Author Topic: Коя дума според вас..  (Read 7483 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline mktb

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 51
Коя дума според вас..
« on: декември 05, 2007, 04:44:40 pm »
..е най-използваната в света :)

Явно за някакво точно социологическо проучване не може да говорим, но може да направим няколко предположения, нали така :) Подобна дума си мисля, трябва да е нещо универсално, както числата са едни и същи в целия свят. Едва ли ще е някой специфичен термин, използван от малка група от специалисти или пък ще е някое религиозно словосъчетание, тъй като единна религия няма. Дали това ще е дума, която се използва за задоволяване на естествените физически нужди на хората - храна, дрехи, тоалетна :) Или пък е парите? Нали те " движели " света. :)

Offline cetacean

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 154
 • Change we must...
Re: Коя дума според вас..
« Reply #1 on: декември 05, 2007, 05:12:30 pm »
Зависи от езика. На български може би не, защото използваме доста безподложни изречения, но в английския най-използваната дума е
"аз;)

Даже имаше едно упражнение, не помня вече къде го четох... Човек да се опита в продължение на един ден поне да не използва думата "аз" и производните й, тоест изобщо да не използва изречения от първо лице единствено число. Това за дресировка на егото  :) На мен ми се струва мисия невъзможна (това последното пак е изречение от първо лице единствено число  ;D).
Сънувах, че съм се събудил.
Това е най-старият сън на света...

Offline mktb

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 51
Re: Коя дума според вас..
« Reply #2 on: декември 05, 2007, 08:46:03 pm »
Да, наистина на български често казваме нещо от рода " Не съм ходил. " , като изпускаме " Аз ". Нали това означава безподложно изречение или се бъркам? А на английски няма как да изпуснем " I " и да кажем " Bought a new car. " , понеже на същото изречение подлога може да е He или She също.

Тъй като съм учил немски и отдавна испански си мисля, че и там няма как да се образува безподложно изречение. Ако и в китайския и хинди е същото положение (като следващите най-говорими езици) , може би наистина думичката " Аз " е най-използваната в човешката реч :)

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Коя дума според вас..
« Reply #3 on: декември 05, 2007, 10:00:28 pm »
 :) Идеята е чудесна...
Обаче да споделя - за Хинди нищо не зная. Но за китайския да спомена, че е качествено различен език от нашия и в него не се формират подлози и сказуеми.
В говоренето китайския се "пее" защото едни и същи срички означават различни значения, в зависимост от интонацията с които се "изпяват" гласните звуци в тях.
А изреченията пък се формират именно като "изпяти фрази".
Що се отнася до писмеността, аналога на "нашите букви" са голям брой основни знаци, които всъщност са нещо като "пиктограми" - символни рисунки. И в комбинирането им по време на "изписването " се улавя в контекста смисъла, изразен в тази комбинация. Така графичните знаци стават огромни по брой. Само ще кажа, че всеки знак, става комбинация и нещо като "аналог" на нашата "дума", дори "изречение". Истинския майстор-калиграф е и творец по отношение на комбинирането на символите. защото с комбинирането им той свързва значения и смисъл в едно общо вече различно проникване. ПО този начин калиграфите могат да изразят само с няколко символа огромно по съдържание значение, което дори не може да се предаде с описание по друг начин. Ето защо, калиграфията е в ранг на изкуство. Изкуство е и "разбирането й". И "начетените" хора, особено в императорския дворец са се познавали лесно, дори и да не са се виждали никога - именно по разчитането, което всъщност представлява "разбиране на взаимовръзки между видимите елементи от живота и техните основи и това, което ги поражда". така едните изразяват, а другите "разчитат" прониквайки се от идеите и дълбочината на изразяването - тъй като само "виждащите" могат да го "оценят". В този смисъл това е общ принцип на всяко общуване - и това лесно се вижда дори и в нашия форум. Общия принцип, който е общ, се нарича "СЪОТВЕСТВИЕ" - също както за да се разбере една система от диференциални уравнения, е възможно само от съответните разбиращи от това знание. НО дори и тогава - има хора, дето само могат да решават, докато има и математици, които чрез математиката могат да се изразят и в Живота - това е вече експертно ниво и минава далеч от кое да е конкретно знание...

В традиционния китайски език, символите, с които хората боравят, за да се изразяват ежедневно варират в рамките на около 5 до 10 хиляди. Обаче китайската поезия / примерно/ за да се изразят някои деликатни детайли, са нужни боравенето с повече от 30 000 знака... Нали се сещате, че за да бъдат уловени тези "нюанси" би било възможно само от тия, дето да "познават" значението им за да ги дешифрират....
Ето защо по време на първите контакти на двете различни цивилизации /Китай и Япония са били нещо като затворени зони и дълго време е нямало официални контакти със западната цивилизация/ когато за първи път се докоснали и всяка се опитала с това да представи своите "постижения" дори в изкуството, китайския император събрал своите подчинени за да чуе мнението им за английския език - поезията и литературата. Императорския съветник е първия в записаните летописи, който изразил огромните разлики в принципните положения на двата начина на общуване и "езика". Темата била всъщност за превода на китайските писмени изкуства на английски. И съветникът просто казал, че няма никакъв шанс да се преведе нещо от най-високото майсторство в поезията на китайските творци и калиграфи, поради огромното ограничение на английския език - поне в техните очи... :)

Ето и защо преводите са толкова трудни и се налага преводачите да са изключителни познавачи, за да транскодират смисъла и значенията. За целите на това преводача трябва да познава надълбоко и двата начина на изразяване, за да се спази смисъла на преведеното....
« Last Edit: декември 05, 2007, 10:21:58 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline mktb

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 51
Re: Коя дума според вас..
« Reply #4 on: декември 05, 2007, 10:18:50 pm »
Според този сайт - http://esl.about.com/library/vocabulary/bl1000_list1.htm ,  най-използваната дума в английския език е "The" , което си е определителен член, нямащ аналог в българския език. На английски "the car"  = "колата" на български.

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Коя дума според вас..
« Reply #5 on: декември 06, 2007, 01:31:52 am »

Четох преди време, че Алистър Кроули прилагал следния метод за намаляване силата на егото си: Не използвал думата "аз" за определени периоди от време. И всеки път когато я кажел, за наказание се порязвал с нож по ръката. Реших да повторя експеримента като деликатно изключих частта с ножът. Взех си един тефтер и започнах да отбелязвам всяко "аз", което кажех. Накрая на първия ден сигурно наброяваха над 30... Малко по малко обаче започнах да се хващам и повторенията намаляха. И накрая една седмица издържах без да я кажа изобщо и прекъснах. Сега отново си я казвам ... Та тогава започнаха да личат и на хората изпъстрените с "аз" изречения. И ако тази думичка не е най-често използваната, със сигурност тя е една от най-обичаните от хората.

А на английски няма как да изпуснем " I " и да кажем " Bought a new car. "

Можем да кажем "A new car was bought." ;)

Мисля, че думичката "да" е доста често използвана в българския език. Защото може в различен контекст да се ползва.
Например: "ДА, съгласен съм ДА направим това"
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Offline Катерисе

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 182
 • Gender: Female
  • percovision.info
Re: Коя дума според вас..
« Reply #6 on: декември 06, 2007, 11:45:26 am »
А кое според вас е най-често използваното оправдание?

Аз си мисля че най-често се оправдаваме, че всичко било много трудно или пък че никак не е лесно. Изобщо стремежа към лесното е оправданието да не се върши работа.

Трудно е да се става рано
Трудно е човек да възпита търпение у себе си
Трудно е човек да спазва заявеното от него
Трудно е да бъде постоянен и последователен
Трудно е да се концентрира
Трудно е да види себе си
Трудно е да си наложи хранителен режим
Трудно е да си наложи физически режим
Трудно е да е сам
Трудно е да преодолява човек страховете си
Трудно е да надскочи мързела си
Трудно е да бъде жив човек

Ама е АДСКИ трудно да се положи труд и има милиони причини и обяснения защо да не се направи всяко едно нещо, което влиза в категорията трудно. Което никак не означава, че ако едно нещо влиза в категорията лесно - ще бъде направено. Защото тогава се намесва категорията мързел, а пък да бъде преодолян мързела пак е трудно. За да не си признае човек, че го мързи пък, е способен да изложи стотици доводи в полза на позицията, която е заел. И така добезкрай - оправдания защо да не  бъде жив човек, точно сега, независимо от нищо. Стотици причини, затвърждавани във вяра, надежда, навици, убеждения...само и само да не се помръдне.

Е затова са и учителите и водачите и мераците за лесното. Ако може някой друг да свърши тежката работа, пък умника да го гледа и да му дава акъл, пък когато е готов със работата - да го възнагради със присламчването си. Красота просто.

Лесното и трудното са собствените граници на всеки отделен човек. Причината и антипричината за бездействието. Не са свързани със възможностите на човека, защото който опознава възможностите си, не се интересува дали нещо му било лесно, интересува се от самия процес и от опита, през който минава. Тогава тези понятия остават в някакво друго ниво, където няма нито свобода, нито решимост. Те си принадлежат към света на причните и следствията, към света на оправданията. Този свят е много обитаван, мисля че всеки човек минава през него.

А има ли изход и има ли изходящ поток от него...това е риторичен въпрос. Мисля че има момент, в който и на това му идва времето, за всеки един от нас.
Поздрави
Каквото и да е, надрастни го!

Offline cetacean

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 154
 • Change we must...
Re: Коя дума според вас..
« Reply #7 on: декември 06, 2007, 11:57:02 am »
Quote
Можем да кажем "A new car was bought." Wink
Spirit-Felix, точно че на английски, ако се изтърве прословутото "аз", цялото изречение се преструктурира и изцяло отпада извършителя на действието. На български много лесно може да се направи това упражнение, като вместо да кажеш "Аз прочетох преди време", казваш "Прочетох преди време", но с това ни най-малко не си изпълнил упражнението на Кроули, за което споменах и аз. Затова подчертах, че на български, ако трябва да го направим, трябва изцяло да забравим всякакви структури от първо лице единствено число. И тогава става наистина интересно. Точно затова упражнението е много, ама много добро, защото фокусът на вниманието се премества изцяло от теб самия като център, навън. Примерно, как ще преструктурираш, ако трябва да кажеш "Сутринта станах, почесах се по врата и се потътрих към кухнята да си направя кафе." Както и да го направиш, трябва да изнесеш себе си извън извършителя на действието.
Сънувах, че съм се събудил.
Това е най-старият сън на света...

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Коя дума според вас..
« Reply #8 on: декември 06, 2007, 12:45:52 pm »
Упражнението на Кроули беше единствено и само за думичката "аз".

Би било интересно да опитаме да говорим поне един ден по ей този начин: Двама си говорят и единия казва на другия: A new car was bought by the person in front of you - Нова кола бе купена от човека пред теб. Тогава обаче доста хора ще попитат какво ни има. И когато им обясним: "човекът, с когото говориш реши да не използва изречения от 1 л. ед. ч." ще бъде интересна реакцията им. Както и евентуалните им мисли, че сме шизофренясали ;)   

Замислих се кой е най-социално приемливия начин за премахване на 1 л. ед. ч. от речта ни. По кой начин, според вас, ако говорим най-малко ще ни помислят за готови за хоспитализиране? По кой начин ще можем да продължим адекватно да действаме в обществото? Защото я си представете шефът ви иска да говори с вас и вие му казвате: Човекът от другата страна на телефона ще дойде след 5 мин.  ;D

Примерно, как ще преструктурираш, ако трябва да кажеш "Сутринта станах, почесах се по врата и се потътрих към кухнята да си направя кафе." Както и да го направиш, трябва да изнесеш себе си извън извършителя на действието.

Ако искаме просто да махнем "аз" ще трябва повече да се обясняваме: Човекът, който живее на ул еди коя си, еди кой си номер, днес стана и т.н. Или човекът пред теб на име еди кое си стана и т.н.
Така наистина се изменя представата за самия човек. Малко като машина: днес единица 156-ВХ стана, изми си зъбите и се почеса по носа. Дали човекът няма да изгуби след време представата си за личност по този начин? Собственото ни възприемане на нас като индивидуалности и личности в езика ли се крие?
« Last Edit: декември 06, 2007, 01:04:16 pm by Spirit-Felix »
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Offline Artemida

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 97
 • Gender: Female
Re: Коя дума според вас..
« Reply #9 on: декември 06, 2007, 01:14:40 pm »
Наистина хората не разбират когато говориш за себе си в трето лице.
Когато го правя понякога/това се случва съвсем спонтанно/, те най-често не разбират, че говоря за мен, а мислят, че споменавам някое друго лице.
Най-лесният начин според мен е да го направиш с името си.
Примерно ако се казваш Васил, не казваш "Аз направих това", а "Васил направи това".
Разбира се мисля си, че не трябва напълно да се избягва употребата на първо лице ед.ч., щото най-малкото ще възникнат доста комични ситуации и неразбории.

Offline cetacean

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 154
 • Change we must...
Re: Коя дума според вас..
« Reply #10 on: декември 06, 2007, 04:16:47 pm »
Така наистина се изменя представата за самия човек. Малко като машина: днес единица 156-ВХ стана, изми си зъбите и се почеса по носа. Дали човекът няма да изгуби след време представата си за личност по този начин? Собственото ни възприемане на нас като индивидуалности и личности в езика ли се крие?

Хубави въпроси  ;) А защо не проверим емпирично дали е така?
Извън форума наистина има голяма вероятност да ни гледат странно. Смятам, че повечето от нас вече са свикнали с подобно отношение, но все пак бихме могли да си спестим някоя и друга разходка до психиатрията. Затова...

Пишещата тези редове има предложение към скъпите си съфорумци - хайде в продължение на десетина дни да се опитаме поне във форума да не използваме изречения от първо лице единствено число и да видим какво ще се получи... Дали ще успяваме да се изразяваме също толкова добре? Дали ще се промени с нещо отношението ни към самите нас? А към света и хората около нас?

Самата пишеща подсъзнателно използва този метод точно тук, когато трябваше да се освободи от един много болезнен за нея спомен. И се получи! Така че, защо не  8)
« Last Edit: декември 06, 2007, 04:51:35 pm by cetacean »
Сънувах, че съм се събудил.
Това е най-старият сън на света...

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Коя дума според вас..
« Reply #11 on: декември 06, 2007, 10:03:46 pm »
Прочелият предложението се съгласява напълно с него и се радва за наличието му. От днес нататък ще бъдат изтривани всички постове, където някой използва 1 л. ед. ч.  :knuppel2:  Написалият предходното се шегува, разбира се, и пожелава успех на всеки, който се включи!

Днес гореспоменатият се замисли, че кралете преди време са говорели в 1 л. мн. ч. (напр. "Ние сме гладни"). Това също не е било 1 л. ед. ч., но според пишещия тук, този начин на изказ би напомпал егото още повече. "Ние сме Легион!"  >:D
Та, в този ред на мисли, изглежда сериозно его-утвърждаващи изразни средства са всички изрази от първо лице, независимо от числото.
« Last Edit: декември 06, 2007, 10:19:33 pm by Spirit-Felix »
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Offline mktb

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 51
Re: Коя дума според вас..
« Reply #12 on: декември 06, 2007, 10:44:36 pm »
Написалият този ред също се съгласява да участва в начинанието :) Дано само същият да се усеща навреме :)

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re: Коя дума според вас..
« Reply #13 on: декември 07, 2007, 09:25:13 am »
още един съгласил се да изпробва емперично чудесното предложение но само в рамките на форума - засега :)
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline Катерисе

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 182
 • Gender: Female
  • percovision.info
Re: Коя дума според вас..
« Reply #14 on: декември 07, 2007, 10:17:52 am »
Друг начин, по който може да се говори неперсонално за пишещото лице, е като се използва думата човек. В някои постова това вече е употребявано. От една страна се отнася до всички хора, включително и до пишещия, от друга страна пишещия действително избягва персонализацията.
До каква степен това е полезно скоро ще се разбере.
В писаната реч са съзможни многократни проверки и корекции. В говоримата реч наказанието би последвало без право на връщане назад. Затова е необходимо участниците в това начинание да внимават и в мислите си, не само в писаните си думи.
Среща се и проблема за уточняване на относителността. Всяко изявление, което се прави не от името на изявяващия се, без той да споменава себе си като автор на изявлението си, звучи като някакво мащабно обобщение. Така също се рискува допълнително подсилване на егото на пишещия. Нужно е да се намерят многобройни решения в изказа, за да се доближи речта на човека до същинския смисъл, който тя носи, вместо да се казват прости изречения, в които се избягва употребата на "АЗ", и по този начин речта да се превръща в тромав и недодялан изказ, ограничен от опасението че пишещия може да се изпусне.
Живота е прекрасен
:-)
Каквото и да е, надрастни го!

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Коя дума според вас..
« Reply #15 on: декември 07, 2007, 11:17:56 am »
    Имам много какво да добавя по тази идея - и опит и резултати и обобщения... но не е момента. Ще изчакам и да видя как ще е при вас - опитващите. Това чудесен експеримент за всеки човек.
    Въпроса е - кое е "магарето" и кое е каруцата... словото и изказа ли поражда егото... или е обратното. И като се променят словото и изказа - това ще промени ли ЕГОВИЯ ПОДХОД - или само ще го смени и маскира в "друго положение"?
А ако се "атакува" по принцип егово-личностното - дали това няма да даде "отражение" веднага навсякъде в битието на всеки човек... включително и в словото и изразяването му...?  Защото в това изразяване - дали с написано или изговорено слово - винаги има "някой, който изказва", дори "той да избегне да го изрази" - то остава. От това не може да се "избяга" - ако го няма "изразителя" няма да има и изразеното, дори той да се опита да се "скрие" зад безличното изразяване.
И именно тук е уловката - ако се изразиш "безлично и персонално неопределено", дали това означава, че вече сме "прескочили" същността, която поражда това изразяване - дали ще й повлияем или ще  сменим само начина по който тя се изразява.

ПРИМЕР:
ако се пие кафе, дали спирането на пиенето на кафе би дало отражение на "пристрастяването" по принцип като явление, което го поражда? Ако се "спре кафето" дали наистина вече я няма склонността към пристрастяване, или тя ще си намери "друг терен" за да се прояви...?
Или ако подходим направо към пристрастяването - към самия център - можем да генерално да повлияем на "всички породени от него "зависимости" - не само на кафето, а и на пушенето, алкохола или някое от другите "обекти"??

В принципното положение на идеята за експеримента не е заложен смисъла предаден ни до нас, като идея на Алистър Кроули - именно това искам да подчертая. Ако се заложи предварително - като "цел" се залага и като "очакване за "резултат", а така веднага се изгубва свободата на случващото се по време на каквито и да било експерименти.
Това е така - и все пак поне в началото на всяко експериментиране се подхожда с хипотезно залагане - има идея, има програма, има подход... разбира се, че има и резултат - като проверка на избраните - идея и програма за реализиране и практика на прилагане... И все пак, ако сме привлечени главно от целта, то веднага тя става определящото звено... а може точно това е урока...
Принципа е - КОЛКОТО ЕДНО НЕЩО Е ПОВЕЧЕ ОПРЕДЕЛЯЩО, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ Е ОГРАНИЧЕНИЕТО МУ - въпроса е кое ще направим важното за нас, макар двете да вървят "ръка за ръка"...
« Last Edit: декември 08, 2007, 09:58:05 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

danche1968

 • Guest
Re: Коя дума според вас..
« Reply #16 on: юни 21, 2008, 09:41:49 pm »
"Аз" съм малко като албански реотан- чета стари постове - пища си преминаващите мисли с голямо закъснение - по отношение, че казваме тук във форума "аз" мисля, "аз" смятам, пък и навсякъде в живота - това "аз" си е думичката, етикетчето, което залепям /пак условно първо лице, ед.ч./на измислената си личност, която плямпа в този форум и изказва "мнения" или по-точно "чуждения", "идеи", "умозаключения", само за да си чеше езика.  Иначе онова "......." - то няма име, което е извън "аз-а", то му е работата да си мълчи. Някъде прочетох как Рамус възкликва - /приблизителен цитат/ - Много ме кефи и ме забавлява магията на живота, практикуващите я...интересно какво би означавала китайската дума, изписана с два символа: празнота плюс самомагия. Забавлението  се поражда от един от последните и най-трудни за изоставяне елементи на самоилюзията - идеята за "ДУХовна изВИСеност", която както символа ин-ян - противопоставящите се елементи, които съдържат и се пораждат един друг, е последната крепост на егото. Форумът е мястото, където съм убедена, ще падне и тя, и оттам нататък всички тук ще бъдат свързани доживот с мълчание, тишина, ненужда ...   

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Много моля?
« Reply #17 on: юни 21, 2008, 11:54:00 pm »
Очевидно е, че някои пишещи упорито продължават да си ме "цитират приблизително" и да подменят думите ми с разни варианти на техни интерпретации. Та после като си прочета "приблизителния цитат" ми става смешно, защото няма как аз да съм писал това. Това за последните две седмици е трети случай - именно сред по-новите или сред новозавърналите се "стари" такива.
  Вижда се, че хората им се приисква да си разнообразяват свободните вечери с техните им фантазии и утопични вярвания, но моля ви, не се позовавайте и не използвайте думите ми в тази ви дейност, защото е най-малкото /само/неуважително, да не кажа, че се компрометирате сами по този начин. И въпреки че точно миналата седмица направих заявка с едно такова предупреждение, ето че отново някой се възкачи на "цитат от Рамус... отнякъде"... и си го разду в собствената си посока на въображаеми пътешествия из лабиринтите на самофантазните лъкатушения. Вероятно много, ама много ви се иска да си препотвърдите и презатвърдите собствените си убеждения, които на вас ви е удобно да "виждате" като ИСТИНА.
   --------------
Това вече си е само мое ... да го наречем "мнение" - на вашия език:

Това, че някой се мъчи и си губи времето да ми чете постовете, за да привиди нещо от себе си там, е естествено. Естествено е, защото всеки някак си откликва по своя си начин - и това е на каквото и да е. Естествено и да си откликва по начина по който самия той си "вибрира" - според съотвествието на резонанса си, и се "улавя" точно за определени словосъчетания и понятия. И по това много лесно може да се идентифицира нивото на "интерпретатора". Защото в постовете си оставям следи на няколко нива и по резонанса на реакциите на четящите после виждам и нивото им. Виждам го защото те сами си го изразяват после. Понякога съм целенасочен - към определен човек... Друг път просто пиша себе си, после "закачилите се" сами се изписват :)

Е, правя го - писал съм толкова пъти че "ви използвам". Отгоре на всичко и не ви карам - вие си го правите сами. И това също е естествено, защото някои хора се опитват да се задълбочат, а други показателно си продължават фантазиите си на "собствени теми". Те така или иначе ще се възползват от каквото и да е - моите думички в постовете са само конкретен пример.

Така например, да се пише за
...интересно какво би означавала китайската дума, изписана с два символа: празнота плюс самомагия.
Смешното е че няма никой толкова некомпетентен и фантазен даоист, който да образува словосъчетание в една дума от абсурдни и напълнонесъвместими понятия. И толкова е просто - поне да се беше замислил някой като така свободни си драска, какво въобще точно пише. Аналогия на горното е все едно да съчетаете във една дума "дървояд" със "трион"... :) Да не говорим за свободните аналогии и ефирни връзки на горното с ИН-ЯН, който въобще не е символ на противоположните си начала, както се спряга в популярните си лековати за смилане масови интерпретации. Символната схема ИН-ЯН всъщност има над четири нива на възприемане, но това става чрез съответните "очи" и по тези принципни положения може условно всеки да се самодиагностицира според видяното и вижданото от него самия. Ето затова повечето личности виждат в символа "борещите се две противоположности, които взаимно се допълват, проникват и определят. На това ниво са - това виждат, това могат да интерпретират... А има още толкова много в Схемата... което обаче така и ще си остане НЕВИДИМО...
    Опитите за свободни хрумвания са по-скоро упражнения в играта на свободни асоциации, които си имаха тема в нашия форум - до време доста популярна с писането на изреченийца. Имаме сега и в ново време такива "разговори" - на свободни асоциацийки - с "пилешки" отенъци в РАЗДЕЛ ОТКРОВЕНИЯ!!!, на които просто кво друго му остава на човек, освен да се посмее. Щото си е направо "смешничко" като се види на какво се "закачат хората" и как показват, и щенията, и фантазиите си, и потребностите си, на какво ниво са им. И че празните от съдържание и с това неангажиращите "разговори" и също такива лесни изявления, са били предпочитани именно от личностите, за които толкова се спряга в разни приказки именно от тях. Само дето те са с идеята че пишат за "другите" личности...
   Не че това е забранено от правилата на форума. Но и не пречи да има и "витрината на недуховността" - като се има предвид за насочеността на тоя сайт и за ясните му заявки заложени в първите точки от правилата му. И че сайта е масов за участие според мен е едно от най-големите му слабости, като се има предвид че именно масовостта, свежда дори и тема като "ДУХОВНО РАЗВИТИЕ" до нивото именно на масовата измислица. И заприличва на моменти като форумите на "ДИР.БГ".
    И именно така забавляващите се и убиващи скуката или времето си, да си подраскат ей така - да се види че и те си имат мнение, че и те са духовни, че имат идеи - в края на краищата нали има право "ТУК" да си пише "всеки".
Ами да - имате права. Използвайте си ги и се "показвайте". Анонимността и форумите е един чудесен начин да се изразяват вътрешните щения и необозримите фантазии за живота ви. Това че са такива - е просто написано. По написаното се разбира колко са малко/ и във форума и в живота/ хората, които въобще са в състояние да си зададат въпрос към себе си - КОЕ ОТ НАПИСАНОТО ОТ МЕН Е УБЕЖДЕНИЕ и КОЕ СА "ПРЕЖИВЯВАНИЯ ВЪВ ВИД НА ФАКТИ"?

В тази връзка и във връзка с темата - да пиша нещо ... което да речем че би било любопитно за любознателните:
     В един раздел на НЛП, се чете нещо много показателно. Според обобщението за "хората" те си имат определени етапи в мисленето. И според конкретната форма на "разделяне" се изразява следното" / ще го напиша по смисъл и ако някой се заинтересува, ще дам точното име на автора и цитат от текста на който се позовавам, просто в момента не ми се рови/
"ЧОВЕКА... в първия си етап чрез словото си човек добива първични начини на изразяване и чрез тях той се учи да дефинира че точно определен "предмет" си има точно определена "дума" , дадена му наготово с възпитанието.
    Втория етап е когато започне да изразява верига от думи, с които обособява връзки между думичките. Обаче когато този етап напредне се случва обратна реакция - човека свиква и шаблонизира начина си по който определя думите - чрез явленията, достъпни за него. Въпроса е именно когато в езика започнат да се използват т.н. "Абстрактни понятия", които вече не изразяват ясни и точни явления. Нещо повече, атавизма породен от несъзнателното отношение / по-скоро липсата на самосъзнателност/ към езика и изразяването довежда до там, че е масово да се наблюдава как хора говорят думи, с които са сбъркали "времето" и според обратната връзка те говорят думи, които вече не са фактически явления от интерпретациите им. Но пък като говорят или пишат думи, преживяват като реалносъществуващи и обективни абстрактните понятия които изразяват. По този начин ИСТИНА, БОГ, ЛЮБОВ /както и -> Личност, общуване, Символ, смисъл, Понятие; Синонимите -> Искам-желая, Любов и обичане,  чувствам и усещам, Емоция и Чувство, могат да се видят в нашия форум и ясно да се сравнят че се използват, все едно че става въпрос за "маса, стол, молив, монитор...""
    В този смисъл това явление може да се види навсякъде и бележи границите на невъзможността хората да насочат съзнанието си към елементарните си собствени положения - КАКВО ТОЧНО ПИША, КАКВО ТОЧНО ГОВОРЯ - ЗА КАКВО ГО ПРАВЯ, НА КОЙ ГО КАЗВАМ, КАКВО МИ НОСИ и най-важното ЗАЩО?
И вместо тия въпроси, насочени към самия човек, се пише с нещо като псевдоабстрактни мисли и е важно да се "види" изразено, съотнесено именно към автора на всяко написано. И от там за общото ниво.
   Искам само да ви кажа, че съществуването на елитарност, в случая с "познанието за човека и Вселената" не е наложително - то се случва от самосебе си. И Именно теми като ЕЗОТЕРИКА, Самопознание и Духовност изложените явления най-много си проличава разделението по нива на дълбочина - и на осъзнаване и на разбиране и на проникване и на практика. И все пак - ЕЛИТАРНОСТТА в случая идва именно от разликата й с МАСОВОСТТА и малкото на брой единици, съотнесени към нея. Именнно в теми и форуми за ДУХОВНОСТ, РАЗВИТИЕ , пишейки за смислености, цели, идеи и ясно и точно чрез това писане се отразява нивото и на самите пишещи - нагласи, принадлежности към групи чрез изразени групови убеждения, ниво на вярвания и /не/разбирането им. И най-вече - липса на връзка между пишещ и написано от самия него... САМИЯ НЕГО -> в написаното-> обратно - в самия него.
    Това в познанието и философията е обобщено като представка с назването "МЕТА-..." - МЕТАМИСЪЛ, МЕТАНАУКА, МЕТАИДЕИ... и т..н. в които се изразява насочеността обратно към АВТОРА на горните, а не към самите понятия.
    И липсата въобще на възможността да се осмисли дълбоката взаимовръзка между думичките, които един автор пише, като огледало на неговото собствено ниво /до  "второ ниво" - условно спрямо горното деление/ е ясен показател. Но остава напълно "скрит" за очите на точно тия "автори".

   Това е, че именно хората, които са запленени да описват "живите си картини" са определени именно от тях, а не могат да "проникнат" и въобще да разберат, че думите и картинките им, колкото и да са шарени, са само огледалото на тях самите. И идеята е отново човека да се "събере" - обратно при себеси - вместо да си ПЛУВА в морето на бляновете си, наречени от толкова познаващи хора "МАЙА". И това е самомагията - че бляновете на всеки човек се преживяват като истина и той няма как да "докосне" че са точно БЛЯН-ФАНТАЗИЯ, че са измислени от него, че са с целите на неговото собствено изживяване за истина. И в тази какафония специално място е отредено на Илюзията за "ГОЛО ТЯЛО" :)

та... това е малко за Словото, Магията и АВТОРА НА ДВЕТЕ...
---------------------
    Е... сега е време на "тълкувателите" - давай народеееее - нали важното е все нещо да се пише... А най-смешното във всичко е, че "данчето" писа че се "забавлявам и кефя" /цитат/... тва са думички, дето пък да са толкова далеч от мен, че не можах да се позная в кривото поредно огледало... Но пък защо не - кво значение има какво е и кое е, след като хората просто си разсъждават... Пишат си сами как не ги интересува дали са "голи". И все пак писаното от тях е за дрехите, макар да са дрешки, с цветовете на голотата - нали знаете, че има такива бански, дето са с цвят на естествената човешка кожа и има точно такива цветови тонове - според цвета на кожата на носещия. Така в първия момент гледащия /се/ направо се /само/подвежда какво точно вижда - дрешки ли или "ИСТИНА" - наречено абстрактно със "
...самоилюзията - идеята за "ДУХовна изВИСеност",
    Пък може би и аз само си дрънкам така - кефейки и забавлявайки се. И без тва само се "правя"...
« Last Edit: юни 22, 2008, 01:23:24 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

danche1968

 • Guest
Re: Коя дума според вас..
« Reply #18 on: юни 22, 2008, 08:28:08 pm »
Дааам, силно его- бурни реакции....  Комбинацията на символите- "празнота" и "самомагия" - състояние, при което се използват тези две противоположности, за да се "опознават едното чрез другото", дуалистичен модел за създаване и възприемане на 2 нови понятия. Има ли дума, състояща се от символите "жена-мъж" - не, но има ли дума "жена", без да знаем какво е "мъж". Но когато ЗАВИХРИШ двете противоположности така /това завихряне е загатнато в ин-ян, но недовършено/ - когато виждаш жената, като обратната страна на мъжа, доброто като обратната страна на злото - всички двуполюсно породени понятия - страни на монети - завихри тези монети - какво ще видиш - нищо.  Там, където, е Нищото, няма познание и отношение към самомагията на "Аз"-а с двуполюсното мислене, няма "наблюдение" на същата, няма нива, дълбини и други отстояния от нея, не ни се привижда като "смешна", "тъжна", "безразлична". Така, както ,когато животът го има , смъртта я няма, и обратното, така и двете не могат да съществуват едновременно. Нито от състоянието на едната може да се говори с думи за другата. Тогава обаче, когато се вглеждавме във всяка от тях поотделно, е състоянието на комбинацията от двата символа - живееш в самомагията, но и си дистанциран - мислиш си, че си в празнотата, че си "изпразнен" и  наблюдаваш неутрално самомагията - своята си, както и чуждите - но когато го няма умът, "аз"-ът, нищо не се "вижда", "разбира", защото ги няма понятията . Всяко емоционално и умозрително заключение, което си разменяме тук няма никакъв смисъл, дори е все едно дали се чете или не - все едно е дали се четем или не- това не са нашите си гласове - дори и за момента да ги мислим за наши, самият ни илюзорен "аз" след миг прочита написаното и се дистанцира от него и си казва - "Да, ама не, ама карай искаше да го каже "азът", каза го!". Някои от нас ще се припознаят в това, други ще тропнат - няма такова нещо - това съм "аз" и си го мисля "аз" или това не го мисля или казвам "аз". Имаше хубаво сравнение в една книга, която преведох на времето,но май не видя бял свят, поради некомерсиалността си - казваше се  Modern Mystics and Sages -  та там се казваше - the "I" is not a mass  but a mess of emotions and ideas - "Аз-ът" не куп, а кюп от емоции, идеи, привнесени мисли..и т.н. Та какво е комбинацията от символите  "празнота самомагия" - нова опозиция, коята често се използва за пораждане на нови 2 понятия с цел обогатяване инструментариума на личността за обогатяване на колекцията й от илюзии.

Завихрянето на тази последна монета с две страни - самомагия и празнота ....ще ги направи да изчезнат, за да дойдем в  нищото - там, откъдето никой не се е върнал ....
====
"Защото в постовете си оставям следи на няколко нива и по резонанса на реакциите на четящите после виждам и нивото им."

Дааам, ето защо психилозите не могат да не излекуват - нива много - всина ще ги обходят, но на върха има една "." - там няма как и кой да стъпи - дори и самите "ние", такива, каквито се познаваме...
====
"И че сайта е масов за участие според мен е едно от най-големите му слабости, като се има предвид че именно масовостта, свежда дори и тема като "ДУХОВНО РАЗВИТИЕ" до нивото именно на масовата измислица."

NO COMMENT
« Last Edit: юни 22, 2008, 09:23:28 pm by ramus »

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ и ПОВТОРЕНИЕ
« Reply #19 on: юни 22, 2008, 09:15:47 pm »
Първо като администратор да заявя,
че има правила във форума и много моля да се четат и да се спазват. Първосигналните ви реакции на прочетеното много моля да "броите поне до десет" :), преди да се изливате в тях, и да не ги пишете в серия от поредни постове. Има си бутон "РЕДАКТИРАЙ" и е ясно какво говоря. Отправям предупреждение, защото се налага аз да "събирам" постове на някой, който предпочита просто да се избълва импулсивно и набързичко, колкото да се пише нещо
===========================================================.

Като Рамус да кажа,
че колкото и да повтарям и да пиша, все едно и също се "чете" от едни и същи хора... Хем помолих, обаче упорито се продължават от теб - и цитатите и "тълкуванията" ми. Tолкова много има какво друго ТИ САМА ДА СИ НАПИШЕШ, както и има толкова много други постове, които да те "впечатлят" някак си. Просто си влезе в провокацията ми и упорито си продължаваш. И най-смешното е че пишеш за ГОЛЯМОТО МИ ЕГО И БУРНИТЕ МИ ЕГОВИ РЕАКЦИИ, при положение че ти самата така и не си могла да си ги "надхвърлиш". Dали не заради това, толкова бързо ги привидя в моето написано? Добре си описала някои концептуални елементарни неща, ама дори те са празни - ако те накарам да се подплътиш или ако седнем някъде в жив контакт, много бързо с няколко въпроса бих ти показал, че да се приказва е едно, а да се "ПРАВИ" и ДА Е ПОЗНАНИЕ МИНАЛО ПРЕЗ ЖИВОТА, е съвсем, съвсем друго.  И именно това никой психолог не може да "ПОПРАВИ" :)

С интерес да видя докъде ще стигне всичко това пак ще повторя нещо.../ Между другото нали знаете кои неща се повтарят?/:

  Данче, ти май не разбра, че ДАОИСТИТЕ не разглеждат ВСЕЛЕНАТА като ДУАЛИСТИЧНА. Познаващите хора НЕ РАЗГЛЕЖДАТ ВСЕЛЕНАТА КАТО ДУАЛНА - това е най-ниското ниво на "виждане" и точно ти си се определила по него. Ин-ЯН не е символ на ДУАЛНОСТТА, в него има символен код за далеч повече дълбочина, който за теб просто е НЕВИДИМ. .
Вселената като противоположности и дуалност е признак на нивото на "очите" с които тя се "вижда" като такава. Именно виждащия, когато самия той се изживява до нивото на ДУАЛНОСТ, така и той вижда вселената - нарича се СЪОТВЕСТВИЕ ПО НИВО. Не знам толкова ли е трудно да се проумее, или съм чак толкова свръхинтелигентен :). Може би пък съм просто некадърен в обясненията... Или пък е "погрешен" оня на който повтарям обясненията си... Кой да знае - мистерия...
   Иначе имаш самочувствие че много знаеш, но от първосигналните ти реакции, до осмислянето на прочетеното от теб, просто не можеш да направиш връзката си. Имаш ниво само от "обща култура" и явно много държиш да си го затвърдиш като ИСТИНСКО И ПРАВИЛНО. Приеми всичко това като признак, че съм много надут или че се изживявам фалшиво и егоистично като ПРОСВЕТЛЕН

И най-после се радвам, че си написа, НО КОМЕНТ - така и така надявам се поне някак си да проумя, че нищо не разбираш от тия неща, които не знам защо си "избрала" упорито да цитираш и коментираш. Ей заради такива постове от "масовата култура" е и бозата на МАСОВИТЕ САЙТОВЕ и добре си си написала НО КОМЕНТ, за което ти благодаря.

Толкова ли е трудно да се проумее, че МАСОВАТА КУЛТУРА си е за коментиране за нещата от нея й. И че тя не е единствената и има и "други хора" за които ти не си "една от тях". Нима е толкова лошо това. Какво толкова ако примерно само се прочете и после поне малко се опиташ да помислиш. Ако не можеш, просто не ги чети. И че не е трудно да се види как именно хората от "МАСОВАТА КУЛТУРА" най-много се дразнят и реагират на неща, дето не се побират в нея. Лесен е отговора - защото тях ги няма в тия "РАЗЛИЧНИ МНЕНИЯ", а това не е привично за тях... И не могат да се примирят с явлението, че света на идейната масова "чалга" не е единствения свят и непрекъснато бързат да го наложат навсякъде чрез себе си. "Как въобще някои надути тиквеници ще си дърдорят че имало и "друго нещо", че имало друг начин, друга реалност??? Ама тия като мен са просто заблудени Данче. Ние също сме егоисти, ама още неосъзнати. Ние също се забавляваме и кефим, само дето толкова сме затънали в неразбираемите си и сложни простотии и не виждаме въобще колко сме ясни и прозрачни на "масата" умни и интелигентни участници".

Вярно е - че което си е твоето мнение и си го пиши, стига да не нарушаваш правилата от тръпката на бързите си реакции ...
Но пък това си е "мое мнение" и не ми пречи аз също да си го напиша.
Това не са лични неща и става въпрос само за писани мнения, а не за отношения...
« Last Edit: юни 23, 2008, 08:01:53 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.