Author Topic: Контейнери за живеене  (Read 13296 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Spirit-Felix

  • Creator of Realities
  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 548
  • I metaprogram, therefore I am!
Контейнери за живеене
« on: ноември 08, 2007, 12:23:29 am »
Източници: www.netinfo.bg ; http://www.tempohousing.com

Всички сме чували за фургони и сглобяеми къщи, когато става дума за временни жилища и настаняване на хора, останали без дом заради различни бедствия.
Едва ли обаче много хора знаят, че често пъти за тези нужди се използват контейнери
Такъв е случаят в Холандия, където товарни контейнери се пригодяват за жилища на студенти.

В една от индустриалните зони в южната част на Амстердам един върху друг на пет етажа са наредени червени контейнери. В тази странна постройка живеят 1000 студенти срещу месечен наем от 250 евро.


(Студентски квартири)

Става дума за идея на холандската фирма TempoHousing, която е разработила контейнери с прозорци и централно отопление.

Директорът й Куентин де Хуер разказва, че във всеки един контейнер студентите разполагат с пространство от 30 кв.м. и три помещения: спалня, кухня, която може да се използва за дневна и работен кабинет, а по средата баня.

За незапознатите идеята за жилище в контейнер може да се стори най-малкото странна.

Де Хуер споделя: "В началото никой не ни повярва. Ако обаче нещата са направени както трябва, в контейнер може да се живее много добре.

Създадохме проекта точно за този терен и за да запазим ниската цена започнахме производството в Китай, а след това доставихме контейнерите с кораби до Холандия."

Всяко едно жилище-контейнер струва

19 000 евро с включен транспорт и монтаж

И в Гърция власите прибягват до използването на контейнери за временно настаняване особено след бедствия като опустошителните пожари от това лято, когато хиляди хора останаха без покрив.

Това обаче не се случва за първи път, тъй като контейнери бяха използвани и след земетресението през 2003 г. Проблемът обаче е, че често тези временни жилища се превръщат в постоянни.

Това лято първите контейнери бяха доставени в края на август. Някои от тях дори послужиха за избирателни бюра, тъй като училищните сгради на много места бяха изгорели.

Голямата част от контейнерите обаче подслониха хората останали без дом след пожарите, тъй като много от тях не пожелаха да бъдат настанявани в големите градове.

За да се живее нормално в тези метални конструкции, е нужно отопление през зимата и охлаждане през лятото.

Контейнерните жилища са снабдени с отопление и климатик,

но големите сметки за електричество трябва да се плащат от настанените там хора.

Много от хората обаче настанени в контейнери след земетресението от 2003 г., бяха дали под наем временните си домове на имигранти след като възстановили разрушените си къщи.Идеята за жилища от контейнери не е чужда за България. Проблемът е, че контейнерите са метални и у нас не са особено приложими, ако нямат добра топлоизолация.

Контейнерите много приличат на добре познатите фургони, но нямат колела. Най-голямото им предимство е, че са земетръсоустойчиви.

В Стара Загора има изградени апартаменти от типова конструкция на контейнери. Има и търсене на бракувани транспортни контейнери от високия тип hi-cube с вътрешна височина от стандартните 2,7 м.

Предприемчиви хора споделят, че със съществуващите на пазара мазилки, изолации, покривни конструкции

лесно може да се "замаскира", че къщата е контейнерна

Така от контейнер може да стане една чудесна вила. Разбира се, има фирми, които предлагат специално изработени контейнери за живеене и сглобяване на контейнерни сгради.

Предимствата им според представителите на "Еврохаус-България" се състоят в голямата функционалност и пестене на площ на обекта.

Могат да бъдат изработени и контейнери според конкретните жилищни нужди и по личен проект. При спазване на статичните изисквания съществува възможност да се построят сгради от контейнери до 3 етажа.

Някои от предлаганите контейнерни сгради на друга фирма "Мобилбокс- България" са с изградена цялостна климатична инсталация. Жилища от контейнери с всички необходими екстри е един от проектите на Столична община за справяне с жилищния проблем при ромите.

Контейнерите са предпочетени пред караваните, за да не могат техните мобилни обитатели

да ги местят или да ги предадат за скрап

в пунктовете за вторични суровини.

Българският военен контигент в Босна и Херцеговина живее в подобни контейнери. Всеки от тях има по два прозореца, ролетни щори и врата. Контейнерите са снабдени с отоплителни печки за зимата и охладителна система за лятото.

Българските военни в Афганистан също обитават жилища, направени от контейнери.

(Примерни интериорни планове)(Проект за хотел в Нигерия)

« Last Edit: ноември 08, 2007, 12:25:59 am by Spirit-Felix »
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!