Author Topic: За ВЪТРЕ-семейните влечения и сексуално общуване  (Read 3314 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline ramus

  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 1076
  • Gender: Male
  • никой
сметнах че предишното стана много дълго, за да го допълвам, затова пиша още едно:

Темата за вътрешно-семейните сексуални отношения е огромна и много дълбока. Обаче тя е забулена и заключена като табу, със девет ключа. Освен това в предишни постове написах че социалните отношения са три основни типа ролеви игри -
жена-мъж,
родител-дете,
господар-роб (също като жертва-хищник). Пак там написах че тия трите всъщност са изява на едно и също нещо, но поднесено като условно символно значение в различни прояви и контекст. Все пак и между трите основни са замесени всички типове междуличностни игри и общуване, включително и сексуалните такива.

Табуто по тая тема е естествено, защото социума не трябва в никакъв случай да позволява сексуалността между родители и деца, (братя и сестри) или роднини да стане факт, предвид два основни проблема:

1. въпроса за физическото размножаване и проблема с генетичните несъвместимости понякога, които между другото са доста редки и са израз на генетични дефекти поне у единия участник. За въпроса за Кръвосмешението има множество митове и те са в посока, която да засили отрицателното и забранително отношение към това явление.
Както се видя от разкритите напоследък случаи по целия свят на бащи, насилвали дъщерите си в продължение на на десетки години и с деца от тия им отношения, някъде да споменаха, че "децата са с физически или генетични проблеми"... разбира се това се потули и потъна във възприетото табу по тоя деликатен въпрос. И то няколко деца - в австийския случай мисля че бяха четири... може и да греша, но не е толкова важно.
Налице са и аналогични случаи с майки и синовете си, при които сина е и баща на децата им едновременно. Налице са и смесени типове сексуални отношения - братя сестри, майки и бащи...
въобще тук се бъркат едни и същи думи "баща" примерно - като физическо обозначение за генетичен донор при възпроизводство, и социалната функция "БАЩА", като част от най-малката, но най-важна социална група "семейството". Разбира се за стандартния ежедневен тип общуване, те така или иначе се припокриват, обаче пък това рефлектира върху драми от типа - "дали аз съм дете на тия родители, или съм осиновен... коя ми е истинската "майка" (баща)" и разни такива драматични изживявания, които са елементарна криза на идентичността според родителска принадлежност.
Към тая точка ще добавя, че кръвосмешението като табу е смешно, при положение че от векове сексуалното общуване не е само и едунствено с цел зачеване и размножаване.

 Искам да кажа, че тия отношения са изключително сложни за изясняване, предвид и особеностите, които ще опиша във втората точка.


2. ОСНОВНАТА причина за статуса на този вид сексуални контакти е тяхната ОБСЕБВАЩА РОЛЯ за психичния живот на всеки човек...
Комбинацията от двете, прави така, че сексуалните контакти "родител-дете" да са силно обсебващи, предвид огромната, дълбока и сложна взаимообусловеност между тия две роли. Именно факта, че силното желание за дълбок контакт е налице още от деца и това тлее несъзнателно у всеки родител, отпушването "бутилката с тоя дух" е трудно да се овладее от някоя от "двете" страни. Именно това е ОБСЕБВАЩИЯ МОМЕНТ. и опасността и раните в психиката на участниците никога не се затварят.

Темата е огромна и през нея лесно ще се забележи кой колко е повлиян от социалното ТАБУ и дали въобще си е позволявал да мисли за нея, дали я е напипал по себе си, доколко си е позволил да самоизследва.
-------------------------------------

Предвид всичко това само ще спомена няколко варианта на виртуални случаи... за разискване...

Ако един "син" не знае че е  роден от биологичната си майка (или пък същото като дъщеря-баща) и те са разделени, какво пречи те никога да не разберат, ако впоследствие се получи някаква форма на връзка между тях, дори да прерасне в брак, семейство. Както се вижда навсякъде, възрастовите различия вече не са никаква пречка за такива отношения - имам приятели и познати и от двата пола, които имат голяма възрастова разлика с хората с които живеят или пък имат стабилна и дълготрайна връзка... И тя не е "няколко години", а е над цяло десетилети, дори и две...  :)

А същото това - при разделени при раждането братя или сестри,
допълнително към примера да усложня въпроса - вече се вижда че проблема с еднополовите контакти и съжителство е факт... и това вече не е забранено от закона
---------------------------------------

Според мен такива случаи има и винаги е имало и човешките съдби са нещо крайно странно.
Разбира се, че що се отнася до тях те се използват не само в книги и филми, а и в драмите на латиноамериканските или турски "сапунки".  Но темата е изключително щекотлива и винаги нейната функция на строго табу от повечето култури по света е била налице.
ОБСЕБВАЩАТА ПСИХИЧНА РОЛЯ в допълнение със затвореността на грешки в гените, е онова, заради което повечето култури са го "забранили" и то дори не се обсъща, освен в делата в съда или в криминалните случаи. така социалната присъда е произнесена и тя е КАНОНА, по който се водят принципите на стандартния тип междуличностни отношения...

В други теми писах за "вечния стремеж" на всяко парче (адам-ева, свойствени за всеки човек) да се гонят и стремят. Въпроса за изключителната важност в психиката на всеки човек е, че първите идеални образи в началото на психичния живот още в неговото формиране, са именно образ БАЩА - МАЙКА. С единия полово се асоциира - според полови белези, после поведение, отношение... А след това след идентифицирането с единия от двата образа, почва да се "стреми и желае" другия... Това е понятието ВЛЕЧЕНИЕ. Както се вижда дори и ФРОЙД е използвал понятието сексуално влечение далеч отвъд типичната "малка конкретика" която ежедневния език й предлага. (да не говорим че не разбирам УНА, според която СЕКС е грозна дума, при положение че една дума не може да бъде грозна, а асоциацията и пълнежа с която тая дума е натоварена в конкретна ум-реалност поражда и съответните реакции и аналогии)
Така се залага силния порив за близост с противоположния образ, от всякакво естество - включително и физическо, емоционално, образувайки зависимост. Не само фройд го е забелязал преди повече от 100 години, както се досещате. Той само е изяснил аналитично, въпроса за зависимостта  на табуто и за влиянието му върху психичния, особено несъзнателния, живот на всеки човек.

Също така не само фройд е забелязал, че при установяването на междуличностни връзки, включително и със сексуален аспект, избора на партньори много напомня на техните образи на "бащи или майки" - като типологичност, като характерови особености. Така, че забраненото влечение към "баща или майка" се реализира и компенсира чрез образите им, привидяни чрез реални хора, напомнящи с нещо  на привиждащия си тоя образ чрез тях.

Отделен е аспекта за отношението към "децата" - че следва моделните образи в поведение на собственото семейство, заложени пак в вътрешносемейните отношения - от възпитанието, от подражанието... от драмите и изживяванията в съвместния им живот... и т.н.

Темата е огромна по дълбочина, но нейното заглавие и насоченост може лесно да определи кой от четящите и пишещите какво му е отношението към забранените от социума посоки и нивото му на изследване, любознание, широта и независимост от социалните табута.
« Last Edit: август 11, 2009, 12:05:42 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.