Author Topic: Таланти  (Read 1788 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Катерисе

  • Средно напреднал
  • ****
  • Posts: 182
  • Gender: Female
    • percovision.info
Таланти
« on: август 22, 2008, 10:59:13 am »
Дълго време съм живяла с мисълта, че нямам таланти. Просто в нищо не ми дойде да се съсредоточа отвътре. Таланта си мислех е дар. Талантливите хора са целунати от съдбата. Те притежават особена надареност в някоя област, иде им отвътре да творят. Като цяло си мислех, че талантливите хора са хора на изкуството.
Напоследък се замислих по-задълбочено какво всъщност представлява таланта и дали наистина съм толкова бездарна колкото си мисля, или това е част от мижитуркането ми. В началото установих, че съм способна да направя всичко, в което концентрирам енергията си. Дори неща, които много съм се страхувала да правя, се оказа че ги мога, стига да се съсредоточа в тях. Тогава ми дойде наум че талантите се крият зад страховете на човека. Точно онова, от което най-много ме е страх и се пазя, се оказва моя способност, която е в очакване да се престраша, за да я реализирам.
Ако е нужно да приведа някаква логика към тази мисъл, то тя е следната. Страха е портиера на живота. Когато съм на вратата му и не съм готова да премина през него, оставям стремежа си и се връщам да си пазя лозето. Има едно такова клише "страх лозе пази". Важното е, че зад потрата стои нещо, което ми идва отвътре, нещо което ми е естествено и съм способна да правя. Иначе изобщо няма как да се сетя за него. Единственото което би ме спряло да го реализирам е липсата на готовност, да мина през страха. За да мина през страха си е необходимо да се съсредоточа във стремежа си и да регистрирам всичко онова, което вярвам, че ми пречи да го реализирам. Когато достигна до фантазните си спирачки, се разпада и страха. Концентрацията обаче остава и се излива във формата, която съм избрала. Конкретнио, точно, ясно, чак толкова, че би могло да бъде талант, ако задържа концентрацията си в него.
Тогава какво е талант? Според мен това е жизнената енергия на човека, която е насочена да излезе под някаква форма. Формата има ограниченията на средата в която се проявява. Зависи от човека и силата на неговата нагласа. В ума му са и ограниченията и вярата, и способностите и волята, и свободата и отговорността.
На някои хора талантите им са изявени още от малки. Те просто са силно насочени. Но това не пречи изявата на таланта да спре и да се пренасочи. Тогава всяка насока, която бъде избрана отговаря на същите правила. Творческата сила на човека намира израз през всяка всеотдайна дейност, която той извършва. Страха и провокацията могат да са инструменти за отркиване на таланти, а именно просто посоки, в които човек да се излива. В каквото и да избере да се съсредоточи човека, може да го прави по уникален свой начин. Несравнимо. Идеята ми е че просто е нужно да се концентрира енергията. В това отношение мъжете имат малко предимство, тъй като те умеят да не се разпиляват, за разлика от жените, чиито умове пръскат енергия едновременно в различни посоки.
:-)
« Last Edit: август 22, 2008, 11:13:08 am by Катерисе »
Каквото и да е, надрастни го!