Author Topic: Стерео картинки  (Read 14320 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Eternities

 • ad infinitum
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 601
 • Gender: Female
  • Изворите
Стерео картинки
« on: април 25, 2007, 04:59:16 pm »
Много ги харесвам :)
Впечатляващо е как в една уж нищо и никакаква безсмилена цапаница се появява някакъв образ и колко е интересно това, че всичко в рисунката, дори това което обикновено се вижда с периферното зрение, е на фокус.

Стерео картинките са двуизмерни изображения, които гледани по определен начин, придобиват триизмерност.
На пръв поглед се виждат разноцветни петна, но при  "правилно" вглеждане част от петната минават "назад" а други "напред" оформяйки стерео ефекта.

Всеки човек /с изключение на хора с редки специфични особености или заболявания на очите/ може да се научи да ги вижда.
Има няколко начина да се научи.
И веднъж схванато, никога повече не се забравя, като карането на колело е :)

Лично аз открих стереокартинките преди десетина години. Но се оказа, че съм успявала да виждам по подобен начин много много отдавна, когато като малко дете лягах на задната седлака на жигулата, която имахме, и гледах точките на тавана на автомобила, които се "разделяха" сякаш на две нива и придобиваха точно този стереоефект.

В интернет можете да намерите много сайтове с картинки, както и обяснения за това как да се научите да ги гледате.

Аз ще ви кажа два начина - моя и един от най-често обясняваните.

Картинките могат да се гледат както разпечатани на принтер /дори и да е черно бял/, така и на монитора.

Оказава се според статистиката, както и от моите лични разговори и наблюдения, че са малко хората, които успяват да се научат "от раз". Тъй че не се нервирайте и проявете постоянство и търпение :) Рано или късно ще се получи. Човешкото око е така устроено че няма начин да не може да вижда стерео. Опитайте се да бъдете съсредоточени, спокойни и отпуснати.
Не се лишавайте от удоволствието да видите цял един нов свят :)

Най-често предлаганият метод е следният:
Приближете се до монитора на такова разстояние, че да не можете да фокусирате картинката. Най-добре е да се приближите плътно. Изчакайте момента, коато изобpажението се размазва и става неясно (обикновено не се чака дълго).
Сега бавно се отдалечавайте  от монитоpа, но не сменяйте погледа си, начина по който гледате. Пpи отдалечаване на главата от монитоpа някои фрагменти от картинката ще се приближат към вас, а други ще се отдалечат.
Внимателно се вгледайте в тези промени и ще видите триизмерното изобpажение.

Моят начин е малко по-друг.
Представете си че гледате "през" монитора. Така както прави човек когато е замислен или разсеян. Т.е. не фокусирате погледа си върху монитора или картинката.
Можете да опитате и първо да погледнете отдалечен предмет встарани от монитора ви и после да завъртите глава към него, но без да променяте начина по който гледате /все едно все още сте фокусирани в далечния предмет/.

Ето тук можете да намерите много такива картинки
http://www.eyetricks.com/3dstereo.htm

Приятно гледане :)
« Last Edit: март 06, 2009, 05:06:17 pm by Eternities »
I am who I am.

dancing_rose_in

 • Guest
Re: Стерео картинки
« Reply #1 on: април 25, 2007, 11:13:41 pm »
Интересно, това с точките и аз го правех като малка, само че не на жигула, а на лада  ;D  O0
Супер, значи съм си наред  :2funny:

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Стерео картинки
« Reply #2 on: април 26, 2007, 10:07:46 am »
Всъщност познавам ги още отдавна, но още тогава, когато за първи път "видях" се оказа, че при сравнение с "картината" на видяното на другите, аз ги виждам "наобратно". Т.е. виждам скритото обемно изображение като вглъбнато навътре... а не като издадено напред. Любопитен съм дали някой от "виждащите" тук ще сподели как ги вижда той самия.

Искам да кажа също, че начинът на виждането не опира до "очите" на наблюдателя, а до мозъчния дял, който отговаря за обработката на гледаното през очите. Самото "виждане" е крайно странно за мозъка, защото е свъсем друга "програмата" за обработка... и е съвсем странна картината и ситуацията на виждането... поне в първия момент. Много ясно може да се забележи колко "странно" усещане за някаква необичайност се чувства в началото. Понеже умът се занимава с интерпретациите, включително и на видяното с очите, той "не знае" нито какво вижда, нито какво да види. Това е чисто психичен момент и не е свързан въобще със самите очи на хората.

Също така да добавя, че този начин на "виждане" се използва от много хора "екстрасенси" - някои точно така "виждат" аури, съдби, магии и какво ли още не. В книгите за ДонХуан това е т.н. "гледане с кръстосани очи" - и също има връзка със казаното дотук.
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline cetacean

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 154
 • Change we must...
Re: Стерео картинки
« Reply #3 on: април 26, 2007, 10:24:59 am »
Да, определено работата не опира до очите, а до мозъка.
И моят мозък упорито отказва да сработи.
Кръстосвам и прекръстосвам очи и как ли не се мъча да ги видя тия пущини и не става и не става. Скоро ще почна като хамелеоните да гледам в различни посоки...
Почвам да си мисля, че ми липсва някой дял от мозъка  ;D Зарка му и мозък, дет се вика!
Сънувах, че съм се събудил.
Това е най-старият сън на света...

Offline blqh

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 306
 • Gender: Male
Re: Стерео картинки
« Reply #4 on: април 26, 2007, 02:45:57 pm »
Аз нищо не виждам :) Даже си изтеглих някаква програмка за правене на такива картинки,правя си и пак нищо не виждам  >:(
-Ехоо...Кой е?
-Аз съм гласът в главата ти!
-Ааа добре , аз си помислих че полудявам :D

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Стерео картинки
« Reply #5 on: април 26, 2007, 03:54:33 pm »
Виждам картинката в 3D, но делфините ми убягват. Уж трябва да видя фон и отпред тях, а аз виждам три фона, които се наслагват един върху друг и става цял 3Д свят... без делфини. Наистина най-предния фон има делфинска форма, но отчетливо не ги виждам. Пробвах и с други и само на едно видях отчетлива картина, а на останалите - 3D светове с форма, но неразличима.

При мен виждането им се получава по следния начин: избирате си две точки от картинката. (На тази с делфините може да си изберете някоя от оранжевите рибки в средата, тъмно-лилавите или жълтите, все едно.) Кръстосвате си погледа така че да насложите лявата върху дясната или обратно (както ви е удобно) и изчаквате - много скоро ще изплува 3Д образът. Най-добре си изберете две рибки (или точки), които са близо една до друга, за да не си кръстосвате очите много сериозно. Освен това е важно точките, които наслагвате (или рибките  :D ) да са еднакви.
« Last Edit: април 26, 2007, 04:08:42 pm by Spirit-Felix »
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Стерео картинки
« Reply #6 on: април 26, 2007, 07:15:35 pm »
Днес реших проблема си с "виждането" наобратно - т.е. виждах триизмерните изображения вглъбнати навътре...
Решението дойде "почти" само - колежката Етернитис сподели, че имала хора, които също били виждали така и според нея имало значение "начина" за влизане в това виждане. Оказа се права и днес за първи път видях същинския резултат  :), както и експериментирах с двата различни варианта и двата резултата.

Сега - в опитите за упътвания за "виждането" най-лесния от тях е следното:
Доближавате носа си до монитора /листа с изображението/ и изчаквате да ви се размият петната пред очите ви. Отпуснете очите, без да се фокусират, все едно че гледате през монитора някъде назад, далече. Ако постоянно се опитвате да "видите" нещо, коет5о предварително си представяте, няма да се постигне резултата. Просто се освободете от каквото и да е очакване, до степен на безразличност. В това положение - с допрян нос и размито изображение, просто започнете да се отдалечавате бавно от изображението. Има значение разстоянието от което се "вижда", поне в началото, докато не се постигне една "настройка" на виждането. Така, че разстоянието да е малко повече от размера по ширина на изображението. След като съвсем бавно започнете да отдалечавате картинката от лицето си, на указаното разстояние просто я задръжте така, без да се фокусирате нито за миг в някой детайл. Ако ви се избистри и фокусирате цветните точки пред вас и започнете да ги виждате и възприемате точно така, значи започнете отново с долепен нос и разфокусиране на погледа. После пак отдалечаване бавно ... В някакъв момент сякаш изплува само и цветните петна се "подреждат" в обемно изображение.

Сега днес разбрах, че има значение след това техниката с която се прави. Ако се загледаме някъде зад изображението и там разфокусираме... и после бавно преместим разфокусирания си поглед върху картинката постепенно се получава характерното обемно изображение. Първоначално сякаш мозъка отказва да го възприеме, имайки предвид, че някак не се вписва в ситуацията. После ако останете пасивни сякаш точките се самоподреждат и образуват характерната фигура за всяка картинка, която сякаш плува между очите ви и "фона". Запазва се и илюзията, ако се местим настрани сякаш наистина ги виждаме от различен ъгъл.

Втория начин е да се започне вместо да се разфокусираме някъде отзад, да го направим "пред" изображението. Кръстосват се очите на носа - силно... и постепенно се премества кръстосването към самата картинка. Това сработи първо при мен, но се оказа, че "резултатът" не е същия - вместо да се виждат 3Д фигурите между фона и погледа ми, се пол;учава така, че фона излиза напред и фигурите се вглъбват в него...

Въобще когато човек си позволи да "види", може доста да се помисли какво и защо се случва, още повече, че техниката за това "виждане" е с доста различни и прагматични последствия - както вече казах, се виждат чрез нея аури, фини тела, енергийни образувания, включително болести, магии - това при хората. Може да се гл;еда така и всичко друго, възприемайки различните енергийни светове и аспекти... Разбира се, всичко това чрез подходящата нагласа. Дамите в този случай са с предимство пред мъжете /за пореден път :)/... поради някои специфични психични особености  :)
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline Eternities

 • ad infinitum
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 601
 • Gender: Female
  • Изворите
Re: Стерео картинки
« Reply #7 on: април 26, 2007, 08:15:37 pm »
При мен разстоянието не е от значение.
Освен това не се чувствам странно, защото както вече казах - мога го откакто се помня и ми е съвсем естествено.

Ето няколко ефектни 3Д стерео картинки, изработени от българския художник Димитър Димитров,
http://www.3d-digital-graphic-art.com/stereoart.htm
:)

Те са малко по-различни за това, че не са нищо незначещи петна, а да си реални образи, които се подреждат в перспектива в пространството или добиват триизмерност.
Особеното при някои от тяхм например тази с Народния театър и кулите близнаци е, че ако се гледат по начина който първоначално описа Рамус че вижда, т.е. малко "обратния", се получава абсурдност, тъй като небостъргачите се виждат пред сградата на театъра.

Първaта е от лесните, по мое мнение както и след като помолих няколко човека да я тества.Тези са малко по-сложнички, особено последната.Ето тази ми се получава на мен най-трудно от всички, които съм гледала.« Last Edit: април 27, 2007, 09:15:54 am by Eternities »
I am who I am.

Offline beeyond

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 141
 • Gender: Female
Re: Стерео картинки
« Reply #8 on: март 06, 2009, 03:51:31 am »
Та тези картини веднъж като им хванах преди години чалъма с разконцентрираното виждане, това става за секунди сега и е толкова красиво понякога, че ни ти се иска да излезнеш от картината, НО удивиха ме последните 2 картини в поста на Etermities - с обикновено гледане се виждат на предпоследната - 3 "яйца" /които в началото се сливат в две - после се раделят всяко на две от своя страна/ и на последната 3 разбягващи се фигури - а на стерео виждане са 4 яйца и 4 разбягващи се снопа фигури!!! И при вас ли е така?
« Last Edit: март 06, 2009, 03:57:45 am by beeyond »
ако вашето сърце се привърже, дори бегло, към каквото и да било, съществото е затворник

Offline Aloha

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 184
Re: Стерео картинки
« Reply #9 on: март 06, 2009, 08:16:37 am »
beeyond  ме върна в един детски спомен...преди 17-18 години някъде...не знам от къде, но в нас беше попаднала една такава гланцирана книжка..
на пръв поглед обаче не се виждаха картинки, а смесица от цветове....Доста труд положих докато се науча да ги виждам...по съответна технология даже....приближава се до носа, за да се гледа през книгата и започва бааавно да се отдалечава книгата от носа, без да се сменя фокуса..все едно се гледа през книгата....
и в един момент, десена си остава същият, но вече се виждат триизмерни обекти в него...много интересно...и изнервящо за всички около мен....хахахах....трудно се виждаше лицето ми...постоянно беше забодено в книгата....дни наред...
и от тогава не съм попадала на такива..но сега установявам, че е въпрос на миг, да се смени погледа и да се видят триизмерните картинки...
Миналото е история, бъдещето е мистерия, а този момент е дар. - „the present"

Offline Неона

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 20
 • Gender: Female
Re: Стерео картинки
« Reply #10 on: март 06, 2009, 03:35:51 pm »
beeyond, не е само при последните две картини , при всички има разлика при обикновеното и стерео виждането,примерно кулите и дворците във втората при обикновено виждане са три, а при стерео четири.
пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ

Offline TiratroN

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 1
Re:Стерео картинки
« Reply #11 on: март 29, 2010, 12:18:38 am »
Вярно ,че темата е стара,но темата си е тема и щом я намерих ще я намери и друг.Хубаво е да има информация за всичко.
Преди време в казармата занесох няколко стерео картинки.Преди бях ги показвал и в компания ,но бързо се научих че ако искаш да "подпалиш" обстановката ,извади стерео картинки и после бягай :) Тия нещица са склонни да преобърнат хода на всичко ,започват караници, оформят се групи на "виждащите",на "ненормалните" ... въобще - кутията на пандора :)
Въпреки това ги занесох в казармата.Ефекта беше моментален :) Винаги има хора които не могат да ги видят а реакциите им са направо удивителни .

Бих искал да обясня принципа на гледане на подобни стерео картинки.
Първо да се запознаем с механиката на гледането с очи.
Двете очи служат за по-добро стереовъзприятие.Стереовъзприятието е усещането за разстоянието до даден предмет.
При управлението на мускулите,към мозъка се изпращат данни за тяхното местоположение и по този начин мозъкът разбира докъде се е преместил даденият мускул-така наречената обратна връзка.Чрез нея се следи за изпълняемостта на задачата която мозъкът дава на мускулите.
Всяко око има леща с която фокусира образа върху едно петно в ретината където има най-голяма концентрация на фоторецептори.Съобразно различната напрегнатост на мускулите на лещата ,мозъкът може да определя разстоянието до обекта.
Лошото при определяне на разстояние с едно око идва от факта ,че промяната на лещата е по-голяма при близки разстояния, а с отдалечаване на обектите тази промяна става много малка.В резултат се получава така ,че примерно интервалът от два до три метра е придружен със една и съща промяна както този от  20 до 40 метра (напълно произволни стойности,просто заради примера). За да може мозъкът да определя успешно всякаква отдалеченост от обектите той трябва да има доста по-голяма чувствителност от колкото всъщност има.Затова определяне на разстояние с едно око е много трудно.
Какво се променя когато определяме разстояние с две очи?
При гледане с две очи мозъкът отчита още един фактор- ъгъл на сходимост на очите.Този ъгъл се променя много повече и за мозъка е лесно да го следи.(Тук присъства и друг фактор-едното око вижда различни неща от другото защото гледа под различен ъгъл.Това обаче все още не съм се интересувал как спомага за стереовиждането и не мога да дискутирам върху него)
Да обобщим: Двете очи се фокусират към един предмет когато очната леща даде фокусирано изображение върху ретината и когато двете очи бъдат насочени точно към обекта с което образите в двете очи си съвпаднат.
Мозъкът има грижата двата образа да бъдат възприети като един.
Тук идват и безкрайните уговорки:
-Образът който мозъкът съвпада е само този който е в петното на ретината, останалият образ (периферно зрение) е недобре фокусиран.
-Образите извън ретината могат да са двойни,заради различните ъгли от които ги виждат двете очи.
 
Поради тези несъвършености ,мозъкът се наема да позамаже картината и да ни лъже че всичко е на фокус.Фактически на фокус е само онова което гледаме директно.Останалото е илюзия.
(Мозъкът и без друго коригира доста от картината която виждаме понеже в картината има следните дефекти:
-Кръвоносни съдове-цяла мрежа
-Проекцията на предметите е обърната наопаки (в края ще дам един метод за наблюдаване на ефекта на обръщане )
-Наличието на сляпо петно в ретината също се коригира

Как да се възползваме от тези знания за да успеем да разберем как се гледат стерео картинките?
Първо ще опровергая някои мнения за виждане на аури и други подобни- какво ще кажете за стереозвуците от вашата музикална уредба уважаеми? Кое точно умение на слуха трябва да се използва за да се чуе посока на звук без да има въобще музикален инструмент в нашата стая? Защо стереозвукът е нещо обикновено а стереозрението да е нещо свръхестествено? Тук става дума само за нагаждане към нещо което всяко човешко око може- да гледа.Няма нищо свръхестествено в начина на виждане на стереокартинките- има само неразбиране за методите прилагани от новаците .И поради което ,тия методи изглеждат свръхестествени. Недейте да се заблуждавате- явновидство ,екстрасенство и всичко останало може и да го има,но въобще няма общо с нашите стереокартинки понеже те са направени за нормални хора.

Задачата на стереокартинката е да даде различни образи към лявото и дясното око.Докато фокусираме върху самата площ на картинката не може да постигнем нищо- двете очи виждат едно и също нещо.Нещата обаче се променят ако променим ъгъла на сходство между очите ,така че те да не наблюдават картинката а обект зад нея.По този начин всяко око започва да вижда отделен елемент от картинката. Да вземем пример с картинката която е дадена по-горе - тази с пеперудите.Едната пеперуда е направена за гледане с ляво ,а другата с дясно око.Когато сходим двете очи зад картинката ,тогава лъчите на насоченост на едното око минават през едната пеперуда а на другото - през другата.Мозъкът обединява тия два РАЗЛИЧНИ образа правейки ги един. Дотук добре,следва изчистване на образа.Мъчейки се да изчистим образа боравейки чрез очната леща,стигаме до един труден етап- мозъкът движи сходимостта и лещата по един и същ модел.Тоест той не допуска разминаване.Обаче на нас ни трябва това разминаване и тук именно стигаме до умението да се гледат стерео картинки -умението да управляваш очната леща в независимост от сходимостта на двете очи.Нужно е известен опит за да се усетят двата мускула и да се научи човек да ги управлява поотделно.След нужната тренировка тия неща не се забравят и в последствие може да се доразвиват.

Тук може да посоча един трик който е продиктуван от нещата които обясних по-горе. По-лесно е първата фокусировка да бъде на фона на стереокартинката който се явява заден при стереовиждането.Предно намиращите се обекти са трудни за осмисляне.
Когато успеете да фокусирате и видите стереокартинката,движете погледа си през всеки един детайл по нея,обиколете всички ъгълчета на изображението за да може мозъкът да възприеме цялата картина и да включи в действие илюзията че всичко е на фокус.Тогава ще може да се насладите на една цялостна визия върху картинката.

Трудности при работа и развитие на наблюдателността:
Има определено разстояние между очите и стереокартинката при което възприемането и е лесно-не се мъчете с различно от него.
В никакъв случай не местете картинката така че едното око да е по-нагоре или по-надолу от другото според хоризонтала на картинката.
Гледането от много близо спомага за отпускане на очите и за сходимостта им зад картинката,но пречи за фокусирането,защото на близки разстояния мозъкът е по-чувствителен към промяната в очната леща- трудно може да бъде излъган.

За напреднали:
Очите явно имат свойството да "изглаждат" образ отклонен по хоризонтал. Опитайте да изкривите картинката за да видите до къде ще се опитат да коригират- трудно е.
Свойството "отпускане" на очите (сходимост към безкрайност) се постига толкова по трудно колкото по далеч е картинката .Опитайте да оставите картинката на земята и да се изправите след като сте добили стереовиждането.При добра концентрация стереото няма да изчезне.
Когато човек е сънен може магии с очите си- сходимост към безкрайност дори при гледане на предмет на няколко метра.Също така съм забелязвал че мога да изглаждам образ отклонен ДОСТА по хоризонтал.Странно защо но тая способност изчезва при пълно пробуждане на мозъка.
Виждане само с едното око - това няма нужда от коментар -питайте някой стрелец. Само не се научавайте че после няма отучване :) Взираш се в нещо и леко ти хрумва да спреш едното око и то веднага спира-досадно е макар че стрелците го усъвършенстват постоянно.

Обещаният опит с който се доказва обръщането на образа от мозъка.
Както е известно всички човешки сетива имат свойството да интерпретират дразнението върху тях, единствено в отговор съответно спецификацията си.Ако се ударим по окото виждаме светлина ,ако се ударим по ухото - чуваме звук. Няма да се спирам на обяснение на ефекта а продължавам нататък само с възползване от него.
Какво да направим : затваряме очи и натискаме с пръст едната страна на окото-ляво ,дясно ,горе или долу.При натиска окото интерпретира като светлина,мозъкът обръща сигнала и...виждаме светлината в обратната част на окото :)  
Примерно натискът е вляво а светлото петно се вижда вдясно :) Опитайте и ще се уверите.
Прилагам схема която нарисувах с която илюстрирам зоните на видимост на очите и образът който се формира при това.С това отговарям на запитването на beeyond за броя на фигурите които се наблюдават.
ВНИМАНИЕ:ДОПУСНАЛ СЪМ ГРЕШКА В ОБЯСНЕНИЯТА НА СНИМКАТА.
Да се чете: 3 квадрата ще се виждат като 4, 4 ще се виждат като 5,  10 като 11, 50 като 51
« Last Edit: януари 19, 2012, 10:34:56 pm by TiratroN »