Author Topic: Крия йога - програма на Шибенду Лахири в България  (Read 3524 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

shivani

  • Guest
Програма на Шибенду Лахири в България:
14 февруари - 3 март 2008


Град Дата Час Събитие

София
15.02 18:30 Лекция: Въведение в Крия Йога, НТС, ул. Раковски 108, зала 4
16.02 9:30 Посвещение в Крия Йога (1-и ден), Клуб „Йога Мандала”, ул. Княз Борис 1 177
17.02 9:30 Посвещение в Крия Йога (2-и ден), Клуб „Йога Мандала”, ул. Княз Борис 1 177

Стара Загора
21.02 18:30 Лекция: Въведение в Крия Йога -Читалище „Св. Климент Охридски”, бул. „Цар Симеон Велики’, №156

Пловдив
22.02 18.00 Лекция: Въведение в Крия Йога, ДНА
23.02 9.30 Посвещение в Крия Йога (1-и ден)
24.02 9.30 Посвещение в Крия Йога (2-и ден)

Ритрит
Хотел „Жеравна”
(Банкя) 25.02 – 02.03 Ритрит

Цени за нощувка и храна в хотел „Жеравна” ( в лв.):

Нощувка на легло в двойна стая – 20 лв/ден
Храна /закуска, обяд и вечеря/ – 18 лв/ден


Записвания :
Бисерка Мирчева 0888 233 533; 02/8698622; mircheva@sagabg.net
Румяна Кюркчиева 0899966042; 02/9864840
Васил Тосев 0896883015; 032/634595; vasko.tozi@abv.bg


www.yogakriya.com


shivani

  • Guest
Квинтесенция от въвеждащата лекция, предхождаща посвещението в Крия Йога

Какво не е Крия Йога?
Не е физическа фитнес програма, не е самохипнотизираща програма, не е лечителско шарлатанство, не е тантрични, мантрични, янтрични фокуси-мокуси, не е промиване на мозъка от една лукава и лицемерна, фантасмагорична и фанатична система от вярвания, не е средство за успокоение, утешение и упование посредством истории, предположения и продажба на чудеса, не е морална възбрана нито глупава проповед, не е високопарно слово, нито “свято” преследване, не е философско знание или психологична техника, не е вяра, секта или култ, няма нито претенции, нито постулати от какъвто и да било вид. Няма себепоклонничество, себеекспонация, себеналагане под маската на себереализацията. Не окуражава рефлексите, обусловени и произхождащи от възпитанието и работата. Няма отричане на взаимоотношенията и отговорностите, няма специални костюми и дегизировки, няма титли, насилие, хитрост, пагубни привички, привързаност. Не е пакет от набожност или красиви лъжи, не е амбиция, страх, желание, нито пък зависимост под различни форми, не е психологически подкуп или изнудване, като това на астролози, предсказатели и психолози.

Какво е Крия Йога?
Това е уравновесяване и удовлетворение, без продължително задържане на мисли, което е признак за потиснато съзнание. В този йога живот мислите се появяват в прекъснатост, когато и както се нуждаем от тях, като адекватен отговор на определен подтик или предизвикателство и после отново потъват в тишината на не мисленето. Животът и неговите инстинкти за оцеляване, както и неговата съзидателна интелигентност (не ограниченият интелект) проникват в тялото и то вече не е подвластно и претоварено от разделното съзнание (ума и егото). Тогава тялото е достъпно за добротата и достойнството на едно свободно от противоречия, събудено небесно съзнание, а не до подвеждащото и потискащо тясно аз-съзнание. Животът тогава е прост и аскетичен, пълен с милосърдие и състрадание, основан на сетивни възприятия, а не на чувственост, основан само на нуждите, а не на алчност и удоволствия. Животът тогава се регулира от Криите на френулата, от неутрализацията на вдишването чрез издишването, от вибрацията на космическия звук в точката на пъпа и от отхвърлянето на сексуалността, без да се накърнява сексуалната енергия. Стресът, потиснатостите, желанието за притежание и всякакви психологически задръжки изчезват от тялото чрез процеси и практики, които почти не изискват усилия. Краят на лошите навици и противоречия настъпва по естествен начин. Медитацията тогава става без лъжливия посредник - ума и егото. Самадхи следователно не е да изпаднеш в диабетична кома или кома, предизвикана от преумора, а да бъдеш достъпен за една огромна енергия на равновесие, за дълбоката мъдрост на невършителството, за чистите действия на възприятие, а не за противоречивите действия, произтичащи от наслагванията, предположенията, изводите и конфликтите на фалшивия дребнав “аз”. В Самадхи животът е безцелен танц на разтварящата Шива енергия, а не на целенасочените проекти на дребния ум, даващ път на всякакъв род глупави проблеми. Самадхи е да бъдеш сам, но не и самотен, да бъдеш свързан със светостта въпреки еднообразието на всекидневното ни съществуване.

В Свадхая на Крия Йога ние не четем светото писание, а се опитваме да прочетем книгата на “аза”, ръкописа на нашето его. Хората изграждат в себе си образи, психологически, политически и религиозни представи, като защитен щит и утеха. Те се проявяват под формата на символи, идеи и системи от вярвания. За съжаление в нашето мислене, в нашите взаимоотношения, във всекидневния ни живот преобладават насилието, фанатизмът, борбите и лицемерието, породени от нашите представи, от промиването на нашите мозъци, от глупавото ни възпитание, от нашите начинания.
Образите и впечатленията са основната причина за нашите проблеми, понеже насърчават всички видове разделения и разногласия, корупции и конфликти. Свадхая и Тапас на Крия Йога могат да доведат до коренна промяна, до сливане и пълнота, до алхимични промени в тялото и до едно ново съзнание, което е свято и цялостно. Уникалността на хората не е в повърхностното разделяне на звания и отличия, а в пълната свобода от задушаващите “гуни”, т.е. от психологическата мрежа на себичността. Свадхая започва от наблюдението, без разделяне на харесване и не харесване, на правилно и неправилно, на страх от наказание или надежда за възнаграждение, без какъвто и да било мотив. Свадхая изследва нашите отношения с хората, като задава въпроси от рода на:

1. Ние сътрудници ли сме или само тайни съперници?
2. Ние приятели ли сме или само прикрити зложелатели?
3. Ние колеги ли сме или само конкуренти?
4. Ние обичаме ли истински или само мечтаем за удовлетворяване на егото, за зависимост, привързаност, превъзходство, сантименталност и емоции?

Свадхая изследва също нашите връзки с идеи, знания, книги, писания, принципи, доктрини и всякакви видове теоретични примки. В Свадхая изследваме също и същността на нашите връзки с традиции, националност, местен патриотизъм, езикови предпочитания, обвързаност към собственост, притежания, професия, позиция, индивидуални вкусове, слава, касти, цветове, вяра, раси, секта, култ, гуру, свещеник, шеф и всички подобни. Ние се опитваме да разберем директно чрез и за нас съставките и съдържанието на нашия ум - не чрез психолози, книги-бестселъри, мъртви концепции, високопарно звучащи фрази, чрез “свети” мъже и жени.

В естественото състояние, проявяващо се в следствие на Крия практиките, умът е като мед, а не като вода. Медът, дори да го разбъркаш, бързо възвръща неподвижността си, докато водата при задвижване се превръща във водовъртеж. Ние не се съпротивляваме на мислите, а просто оставаме незаинтересовани от непрестанното им движение. В нормално състояние всичко се появява и изчезва ритмично. Ние не правим медитация, но не пречим медитацията да се случи.

Крия Йога не е йога на придобиване, която само поробва, а е йога на отказване, която ни освобождава и изпълва с любов. Тогава цялото спокойствие, сигурност и благоденствие са наши. Богът на религиите е продукт на ума, но Богът на Крия Йога е поезия на не-ума. Да живееш с религия е въвличане в идеи и вярвания, а да живееш с Крия Йога е вътрешен танц и благословия. В Крия Йога ние спираме да вярваме в това какво сме, а започваме да знаем, че сме нищо! В Крия Йога всички желания изчезват, дори отказването от желанията престава да бъде обект на желание. Хиндуистката теория за прераждането е само тактика, с която се прикрива страхът и желанието на дребния “аз” вечно да продължи да съществува. В Крия Йога човек се преражда и превъплъщава всяка сутрин. Животът никога не умира, само материалното тяло-ум умират. В Крия Йога свободата не е банален израз на своеволие, нито липса на ограничениe, а е велико смирение, тъй като се освобождаваме от невежеството и нахалството, от представите и въздействията. Глупост от страна на човек е да мисли, че е свободен, защото може да избира. Изборите само обвързват и причиняват объркване и хаос. Няма “свободна воля”, има само свобода от “волята”, която е само приемливо звучаща дума за “егото”.

В Свадхая ние разбираме, какво ни обвързва и какво ни освобождава, така както следва:


Обвързва ... - ... Освобождава

1 Утопията ... - ... Разбирането
2 Мисълта ... - ... Истината
3 Принципът ... - ... Възприятието
4 Анализът ... - ... Будността
5 Идеята ... - ... Проникновението
6 Обсебването ... - ... Откритостта
7 Емоцията ... - ... Празнотата
8 Копнежът ... - ... Любовта
9 Интелектът ... - ... Интелигентността
10 Невежеството ... - ... Невинността
11 Сантименталността... - ...Усещането за пропорция и здравомислие
12 Избухливостта ... - ... Смирението
13 Молитвата ... - ... Медитацията
14 Търсенето ... - ... Осъзнаването
15 Егоизмът ... - ... Намаляването на себичността
16 Чувствеността ... - ... Сетивността
17 Сексуалността ... - ... Сексуалната енергия
18 Умът ... - ... Не-умът (животът)

Свадхая разкрива също природата на концептуалния Аз и Истинския Аз, както следва:

Концептуален Аз ... - ... Истински Аз

1 Фрагментарност ... - ... Пълнота
2 Себичност ... - ... Състрадание
3 Мъглявост ... - ... Яснота
4 Ненаситност ... - ... Бог
5 Мит ... - ... Свещеност
6 Знание ... - ... Знаене
7 Мнение ... - ... Небитие
8 Борба ... - ... Екстаз
9 Суетност ... - ... Истинност
10 Порок ... - ... Добродетел
11 Теории ... - ... Мъдрост
12 Натрупване ... - ... Издигане
13 Хлюцинация ... - ... Красота
14 Ставане ... - ... Бъдене
15 Надежда ... - ... Святост
16 Вярвания ... - ... Благословеност
17 Изживяване ... - ... Съществуване
18 Очакване ... - ... Празнота
19 Реторика ... - ... Реализация
20 Логичност ... - ... Аналогия
21 Маска ... - ... Мелодия
22 Задушаване ... - ... Истина


Крия Йога води до Сат-Чит-Ананда. Ние живеем като гости в този свят. Ние сме спокойни и безизборни в будността. Ние избягваме от удоволствията, за да бъдем достъпни за радостта, която не е отгледана противоположност на мъката.

Исторически Крия Йога е много древна. За нея се споменава в Патанджали Йога Сутра. Смята се, че Бхагават Гита също отбелязва този дълбок феномен. Тя е пътуването от Дуриодхана към Арджуна, а след това към Кришна. Това е пътуването от безумието (глупостта) към ума, а след това към не-ума (висшата интелигентност).
През 19 век стопанинът Шри Лахири Махасая (1828–1895) я възстановява след случайната си и прекрасна среща с мистериозния и велик Хималайски светец Бабаджи (В Индия е обичайно светите мъже да се наричат Бабаджи, а светите жени Матаджи). Получените учения се предават по династична линия - от баща на син, както и чрез няколко линии на ученици. Един от великите ученици на Лахири Махасая е добре известния Парамахамса Йгананда (1893-1952). В своята прочута книга “Автобиографията на един йогин“, той описва Лахири Махасая като изумителна духовна сила, която разтърсва планетата в лицето на този мъдрец-стопанин, живеещ почти инкогнито и анонимно във Варанаси. Друг велик ученик на Лахири Махасая, Парамахамса Харихарананда, напусна тяло точно преди две седмици на 96 години.
Роден през1939 година Шибендо Лахири - правнук на Лахири Махасая и настоящ учител в династичната линия, пътува по света по покана на своите ученици, без формална организация или институция. Лахири Махасая не окуражава създаването на организации в духовния живот, повтаряйки многократно, че истината дегенерира в мъртви и лицемерни тиради, когато се проповядва от институции, в които бива отглеждано финото его на йерархията. Династичната линия поддържа само частен храм, без каквато и да е йерархия. Крия Йога е открита от индийците, но не е техен монопол. Тя принадлежи на цялото човечество.