Author Topic: Какво означава помощ?  (Read 2795 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Катерисе

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 182
 • Gender: Female
  • percovision.info
Какво означава помощ?
« on: април 23, 2007, 10:58:22 am »
Много си говориме за помощ - кой на кого помага, как да си помогнем сами и т.н. обаче не сме се питали какво е това нещо, което наричаме с думата помощ. какъв е произхода и какъв е резултата от него. Та докато четях един от постовете из форума ето какво ми хрумна.

ПОМОЩ идва от по-мощ (мощ=сила) по-силен

Когато търся помощ, аз търся сила, да стана по-силна, за да се справя с нещо. Когато оказвам на някой помощ - аз му давам сила, за да бъда по-силната, по-мощната.

Когато търся, искам, давам нещо, в случая сила, онова което всъщност казвам е че силата липсва т.е. признавам слабост. Фактическото състояние в настоящия момент е че съм слаба или че виждам слабост у някой, на когото искам да помогна. Докато си играя на помагане (на вдъхване на мощ), всъщност все повече извиквам слабост.
Пълно безумие е да го обясня - май не се получава.
Идеята ми е просто че има само настояще. Исканията са отправени към моменти, които са отдалечени от сегашния точно момент. И когато заявявам искане, чрез което не присъствам тук и сега, съществува фактическо реално състояние, въпреки че аз не присъствам със съзнанието си в него. И това фактическо състояние в момента на игра на помощ, е слабост.
Колкото повече си играя на помощ, толкова повече признавам слабост и слабост се връща. С помощта човек не става по-силен, а използва привнесена отвън сила, която отслабва неговата. Колкото повече човек живее с по-мощ отвън, толкова по-слаб става отвътре. Човек, свикнал да му помагат, за да се справя, е първоначално неспособен да се справя сам ако му оттеглят помощта с която се подсилва. Както и добродетеля, който помага на друг, всъщност дава от себе си на по-слабия, като с това замества своята липса. Помагащия има нужда да се чувства силен, защото вътре в него той е малко и незначително човече.
Съзнаващия човек, който живее сега, нито търси помощ, нито предлага помощ. Защото всеки има своя сила и всеки може да се справя със предизвикателствата, които сам отправя към себе си. Когато моята сила се смесва с чужда сила отвън, макар да ми харесва и ми помага, да се усещам заредена, то аз привиквам към този допълнителен външен заряд и самостоятелната ми сила отслабва.
Примери няма да давам - те са навсякъде около нас.
1. По-силен с по-мощ човек не става. С по-мощ става по-слаб
2. Предизвикателствата са предварително заложени чрез мислите и действията на човек събития в неговия си живот, следователно те са поносими от него. Можем да извикаме само онова, с което сме запознати - непознатото не съществува за нас и затова можем да понесем всяко нещо, което сме предизвикали. Предизвикателствата са ни необходими, за да се справяме с вътрешните си конфликти - да ги отработваме и да излизаме от тях, за д ане се връщат повече. Това са предизвикателства които са само за човека - потърсени от него и само той може да се справи - външната помощ не води до изцикляне.
3. Страданието, свързано с развалянето на картината на света, която сме си съграждали, е само израз на отделянето на човека от момнта сега. В настоящия момент няма страдание - няма илюзия, следователно няма нужда от помощ. Достатъчно е да се осъзнае момента и човека в него, за да се изпари и мъката и болката и слабостта.

Поздрави на всички
« Last Edit: април 23, 2007, 11:05:42 am by Катерисе »
Каквото и да е, надрастни го!

eses

 • Guest
Re: Какво означава помощ?
« Reply #1 on: април 23, 2007, 01:08:06 pm »
 :o Мойте уважения, но защо тогава се храниш? Изпитваш ли глад? А защо ядеш? Просто осъзнай момента на глада и себе си в него и глада ти ще изчезне.Ти всъщност никога не си гладна. Когато ходиш до магазина да си купиш храна ти казваш на вселената че ти липсва храна и по този начин започваш да чувстваш глад.Живей за мига.  :laugh:не се храни. Понякога прекалено навътре смятам че се приемат някой теории. И когато детето ти го заболи зъб се пробвай да му обясниш теорията си а не го води на заъболекар защото всъщност него не го боли зъб  :-\

Offline Катерисе

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 182
 • Gender: Female
  • percovision.info
Re: Какво означава помощ?
« Reply #2 on: април 23, 2007, 01:20:32 pm »
Сравнението ти не е на място Есес.
Потребността от храна е на тялото – на мен храна наистина не ми трябва.
Болката, идваща от нездравия зъб е телесна. Тялото е тленно. Неговото добро, здраво състояние зависи от начина по който човека се грижи за себе си. Може да избереш твоето аз да бъде тялото ти и да забравиш за същността си – тогава ще отговаряш на потребностите на тялото си и ще си ограничена само в тях. Просто защото ще забравиш че избора не е направен от тялото ти, а от същността ти – нещо което не познаваш. И това си личи чудесно от твоя пост.
Не можеш да вкараш в причинно – следствена логика същността си, живота.
А именно за живота писах аз и казах някъде там че е почти невъзможно да обясня, да предам онова което усещам. То не е теория J Това е практика.
Нямам деца и не знам дали ще се опитвам да им помагам – това си е предизвикателство, което стои пред мен. Може би и ти някой ден ще научиш, че никой от нищо не можеш да предпазиш. Помисли за себе си. Дали си успяла себе си да предпазиш от “лошото” в живота си? И ако себе си не си опазила, как ти минава през ума че можеш друг да предпазиш? Нима родителите ти те предпазиха от нещо. Не те познавам, не знам какъв е живота ти, но няма как да си расла в саксия.
Общоизвестно е че тялото само се възстановява, въпреки лекарствата и приложеното лечение. Най-необходимото е почивка. Не мога да се поставям в ситуации, които не съществуват – когато дойдат ще му мисля.
Каквото и да е, надрастни го!

eses

 • Guest
Re: Какво означава помощ?
« Reply #3 on: април 23, 2007, 01:41:05 pm »
Добре да разгледаме друг случай.Ти си ми най-добрата приятелка и аз те моля да ми помогнеш по математика защото знам че ти я разбираш повече от мен,ако дойдеш и ми помогнеш ти може да ме научиш да решавам един тип задачи а ако не дойдеш аз може да не успея никога да ги науча.Та по твоята логика ти  ще ми дадеш още повече слабост ако ми помогнеш да ги решавам отколкото ако аз никога не се науча да решавам задачите.
друг пример: Аз изпадам в депресия и те моля да дойдеш да си поговорим.В добрия случай ти идваш и ми казваш колко ме обичаш,да гледам по позитивно,пииваме по едно кафе и аз се чувствам вече по добре заради подкрепата ти. Твоя варянт - не идваш защото ще ми вдъхнеш слабост и аз изпадам в още по голяма депресия защото и най-добрата ми приятелка не е до мен в труден момент.
и за да ти е ясно защо ти ги давам тези примери ще ти обясня че това за което говориш ти може да влияае единствено и само на теб,защото ти сама избираш вярванията си и начина на живот,но за другите нещата може да не стоят така и ако ти откажеш подкрепа на човек то това не е изява на това че го предпазваш от  слабост а въпрос на лично решение което си взела съвсем преднамерено да не помагаш,независимо от вярванията ти.

Offline nel

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 22
Re: Какво означава помощ?
« Reply #4 on: април 24, 2007, 09:09:52 am »
здравейте
темата е много интересна и много ме заинтригува. внимателно прочетох всичко и ми се струва, че истината е някъде по средата. не може нашата същност да се разглежда само като духовна. не се състоим и само от тленната си обвивка. не случайно теза две начала са съединени в нас. материалното ни тяло поставя "задачките", които духът трябва да разреши правилно.
разбира се, че болният зъб трябва да се лекува, за да бъде в хармония нашето единно цяло. друга тема е защо точно в този момент зъбът ни боли. и как и кой ще ни помогне да се премахне болката, иначе казано да възстановим хармонията.
разбира се, че трябва да бъдем до приятел, когато изпадне в депресия. друг е въпросът дали трябва да му съчувстваме с думи или да го насочим сам да стигне до извода защо е в такова състояние (разбира се ако можем). все пак, има моменти, в които е нужна "патерица", за да излезеш от състоянието, в което си изпаднал, иначе просто се луташ и не можеш сам да видиш светлината в тунела.
често духът не е в състояние сам да се бори. понякога му е нужна малко помощ. а как да разберем дали да я дадем?
всеки случай, не бива да се дава помощ, когато не е потърсена. това би било грубо вмешателство в живота на човека.
нали знаем приказката, че "няма ненаказано добро" - разбирай помощ
ако накой не ни е помолил за помощ, не бива да се месим - откъде сме сигурни, че на него му е нужно точно нашето "добро"

Offline rakshar

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 56
Re: Какво означава помощ?
« Reply #5 on: април 25, 2007, 09:37:58 pm »
  Според мен Esess вкарва понятието помощ в само една плоска равнина, в едно измерение. Моята асоциация за това разбиране на помощта е следната:
Един човек притежава повече личен багаж, отколкото може да се побере в куфара му, но той е натъпкал всичко там, подскача отгоре, закопчава го насила, макар че някои неща се подават от вън и въпреки това непрекъснато повтаря, че всичко се е побрало както трябва и е крайно убеден. Но все пак това е само моята асоциация, може и да не е така.
    Та аз си мисля, че понятието помощ е многопластово и не би трябвало да го разглеждаме само от битовата му страна, а за аспекта, за които говори Катерисе да се правим, че не съществува. Смятам даже че точно тук са основите на отношението ни към помощта. Всички познаваме хора, които са се вкопчили в идеята да помагат или да им бъде помагано. Помощта е поредната патерица, която ползваме в живота си. Върши работа, но не ходим сами, въпреки че можем. Аз лично много често бъркам помощта с полезността. Помощта в този популярен вид, който виждам, около себе си, всъщност не е полезна и ползотворна. Много често отказа да дадеш помощ е полезен. Аз самата съм от хората, които си умират да помагат, да се раздават, да изслушват... и леле колко добре се чувствам така, ама пълна, ама добричка… супер. Е те това нещо вече ме кара да си мисля, че има нещо нередно в отношението ми към помощта. Дали го правя, заради търсещите помощ или заради себе си защото така се имам за добричка ?!Да не говорим, че повечето пъти дори не се питам какъв ще е резултата от помагането или от търсенето на помощ.
   Много е прочувствено и желанието за помощ на човек в депресия. Е при мен не се получи. Имах много близък човек до себе си в подобна ситуация. Аз бях една от малкото, с които той разговаряше и говореше за себе си, но всичко от вън е само временно. Давайки част от потенциала си на друг, за момент се получава, но то е като да си изруся косата и да се мисля за не химическа блондинка. В момента, в който дотацията спре всичко рухва, че става и по зле.Тогава какво и е толкова хубавото на помощта, че така сме се залепили за нея ?! Помагайки на друг забравям за себе си, когато искам помощ и получавам такава, заспивам и отново забравям себе си .А в единствено съществуващия момент тук и сега съм само аз и нищо друго, така че забвението не ми е полезно.
« Last Edit: април 27, 2007, 10:37:04 pm by rakshar »
постепенно си припомням коя съм ,бавно изсветлява завесата на забравата и се очертава силуета ми....и разбирам,че всичко това съм пак аз

voivoda

 • Guest
Re: Какво означава помощ?
« Reply #6 on: май 11, 2007, 10:36:22 am »
В дългите години на развитие, хората (а и животните) са се обединявали за да оцелеят(племена, държави, семейства, религии). Тъй като сме се „развили” в момента обединяването може да се разглежда под два ъгъла:
- Голямото племе на човечеството
- Семейството
Като се замислим са останали само двете обединителни общности, който така или иначе ще ги има. Племето човечество (ние сме във него и то е в нас) и Семейството (възпроизвеждането).
Помощта е тясно свързана с оцеляването, всичко друго е слагане, за да се харесаме на някого.

daniTA

 • Guest
Re: Какво означава помощ?
« Reply #7 on: юни 06, 2007, 09:44:58 pm »
 Помощта, може да е невидимото приятелско побутване в момент в който имаме нужда от нея , за да разплетем (но само, ако ние решим да го направим) паяжините в които сме се оплели  в повечето случай несъзнателно. Тя може да е под формата на книга, приятел, непознат, дума, изречение и т.н.

Силата е във всеки един от нас. Въпросът е за кого работи тази сила, за нас или против нас. Съзидателна ли е или разрушителна. Какъв заряд носи, положителен или отрицателен. Това зависи от нашия съзнателен или несъзнателен избор.
Никой не може да ни "даде" от неговата сила (положителна или отрицателна), ако тя не е отражение на нашата собствена и обратно. За това понякога се чувстваме по силни, а друг път по слаби.