Author Topic: Смеещият се човек  (Read 2792 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bee

  • Guest
Смеещият се човек
« on: октомври 10, 2007, 09:00:55 am »
Ако има нещо, което никога няма да понеса у един мъж, то е пълната липса на чувство за хумор. Леко изкривено за представите ми чувство за хумор сигурно бих приела,  .... стига да не е твърде изкривено, но пълната липса ме потриса до дън душа.

Не съм сигурна на какъв етап на развитието човек може да го загуби /защото не вярвам някой да е така по рождение/ и какви може да са причините, но го свързвам най-често със затваряне на сърцето и отпускане  .... или по-скоро стягане на юздите на коня на ума. Т.е. от силен мерак да станат големи умници, някои мъже решават, че трябва да порастат и да се изучат (да не забравяме, че знанието носи мъка), да се докажат, да добият власт и сила и в процеса на това усмивката все по-рядко и все по-рядко започва каца на лицата им, докато накрая не забравят какво изобщо беше това.

Разбира се, има и такива, които се смеят ... или по-точно кикотят кога зад гърба на някой, кога в опит да докажат колко голямо чувство за хумор имат, но ... искреният смях си е искрен смях  и тези със сърце го познават.

Какво беше учудването ми обаче, когато неотдавна открих, че дори да са с чувство за хумор, повечето мъже (да не кажа всички) бягат от жените с чувство за хумор.

„Мъжете предпочитат блондинки и никога не избират за съпруги жени с остър език. Както твърдят канадски психолози, хуморът нанася на жената по- голяма вреда от целулита или други естетични проблеми. Цялата работа е там, че мъжете обичат да се шегуват, но не търпят шеги на свой гръб. И ако естественият ред се нарушава, те най- често гледат по- бързо да избягат.”

Е, това е!

Да, въпроса с косата лесно може да се реши, но въпроса с криенето на чувството за хумор не знам как ще стане. Остава да се надяваме, че повечето жени го нямат, защото иначе популацията на хомо сапиенс ще намалее драстично.
Всъщност, едва ли ще нанесем вреда на планетата, ако точно популацията на хомо сапиенс намалее, предвид на това той пък какви вреди нанася. Дали да не си създадем ново поколение човеци – хомо хюмъръс или смеещия се човек? Той със сигурност ще е по-малко вреден. Само че как?

Бог няма да ни даде от неговата кал, а и с генно модифициране не вярвам да стане, защото не е въпрос на химия и биология. Ако не искаме да създадем едно човечество от тревопасни, .... опс, тревопушещи исках да кажа, трябва май да намерим начин да обучаваме хората на чувство за хумор. Да отглеждаме чувство за хумор у мъжете и след като им внушим, че няма нищо лошо в жената с чувство за хумор, и у жените. Това обаче как да стане, аз не знам.
Едно е сигурно обаче за хомо хюмъръс – той никога няма да страда от стрес, а от там и от цял куп съвременни болести. „Вече всички знаят, че при смях мозъкът отделя ендорфин, хормонът на щастието и доброто настроение се връща за секунди.”

И накрая смятам да се подкрепя литературно-философски:

Оскар Уайлд обичал да повтаря: “Изкуството е единственото сериозно нещо на този свят, а творецът - единственият човек, който никога не е сериозен”.

А, той може би иска да каже, че само ако сме творци ще имаме чувство за хумор ... хм, .... вижте пък Ницше какво казва във „Веселата наука”:

„Да гледаме сериозно на нещата. – При повечето хора интелектът е тромава, неясна и скърцаща машина, мъчна за задвижване. Когато искат да работят и дори да мислят добре с тази машина хората говорят, че „гледат сериозно” на нещата. Ох, колко ли им е тягостен този добър начин на мислене! Както изглежда, милият звяр човекът изгубва доброто си настроение всеки път, когато мисли добре: става „сериозен”! А където има смях и веселие, там мисленето не е на висота: така гласи предрасъдъкът на този сериозен звяр срещу всяка „весела наука”. Е, добре! Да покажем, че това е предрасъдък!”   :)

bee

  • Guest
Re: Смеещият се човек
« Reply #1 on: октомври 10, 2007, 09:47:51 am »
Темата е в раздел "Майтапи" и е написана колкото като майтап, толкова и като най-сериозен израз на някои от мислите ми. Да е само едното или само другото ще е израз на праволинейност, каквато за щастие или нещастие не притежавам.
Кой как ще възприеме всичко си е негова работа /лесно предвидима в някои случаи/ - това е просто един текст, резултат на творческите ми напъни и манията за оригиналност и предизвикателност, която ме гони напоследък  ;D

Offline divine

  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 1073
    • blog
Re: Смеещият се човек
« Reply #2 on: октомври 10, 2007, 10:01:51 am »
Май някой несмеещ се край теб те е ядосал, но има и мъже с много леко и приятно чувство за хумор, както и мацки дето се засягат за няма нищо и после те разнасят из целия квартал.
 
Аз примерно имам по-скоро английско чувтсво за хумор и понякога се хиля на странни неща, просташкия хумор ме дразни определено, както и този , който се опитва да злепостави някого . Иначе на майтап нося, надявам се , че и на моите майтапи на другите им е смешно , но гаранция няма , нали знаеш  ;)
Every moment is a miracle right now