихват и багодарят за вниманието и времето, което сме споделили. Всичко това виждам в себе си към приятелите си и съответно го търся и в тях... :)

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:За приятелството
« Reply #32 on: ноември 24, 2005, 01:09:29 pm »
Но какво се иска от един човек, мъж или жена, да каже тази проста дума на отказ.

Иска се нещо дето на мен специално ми липсва  :-\
Иска се смелост и увереност в собствения "Аз", че няма да бъдеш отхвърлен заради решението да кажеш "не". Честно казано това е един от големите ми страхове, ама айде... то не е тема за тук.
« Last Edit: ноември 24, 2005, 01:10:35 pm by wind »
fly like a wind .......

nova

 • Guest
Re:За приятелството
« Reply #33 on: ноември 24, 2005, 01:10:29 pm »
Като става дума за поговорката..Не ви ли се е случвало да получите подкрепа от хора, които преди това не сте наричали приятели, т.е. били сте само добри познати. Подкрепа, която не бихте поискали от приятел. В града, в който живеем сега, сме от 4 години. Когато дойдохме не познавахме никого. За много кратко време се сближихме с хора, които са изключителни / за мен/. Аз съм по принцип много предпазлива, когато трябва да определя някого за приятел. Та тези хора в началото буквално ни носеха на ръце. Знаете колко е важно това, когато си далеч от близките си. Безкрайно съм им благодарна и ги обичам. Те не ни познаваха и въпреки това бяха и си остават безкористни, каквито са истинските приятели. дано успея да им върна същото усещане и същата помощ.. а и повече

nova

 • Guest
Re:За приятелството
« Reply #34 on: ноември 24, 2005, 01:45:56 pm »
......
Но какво се иска от един човек, мъж или жена, да каже тази проста дума на отказ. На какво се крепи смелостта от този избор. Я да видим дами какво ще измъдрите  ;)  ;D

За мен отказът не е проблем. Вече не.Но беше голям проблем преди време. Имало е моменти, в които съм се чувствала отвратително, задето не съм отказала. Да поддържаш илюзии най-общо, не те прави добър приятел, а добър лъжец. А това се обръща срещу теб рано или късно- губиш себеуважението си от една страна и се овълчваш срещу този който е предизвикал това усещане... И за какво приятелство става дума?

sobriety

 • Guest
Re:За приятелството
« Reply #35 on: ноември 24, 2005, 02:32:20 pm »
Но какво се иска от един човек, мъж или жена, да каже тази проста дума на отказ. На какво се крепи смелостта от този избор. Я да видим дами какво ще измъдрите  ;)  ;D
Quote
Една от еволюциите настъпили в мен е свързана именно с "отказа"  ;D. Мисля си, че нерешителността да кажеш "не" идва от заложен страх у нас, че да откажеш е нещо лошо, сякаш нечия молба е всъщност не молба, а заповед. НЕ! Това се нарича ИЗБОР! Дава ти се възможност да ИЗБЕРЕШ дали да помогнеш, или не. Вариантите са: 1. да имаш възможност (време, средства, условия) да го направиш и да го направиш. 2 да нямаш условия и 3. да имаш възможност, но да "не ти се занимава". Е, едва когато стигна до третата ситуация трябва да се замисля сериозно над правдоподобността на действията си към приятелите си. Това, че някой се е обърнал с молба към теб не означава, че ще получи помощ точно от теб. "Поискай и ще получиш" - но не е уточнено колко пъти  ;) Представете се в ситуацията на търсещ помощ - със сигурност ще се сетите за повече от един човек, когото да помолите и със сигурност, още изброявайки мисловно съответните потенциални хелпъри, ще прецените до известна  степен, кой ще има възможност и кой не. Та, после се представете в положението на този, който няма "много голяма възможност". Е, тогава, защо трябва да се чувстваш гузен, че ще откажеш нещо, което така или иначе няма как да направиш и ако все пак се заемеш, само ще замажеш очите на този отсреща  ::) ... "прекаления светец и Богу не е драг"...

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:За приятелството
« Reply #36 on: ноември 24, 2005, 04:10:39 pm »
Хммм....
Като гледам всички са еволюирали от "да" към "не". Само аз още си се мотам по средата на пътя, там някъде около "незнам"....
Ама все си викам, че има време :)
fly like a wind .......

nova

 • Guest
Re:За приятелството
« Reply #37 on: ноември 24, 2005, 04:15:01 pm »
От мен имаш още 10 години, но после...

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:За приятелството
« Reply #38 on: ноември 24, 2005, 04:35:07 pm »
Ще стигнат...   ;)
fly like a wind .......

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re:За приятелството
« Reply #39 on: ноември 24, 2005, 05:08:29 pm »
Важно е като е "не" да е "не', обаче когато е "да" да бъде истинско "да"- с една дума да си автентичен т.е. що ти е на сърцето, това и да ти е на устата, особено пред приятели.
Защото те са ни опора, понякога здрав разум, съмишленици за радостите и отдушник на болките.Ако приятелите си лъжем какво остава за познатите ни.
Освен това едно приятелство винаги започва безкористно, на доверие и с нуждата на единия от другия. Затова помагайте колкото можете , на когото можете, защото някой ден този случаен познат може да е единственото рамо дето Бог е решил да ви прати, доверие е нужно.
Every moment is a miracle right now

aspazia

 • Guest
Re:За приятелството
« Reply #40 on: ноември 26, 2005, 08:46:28 am »
четката за рисуване


"Държа четката за рисуване при мен навсякъде,където
отида,в случай,че ми се наложи да се прикривам,така че
истинското ми Аз да не се покаже.Толкова се страхувам
от себе си,страхувам се от онова,което ще
направиш.Може да се смееш или да кажеш злобни
неща,страхувам се,че може да те загубя.Бих искала да
премахна всички пластове боя,за да ти покажа
изтинското си Аз.Но искам да се опиташ да
разбереш,че имам нужда да харесваш онова,което
виждаш.
Така че,ако си търпелив и затвориш очи,ще
смъкна много бавно всичките пластове-моля те,разбери
колко много боли да позволиш на истинското си Аз да
се покаже.Сега,след като всички пластове боя са
свалени,се чувствам гола,боса и трепереща от студ-и
ако все още МЕ ОБИЧАШ с всичко онова,което
виждаш,ТИ си мой,по-безценен от злато,приятел.Имам
нужда обаче да запазя четката си за рисуване и да я
държа здраво,искам да ми е под ръка-в случай,че някои
не разбира.Така,че скъпи ми приятелю,те
моля:предпазвай ме и ти благодаря,че истински ме
обичаш,но те моля да ми позволиш да си запазя
четката за рисуване,докато и аз не се заобичам..."


                                                                     Лий Езелbee

 • Guest
Re:За приятелството
« Reply #41 on: ноември 26, 2005, 01:53:15 pm »
Добре, и аз много искам да мога да помагам на тези около мен. Тези дни даже се опитах да помогна на един приятел .... и успях само да го вбеся невероятно и не знам дали не го отблъснах съвсем от себе си. Казват, че не трябва да се помага на този, който не иска помощ, но понякога като много ни се иска да помогнем, не сме ли склонни да забравим тая мъдра мисъл. Е, аз поне явно съм склонна. Но пък от друга страна, някой може да иска помощ, а да не е склонен да си признае или просто подсъзнателно да я търси. Как да разберем има ли човек нужда от помощ или не? Трябва ли наистина само да чакаме ясно да ни се поиска помощта? Достатъчно ли е само да имаме добро отношение и да даваме добър пример и да се надяваме, че и това е начин да помогнеш на някой?

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:За приятелството
« Reply #42 on: ноември 26, 2005, 02:13:00 pm »
Стиха, който е постнала aspazia показва по какво можем да разпознаваме истинските си приятели. Ако мога да перифразирам: всеки на който можеш да се покажеш такъв какъвто си и остане с теб(наистина с теб) въпреки това. Смятам това важи дори и в любовта.

Bee когато искаш да помогнеш въпреки че от отсрещната страна няма сигнал, можеш да направиш някаква стъпка по въпроса и ако получиш отказ смятам, че трябва да спреш. Дори човека да отказва заради гордост или заради нещо друго, което ти изглежда глупаво и неуместно, трябва да уважиш думата му. Това е неговият избор и произтичащата от това карма.
Така мисля и така правя аз.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

bee

 • Guest
Re:За приятелството
« Reply #43 on: ноември 26, 2005, 02:22:03 pm »
Мисля, че си прав Velaskes. Ама не знам дали щях да ти повярвам, ако не го бях изпитала на гърба си.  Ох, докога ще продължавам да се опитвам да изпитам всичко на гърба си, за да повярвам и в най-простите истини, дето и баба ми ги знаеше?

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:За приятелството
« Reply #44 on: ноември 26, 2005, 02:26:33 pm »
Аз изказвам мнение, не искам да се взема за чиста монета. Това мое мнение се е показало с времето, лично съм го изпитал.
Освен това е много по-лесно да уважиш просто думата на човека и да спреш да се притесняваш повече за него. Оставяш го на собствената му отговорност каквото и да произтече вече за него.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:За приятелството
« Reply #45 on: ноември 26, 2005, 02:51:47 pm »

Да, ама има и хора, за които ти пука малко повече, отколкото за други и това, че си се опитал да помогнеш, а те са отказали, някак не те кара да ги оставиш на собствената им отговорност ;D Пак продължаваш да си мислиш за тях и за проблемите им (не да се натрапваш разбира се, но да си ги мислиш тези хора така отдалече)
fly like a wind .......

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:За приятелството
« Reply #46 on: ноември 26, 2005, 03:02:36 pm »
Може да ме наречете безчувтсвен ама спирам да ги мисля, дори и най-близките, щом не мога да помогна...
« Last Edit: ноември 26, 2005, 03:02:57 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:За приятелството
« Reply #47 on: ноември 27, 2005, 10:22:37 am »
Аз пък гледах снощи един филм, словенски, има го в арената, казва се The Great Water и там имаше няколко сентеции, които запомних и тази, която е свързана с нашата тема беше:
"Приятелството трябва да се заслужи".
Което в самия филм означаваше, че за да бъдеш приятел на един човек, трябва да му направиш услугата, която той иска от теб за целта.
Както изглежда това също беше свързано с очакванията ни към хората. Очаквам да направиш нещо за мен преди да мога да ти гласувам доверието си.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:За приятелството
« Reply #48 on: ноември 27, 2005, 10:54:29 am »
Velaskes, да не би да улавям някаква промяна в мисленето ти? ;D
fly like a wind .......

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:За приятелството
« Reply #49 on: ноември 27, 2005, 10:57:19 am »
wind - нищо подобно  ;)
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:За приятелството
« Reply #50 on: ноември 27, 2005, 11:12:38 am »
Тогава как така нямаш очаквания към приятелите си и в същото време "приятелството трябва да се заслужи", защото се очаква нещо?
Очакванията са най-големите стени в отношенията между хората, ама какво да се прави като всички сме едни зидари....
Добре би било да преодолеем очакванията, ама сме си хора... все си мисля, че и ти трябва да си човек  ;D
fly like a wind .......

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:За приятелството
« Reply #51 on: ноември 27, 2005, 11:25:54 am »
Без очаквания е най-гот. Вземаш каквото можеш, каквото ти дават, не се сърдиш ако не ти дават и ако не излезе така както си го мислил. Даваш каквото можеш и не те е грижа дали си дал колкото ти искат, ако не можеш да дадеш повече.
Разбира се, хора сме, трудно е, но ако се наблюдаваш какви ги вършиш може и да се контролираш в някаква степен. А приятелството, че се заслужава заслужава се. Да се доверяваш на всеки е най-малкото глупаво и означава, че нямаш себеуважение.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:За приятелството
« Reply #52 on: ноември 27, 2005, 12:33:08 pm »
Аз пък си приемам всички като приятели - ей така по презумпция. Малко съм на обратния принцип. Ти ги добавяш към графа Приятели, ако имат заслуги. А аз си ги държа там и евентуално махам от графата ако нещо се случи.
fly like a wind .......

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:За приятелството
« Reply #53 on: ноември 27, 2005, 12:40:43 pm »
Еми да, то и аз действам така, давам такъв приятелски вид, от куртоазия(тва ли беше думата), обаче си имам едно наум, че може да се забавляваме, може да се смеем, може да си говорим и да се разбираме, но това е така, защото все още се правим на любезни, а след това като се поопознаем виждаме недостатъците си и борбата за енергия почва и се оказва че любезничането отначало наистина е било нищо повече от куртоазия, за съжаление  :)
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:За приятелството
« Reply #54 on: ноември 27, 2005, 02:05:29 pm »
Ееее, най-после да ни се засекат гледните точки! ;)
fly like a wind .......

Rammon

 • Guest
Re:За приятелството
« Reply #55 on: декември 23, 2005, 11:50:31 pm »
Уф,напоследък ми се набива тая тема в съзнанието,но е неизбежно.
Супер много внимавам и има хора,към които наистина имам по-специално отношение и не искам да ги губя никога.Правя винаги това,което ми е на сърцето и т.н. ,но понякога почвам да се спичам дали всъщност това,което правя е правилно  ??? В смисъл...дали това нещо е наистина приятелство,как АЗ изглеждам наистина в очите на човека отсреща,дали мога наистина да бъда приятел... ???
Не мога точно да се изразя,но просто ме е страх от това,че може би не мога да бъда приятел...всеки може...но....уф незнам....
Страх ме е да се разкривам пред хората,защото не съм особено "хубав" човек(аз не се харесвам) и не искам другите да ме познават такъв,какъвто съм.А имайки предвид новопоопознатите ми качества приятелите ми(които са ме опознали де) почват да имат едно на ум и т.н. ... баси. Вярно,че приятелството е освен другите работи и да приемаш човека такъв какъво е... ама... трудно ми е да приема,че някой би могъл да ме приеме такъв ,какъвто съм
ае незнам.млъквам
« Last Edit: декември 23, 2005, 11:55:42 pm by Rammon »

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:За приятелството
« Reply #56 on: декември 23, 2005, 11:54:13 pm »
Оххх, Rammon....
... и аз все си се питам такива неща...
Що ти трябваше да ме подсещаш, а? ;D
Аз си го обяснявам със страха да не предам приятелското доверие ...
... щото на себе си и аз даже нямам вяра... :-\
fly like a wind .......

Rammon

 • Guest
Re:За приятелството
« Reply #57 on: декември 24, 2005, 12:05:36 am »
именно !
...и още по-лошото...да загубиш приятел,който не искаш да губиш,но...
..и естествено няма у кой друг да търсиш причината,освен в себе си...тогава няма как да не си помислиш,че не можеш да бъдеш приятел...

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:За приятелството
« Reply #58 on: декември 24, 2005, 12:13:33 am »
Ами аз стигнах до "гениалния" извод, че така и така не мога да съм приятел на хората, които приемат тези отношения за свръхблизки и искат постоянно да съм им "под ръка" при нужда. А за останалите... то вече се води по-скоро за "познанство", а не за "приятелство". Абе объркана работа...
Аз самата имам нужда да помагам на хората, за да се чувствам пълноценна, ама като ми се качат на главата... едно време си траех, сега ...пак си трая, ама малко по-малко  ;D
fly like a wind .......

Rammon

 • Guest
Re:За приятелството
« Reply #59 on: декември 24, 2005, 12:16:30 am »

Аз самата имам нужда да помагам на хората, за да се чувствам пълноценна
Точнооооооо :D


.....

абе искам да съм,но ме е страх да бъда приятел на някога,тъй като той ме опознава...нещо от сорта на "Искам да стана футболист,но не искам хората да ме гледат,че не мога да играя и ми се смеят"
 :-\
« Last Edit: декември 24, 2005, 12:23:06 am by Rammon »