Author Topic: За възникаването на живот на Земята  (Read 2812 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bee

  • Guest
За възникаването на живот на Земята
« on: септември 11, 2005, 08:36:08 am »
Животът на Земята
Откъс от “Паралелната Вселена” на Маркъс Чоун
/коментарите в тези скоби са мои :)/

“Причината за мистериозния характер на произхода на земния живот се корени в неговото бързо зараждане. В продължение на стотици милиони години след формирането си Земята се е намирала в полуразтопено състояние – прекалено неблагоприятно за какъвто и да било живот. Едва преди някакви си 3,85 милиарда години планетата е изстинала достатъчно, за да могат по нейната повърхност да се образуват локвички вода и най-важното - да се задържат, а не мигновено да се изпарят. И точно в този момент (най-ранният възможен от всички моменти) на Земята за първи път се е появил живот.
Подобно откритие носи безспорно послание – животът очевидно се заражда относително лесно. Но точно тук откриваме и една огромна загадка. Учените са положили маскимални усилия, за да възпроизведат условията, които според тях са съществували на древната Земя. По време на неизброимите лабораторни екперименти, провеждани след 50-те години, те са пресъздавали “първичния бульон” от химикали и са го енергетизирали с електрически заряди, повтарящи ефекта от древните светкавици /ха-ха да умреш от смях, бедните учени-оптимисти :)))/. Но въпреки старателните си опити, учените и до днес не са успели да създадат живот от нищото. /пак ха-ха:)))/.
Защо за нас е толкова трудно да пресъздадем живота, когато той е възникнал с такава лекота на примитивната ни планета?
Един от възможните отговори е, че може би сме пропуснали някаква важна съставка от първичната химическа смес на живота. ... Викрамасингс и Хойл обаче имат доста по-радикално обяснение за провала на досегашните лабораторни екперименти. .... Според двамата астрономи  ...- стъпката от фазата не-живот към фазата на живот вероятно е направена някъде другаде! С този извод те просто твърдят, че животът не е произлязъл на Земята, а е започнал някъде в Космоса. “
/или т.н. теория за “панспермията”/.


Наистина понякога ми става много жал за учените – да ползваш ограничения си спектър на виждане, чуване и усещане, пък макар и поразширен с уреди последна дума на техниката (все пак изработени от хора), за да се опиташ да откриеш природата на необятната, необяснима и безкрайна Реалност ???? Голям оптимизъм трябва за тая работа ..... а после разправят, че много физици опитващи се да изследват микро или макрокосмоса накрая се побърквали!!!!. Ами естествено!!!
Или както казва един от любимите ми български поети А. Далчев : “Да се обясни сътворението на света чрез играта на случайностите изглежда толкова наивно, както да се обясняват симфониите на Бетховен с точиците върху хартията.”
Какво ще кажете за начина на мислене на големите учени и този на един обикновен български поет?

Nirvana

  • Guest
Re:За възникаването на живот на Земята
« Reply #1 on: септември 11, 2005, 09:15:27 am »
Аз физиците си ги признавам. Просто неща, които ние наричаме с едни думи, те наричат с други и обясняват с различни от "нашите термини". Става въпрос за едни и същи неща, обяснението им е едно и също- само наименованията са различни. Не откриваш ли никакво сходство във вижданията си за света с физиката? За каква енергия говорим ние, за каква физиците?
Това, че до сега не са открили как точно се е зародил живота не значи че въобще няма да узнаят. Познанията се разширяват. От една мъртва звезда се образува огромна всепоглъщаща черна дупка...  ;D