Author Topic: ОШО Следвай ме! Или просто помисли какво следваш.  (Read 7493 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Joda

 • Guest
Следвай ме!

Ошо. Osho
Тази индологична религия стана известна в България сравнително късно. Едва преди две години бяха преведени трудовете на създателя й - покойният вече Багуан Шри Раджнееш, по-известен като Ошо. Според признанията му, на 21 януари 1954 г. той бил осенен от вдъхновение. Истинският разцвет на организацията му е през 60-те години, когато подобно на "Харе Кришна" и то фактически се подхранвало от разочаровани бунтари от "младежката революция през 1968 г." и ветерани на Виетнамската война.

Седалището първоначално било в гр. Пуна - 15 км. югоизточно от Бомбай. Там именно се провеждали курсовете по "динамична медитация" - психически "терапевтични" сеанси. Твърди се, че в Пуна не са се събирали повече от 6000 души едновременно, но общият им брой по света според някои възлизал на 200000. Влизането в сектата се извършвало чрез туристически посещения в Индия и издавани по искане на Ошо продължения на визите (естествено - не безплатно). В ашрама, обаче не винаги се е плащало с пари - широко се използвало натурално заплащане - т. е. труд в полза на гуру. И тук, както в ред други случаи, ръководителите са проявили добър стопански нюх. Интересно е описанието на медитациите, направено от един италиански журналист. Групата "новопокръстени" сядали в кръг, гледали се в очите и повтаряли: "Кажи ми кой си?", което продължавало с часове - до пълното физическо и нервно изтощение. Така се започвало освобождаването. Според гуру: "Аз-ът е източник на всички болки, капанът, в който сме затворени. Преодолейте своето Аз и ще бъдете свободни. Вече нищо няма да е в състояние да ви причини зло." Целият процес минавал през 5 етапа, целящи постигане на пълен катарзис. Отличителните белези на сектантите били ярките оранжеви дрехи и портретите на вожда, носени на врата. През средата на 70-те години сектата изнася своята дейност в щата Орегон в околностите на гр. Антилопа, където било закупено имение в размер на 25692 акра земя, върху които била основана новата комуна, наречена "Градът на Раджнееш". Последователи на гуру се опитали да създадат ашрами и в Италия.

Като цяло теорията му е консервативна, граничеща с крайната десница. Това е смесица от християнски и езически (индийски) елементи. Гуру е проповядвал свободни сексуални контакти, обещавайки просветление на последователите си. След смъртта на водача, както и след процесите срещу лидери на комуната му, нейната популярност намалява. Раджнееш бил глобен и депортиран скоро след като ВВС на САЩ свалили самолети, натоварени с валута и скъпоценности, които той бил получил от своите почитатели. Според непроверени сведения смъртта му е настъпила в следствие на СПИН, а много от последователите му са получили венерически болести и психични разстройства като резултат от свободните сексуални отношения и практикуваното медитиране в комуната.

Offline face to face

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 59
 • Gender: Male
В момента чета ОШО и след прочитането на редовете които си написал си задавам доста въпроси и се раждат доста мисли в главата ми.Тва ,че ОШО проповядва "апсолютна свобода" е така замислям се дори за думата разкрепостеност...но не съм сигурен дали е точна.В крайна сметка става дума(доколкото съм запознат с ОШО) да се освободим от всички норми на човечеството(защото те са изкуствени)от всичко наложено ни и на всичко на което сме "заучени" защото то ни пречи да бъдем себе си.
Умрял от СПИН казваш....доста интересно!Задавам си въпроса дали въпреки всичко това не е живял един истински живот без граници.....и всъщност границите положителни или отрицателни са за човека.
Все пак всичко опира до гледна точка и до ЦЕЛ.
"психическо разтройство"  -Наистина човек остава доста объркан след като прочете ОШО.От една страна иска свободата,а от друга си казва "всички са такива(образ на 21 век) и ако аз съм различен дали аз не греша,все пак толкова много да грешт ли?
в книгата  става дума да не живеем вече с идеи(малко или много) които всъщност са доста безсмислени,примерно: едно от нещата които трябва да направиш(гуруто решава кога) е да смениш дрехите си,да носиш една и съща роба с цел да спреш да се отъждествяваш с дрехите си.От една страна си казваш "а,да се отъждествявам с дрехите си,не",но защо мъжете не ходят с поли?Представяте ли си ако видите мъж с пола(да е с пола не поради сексуалните си наклоности а просто така,ако излезне с пола)Ще си помислите или че е луд,или ненормален, а ако се държи напълно адекватно ще бъдете тотално объркане и ще помислите навярно че е много сериозен проблем.А всъщност този човек е увил около тялото си плат!
Как влагаме измислени(в пълния смисъл на думата)смисли.
Тарзан не би казал нищо на мъжа с полата,не би го приел както ти.Та ОШО иска да каже,че сме обременени и с това налагаме тежки норми на аза с което го измъчваме.И точно поради такива и подобни противоречия(че приемаме "нищо" за НЕЩО)аза остава объркан и поради това страда.
Все пак това е едно АДСКИ повърнхостно пресъздаване и ще бъде глупаво ако приемете горните думи за всичко от ОШО,Това е една много,много малка част.Има още купища противоречия които ще ви накарат да се запитате какъв живот живея и това ли е смисъла?
FREE YOUR MIND

Offline face to face

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 59
 • Gender: Male
В ОШО беше посочена "21 дневен експеримент в тишина и уединение"-някой знае ли дали по време на този експеримент може да ядеш?
FREE YOUR MIND

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
МАЛКО ПОЯСНЕНИЯ ЗА ТАЗИ ТЕМА и ОШО
« Reply #3 on: януари 07, 2008, 05:23:11 pm »
Да вметна само нещо по отношение на написаното в тази тема.
На първо място текста е заемка копи-паст от християнския сайт на православната църква - в раздела секти. В този смисъл автора на тази тема, въобще не го е писал той. Нито пък е посочил сам, че е заимствал текста, с което грубо е подменил авторството си. Е... така поне излагацията е пълна. Затова и го преместих в раздел "МАЙТАПИ" - заслужава си читателя да се посмее малко... Поне аз се посмях - за вас не знам.

На второ място автора на тази тема е много добре познат човек на форума, банван многократно и сменящ си непрекъснато имената и никовете. Имал си е някаква идея като го е поствал това. И не ми е трудно да се сетя каква е идеята му...

На трето място писаното в първия пост е изключителна глупост и е най-голямата стъкмистика по отношение на ОШО.
Само ще ви кажа, че по времето когато е бил в Америка и е организирал селището си-комуна, въобще е нямало спин, тепърва е бил още неразпространен и не са знаели какво е това.
По-големи глупости не съм чел никъде написани за ОШО. И автора направил тази заемка, можеше просто да се потруди и да прочете нещо, вместо да публикува тези простотии, дори като мнение на "някой си", пък бил и той абсолютен невежа. Всъщност "автора" май не го е интересувало особено за каквото и да е, освен от "неговите си" неща. Пък било и с "цената" на една излагация и показ на глупост...

Колкото до това, защо са публикувани в сайт с православна християнска насоченост, не е трудно човек да се досети. Особено в раздела за "секти". Ако някой иска може да си даде труда и сам да го намери чрез ГУГЪЛ.
Изключителното невежество по отношение на световните духовни събития, история и факти е една голяма слабост на българската православна църква и образование. Може би един ден ще се усетят и да се опитат да запълнят тази "пукнатина", защото излагацията е просто грандиозна и по този начин сами се компрометират. Разбира се - текста е написан за обикновените "миряни", които потребностите и нивото им на познаване са точно като нивото и на самия текст...

Може би в Изворите ком нивото да не е такова. То все пак което и да е "ниво" се "прави" от участниците...
Винаги, КОЙТО И ДА Е ОТ ВАС, може сам да се запознае със събитията или фактите и сам да си състави някаква картина - стига да е мотивиран и да е "изследовател" в кръвта си. Не е идеята да се заема нито от биографите на ОШО, нито от мнението на някой си православен невежа за ОШО, чието мнение е толкова далеч от реалността, колкото моето мнение за "пашата на козите напролет" - демек "НИКАКВО ГО НЯМА" :)
Но поне не си давам зор да си правя стъкмистики, от които "сведующите козари" просто биха се посмели... ;D

===================
П.с.
Относно противоречията изразени в книгите на ОШО - все пак е идейно да се има предвид следното нещо:
- Книгите на ОШО не са философия, не са доктрина, не са концепция за Света Вселената , Бог или ЧОВЕК...
- Изложеното от ОШО е израз на ЖИВО слово, той не е написал нито ред, всичко е послепис на неговите лекции и семинари, изведен от "слушателите" му. Разбира се това се е знаело прекрасно от самия ОШО... Като живо слово то е различни форми на беседи - в смисъл "ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ". Характерен похват при това е формирането на отговор, който да съотвества на "нивото и особеностите на зададения въпрос" - с цел отговореното да "стигне" до питащия - като провокация или едно "ниво" на виждане... В този смисъл въобще не е било важно отговорите да съотвестват на една генерална концепция и линия, а н ай-важното е било самия човек и ангажимента ДА БЪДЕ ПРОВОКИРАН САМ ДА ОТКРИЕ ПЪТЯ СИ и да върви по него... Като израз на това формалните противоречия въобще не е нужно да се търсят в неговите записани беседи - веднъж е казал едно, друг път - друго. Местата, хората, географските райони и самия ОШО са се променяли през годините и най-важното си е оставало да достигне до "самия човек".
- Както явно е трудно да се разбере отведнъж, литературата от ОШО не е израз на единна философска теория, а на точно обратното - излизане от каквато и да е "теория" - дори от неговата собствена версия. В този смисъл разбирането на източните духовни традиции за понятието "ИСТИНА" е далеч повече "зряло" в сравнение със философските и концептуални теории за описание на "ИСТИНАТА И ИСТИННОСТТА", така характерна за западния начин на мислене , битие и възприемане. И изразяваща се в тези, антитези, доказателства, противоречия, борба, противоположности, закони в посоката на ОБЕКТИВНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ - това е генералната "грешка" на съвременното познание и тя има своя корен в едни далеч по-глобални и цялостни процеси...
Ето защо "на изток" се е използвала практиката да се провокира "ВСЕКИ САМ ДА НАМЕРИ ИСТИНАТА", като един израз на вътрешен път - по стойност и смисъл. И след като някой открие сам ПОРАСТВАНЕТО СИ, именно на него вече не му трябват описания на каквото и да е - ТОЙ САМИЯ СТАВА ИЗРАЗ НА ИСТИНАТА, чрез СВОЯ СИ ОТКРИТ ПЪТ и реализиран чрез НЕГОВАТА ИНДИВИДУАЛНА ПРАКТИКА... ВЪТРЕШНА... :)
 
Разбирането за качествената разлика между източния и западния подход поне за мен беше изключително важно за осмислянето на една цялостна картина на отношението на "двете формални групи" - дори и като едно условно сравнение. Е... хората сме различни - но поне си мисля че давам в момента една възможност... за някой.
Останалото сте вие - за вас...
Кой- докъдето си позволи.
« Last Edit: януари 07, 2008, 07:01:59 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Тепърва започвам да оценям писаното от ошо, да, писаното от последователите му.
Сега чета една негова книга. Веднага прави впечатление многото въпроси, задавани към самия питащ. И правя сравнение с православието, което дава готови отговори.
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

bimboto

 • Guest
Умрях от смях не от написаното а от "чувството ви за хумор"

Майтапи а ? :)
Е нека и аз напиша нещо по темата:

Майтап първи - Мечтата на съвременния човек е по цял ден да спи и да се изтяга на едно килимче ( да стане йога ).
Майтап втори - "апсолютната свобода" е в главата на всеки "абсолютен задръстеняк"
Майтап трети - Килимчето за йога е измислено в Кюстендил от Дао Дзън, който е пра пра пра пра дядото на Ошо.
Майтап четвърти - Copy - Paste също е изразно средство.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Супер хумор и супер майтапи - направо да се скъса човек от смях и от "чувствата към хумора".
Особено от постовете по разни теми...
И особено от копи-пастването, щото дори и през това се разбира кой, какво и защо...
Автора може дори да покани и представителите на православната църква и те да се посмеят заедно с нас и да си изпробват и те "чувствата си за хумора и шегата". Между другото голяма част от публичните личности в това "духовно русло" на нашия социално-български живот, никога няма да ги видите усмихнати - нито на живо, нито на телевизия - особено именно на публичните изяви.
А навремето когато влизах от време на време в църква ми направи впечатление именно това. Явно смеха, шегата или радостта се смята там за нередна. Но това явно се приема от "миряните" като естествено и по подразбиране. А имаме си и една публична пловдивска личност - главата на пловдивската епархия, дето като го видите и последното нещо, дето някой би се сетил , ще е БОГ и ЛЮБОВТА...
Обаче направо бихте избухнали в смях, като го наричат "дядо..." при положение че това е човек някъде на моите години... Всъщност защо пък не - някой ден ще стана "дядо", ама няма да хвърлям "кръста" зимно време в река Марица...  Може би защото не мога да бъда толкова сериозен и намръщен като гореспоменатия, който може да стане като символ на разказа на Йовков с великата фраза "Божееее, колко мъка има на тоя свят..." ;D.
Всъщност може би "дядо едикой си" фантазира и той за "спането цял ден" и килимчетата на Йогите.
Или пък за това, че ако се наложеше той самия да вади кръста от реката, може би ще трябваше да показва как се "ходи по вода" и да останеш сух.  ;D
 

Колкото до изреждането на поредните "майтапи", - така е , смях се:

 - майтап 1 - за първи път някой да каже "мечтата на съвременния човек" каква е - това наистина е за смях.
После се зачудих кой ли би се припознал в такава мечта като "негова". И не знам кой би мечтал за нещо, което е напълно невъзможно за реализиране, дори и да се иска - много, много. Обаче най-чудното стана как така автора на таз "мечта" обобщи въжделенията на "съвременния човек"...
Малиии - по цял ден да спи ...?
Всъщност става, ако цяла нощ води активен социално-равлекателен или трудов живот - в такъв случай наистина ще бъде важно да си мечтае през деня да си "спи и да се изтяга". Обаче никъде в цялото тва нещо го няма "ЙОГАТА". Да не говорим, че ако на един човек му кажеш че той мечтае да "стане йога" и определено би се изсмял. Риска е да се каже на полицай или на доктор от психиатрично заведение... ;D Тогава те биха се смяли, но от другата страна на решетките...

- майтап 2 - ей на тва се смях най-много - всичко "абсолютно", е в главата само на някой "абсолютник". Думата "ФАНАТИК" има за корен "фантазия". Проблема при която е че понякога хората се вживяватр във фантазиите си, преживявайки ги като реалност... Но това е типичен "симптом" на съвременния човек...
А когато някой нарича другия "задръстеняк", интересно той през "какво сравнява" - с безграничната СИ свобода ли? Или с идеята, че такава "няма"...? А иначе разликата между двама фантазьори е само във обектите и израза  на фантазиите им, а не във фантазирането. И дали биха се смели двама фанатици, казвайки един на друг че били "абсолютници"... Не знам за тях, но аз бих се смял  - и без това озразеното в този пример е също фантазия. дали като се смея на нея го правя, защото я взимам за реалност....?

- майтап 3 - килимчетата за йога ги е измислил главно автора, който ги споменава. Да не би това да е някой "модерен и продаваем артикул" в модерните шопинг-центрове. Евала на рекламите, ей.
Благодарен съм на автора заради демострацията на изключителна интелигентност и познания по въпросите на родовата линия на ОШО.
Ето че можем да се похвалим че ОШО бил с български корени и род, колеги. Сега това е модерно и много актуално.
Да живее Кюстендил ;D. Шшшшт, по-добре да си мълчим, щото в Кюстендилската епархия могат да получат "удар" и да отлюспят представителите на рода на ОШО - този велик "български задръстеняк"... Сакън...

- майтап 4 - Копи-паст наистина са изразно средство - на този, който го изразява. Всичко е изразно средство - простотията също.
Изразеното е изразното средство на изразяващия го - като основен автор на всичко изразено от него. И с което ТОЙ се изразява КОЙ Е.
Така, че дори и по копи-паста може да се "познае" всеки. Единствената разлика е, че "копи-паста" играе ролята на маска, с която някой да се припознае чрез думите на някой си друг. Но това е също белег, по който може да се "познае" изразителя. И малките деца играят на една игра на "криеница" според която, като си скрият очите с ръка и заключават че са се "скрили"... :) Всеизвестно е, че щраусите правят същото при опасност - "скриват се". По този повод се сещам, че имаше един анекдот, който се изразяваше в цитирането на "надпис" в зоологическата градина, пред клетката на щраусите - "не плашете щраусите - подът е от бетон" ;D
« Last Edit: януари 10, 2008, 11:54:02 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

bimboto

 • Guest
Някой хора отказват да се променят, стремят се към промяната но също така и не я искат. Искат да се отърват от депресията си, но след кратки гоненици пак се връщат в спомените от това "Кое не сме?"

И тука идва майтапа. Ето една игра която може да ви промени. Казва се електронната топка или на англииски E-BALL.
http://flasharcade.com/arcade-games/eball-game.html

на български:
Играй играта за някаква промяна.
на английски:
E-ball some veer!

Мдаа и то яко.

Offline mktb

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 51
Групата "новопокръстени" сядали в кръг, гледали се в очите и повтаряли: "Кажи ми кой си?", което продължавало с часове - до пълното физическо и нервно изтощение. Така се започвало освобождаването.

Пълна глупост. Подобна практика са правили учениците на Раман Махарши, с който Ошо дори не се е срещал преживе.

Offline Evridika

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 123
 • Gender: Female
Не съм запозната с биографични данни за Ошо,нито за такива свързани с психични разстройства на негови последователи.Ако някой разполага с обективна информация,без значение каква-да пише.Чела съм много негови книги-разкриват нови хоризонти и успяваш да видиш нещата,които си свикнал да възприемаш по един начин от съвсем друг ъгъл.Неговият Христос например е толкова жив,жизнерадостен и свободен,че ти отваря сърцето веднага.Според мен по-важно е макар и в кръга на майтапа да се помисли дали всички,които са решили,че знаят пътя за някъде са достатъчно честни да кажат на гладния и жаден объркан пътник накъде ще го водят,на какво ще го учат и какво ще му струва пътуването.Познавам увредени хора и от православни свещеници,и от евангелистки църкви,и от занимания с йогийски практики.Има увредени от безбрачието сигурно толкова,колкото и от свободните сексуални отношения.Така че всеки да слуша първо вътрешния си глас и да следва този,чийто глас е в хармония с неговия.А най-добре е да пее собствената си песен. ;)

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
ако някой може да посочи популярна личност, която няма откачени последователи, да заповяда. Няма смисъл да се посочват откачалките - ние сме на всеки километър.
« Last Edit: януари 23, 2008, 12:37:46 am by sirius »
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline Evridika

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 123
 • Gender: Female
Да живеят откачалките! :) Да живеят и тези,които си мислят,че са нормални и са на "правия път"!В света има място за всички! :)