Author Topic: Искам да се променя!  (Read 12855 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

terissa_1984

 • Guest
Искам да се променя!
« on: юли 14, 2007, 05:12:10 am »
Възможно ли е човек да се променни напълно.....да променни всичко.
Искам да променя доста неща в себе си,мисленето си,навиците си начина си на живот.....
това е възможно,нали!
Искам да бъда по силна,по общителна към хората и към света......
да загърбя този начин на живот който имах до сега-задушавах се,чувствах се като затворник който не може да намери себе си.....държах се лошо с хората около мен....
незнам на какво се дължеше всичко това....но знам че това не искам да продължава повече.Чувствах се адски изнервена от всичко което ме заобикаляше.Аз съм едва 23год
момиче което иска да преодкрие себе си и да бъде щастливо.Имам дъщеря на 1г и 7мес
и приятел който работи в чужбина.Може би раздялата ни за този период ме кара да изпадам в това състояние на раздразнение и огромна депресия.Когато си е тук се караме много за дребни работи и аз постоянно съм изнервена.....не мога да си обясня на какво се дължи това.И двамата се обичаме много.Просто от няколко години съм като в някаква дупка от която не мога да изляза.Мислех си че мога да имам направена магия,но може би пък може и да е от самата мен.Само знам че искам да стана един нов човек и да продължа живота си изпълнена с желание към всичко.Започнах да чета книги,обожавам психологичните четива и много се надявам те да ми помогнат да открия себе си. :)

voivoda

 • Guest
Re: Искам да се променя!
« Reply #1 on: юли 16, 2007, 10:39:30 am »
Да се променя и да избягам от себе си ...
или
Да открия себе си и да се променям ...

Какво съм Аз не го пише в книгите ...
Никой не може да ми помогне ако Аз самия не искам да си помогна ...

Offline Artemida

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 97
 • Gender: Female
Re: Искам да се променя!
« Reply #2 on: юли 16, 2007, 11:52:32 am »
Да се променя, за да стигна до себе си.
Всъщност не да се променя.Аз вече съм в тази промяна.
Да.Аз още не съм себе си.
Не знам точно кое в мен е това себе си.
Но знам, че вървя към него.
Не защото го искам, то се случва.
Може да си мисля, че го искам или не но то не зависи от мен.
От тази мен, която е в момента.
Често си мисля, че само измислям този си път.Че още не съм тръгнала по него.
И постоянно търся патерици, които да ме уверят това така ли е, не е ли така.
Но напоследък усещам, че само тази в мен съмняващата се във всичко, тя постоянно търси сигурност.
Променила ли съм се не съм ли се.
Даже напоследък, под влияние на една моя "патерица", реших, че тепърва ще тръгвам към това себе си.
За да си дам сметка след това, че това бе поредната игра на моя ум.Да ме заблуди, че този път, който вървя е илюзорен и измислен .Почти да успее.Както винаги.
Но тази неистинската в мен все повече отслабва, защото аз я подменям постояннно.И с всяка нова съм все по-близо до себе си.И може би накрая онази лъжливата ще бъде толкова подобна на мен самата, че без жал ще скъсам всякакви връзки със нея.
« Last Edit: юли 16, 2007, 11:58:48 am by yyyy »

terissa_1984

 • Guest
Re: Искам да се променя!
« Reply #3 on: юли 16, 2007, 06:45:30 pm »
Искам да открия себе си и напълно да променя всичко в мен до колкото е възможно.В момента се намирам в страшна депресия и това ме наведе до тази мисъл да променя всичко за да се спася.

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re: Искам да се променя!
« Reply #4 on: юли 17, 2007, 12:10:47 am »
 terissa_1984,
според мен си намери книга, която да ти покаже друг начин на мислене, друга ценностна система. От там се променя отношението към себе си и околните. ТИ СЕ променяш. Опитай се ясно да разбереш какво е искал да каже автора и после преценяй дали ти допада или не. В повечето случаи мисленето ни е вкарано от вън: семейство, приятели, общество. Например често се търси място на вината, а не решение на проблема.
Мога да ти предложа една малка статия: http://zashto-kak.hit.bg/sporazumeniq.htm   
« Last Edit: юли 17, 2007, 12:24:38 am by sirius »
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline Катерисе

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 182
 • Gender: Female
  • percovision.info
Re: Искам да се променя!
« Reply #5 on: юли 17, 2007, 10:50:53 am »
"Искам да открия себе си и напълно да променя всичко в мен"

Промяната с искане не става. Искането в случая показва непоносимост и отхвърляне на настоящето състояние на нещата.
Много пъти съм си измисляла желаната промяна. Има даже препоръчителни техники как сами да си внушим, че се променяме и как ще се променим в резултат от това. Виж, има едн пост на един психолог, написан за здравословното хранене. Самоубеждаването е давало резултати много пъти.
Мисля, че винаги, когато човек къса връзка, с която се е самоопределял, търси заместител за упора, докато се приспособи към новото си състояние. Въпроса е, че като използваме фантазията си, за да се променяме, просто заменяме една псохоза с друга. Защото самовнушението изисква вяра. Нужно е сами да повярваме в онова, в което се опитваме да убедим ума и тялото си. А те знаят истината и се придържат към нея.
Има такова клише - ако една лъжа я повториш 100 пъти, тя става истина. И такъв е принципа. Само че лъжата си остава лъжа, вътрешната промяна е компенсация и рано или късно ще доведе до нов срив.
Това съм го наблюдавала по себе си, наблюдавала съм го и в други хора. Светъл пример са наркоманиите, когато решат да прекратят зависимостта си и лекарите лекуват хероиновата зависимост със заместител - метадон. Така ужким е по-лесно да се прекрати едната зависимост, но пък се създава нова връзка. От едно състояние се преминава в друго, без човек да открие връзката със себе си, точно защото търси как да му е лесно.
Мисля че в основата на същинската промяна стои приемането. Приемането е невъзможно без прошката и помирението. Това са вътрешни процеси. Преразглеждане на всичко онова, на което се крепи личността на човека, на приетите принципни положения, на новооткритите такива, на вярванията и на желанията. Преразглеждане на спомените, страховете, греховете, всичко онова, което крием в себе си от себе си. Самия акт на отваряне към себе си е началото на промяната, за която се говори в поста отгоре. Човек може сам в себе си да вникне и сам, с търпение, с нежност, с приемане, любов и уважение да преразгледа целия си свят и да преоцени себе си. Да даде начало на самооценката си на база себе си, сега, тук, в разположение на потенциала си. Мисля че вътрешния мир не се постига, той се докосва. Всички пътища, по които минаваме, водят към нас самите. Лесното е само илюзия, както и страданието, което преживяваме емоционално.
Напротив кризите са нашите учители и в кризите сме най-близо до себе си. Те ще се връщат докато се научим да ги преодоляваме.
Промяната е процес. Да искам всичко да се промени веднага е толкова наивно. Размахвам магическата пръчка и света отново става розов и прекрасен, а аз съм щастлива и доволна за вечни времена.
Процесът на промяна никак не е омайно розово забавление. За да премине човек от едно състояние в друго, е необходимо да се откъсне от старото. Всеки е в различна степен на готовност да работи по себе си, да се отказва от старите неща и да върви към преоткритото си естествено аз.
Лесното и трудното нямат място тук, всяка оценка е ненужна. Оценките са само условни за сравнение на отминалото с настоящето, те се правят, без да остават като лепнат етикет - те са само инструмент. Както е и всичко останало. Дересията е инструмент за себеоткриване. Всяка възможност е проявена, защото сме я предизвикали като необходима за нашето развитие. От нас зависи дали и колко ще извлечем от нея. Всички сме сами за себе си и в същото време сме едно с всичко и всички останали. Самоопредяме се и работим по себе си, като се учим от заобикалящата ни среда. Това е непрестанно взаимодействие и то продължава докато има АЗ.
« Last Edit: юли 17, 2007, 11:10:51 am by Катерисе »
Каквото и да е, надрастни го!

terissa_1984

 • Guest
Re: Искам да се променя!
« Reply #6 on: юли 17, 2007, 04:26:07 pm »
Много благодаря за съветите ви,ще ми бъдат от полза :)

Paladin

 • Guest
Re: Искам да се променя!
« Reply #7 on: септември 17, 2007, 10:11:15 am »
Искам да се променя-  това желание е първата стъпка към промяната. Често то е съпроводено от криза на личността, от криза на ценностната система. Пътят на многоучените автори на книги обаче не е индивидуалния ти път. Най-важното от всичко е положителната нагласа. И  да си зададеш въпросите- коя си ти всъщност, какво искаш да сториш през живота си.