Author Topic: БРАКЪТ Е НЕМОРАЛЕН - Естер Вилар  (Read 4033 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Orange

  • Ентусиаст
  • **
  • Posts: 28
  • Gender: Male
БРАКЪТ Е НЕМОРАЛЕН - Естер Вилар
« on: октомври 23, 2007, 08:00:41 pm »
======
ЕСТЕР ВИЛАР е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина, в семейството на родители от немски произход. Завършила е медицина и е работила като лекарка, преди да се посвети изцяло на писателската си дейност. Всяка от нейните книги-предизвикателства се превръща в сензация и става бестселър: „Дресираният мъж", „Полигамният пол", „Краят на дресурата". Нейни публикации са „Встъпителната реч на американската папеса", „Заслепяващият блясък на глупостта" „Двадесет и пет часова работна седмица", „Възпитанието на ангелите", „Математиката на Нина Глукщайн".
----------------------------
Бракът е все така на мода.
Старият пазарлък процъфтява.

И въпреки че всяка нова брачна двойка би трябвало да знае, че според статистиката първата изневяра ще дойде много скоро, че има петдесет процента вероятност бракът им да завърши с развод и че в такъв случай, вместо обещаната взаимна обич в добри и лоши дни, ще се разрази брутална битка за децата, къщата и издръжката, те се заклеват с уверен глас и замъглен поглед в любов, вярност и подкрепа до последен дъх.

И така брачната халка е вече на пръста на любимата жена.
Което означава, че:
1. Тя притежава лиценз за изключителното право върху работната сила на този мъж.
2.  Мъжът получава изключителното право да се ползва от нейните сексуални прелести.
3. Ако друг прояви интерес към (2), той ще трябва да поеме и задълженията, произтичащи от (1).
Всъщност коварната игричка на любов и брак еава сега започва.

Който се е качил във влакчето на илюзиите, вече е загубил - все едно мъж ли е или жена.
ПосВещаВам книгата си на тези, които преди две десетилетия яВно или скрито ме осъдиха, а днес са склонни да ми простят полемичното съчинение срещу моя собстВен пол (Дресираният мъж, Мюнхен, 1971) като младежки грях.
Както показва тази книга обаче, за помилване е Все още рано. Защото, по мое дълбоко убеждение, за отстояването на мъжката позиция в тогавашната ми теза не бе Виновно безразсъдстВото на младостта, нито пък това беше грях.

Естер Вилар
==================================================================

Това е едно особено заглавие, от интересен автор.
Мисля, че това е книга, в която са описани част от голямото лицемерие на обществените отношения в най-деликатното място за всички участници в социалния живот - БРАКА.
Разбира се - авторката е жена, но е дръзнала да говори съвсем нелицеприятни за обществените порядки неща и то в деликатната област на човешките взаимоотношения на съвместния живот, създаването и възпитанието на децата, прелитащите възрасти и огромното влияние на всичко това върху живота на всеки от нас.
Игрите, които хората играем, в битието си на социални елементи винаги са разностранни, но едва ли има някой, който да оспори, че най-големия батак, в който се потопяваме с тия игри е именно съвместния живот с човека до нас и съюза, наречен "СЕМЕЙСТВО". Ето защо - именно тук - като преплитащи се и взаимнообвързани линии на собствените ни игри :
    създаването на деца
    възпитаването на деца
    сексуалното общуване
    семейния емоционален и интелектуален "климат"
    влиянието на родителските ни семейства / на собствените ни баща и майка/

 Осъвместяването на толкова различните вътрешни светове на "двамата участници" във всяко семейство - отношението им един към друг, към другите семейства, към децата им, към старото ни семейство, към света... Това са огромни по важността си сфери, толкова показателни и толкова изразителни за това КАКВО СМЕ НИЕ.
Затова мисля че темата за БРАКА И СЕМЕЙСТВОТО е универсална за всички нас. А това заглавие, което предлагам, е на моменти малко шокиращо с проникновенията си и с честния си стремеж да разголи хилядолетните игри, които в обществото се играят, в името на някакви "идеали", от които всички ние в индивидуален план просто ГУБИМ - всички, без оглед на половете.
« Last Edit: октомври 11, 2008, 09:02:53 pm by velaskes »

Offline Spirit-Felix

  • Creator of Realities
  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 548
  • I metaprogram, therefore I am!
Re: БРАКЪТ Е НЕМОРАЛЕН - Естер Вилар
« Reply #1 on: октомври 11, 2008, 06:29:53 pm »
Качвам я отново.
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!