Author Topic: Out of the body experience  (Read 3062 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline mktb

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 51
Out of the body experience
« on: февруари 14, 2008, 08:35:02 pm »
Напоследък си задавам въпроси относно това състояние, в което се твърди, че съзнанието е извън тялото. От чиста научна гледна точка съзнанието е биологичен феномен, не е ли така? Продукт на връзките, невроните, клетките в мозъка. Тогава как може да съществува такова преживяване като "отделяне от физическото тяло", ако съзнанието не може да съществува без него?

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re: Out of the body experience
« Reply #1 on: февруари 14, 2008, 10:07:25 pm »
От научна гледна точка не може да се каже нищо по този въпрос, тъй като науката не е достигнала до пълното му разрешаване. Телата ни, живота, който живеем, планетата с цялата си  комплексност и взаимовръзки е мистерия. Науката успява да обясни това, за което има изграден инструментариум за емперични иследвания. Научните открития засега обясняват само материалната страна на живота. 

Има огромен брой случаи, за които хората разказват как при някакви обстоятелства, най-често близки до смъртта, са напуснали телата си, дори са ги наблюдавали отвън не със собствените си очи, предвижвали са се от една до друга реална в пространството и времето и не само точка, виждали са отдалечени реално съществущи места, имали са прочувствени срещи с починали свои роднини, минавали са своеобразен тунел от светлина, в чийто край са усещали присъствието на божествена същност изпълнена с огромна любов и съчувствие, несравнима с нищо човешко изпитвано досега. Има множество случаи, които доказват реалността на тези феномени, те не са просто биохимическа реакция на мозъка, създаваща някаква халюцинация облегчаваща болката на страдащия намиращ се близко до смъртта. Би било много по-просто, ако всичко това беше халюцинация и нямаше никаква мистерия свързана с живота ни, а смъртта е просто смърт, с която завършва съществуването съзнанието на починалия и нищо не надживява физическата му същност. Но не е така. Животът ни е чудо, защото не е обяснен напълно достоверно. И тепърва ще се откриват още частици от грандиозния пъзел, който представлява.   
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline blqh

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 306
 • Gender: Male
Re: Out of the body experience
« Reply #2 on: февруари 15, 2008, 04:23:58 am »
Напоследък си задавам въпроси относно това състояние, в което се твърди, че съзнанието е извън тялото. От чиста научна гледна точка съзнанието е биологичен феномен, не е ли така? Продукт на връзките, невроните, клетките в мозъка. Тогава как може да съществува такова преживяване като "отделяне от физическото тяло", ако съзнанието не може да съществува без него?

Това са две различни вярвания...въпреки че в момента търсят начин да се слеят,това не променя тяхната същност.Едните хора проповядват наука,а другите проповядват спиритуализъм или де да знам как му викат хората на тези преживявания извън телата.Но както и да е де...виж дори ти самия виждаш колко ограничени и с колко пропоски са тези вярвания или направо да си го кажем религии.Вземането им на готово и заучването им е същото което са правили едно време хората с историите за богове и митични същества.Вместо да търсиш готови отговори за това какво е съзнание и т.н. опитай се сам да откриеш отговорите.Ти самия нали притежаваш съзнание?Как мислиш дали то е продукт на биологичното ти тяло или дали е обратното.И къде наистина се намира това съзнание...аз лично не съм виждал,или чувал,или докосвал съзнание и  за това не смятам ,че е материално ,или поне не такова ,което да мога да усетя със сензорите които имам.Много им се иска на хората да обяснят всичко и после да си им вярват на тези обяснения,все пак носи им сигурност на тези хора...как може човек да си позволи да се освободи от тези сладки окови на вярването...трудно се живее с истината ,а с лъжата е толкова леко...
-Ехоо...Кой е?
-Аз съм гласът в главата ти!
-Ааа добре , аз си помислих че полудявам :D

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Към всички почитатели на "ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ТЯЛОТО"
« Reply #3 on: февруари 15, 2008, 02:23:42 pm »
Много ли ви се "бяга" бе хора?

Толкова ли е привлекателно тва, та вече стана такава мода?

Нима вече приключихте всичко в телата, които сте избрали да се "въплътите"?
Толкова ли вече привършихте работата през тялото, та вече се разбързахте да си поиграете и "извън" него?
Та какво знаете за телата си, като се вижда дори по нашия форум каква е "връзката ви" с тях? Каква е грижата, отношението към собствените ВИ физически тела. С какво ги храните, какво им давате и какво взимате от тях, с какво и как се отнасяте към собствената си "черупка". И че именно през нея минава връзката ви към същността на Вселената. Защо на някой не му просветне, че отношението на Човечеството към собствената му планета, е точно копие на отношението на всеки човек /осреднено/ към собственото му тяло. - С една дума - БЕЗХАБЕРИЕ.

     Тва е точно както малките пиленца поискали да си играят на петли и кокошки, обаче в още неизлюпено състояние.
Защо някой не си зададе поредния въпрос за смисъла, а? Може би щото само се търсят полета за нови игри, омръзвайки ВИ от старите? За къв смисъл да се говори, като стане въпрос за "КЕФ" - кефа цена няма, нито му се търси смисъл. Щом е налице - давай народеееее. Никой не му се седи и да си отработи там, където е - един "напред", друг "назад".

   Вместо да си играете на излизане от телата, защо не опитате да "излезете" от черупката си в самия ЖИВОТ? И дори тялото хич не ви пречи на това. Защо не излезете извън рамките които сами сте си поставили - нима заради тялото избрахте да го направите?
На какво е ограничение "физическото тяло"? Някой дали е помислил, дали е разбрал, дали го интересува?

   Нима на точно тия "ограничения" избрахте да се тествате. А други, далеч повече важни така и ще си останат, щото не ви стиска да ги минете - на страха, на праха на "миналото", на несгодите от несполуките, на нетърпението и непостоянството, на клатушкането в настроенията, емоциите и чувствата ви...
На собствените ви "КОМПЛЕКСИ", срама да се покажете, или оковите на очакването за одобрение...
на надеждите за неосъществимото и страховете от неотменимото...
Като толкова сте тръгнали да "напускате", защо не опитате да напуснете социума - майка? Защо не опитате да минете през самотата и самостоятелността? Защото и за двете никак, ама никак не ви пречи физическото ви тяло. Лекичко и неуловимо някой ви "подмени" идеята за "черупката" дето трябва да се "счупи" и така сами се самоподмамвате към лъжата в цялата игра.

   И... като "излизате" какво толкова правите?
Дали някой не се замисля, че може и да не се "завърне" и че малко би се "пообъркал" като се разбърза прекалено. Има време за всичко - и за всички. Ще си дойде времето и ще се наложи да напуснем телата си. Не се ли сещате, че като ги напуснете и стане "гаф" и не сте готови, и после оставате "заклещени" между нивата. Много близко до това, дето му казват призраци. И толкова филми сега "дращят" в използването на тая тема.
Нима не се сещате, че като изгубите тялото си, после ще трябва да "молите за ново", за да се завърнете отново по "реда си", според схемата... И че "някои" такива "преди вас", именно май ви приласкават за да загубите вие вашето тяло, чрез връзката ВИ с него. За да търсят спасение те, а вие да отидете на "тяхно място".

  Да не би да се опитвате да изиграете Вселената? - Само себе си изигравате така и си наплитате сами кармичните възли. В пълна неспособност да прецените, че не вие "излизате" от телата си и за пореден път "поредния астрален нашественик" се заиграва, като ви подменя АЗ-а, и връзката и "пътуването" ви е през него. Щото само "нашественика" е разбрал сделката, да ви даде "интересното" в замяна той да живее. Тва не е от вчера и днес.

   Има си хора и с вродени такива способности - Вселената е широка и пътищата са "неведоми".
Но знаете ли - най-голямото предизвикателство в Живота е, когато ти е заложено по рождение, да можеш да си го отнемеш сам. И хората деца пак се заигравате с тия изкушения. Като с желанията и пожелаването със заявки - като скрита форма на магия. И второто са тия - дето им казват общо "екстрасензорни", но нито да са "екстра", нито да са "сензорни".

   За тия, дето са вече родители само бих казал - "виждали ли сте когато едно дете е в напреднала фаза на "голямата беля"?
И нищо друго не ви остава освен само да се опитате да "му напомните" кво става, малко за "приземяване". Поне като опит - щото така или иначе всеки ще си мине през своите си "бели".
Е... така се върви през пътищата.

Избора си е ваш. Живота си е ваш. Живеенето си е вашето.
В края на краищата може би всяко дете му е нужно "да се опари".
« Last Edit: февруари 15, 2008, 02:38:16 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

doni

 • Guest
Re: Out of the body experience
« Reply #4 on: февруари 15, 2008, 03:36:42 pm »
Незнам хора в какво вярвате или не вярвате,всеки знае от своя личен опит или знание дадено му като дар да знае законите на Вселената-как функционира света и въпреки това винаги ще съществува нещо което няма да знаеш....Но защо отричат неща които не са достигнали...както и да е.
Да ние сме тяло и душа-едното не може без другото,ние сме вечни защото се преражда ме-Съзнанието е в самата душа и ако не съществуваше няма как да натрупа опит....всичко се пренася,опит,позние докато стигнеш фазата на съвършенство.
На мен ми се случи да изляза от тялото си,без да правя опити или каквото и да е-видях тялото си и почувствах душата си,отговор нямам защо се е случило,но е факт.Експеременти не трябва да се правят-или ще ти се случи или не:)

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Out of the body experience
« Reply #5 on: февруари 15, 2008, 07:08:19 pm »
Дони,
Ти ОТРИЧАНЕ ли "прочете"?
Или пък че "не сме достигнали"?
да не би да сметнеш че това е състезание. Нима бих писал толкова много думи, ако ей така си чопля приказчици и се правя на надут пуяк пред "аудиторията". :)

Квото си прочела - тва, ако можеш, възползвай се.
Никак, ама въобще никак не е нито важно, нито задължително. И си е твоя работа и твоя свобода.
Не си се зачела и затва не си прочела кой знае кво. Но пък си видяла и отричането и "неспособността на недостигналите" :).
Твоя воля - щом си го видяла, значи сигурно съм го и написал. Логично - нали?
Аз така и не го написах, не го и видях. Други неща написах, ама няма как "да накарам" хората да ги прочетат, след като те "друго" гледат.

там е работата, че "като се случи" теб те няма. няма те, нямаш никакъв контрол, или имаш само идеята за него, щото могат да ти го симулират. Подменя се АЗ-а. Тва е уникална "магия". Живееш с идеята че си "ТИ". Ама "друго" е на твоето място. Като кукувиците и яйцата им в други гнезда. И тва са само приказки. И може би сама ще го научиш някой ден. Може да е по лесния начин, може и по най-трудния, но пък най-ползотворния - твоя работа. Дори по начина по който отвори темата и първия пост в него могат да се забележат признаците на "слабите места", които хитреците-хищници те помирисват и се готвят за плячка. Щото някъде там - в тъмното - са назрели конфликти, проблеми, противоречия... и ти тежат. Тва е като "валериана и котките" за тях.
   През повечето жени се използва "сексуалната порта" - ако знаеш колко много жени всъщност са изпитвали оргазъм само психически - без дори никакво физическо докосване. И при положение, че той им е проблемен в реалния живот - с партньор. Просто се използва, щото е "недостиг" а е привлекателно, заради силното усещане... За астралните това е никакъв проблем, щото "действат" върху твоето астрално "тяло". Като човешко тяло, на човешко тяло.
   При други се използват "други порти" - защото всички хора имат различни особености - те самите "съобщават" какви са "слабите места". На нивото на астрала това е толкова видно, колкото буквите, дето четете в момента.
При мъжете /условно общо/ пък - техните слаби места. Властта, парите, контрола... И идват от страховете - и при двата пола. Защото на ниво астрал - за хищниците пола няма значение. Онова, дето му казваш ДУША, всъщност е твоята астрална проекция във физическия свят. И ако си загубиш връзката с тялото и веднага се намърдва "друг" в него. То тва е най-често основната цел. Въобще тва е тема с хилядолетна давност и е оставила следи във всички култури по Земята.
   Можеше да прегледаш темите за астралните нашественици, за астралните форми. Всъщност много неща може и да можеш - но е важно какво правиш. И не защото така си го пиша - да съм прав. Важно е защото именно от направеното ще се проявиш ти самата, а не в "моженето".
Пожелавам ти успешно "пътуване".
Колкото до пожеланията - ще имаш нужда от тях. Много и силно... затова ги и пиша.

Квото реших, написах - кой квото си реши и може - да прочете.
Какво по-хубаво нещо от свободата може да има?

защо някои хора емблематично са с идеята че като пиша и се обръщам към "виртуални образи" значи да "ИСКАМ НЕЩО ОТ ТЯХ".
Нищо не искам, Вие само се припознавате в образите. сами си го правите, не аз.
Нищо не е нужно да правите, нищо не "трябва", не искам, и не ме интересува какво ще направите и какво смятате.
ТВА СИ Е САМО ВАША РАБОТА... И отговорност.

Не ми трябва да искам нищо от никого - аз си имам достатъчно от всичко.
Вие - също. Но повече не смятат така.
Да бъде както всеки си реши.
Аз за себе си съм го направил.
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

bee

 • Guest
Re: Out of the body experience
« Reply #6 on: февруари 15, 2008, 08:48:02 pm »
Аз пък се чудя, mktb, дали израза "излизане извън тялото" не е по-скоро метафора. Дали не е възможно да е по-скоро някаква настройка на по-високи честоти на ... съзнанието ни, която да довежда до усещане сякаш сме "извън тялото". На мен лично не ми се вярва съзнанието да отива буквално извън тялото. Докато сме тук, те по-скоро са едно.
Аз самата нямам такъв опит и затова мога да правя само предположения.
Но от друга страна, къде е съзнанието ни когато спим? Сънищата, които сънуваме и помним не са ли вид излизане от тялото? Не "излизаме" ли всички от телата си всяка нощ? :)

/покрай тази тема се сетих за "Самсара" на Пан Налин, където будисткият монах след три години медитация /къде ли му е било съзнанието през това време/ се върна в реалността и изведнъж му се прииска обикновен живот с ... жена :)/
« Last Edit: февруари 15, 2008, 08:57:21 pm by bee »

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Out of the body experience
« Reply #7 on: февруари 16, 2008, 04:49:53 pm »
"Въпросите" на БИЙ не са към мен, но това не ми пречи да си кажа само своето мнение от познанието и опита ми.

   Има феномен, при който се преживява именно като "излизане" от тялото. Казвам го от личен опит, не че опита е най-важното, но го има у всеки човек - като възможност. Съществува отдавна във всички култури по света. Описанията съвпадат почти дословно. Изживяването на "отделянето" се приема като образ, защото изведнъж "АЗ"-а като идентификация "се отделя" от физическото тяло и се пренася в "друга сфера". Това е най-впечатляващо и стряскащо именно за хората, които са обвързали своята идентификация главно с физическото тяло. "Отделянето" всъщност е психичен феномен, при който се "разтягат" връзките между етерното и физическото тяло на човека. Затова и толкова често хората го наричат "Разделяне". Но всъщност няма такова. Има психична форма на астрално изживяване - обикновено физическото тяло през това време е в неподвижно състояние. Времето може да започне да "тече" различно - забавено или забързано. Някои при отделянето си, се преместват в пространството - според представите си за пространство и място на присъствие. "Пътешествията" на етерното тяло през това време на "разделяне" са най-впечатляващото, защото при стадартната нагласа на средностатистическия човек, особено във златните времена на "материализтичната парадигма", са шокиращи и парадоксални това дава възможност да се припознаят като изключителен "духовен" акт.
 
Връзките между тялото и "душата" /образно казано/ са гъвкави. Те така или иначе са вторични и се изгубват при загубата на физическата черупка при смъртта. И преди зачеването пак не ги е имало - просто са нещо , което е до време. Най-често описания за "отделяне" се срещат именно при смъртта или някаква форма на "временна" клинична смърт. Това са си вече естествени процеси. И ще си станат за всички нас, когато им дойде времето.
   При други случаи се наблюдава "спонтанно" отделяне - по време на силно стресово събитие. По време на самото преживяване за умиране - с популярните процеси на "преминаването на картини от Живота наобратно", пак става често и допълнително "отделяне от тялото".
   Третата форма БИЙ я спомена - тя е най-естествения процес при човека - по време на сън. Това повдига много и комплексни въпроси какво е РЕАЛНОСТТА с която борави всеки от нас, и че е очевидно че тя е психичен процес, зависим от конкретни психични фактори.

Като всеки психичен процес, всичко може да се "симулира", защото всички хора, според етапа си на развитие, боравят с точни характерни "образни" представи и тълкувания, под формата на "готови обяснения". По-голямата част от готовите опбяснения идват по линията на "възпитанието" - или докато назубряме и приемаме за наши обществените представи на определената култура.
Затова и когато се случва да "преживеят" нещо извън готовите им обяснения за света, и се наблюдава страх, шок и мистичен уклон, който често се изражда в разни крайни форми. И задължително има и форма, чрез която те си обясняват образно случилото се. Всички толкова много харесваме обясненията - сега вече те са се превърнали в дори интелектуален феномен. Но повечето хора търсят обяснения именно за да си начешат "образната краста", или пък като форма на изход от непрекъснатото чувство за несигурност. И с обясненията си те си "класифицират" фактите, нагаждайки ги към собствената си представа за РЕАЛНОСТТА. Затова и едни и същи изживявания, в различните култури са им давали различни тълкувания и всяко от тях претендира за "истинско, точно, вярно". Всъщност тва и без мистични изживявания го има навсякъде във всекидневието.

Връщам се на въпроса, че това е психичен процес и следователно е тълкувателен, щом се прояви вече. Ето защо всички мистични усещания, дори сексуално-оргазмените, са именно неща, дето стават в "главите ни". Факта, че дадена жена, седейки си само на седалката в автобуса, при "намеса", може да се "пренесе" извън слънчевата система, да почувства и преживее куп "нови" явления, и дори да преживее чисто оргазмично изживяване - разбира се от чудно "красив" образ на мъж - или пък обаятелен и магнетичен, или пък "силно излъчващ енергия", /както и сладкодумен, обещаващ или пък строг :)/... И всичко това са по-малко от 10-15 минути "физическо" унифицирано време. И без да мръдне от мястото си. Нима това не е "АУТ ЪФ БАДИ"?
Другото - когато се "виждаме" отгоре или отстрани, когато тялото лежи, а "другото пътешества" и възприема реално-случващи се събития на отдалечени разстояния - това всичко може да се "изиграе" също. Всички изживявания са част от астралния аспект на всеки човек. Никак, ама никак не е чуден факта, че човечеството все повече навлиза в силно астрално повлиян период - все повече. Това е етап от развитието на СОЦИУМА в настоящото групово съзнание. То също еволюира, защото все пак е "групова" форма на АЗ.
За астралния свят в който астралното ни тяло /аспект/ "живее", времето, пространството, информацията за физическите процеси, са "леснодостъпни". И използвайки се това като "разлика" със заложените във всяко "дете" мечти за сила, власт, контрол, чувстване, привличане към силни изживявания, или "недостиг" на информация и всичко това се използва като "стръв". А то е леснодостъпно на астрално ниво. Всички форми на "естрасензорика" са именно астрални процеси и взаимодействия в различни форми и проявления. и имащо различни тълкувания според принедлежността на обясненията на конкретен човек.

-----------------------------
   А колкото до "САМСАРА" и "завърналия се" към обикновен живот монах - това е описано духовно явление именно най-много от будистите. Защото именно при тибетския будизъм в самата групова култура е заложено да практикуват практики за самоосъзнаване /медитация/ определени хора. При медитацията нито съзнанието пътува, нито "отива някъде" - то просто "сменя качествено нивото си". Темата също е засегната и във текстове и филми, книги. Един пример - китайската епопея "ТИГЪР И ДРАКОН" - е "даоския вариант" на такова завръщане именно на главния герой.
  Мисълта ми беше, че "завръщането" е феномен, при който определена "ЕДИНИЦА" във вътрешната си практика се самосъзнава и "разбира" за своята НЕГОТОВНОСТ. И се връща обратно, защото НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ТРАНСФОРМАЦИЯТА СИ.
И се завръща, разбрала, че някои неща от "КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА/САМСАРА/" трябва да се минат и да се "разплетат", защото всякакви "остатъци" от копнежи, миражи, желания, несбъднати мечти, или пък форма на интелектуално любопиство, са като "РЕШЕТКА" спираща продължаването на развитието. Защото изброените вътрешни явления са всъщност израз на несъзнаваното у всеки човек, и са като форма на компенсиране на собствевния му недостиг - това е НЕДОВЪРШЕНОСТ. Все още я няма цялостта. Просто хората на това ниво "проглеждат" изведнъж в "скритите си" и тъмни места, които ние на Запад наричаме "НЕСЪЗНАВАНО". И едва тогава "ЗАПОЧВА СГЛОБЯВАНЕТО" на нашите "парчета" и части, към единна цялост и МИР.
  И там в миговете на "просветване" - пред вратата, която е "пойнт ъф ноу ритърн", изчистването за което става въпрос в всички "духовни" писания и послания, е всъщност точно това, което сега изразявам като идея.
НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ НАПРЕД, докато не се изчисти и приключи "старото". И медитиращите съзнателни единици се "спират" - това не е от някой друг - самоспират се и всеки избира от тях "да се завърне" - всеки при неговите си недовършени неща. И в различни етапи, някои от тях разбират, че изправили се пред ПОРТАТА НА ИСТИНАТА, не може да се мине, защото у тях все още "има" от детското - и пъпната връв не може да се "прекъсне". Затова се завръщат - дали ще е с ЖЕНА, дали ще са като роби, царе, отшелници, или заради лични отношения, изкупващи грехове, или пък отдаване в името на нещо / или пък писане във форум, на напълно неразбираеми за читателите глупости  ;D/... Това всеки си го довършва сам - според това, кой е и какво му остава да приключи.
« Last Edit: февруари 16, 2008, 05:15:44 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.