Author Topic: СЪНИЩАТА!!!  (Read 12270 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

FELISHA

 • Guest
СЪНИЩАТА!!!
« on: октомври 09, 2006, 04:53:04 pm »
Винаги съм си задавала въпроса какво точно представляват сънищата???Може би спомени от минал живот,а може би не...?!

OM

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #1 on: октомври 10, 2006, 09:22:47 pm »
 Сънищата са неотменна част от човешкото бите. За тях най-добре научих в семинара на Метода Силва и от неговите книги.  Какво са сънищата - връзката ни с нашето Висше Аз(едни казват, че това е нашия Дух, нашето подсъзнание, т.н. много наименования има поставени, които не са съществени в случая).  Това наше Висше АЗ борави не с думи и понятия, а с картини, символи. Затова всеки човек има свой общ "език" със своето Висше Аз - там препоръчваха да спим с химикалка и лист до гвата си, да се настроим след всеки сън да се събуждаме и да записваме какво сме сънували, а после да проследим какво ни се случва през деня. След може би месец имаме"своя съновен речник", той е наш индивидуален и ни предсказва какво ще се случи през деня или в близките дни - така сме подготвени и можем да избегнем доста неприятности. По време на сън можем да получим отговор на много от вълнуващите ни въпроси или даже да разрешим неразрешими досега въпроси.
Учените от своя страна са открили, че който не сънува(няма такива хора по принцип, има такива които не помнят сънищата си) може да стигне до психически отклонения. ПРавили са опити със студенти  - когато настъпва фазата на сънувиденията(по вълните на мозъка, по движенията на очните ябълки и др. недвусмислено се разбира този момент) учените са събуждали студентите, в резултат това, което предишната вечер са им дали да научат било почти забравено в сравнение с контролната група която била оставена да сънува. :D


bee

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #2 on: октомври 10, 2006, 09:26:00 pm »
OM, OM, ти уби всичко детско в мен.  :tickedoff:  ;D Ами аз си спомням сън два, три пъти на година. Ужас!!!! Аз се чудех що все се отклонявам на някъде  ;D

Offline reply

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 261
 • SoHm!
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #3 on: октомври 11, 2006, 12:24:06 am »
а случвало ли ви се е да сънувате един и съши сън няколко пъти?
или пък да сънувате сън,който на следвашата вечер продължава от там,от където сте спрели предишната? и така няколко пъти подред  направо под формата на сериал?  ;D

FELISHA

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #4 on: октомври 11, 2006, 05:37:52 pm »
ОМ благодаря ти за опита да хвърлиш светлина върху този вълнуващ за мен въпрос!
Аз сънувам изключително много  :) и все едни такива.....интересни /за мен/ неща.... ???
Още по-интересното е,че тълкуванията от съновниците са отговаряли на истината /на това което ми се случва на следващия ден/!
Наистина бих искала да знам повече!

medea

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #5 on: октомври 11, 2006, 09:35:03 pm »
 :)
« Last Edit: октомври 15, 2006, 09:51:57 am by medea »

medea

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #6 on: октомври 11, 2006, 10:50:54 pm »
 :)
« Last Edit: октомври 15, 2006, 09:54:32 am by medea »

Offline Nirvana

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 60
 • Gender: Female
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #7 on: октомври 11, 2006, 11:19:55 pm »
...Сьнищата са най- интересни с това, че те са мястото, кьдето сьзнание и подсьзнание се пресичат, кьдето образите на всекидневието се сбльскват сьс скритата мьдрост на подсьзнанието.
...Ние сьнуваме по- често след дни, изпьлнени с грижи и стрес, активно учене, травмиращи сьбития или нови стимулиращи преживявания, което показва, че сьнищата ни играят важна роля, като ни помагат да се справим с промените в живота.
...Сьнищата често вьзникват по своя собствена програма. Те по- добре от нас знаят какво ни е нужно да разберем.
...За интуицията символите са това, което са думите за мисьлта.
...Тьлкуването на сьнища винаги е жив диалог сьс собственото ни подсьзнание.

Цитирах ( че "Толкова" не мога да го кажа аз "самата") :D  :uglystupid2:
« Last Edit: октомври 14, 2006, 09:08:04 am by Nirvana »
Никога не съм разбирала и винаги съм гледала с ирония на хора, които си мислят че света се върти около тях. А истината е толкова очевидна- той се върти около мен!

OM

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #8 on: октомври 12, 2006, 04:15:20 am »
 Сънуваме винаги, след стрес или по-емоционален ден помним нашите сънища повече точно защото имат голямо значение за да се справим със стреса. А според китайците в стаята която спим не трябва да има огледало, или поне да не е обърнато към леглото ни защото отрицателната енергия(стреса, грижите и др.) се отразяват в него и се връщат отново в нас.

Щом е интересно ще продължа  възможно най-кратко това което съм научила за съня. Научно е установено, че мозъчната дейност при сън минава през (означени са стадиите с гръцки  букви) Алфа, Тета, Делта - от най-лекия до най-дълбокия сън при първия стадий е 14(цикли в секунда), втория 7, третия 4. Като сънувиденията, фантазиите протичат в Алфа. Казах ви как да изследвате вашите сънища - записвайте ги, следете какво се случва презр деня вгледайте се в подробностите, запишете, може би сега е само една усмивка, а утре ще срещнете любовта O0.
За по-дълбоко разбиране на сънищата си може да медитирате, или просто да оставите главата си без блуждаещи мисли и се запитайте наум :"Как мога да свържа този сън с нещата, които ми се случват в живота?" Това ще ви помогне да разберете символизма, който използвате и след време ще придобиете толкова добро разбиране, че ще си тълкувате сънищата си много бързо. Това помага да разберем себе си по-добре и целите си в този свят. Изследователите на съня казват, че имаме окол 4 цикъла на сън и сънуване всякя нощ  и всеки цикъл трае приблизително 90 мин. Минаваме от Делта през Тета до Алфа и пак към дълбокия сън. Първите цикли на сън и сънуване са най-дълбоки и имат по-кратки периоди на сънуване. Можем да си кажем преди да заспим ясно и отчетливо, че искаме да запомним един сън, за целта когато сте се отпуснали напълно( не усещаме вече тялото си, гънката на чаршава или др.)   преди да отпътувате в забрават на съня си кажете наум: "Искам да си спомня един сън и ще си го спомня" . Дали ще успеете от първия път не е важно, опитвайте докато научите мозъка си да запомни съня и на сутринта когато това стане го запишете. При упорити тренировки можете да се научите да си спомняте всички сънища, които сте сънували. След като винаги си спомняте един сън, по същата схема си кажете:"Искам да си спомням сънищата и ще си ги спомням." Когато станете доволни и от това можете да поискате да се разреши някакъв проблем насън, кажете "Искам да сънувам един сън, който да съдържа информация за разрешаването на проблема, който имам наум". Изложете проблема и добавете"Ще сънувам един такъв сън, ще го запомня и ще го разбера". След това ще заспите, може да се събути през нощта или на сутринта с ясен спомен за желания сън, ще си го спомняте и ще го разберете.
Лека нощ :)
« Last Edit: октомври 12, 2006, 04:21:06 am by OM »

gavrail

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #9 on: октомври 12, 2006, 10:36:02 pm »
сънищата са различни /поне при мен е така/ такива които продължават събитята от изтеклия ден те са най честите. Но има и едни други по редки с помоща на които виждаме близкото бъдеще или виждаме отдавна отминали събития които са се случили в друг един живот. Колкото повече се приближава някой към момента на преминаване от едни ниво към друго толкова повече сънищата от втория вид зачестяват. Трябва да се вглядаме в тях да ги разберем колкото по скоро ще минем в следващото ниво.
Това си мисля за сънищата.

defire

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #10 on: октомври 21, 2006, 09:12:38 pm »
Намерих полезна информация за сънищата, която разкрива тяхната важност и ролята им на символи- послания.
Сетих се за тази тема...и за да не отварям нова тема, ето линка- http://margaritta.dir.bg/2006/okt/05sun.htm
 :)

ALISA

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #11 on: октомври 26, 2006, 01:20:23 pm »
 Ами, и според мен има различни видове сънища.Аз прочетох две-три книги по темата, които си извадих от Изворите и Спиралата - на Нерис Де, Пиер Дако, и Кастанеда, естествено. Въпреки това не ми се изясниха много нещата - всъщност колкото повече чете човек, толкова по- се обърква... ::) Дори се опитвам да си водя дневник на сънищата - т.е. да ги записвам всяка сутрин, но и това невинаги е лесно, защото когато денят ми е бил уморителен, на сутринта обикновено не помня почти нищо от сънищата си. А иначе съм имала доста повтарящи се сънища, дори ми се случва да сънувам в различни сънища един и същи човек, когото всъщност не познавам. ???Иска ми се да знам какво означава това последното, но няма кой да ми каже...

яна

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #12 on: октомври 29, 2006, 06:43:12 pm »
а случвало ли ви се е да сънувате един и съши сън няколко пъти?
или пък да сънувате сън,който на следвашата вечер продължава от там,от където сте спрели предишната? и така няколко пъти подред направо под формата на сериал? ;D
Да,  на мен често ми се случва и понякога си мисля, че настоящият ми живот е сън за друго същество нейде из всемира ;)

Анеста Ексена

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #13 on: ноември 03, 2006, 04:35:24 pm »
 :) Аз знам какво са сънищата.Чрез тях ти виждаш живота си на другите вселени и въобще какво се случва на другите вселени.Случвало ми се е да сънувам сънищата си по два пъти.Това може да означава,че повтарям грешките си.Сънищата също така те предупреждават,различни неща,закодирани в всяка една случка,която виждаш в даден сън.Човек сънува цяла вечер,но помни само последния си сън,тоест този който е сънувал преди да се събуди.А много често не помни дори него.Колкото повече пъти се събуждаш през нощта,толкова повече свой сънища ще помниш. :)

Анеста Ексена

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #14 on: ноември 03, 2006, 04:37:01 pm »
Поне според мен сънищата са това.

izgrev

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #15 on: ноември 03, 2006, 07:15:20 pm »
Quote
а случвало ли ви се е да сънувате един и съши сън няколко пъти?

Не няколко пъти! Десетки пъти! Не един сън, а няколко! По десетки пъти! Еееееееее, и? Защо се задава този въпрос? Не ми се иска да отговарям, ако не схващам добре бъпроса!
Минаха повече от 40 год. , а все още не знам защо съм сънувал тези неща! Ако можете, обяснете! Ако не можете, защо поивдигате въпроса? Празните приказки никому не са полезни
 
Quote
Аз знам какво са сънищата.Чрез тях ти виждаш живота си на другите вселени и въобще какво се случва на другите вселени
"Дъра бъра, два чадъра", ще кажа на тези думи! Ако някой иска да се прави на  "месия", негова си работа! Тук обаче има и здравомислещши! А те не са по-малка част от света!

Offline rakshar

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 56
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #16 on: ноември 03, 2006, 07:37:20 pm »
    Много неща могат да се прочетат за сънищата,но е важно какво те означават за мен.Бее, имаше времена ,в които въобще не помнех сънищата си,докато не прочетох "Пътуване към Иксланд " на Кастанеда.Тогава реших, че на всяка цена трябва да се науча да сънувам и се получи включително и това да се стопирам на сън и да погледна ръцете си .Това е техника която описва дон Хуан в книгата си.От всичко това мисля ,че сънищата ни са част от нас и след като се потдават на контрол не са вселени, които не са ни подвласни.Аз също сънувам неща ,които се повтарят,сънувам и неща ,които са съвсем извън от моето ежедневие ,като магия,психо трилари и какво ли още не ,цветно и с аромат.И знаете ли какво мисля аз,имам твърде много проблеми със "заспиването",когато съм будна. Когато разреша тях ще мисля и за сънищата си.
постепенно си припомням коя съм ,бавно изсветлява завесата на забравата и се очертава силуета ми....и разбирам,че всичко това съм пак аз

ALISA

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #17 on: ноември 07, 2006, 04:21:26 pm »
 :)Ей точно тази тема се опитах да вмъкна на друго място във форума - май беше при "други книги"-"Кастанеда"; а именно темата за сънуването(но нещо не ми отговарят :-[ ), затова много се радвам, че повдигаш въпроса! Аз също дълго се опитвах да видя ръцете си на сън, и дори успявах, в продължение на няколко седмици, но после като че ли успехът ми се изпари, и не знам защо. Сега пак опитвам и се надявам този път да напредна повече. Кажи нещо повече за това, дали и как се е получило при теб??

 И още нещо - на оня дето съветва да не приказваме празни приказки :knuppel2: - никой от нас, хората които са имали повтарящи се сънища не твърди, че е месия, или нещо от тоя род :idiot2:.Точно обратното - аз се опитвам да изтъкна, че сънуването и в частност повтарящите се сънища , са нещо нормално, но недостатъчно изследвано и често пренебрегвано "малко чудо". С други думи - нещо за което трябва да се говори, а не да се приема с безразличие и презрение! Разбра ли сега?!!? :police:

ALISA

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #18 on: ноември 07, 2006, 04:24:20 pm »
P.S. Аз също се имам за разумен и здравомислещ човек ( в определени граници, естествено!.. ;) )

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #19 on: ноември 07, 2006, 06:27:26 pm »
За сънищата мога да описвам повече от прочетеното. Те са толкова индивидуални, че всеки опит да се вникне в чуждия сън е обречен, освен ако не е от страна на много по напреднал. Някой "съвсем случайно" може да ни подсети нещо по съня но дали посланието от съня ще се разбере адекватно... и дали има изобщо послание... има сънища със има и сънища без. Почти съм сигурен, че повтарящите се сънища не са случайни. Те идват някъде от горе и имат за цел да пречупят някой аспект от нас. Поставяне в една и съща ситуация, за да можем да изберем нещо, което не е типично за нас. Такава е постановката, че това, което обикновено избираме (според нашите си разбирания/емоции) да не е добър изход от ситуацията и просто се повтаря, докато "схванем" нещо и направим различен избор.
На мен скоро не ми са се случвали повтарящи се сънища.
« Last Edit: ноември 07, 2006, 06:29:51 pm by sirius »
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline blqh

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 306
 • Gender: Male
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #20 on: ноември 08, 2006, 02:09:19 am »
Хм,според мене човек започва да сънува в момента в който вече се е наспал.Аз много рядко сънувам.Сънувам когато съм под някакъв стрес,или се вълнувам от някакво предстоящо събитие.По принцип когато заспиваме ,това е защото нашето тяло се е уморило и има нужда от почивка.Мозъка се изключва ,все едно да си шат дауниш компа.Но в един момент когато вече всичко се е въстановило той се включва.Сънуваме тогава когато мозъка ни започва да работи а тялото още се излежава в леглото.Освен това когато сънуваме излиза на показ нашето подсъзнание.И примерно ако си много гладен,може да сънуваш най различни лакумства и т.н.Нормалните сънища не са нищо особено,в тях няма никакъв смисъл почти.Има обаче сънища които се появяват когато сме пред някакъв избор.Тогава мозъка продължава да обработва данните и да тарси отговор.Сигорно ви се е случвало изведнъж да се събудите и да сте намерили решение на някакъв въпрос който ви е тревожил.Сънищата не са някакви виждания за паралелни вселени.Възможно е човек да предизвика предсказателен сън.Но това го умеят само малцина,разни шамани :)No както и да е ,не виждам за какво всички хора търсят някаква помош,дали тя била от някой човек ,или от някакъв вълшебен сън който ще реши всичките им проблеми.Ако трябва и аз да почвам то ще трябва да хвърлям боб,кокали,да си гледам на кафе,да си гледам на чертите на ръцете,да се занимавам с хороскопи,асцеденти ала бала,да варя при екстрасенси.Чи как от това зависи моето бъдеще ... бъдещето си е във вашите собствени ръце , вие рисувате съдбата си ,а не някой друг,вие имате правото на избор а не някой друг,и дори да следвате сънищата си то това ви лишава от най вашето си от правото на избор ,колкото и грешен да е...а аз предпочитам да си фантазирам.Ако си напиша някоя фантазия ще има много повече смисъл от един мой сън.Една моя мечта би имала смисъл за мене докато един сън...си е просто сън :) Имал съм само един или два повтярящи се сънища и то много отдавна.Според мене това са проявления на подсъзнанието да ни подскаже че сме зациклили някаде на едно място.Повтярящия се сън много често представлява проблем от житието който не можем да решим и отново и отново се сблъскваме с него през живота си.Тогава вече наистина може да обърнете внимание на съня ,защото просто допускате една и съща грешка.Незнам до каква степен може подъзнанието ни да ни подсказва кога грешим , но това е вероятно когато деистваме против нашата собствена истинска съшност зад маските и лъжите.Но както и да е ,има много тълкувания и всеки сън трябва да се анализира като се съпоставя с реалната ситуация в нашия живот.Някаде в някоя от частите на Селестинското пророчество се представяха примери как да анализираме сънищата си.На мене не са ми нужни някакви пророчески сънища.Аз не искам да знам бъдещето си,защото на инат няма да сторя това което трябвало е да бъде.Какво ме интересува дали ще умра утре или след 100 години.Аз си живея като пич всеки ден и не ми пука :) Ся за кво да се тормозя със сънищата си.Не стига че вече съм ги сънувал ами и после да се занимавам с тях ,докато мога да правя толкова много по приятни неща,например... да живея ...или да си събирам мидички по плажа  :uglystupid2: 
:smitten: :smitten:
-Ехоо...Кой е?
-Аз съм гласът в главата ти!
-Ааа добре , аз си помислих че полудявам :D

ALISA

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #21 on: ноември 18, 2006, 04:34:38 pm »
Не е речено, че човек трябва да се остави сънищата да го обсебят - един вид да станат по-важни, отколкото се полага. Но все пак, според мен, в днешния скептично настроен свят, тяхната роля е несправедливо нищожна!
Не е честно!!!
А в книгата на Нерис Де се разглежда един интересен проблем - как  сън, сънуван през библейско време, е оказал и продължава да оказва голямо влияние в живота на хората и до днес! :o Става дума за съня на Йосиф със седемте пълни крави и седемте мършави, които изяли пълните и тн...(сигурно сте го чували - известен е... ^-^)  Та - ако не бил този сън , фараонът нямало да приеме Йосиф за свой приближен, което от своя страна му позволило да оцелее и да завърти колелото на историята и да последват редица събития( не ми се обяснява сега), които в края на краищата довели и до раждането на Иисус Христос - след доста години,; а трябва да призная, че християнството и до днес има голяма роля ...
Какво ще кажете - и това ако не е значим сън! ;)

Offline samota

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 31
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #22 on: ноември 19, 2006, 08:18:44 pm »
A ne ste li se zamisliali , 4e kogato spim -jiveem i kogato sme budni - spim i sanuvame . 4e na6iat "jivot " vsa6nost e san, a jiveem istinski samo kogato spim.Bog ni e sazdal savar6enni, a tova savar6ennstvo se izpitva v sania, kogato mojem da badem navsiakade i da var6im neveroiatni ne6ta.Ne6ta, koito v obiknovennia 'jivot' ne sme sposobni da storim.Spored men palnotata na jivota se use6ta samo v sania.I taka- leka no6t na vsi4ki , koito se sabujdat. ^-^ :smitten:

Offline Катерисе

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 182
 • Gender: Female
  • percovision.info
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #23 on: май 16, 2007, 09:44:24 am »
Една сутрин се събудих. Спомних си, че бях сънувала през последните моменти от спането ми. Сънят ми беше жив и истинен както обикновено. Когато и тялото ми се събуди си казах, че изглежда умът и тялото имат различна потребност от почивка. Когато умът се възстанови, преминава в режим на връзка, докато тялото ми още спи. И така запомням съня си – остава в ума ми, защото той си функционира, независимо от това че тялото ми още спи.
Сънищата ни са с огромен диапазон от реални, до невъзможни. От това което ми се е случило вчера, до това което ми предстои, включително и в подробности как точно да стане. Сънувала съм какво ли не – възможности и невъзможности, страхове и мечти.
Интересни са ми сънищата и на хора, с които съм говорила. Мисля, че сънуваме сънища, които са свързани с нас самите.
В съня си винаги усещам същността си. Може да не нося тялото си, може ума ми да функционира отворено за новото, но същността ми е жива и действа. Понякога мога да извикам и тялото си. Понякога мога да мисля и да взимам решения в сънищата си. Понякога се будя в леглото си и се чудя как съм попаднала там, като допреди секунда съм била в абсолютно друга роля.
И докато съм будна – ума ми е способен да създава съвсем реални сънища, да ми показва видения, страхове, драми, радости.
Та онази сутрин се събудих с мисълта, че дължа спомена за сънищата си на будиня ми ум, докато тялото ми все още спи.
Вероятно сънувам и докато ума ми спи – но тези сънища не помня изобщо.
Това не знам как да го нарека – не съм го чела никъде и не съм чувала някой да твърди подобно нещо. Може и да е тотална фантазия. Питала съм се какво са сънищата, но не съм намирала отговор никога. Изложената “идея” просто беше в мен една сутрин и реших да я споделя с вас.
Каквото и да е, надрастни го!

daniTA

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #24 on: май 19, 2007, 11:55:55 pm »
Според мен сънищата ни показват къде се намираме в момента и накъде върви животът ни. Аз обикновено сънувам много ясни, живи сънища. Понякога се сбъдват с абсолютна точност. Например преди години сънувах, че съм студентка и на мястото, където бях карах практиката си. Бяхме даже група, около десетина човека. След като сънувах този сън два пъти , реших да се пробвам и кандидатствах. Най - интересното беше , че едно от местата за практика беше това от моя сън (подчертавам, че никога не съм ходила там преди) и групата ни беше от десет човека. Така този сън определи или по-скоро ме подтикна към професията с която се занимавам в момента. На някой случвало ли му се е да сънува нещо подобно?

gevre4eto

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #25 on: декември 12, 2007, 09:17:34 pm »
Здравейте на всички засегнали темата за сънищата.Моето мнение е че те са много важна част от човешкия живот и аз лично вярвам в своите сънища и никога не ги пренебрегвам.Често ми се е случвало да сънувам нещо и то да се случи наистина...!Даже понякога осъзнавам,че ако някои друг ми разкаже това,което аз разказвам на някои приятели,въобще няма да повярвам.Моля всеки който има някаква по-специализирана информация да я сподели.Благодаря:)))

gevre4eto

 • Guest
Re: СЪНИЩАТА!!!
« Reply #26 on: декември 12, 2007, 09:18:18 pm »
...Ом,моля още малкичко за методът Силва:))