Author Topic: за друго  (Read 4272 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
за друго
« on: август 04, 2005, 12:26:22 am »
другия проблем е все пак да живееш нормално сред хората. Разбирам как стоят нещата и ако действам според тях се получава разрив между мен и другите. Някак си трябва да правя неща които аз смятам за лъжи. Така смятам че обиждам хората и не се чуствам добре. Ако не лъжа, то пак не намирам необходимия начин та да не се чуствам после под "въпросителни погледи".  Трябва на всеки да се говори разбираемо, ясно, и с искреност. Как става?!  Има такива хора! Те някакси хем са в конкретната тема, хем са над нея и виждад по отвисоко със всичките странични връзки. Като картоиграч, следи картите, наблюдава реакциите, предвижда напред, рискува ...  не се вживява  :)  
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

vselena

 • Guest
Re:за друго
« Reply #1 on: август 04, 2005, 03:16:42 pm »
Няма нищо еднакво на Земята, нито във Вселената. Никой не се е родил "еднакъв" или "равен" с другия. Затова и никой не разбира "нещата от живота" по един и същи начин, не мисли по-сходен начин. Всеки има своя уникална гледна точка, своя "пещера" от която гледа на света, мисли, общува и т.н. И оттам според мен идва трудното разбиране между хората. Осъзнаването на разнообразието на Вселената и хората, приемането(истински в сърцето) на това разнообразие и различие, уважаването позицията и мнението на отсрещната страна са едни от стъпките, които биха могли според мен да подобрят както нас самите, така и общуването с другите. Колкото до "лъжите"(ако правилно съм разбрала) - спомни си притчата за Буда, в която на един и същи въпрос, той дава три коренно различни отговора!!! - според човека, неговото търсене и съзнание... Хубаво е да можеш да говориш на езика на отсрещната страна:) , така че да можеш да си й полезен.  

vselena

 • Guest
Re:за друго
« Reply #2 on: август 04, 2005, 03:27:51 pm »
А най-простичкия начин да се чувстваш добре, да си в хармония със себе си и да си сигурен, че постъпваш "правилно" е като казваш това, което мислиш и като правиш, това което казваш т.е. когато мислите, думите и делата ти са в синхрон.  :) :) :) Интересно ми е вие какво мислите по въпроса ?

bee

 • Guest
Re:за друго
« Reply #3 on: август 05, 2005, 09:28:59 am »
Я ми отговори на един въпрос Sirius. Когато си в някаква ситуация, в която емоциите ти реагират, да речем че става нещо, което те ядосва. В такава ситуация не усещаш ли в себе си двама души (поне:))? Единият от които се ядосва искренно, а другият стои малко като наблюдател отстрани и не чувства яд, не чувства нищо?

Nirvana

 • Guest
Re:за друго
« Reply #4 on: август 05, 2005, 10:09:58 am »
Това за уникалните гледни точки отдавна се знае. И причините за съществуванета на уникални гледни точки също. На едно място ли ще тъпчим!? Има нещо по- дълбоко. Но какво е!? ::)
 Как можем едно и също нещо/ напр. дърво/ всеки да го вижда по различен начин!? Дървото си е дърво, просто и обикновенно дърво. Защо в моите очи то е сголяма корона, а в твоите с голям корен!? А и защо трябва да определяме дали е с голям корен или корона като то е просто дърво!? ::)

vselena

 • Guest
Re:за друго
« Reply #5 on: август 05, 2005, 12:09:11 pm »
"Как можем едно и също нещо/ напр. дърво/ всеки да го вижда по различен начин!? Дървото си е дърво, просто и обикновенно дърво. Защо в моите очи то е сголяма корона, а в твоите с голям корен!? А и защо трябва да определяме дали е с голям корен или корона като то е просто дърво!? ::)"
Как? - с Творчество! ; Защо?- за да има Развитие и ЕВОЛЮЦИЯ!

Nirvana

 • Guest
Re:за друго
« Reply #6 on: август 05, 2005, 12:18:21 pm »
Ти ли се развиваш, виждайки короната по- голяма или короната се развива/ за мен корена е по- голям, примерно/! И какво развиваш, слагайки различни нюанси?- от истинското, с разпъъъване на съждения стигаме до някакво далечна измислица, проект на творчеството...
vselena, ако на всеки твой отговор, пак задавам въпрос, до къде ли ще стигним ::)

vselena

 • Guest
Re:за друго
« Reply #7 on: август 05, 2005, 01:16:02 pm »
 :) Nirvana не забравяй това са "моите отговори". Твоите може би са различни и за мен е ценно и интересно да чуя и други мнения. Защото според мен чрез общуването, говоренето, ако щеш чрез спора  :) ние се надграждаме, обогатяваме, а чрез нас и цялата Вселена. По-интересния въпрос (за мен) е с какво искаме да се обогатим аз и ти например, какво правим за развитието и Еволюцията на човеците и ....Вселената, Бог, Висшия разум(едно и също нещо наричано с различни имена според разбиранията)?

Visioner

 • Guest
Re:за друго
« Reply #8 on: август 07, 2005, 05:39:14 pm »
Всъщност, четейки всичките разсъждения по-долу, реших, че най-важното е, че изобщо си задаваме тези въпроси и търсим отговорите им!
Сириус, бих те посъветвала нещо: живей и постъпвай така, както ти повелява съвестта и чувството за справедливост, а пък това, че се чувстваш сред някои хора като бяла врана сред черни, просто значи, че те не са дорасли до твоето ниво. Те със сигурност не си задават въпросите, които теб вълнуват. А това вече говори за тяхното съзнание. Така че - какво значение имат осъжданията и обсъжданията на еснафските душици?
Аз от няколко години действам според този принцип и да ти кажа: отначало и аз се притеснявах какво ще каже този или онзи, и как ще ме гледа. Но после свикнах и ми е много спокойно на душата и се чувствам добре в своя си свят. Е, някои си говорят зад гърба ми - но, нали знаеш, по-добре в устата на хората, отколкото в краката им.
За сметка на това пък знам кои са ми приятелите и кои враговете, а това не е малко в днешния лицемерен век.  :)

bee

 • Guest
Re:за друго
« Reply #9 on: август 08, 2005, 07:52:27 am »
Сириус, ще продължа темата като се хвана за думата лъжа. Користната лъжа, безспорно, е един от най-смъртните грехове и човек трябва да прави всичко възможно да ме му се изплъзват от устата такива неща. Отвратително е! Но както всяко нещо – има лъжа и лъжа. В най-добия случай, всяка една измислена от някой книга е пак лъжа – или за по-меко изразяване и викат художествена измислица.
А помежду тези две крайност има и една, която можем да наречем нормална и и даже благодорна лъжа, която е и полезна и направо необходима. Ще дам един прост пример. Ако ме срещне шефа на излизане от интернет клуба и ме пита какво съм правила там – то аз ще му кажа че съм си играла на игри или че съм търсила информация в интернет, а няма да му кажа,че съм проверявала какво ново във форума на Изворите и съм писала мнения. И когато го направя това, то аз няма да го направя, за да спестя неудобство на себе си, а за да му спестя неудобство на него. Защото аз нямам никакви притеснеия да кажа на който и да било, за каквото и да било от нещата, които ме интересуват, но въпроса е как хората биха реагирали на тази информация. В случая с горния пример – шефа ми само ще се почувства оздачен и напълно недоумяващ, ако му разкажа подробно истината, за това, което съм правила в интернет клуба (е, може и да ме вземе за луда, ама на мен изобщо не ми пука, или всъщност ще го вземе за една от странностите ми, защото ме познава и ме цени). И все пак аз искам да му спестя това неудобство или това недоумение дали имам връзка с главния :).
Извършвам едно елементарно действие на прикриване :).
Примера може и да ви се стори елементарен, но мисля, че така стоят нещата и при уж по-сложни случаи. И, разбира се, друг е въпроса, че и аз си мечтая да живея сред такива хора, каквито не би ми се налагало да лъжа изобщо и да се прикривам, но знаем, че сега действителността ни е такава, че това е неизбежно. Аз мисля, че мога да бъда почти напълно себе си в компанията точно на един или двама души. И тук, във форума, всъщност мога да съм себе си до степен до която далеч не мога да го постигна на живо.
И накрая, да не забравяме, че Великия Бард – Шекспир е казал, че животът всъщност е театър, и ние хората, сме просто едни актьори. :)

А ето и още две интересни мисли по този повод на А. Далчев:
Приятелството се измерва с искреността, която то може да понесе.
Не се мъчи да измисляш, казвай истината без страх! Хората така са свикнали да лъжат, че никой няма да ти повярва. :)

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re:за друго
« Reply #10 on: август 21, 2005, 01:01:29 am »
В последно време, сякаш, се отпускам да "водя" някой ако сметна условията за подходящи.  В смисъл усещам какви са очакванията и настроението на човека и се опитвам така да направя, че и той да е дволен и аз да съм сит. Как се радвам че единия племеник страшно му се удава това: -Мокри ли са ти сандалите?!   -А, съвсем малко.  Та аз сега се уча на това!  Според мен това е "бързата мисъл" .   И това става когато аз съм спокоен и успея да не се вклиня в това, което човека няма да му е приятно. Просто му казвам хубавите страни по един искрен начин го убеждавам че това е най-добрия вариант.  Старият вариант бе да се оправдавам за негативите - много, много грешен подход според мен. В крайна сметка много неща са перфектни. Повечето неща са компромис.  И много се радвам на тези мои първи успехи. Чак се чудя как не съм го вдянал мнооого по-рано!?  
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.