Author Topic: Oшо - "За медитацията"  (Read 2210 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Orange

  • Ентусиаст
  • **
  • Posts: 28
  • Gender: Male
Oшо - "За медитацията"
« on: юни 10, 2007, 05:30:10 pm »
                                                                  За ОШО...
   Повечето от нас живеят живота си в света на времето, на спомените от миналото и очакване на бъдещето. Само в редки случаи ние се докосваме до безвременното измерение на настоящето - в моменти на сепване от неочаквана красота или неочаквана опасност, при среща с любимия човек или стъписване от нещо непредвидено.
   Ошо е един от тези, които са открили начина да изживеят живота си в безвременното измерение на настоящето - той нарича себе си „истински екзистенциалист" - и е посветил живота си в провокиране на другите да търсят себе си през тази посока, да излязат от света на минало и бъдеще и да открият за себе си света на вечността....

----------------------------
откъси от книгата:

"....Думата индивид е много красива, но с нея твърде много се е злоупотребявало. Индивид означава неделим** На английски indivisible. (Бел. прев.): нещо, което не може да се раздели. Вас не трябва да ви наричат индивиди, това е погрешно. Вие сте дивиди, защото можете да бъдете разделени. Само Бог е индивид. Когато дивидът изчезне, се е появил индивидът. Но в това няма двойственост. Не че ти си и Бог функционира чрез теб. Това отново е его.
    Ако егото го няма, тогава дори и тази разлика няма да е възможна: че Бог върши нещо чрез мен. Когато егото напълно си е отишло, тази разлика няма да е възможна. Тогава не Бог идва чрез нещо в теб. Ти си Бог. Ти не си инструмент -ти си станал самият Бог.
    Кришна може да каже „аз съм Бог", защото той не е. Всъщност не Кришна казва „аз съм Бог". Това е Бог, който казва: „Аз съм". Кришна го няма. Той се явява на Арджуна, защото очите ни са слепи. Той ни се появява, защото ние не можем да виждаме. Когато Кришна казва „аз съм Бог", ние си мислим, че това го казва Кришна. Всъщност Кришна вече го няма. Това е Бог, който казва: „Аз съм! Аз съм!" - това е всичко."

...Ти не можеш да го научиш. И това е добре, че не можеш да го научиш, иначе щеше да го превърнеш в техника. То не е техника. В края на краищата всичко, което е прекрасно, истинно и добро, е нетехнично. Ти не можеш да направиш от него технология. А това е, което религиите правят - опитват се да създават технология - и разрушават всичко прекрасно.

...Възможно ли е човек да постигне просветление насън?
   Не само е възможно - всеки път, когато се случва, това винаги се случва в съня. Това, което смяташ за свое будно съзнание, не е будно, а е сънуване. Докато седиш тук пред мен, смяташ ли, че си буден? Аз не мисля така. Мога да те чуя как хъркаш. А ако и ти слушаш внимателно, ще можеш да чуеш себе си: едно дълбоко хъркане вътре в теб, един дълбок сън - и сънища, сънища.
   Насън могат да се случат само сънища. Затова ние в тази страна непрекъснато твърдим, че твоят свят е илюзорен, той е мая. Когато Шанкара казва, че светът е мая, той не говори за своя свят. Той говори за твоя свят. Защото как можеш да познаеш насън кое е реалност? Сънят изопачава. Сънят създава един напълно различен свят: свят на сънища. Това, което наричаш свой живот, е създадено от същата субстанция като сънищата. То е сънищна материя...."
« Last Edit: октомври 11, 2008, 09:16:50 pm by velaskes »

Offline Spirit-Felix

  • Creator of Realities
  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 548
  • I metaprogram, therefore I am!
Re: Oшо - "За медитацията"
« Reply #1 on: октомври 11, 2008, 05:25:22 pm »
Качвам я отново.
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!