Author Topic: крайно време е, някои митове да си "ходят"... ЕВРЕЙСКА НА  (Read 2506 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Израелски учени: Мойсей е взимал халюциногенни, еврейска нация няма

Професор по когнитивна психология от Еврейския университет в Йерусалим твърди, че приемането на психотропни вещества е било част от религиозните ритуали на древните евреи
05.03.2008

Библейският пророк Мойсей може да е бил под въздействието на силни халюциногенни вещества, когато е показал пред еврейския народ скрижалите с десетте Божи заповеди, твърди израелският професор Бени Шанон.

В провокативна статия, публикувана тази седмица във философското списание "Тайм енд майнд", професорът по когнитивна психология от Еврейския университет в Йерусалим твърди, че приемането на психотропни вещества е било част от религиозните ритуали на древните евреи, описани в книгата за Преселението в Библията.

"Що се отнася до слизането на Мойсей от планината Синай, това е било или свръхестествено космическо събитие, в което аз не вярвам, или легенда, в която също не вярвам, или - и това е най-вероятното - събитие, при което е станало единение на Мойсей с народа на Израел под въздействието на психотропни вещества", посочва проф. Бени Шанон.

В Библията пише, че народът "вижда звуци" - класически феномен, съществуващ в традициите на Латинска Америка, където също "виждат музиката", добавя ученият в подкрепа на своето твърдение.

Той разказва също, че в пустините Синай и Негев виреят растения с халюциногенни свойства, които и днес се използват от местното население - бедуините.

Междувременно историкът Шломо Занд от университета в Тел Авив твърди, че такава нация като евреите изобщо не съществува, а прогонването на евреите от историческата им родина не е нищо повече от мит с цел да се оправдае създаването на държавата Израел.

В книгата си "Кога и как сте станали евреи" историкът пише, че еврейски народ не е съществувал. Имало е групи хора, изповядващи юдаизма, съобщава сайтът MigNews.com.

Занд пояснява, че римляните по принцип не са прибягвали към прогонване на завоюваните народи, а с идването на арабите по-голямата част от юдеите са приели исляма и са се асимилирали в обществото. Той заключава, че съвременните палестинци са потомци на същите тези асимилирани юдеи.

Ученият не отрича миграцията на евреите във Вавилон, но твърди, че в повечето случаи тя е била доброволна. Историкът прави също така противоречивия извод, че юдеите са насаждали своята религия сред съседите си, като привежда цитат от книгата Естер.

Занд се позовава и на проведени по-рано в Израел изследвания, които не са били публично обсъждани. Той подробно описва юдейското царство в южната част на Арабския полуостров и юдейските варвари в Северна Африка.

Според него еврейската общност в Испания (сефарадите) се е появила от арабите, приели исляма, завоювали Испания от християните-европейци. Ашкеназите пък са потомци на Хазарския хаганат, тръгнали на север.

Занд подчертава, че езикът идиш е смес от хазарското наречие и немски език. Съществуването на общини, изповядващи юдаизма, сред всички раси и на всички континенти, навело историка на мисълта, че по-голямата част от общоприетите исторически истини за историята на еврейския народ са измислица на основоположниците на ционизма.

Израел трябва да се откаже от формулировката "Еврейска демократична държава" и да стане държава на всички, заключава той.

============================

Явно на всеки мит идва времето да се "покаже" като такъв.
И това, че за толкова хилядолетия толкова много празни хора се пълнеха точно с този мит, И толкова много кръв се е проляла, и толкова събития са ставали... И чрез това и досега се прави нещото, дето му казваме ИСТОРИЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.

Отдавна има и индикации и фактология за митологизирането и на ИСУС. както и за Мохамед. И за БУДА... и още за какво ли не...
Обаче проблема е именно около последователите на тия митове, за които някои елементарни щения и потребности раждат влиянието на всичко това.
дано само някой да си даде сметка за мащабността на това влияние. Хиляди години, стотици култури, милиарди хора, наред с убийствата стоят и творчеството, църквите, иконите, символите, огромния хвърлен човешки труд за толкова огромно по мащабите си време.

ЦЯЛО ЕДНО ЧОВЕЧЕСТВО...
И всичко заради едно нещо - ВЯРАТА.

И си мисля, че е крайно време миряните и вярващите в едно или друго от тия, да се усетят че идва времето за куража и дързостта да се "види" колко много заблуди, са играли толкова време ролята на единствена истина. И че и сега продължава, и че учите децата си на това. и те - тяхните...

Също така и си давам прекрасно сметка, че всичко това става възможно, въз основа на още един друг мит, наречен НАУКА. Но ето че един мит, играе ролята на променящ фактор, и който може и да има една полезна роля. Всъщност нима вярата досега в митовете, може да се измерва чрез критерия ПОЛЕЗНОСТ.
Всъщност ако има някаква мярка за измерване, е че идват времена на промени. И най-ощетените и най-агресивно реагиращите ще са именно крайните фанатични последователи, които именно заради наближаващия крах на мита на който е запълнен целия им живот, единствениата им защитна реакция е в "крайната форма" в името на преживяваното от тях ОЦЕЛЯВАНЕ. фанатичните последователи се изреждаха и самите те определяха хода на времето и историята. Първо "евреите", после християните, сега - мюсюлманите. И както други митове, най-влиятелния сега от които е ПАРИТЕ, ВЛАСТТА, СЛАВАТА, именно фанатизираните привърженици са на кормилото и от тях наново за пореден път се определя посоката и събитията на онова, което ще оставим на идните поколения, и което и ние и те, ще нарекат ЧОВЕШКА ИСТОРИЯ.

Идват времена на промени, време е за индивидуална преоценка кой, как защо, какво и "името на кое" живее. И на всички ни е ясно че това е болезнен процес. Процес, който наподобява разкъсване на жива плът - защото вярата чрез изживяването се превръща в ЖИВА РЕАЛНОСТ. Ако не беше болезнен процеса отдавна да се беше реализирал. Но той касае и задейства в нас силни защитни механизми. 
Защото цял един ЖИВОТ се основава на образни форми, измислени и доукрасени от всеки от нас. В неуловимата мистерия заради която всеки от нас измисля нещо, което после нарича ЖИВОТ...

=========================

дали "очите" биха се познали,
в мига когато се осъзнаят,
че те са в огледалото (си)?...
В този миг само ЕДНО НЕЩО може да се ПОЗНАЕ.
И това се нарича САМОПОЗНАНИЕ - познание за познаващия се.
« Last Edit: септември 25, 2008, 10:32:19 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
като продължение на написаното дотук, като поредната тухличка от падането на МИТОЛОГИЧНАТА КРЕПОСТ на илюзиите,
бих допълнил и със следващата публикация:
---------------------------------------------------
Свети Петър не бил ходил в Рим http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-04-07&article=226599


В скандалния филм се твърди, че мощите на свети Петър не са погребани под базиликата "Св. Петър" във Ватикана, а в Ерусалим
ФОТО Ройтерс
Нов документален филм за апостол Петър разгневи Ватикана. Филмът, който се очаква да предизвика люта полемика, е дело на известни учени. Според тях най-близкият последовател на Христос никога не е живял във Ватикана. Според римокатолицизма папата е единственият приемник на "върховната власт" на свети Петър, който е канонизиран като първия папа, тъй като именно той е разпространил християнската религия в Римската империя. В продължение на столетия Католическата църква е проповядвала, че апостол Петър е загинал като мъченик и е бил погребан на мястото, където днес е построена базиликата "Св. Петър". В противоречие с общоприетите католически догми документалният материал твърди, че Петър дори не е стъпвал във Вечния град. Авторите на филма се опират на археологически открития, които потвърждават, че мощите на светеца се намират в гробница в Ерусалим. Изтъкнати теолози определиха филма като "опит да се опетни католицизма" и остро разкритикуваха италианския "Канал 4", който ще излъчи скандалните разкрития. Д-р Робърт Бекфорд, преподавател по теология в Оксфордския университет и един от създателите на документалния филм, отрече всякакъв опит за атака срещу Католическата църква. Бекфорд допълни още, че няма никакви научни доказателства, които да са в подкрепа на тезата, че апостол Петър е бил погребан в Рим. Според него след смъртта на Христос и разпространението на новата монотеистична вяра изключително важно за новите църкви било да постулират някаква връзка с христовите последователи. По същия начин Католическата църква възприела св. Петър за неин първоначалник. Традиционно католицизмът търси своята връзка с Христос в канонизираните евангелия на Йоан и Матей, в които пише, че Исус е предал върховенството на "Божията църква" на Петър - върховния Божи наместник в света. Филмът се казва "Тайната на 12-те последователи". Според авторите свети Петър е бил погребан в гробница в Ерусалим с надпис  -Shimon Bar Jonah, както е името му на иврит.
 ==========================================================================


Тук може би Токораз Исто би бил повече компетентен от мен, но бих искал само да припомня някои постановки от историята, свързани с католицизма.
Първия ПАПА се обявява за такъв сред поданици и верни на властта хора. И го прави в град СОФИЯ - сердика. В крепостта, която е до ЦУМ и сега е разкопки в подлеза вече толкова десетилетия. Всъщност това се случва на път за общ събор, който трябвало да се проведе в Пълдин - пловдив. Но като израз на несъгласие с идеите на останалите църковни епископи, той решава да се отцепи. И се обявява за БОЖИ НАМЕСТНИК НА ЗЕМЯТА. В тия времена, е които е било нужно да се звемат бързи решения, и воден от идеите си за власт, са били нужни доста стъкмистики, за да може да се предложи "угодното" на хилядите празни души. Отгоре на всичко изборът за ПЕТЪР се е паднал и заради това, че единствения твърд женомразец и фанатик сред апостолите е бил именно той. Но най-вече - на него са приписани евангелските думи в които той споменава "че  в името христово, църкви ще се съградят". исус никак не е бил привърженик на "църквите" - нали се сещате? Обаче последователите...- нали за това са последователите.  :)
Вече толкова векове явно е свършило работа. Но и че е дошло време за някои "ревизии". Щом вече има публикации че папа Йоан-ПавелII и Ватикана се извиниха за насилието през вековете "в името на вярата". А също и че на Галилей (http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1169226) и Бруно посмъртно ще се реабилитират при вече новия му наместник... да не говорим за скорошното изявление на главния ватикански астроном, в което ясно се изразява, че "извънземния живот и извънземните, не противоречат на Писанието и на каноните в него"... :) http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1198166

излишно е да припомням кои са йезуитите. И испанския им родоначалник е бил един дълбоко психопатичен и налуден човек, намерил почва, спасение и изява за себе си обаче именно във вярата... И не е въпроса в това... а че след него са го последвали хиляди още такива. И по брой на отнети животи ( разбира се  в името на бог) те направо се нареждат редом до хитлер, сталин, наполеон, александър... и разни други "велики водачи". И всеки "среден" психолог, или наблюдателен човек, може да заключи, че най-консервативните, най-фанатизираните и най-праволинейните хора  са от близък специфичен тип психика и характерови особености. това е най-явния белег на "МАЛКИЯ ЧОВЕК" - белег на "възрастта" в развитието. И тъжната истина е, че света се води и управлява именно от такива хора. излишно е да ви припомням че и в Новата история на света, дори на България, всеки може да види, че "малките хора" с най-болни амбиции, стигат най-високо в социалната йерархия - и не само в нея - в бизнеса и престъпността е по същия начин.....

Най-големия същностен въпрос за разглеждане, на което са способни само "широко-скроените" хора, е въпроса, за това, че всъщност всяка лъжа е изиграла ролята си в човешкото развитие. Въпроса е - докога ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ МУ СА НУЖНИ ЛЪЖИ И ИЛЮЗИИ, в пътя си на развитие? И макар в самия въпрос да се съдържа и отговора му, идеята е този въпрос да остане отворен и да инициира своя "отговор" у всеки конкретен човек, всеки миг - отново и отново.
« Last Edit: септември 25, 2008, 01:12:39 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Кристалните черепи и Ню-ейдж
« Reply #2 on: септември 25, 2008, 02:00:19 pm »
http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&sql=MjY1Nzs1MA==&mater=MjY1NzszNQ==&qstr=%F3%F7%E5%ED%E8  - със снимки

Кристални черепи вещаят края на света
Тайнствените находки били компютрите на древната цивилизация
[30-05-2008] от Димитър Николов


Черепът, открит от археолога Мичъл-Хеджис, е най-неудобният за критиците на теорията. Неговата прецизна изработка е в разрез със законите на физиката. Снимки интернет

Черепът от Британския музей съвсем наскоро бе обявен за фалшификат. Музеят обаче предпочете да го запази заради известността, която е придобил. Срещу него пише, че е създаден през 19-и век, но не се знае от кого.

Ана Мичъл-Хеджис - дъщерята на скандалния археолог, заедно с открития от баща й череп. До края на живота си тя се бореше да докаже, че находката е автентична.

Индиана Джоунс държи кристален череп на извънземно. Манията по мистериозните находки може да доведе и до крайности.

Паленке - древният град на маите, където днес техните предци възраждат или си измислят легендата за кристалните черепи.

Хората винаги са проявявали необикновен интерес към темата за края на света. Апокалипсисът присъства под една или друга форма в повечето религии и митологии. В днешното информационно общество тези вярвания така са се преплели и объркали, че е трудно да се каже кое от тях идва от древни източници и кое е измислено от съвременните любители на мистерии. През няколко години изниква нова дата за потенциалния Апокалипсис. Най-модерната в момента е плашещо скоро - 21 декември 2012 година. В новия филм за Индиана Джоунс се говори точно за вярванията около тази дата и свързаната с нея легенда на маите за кристалните черепи.

Древен мит или “ню ейдж” измислица

Според популярна легенда на маите в Мексико съществуват 13 кристални черепа с реални размери. Те трябва да бъдат събрани в края на този "вселенски цикъл", за да бъда спасен светът от разруха. Доколко легендата и черепите наистина идват от времето на майската цивилизация обаче е спорно. Знае се, че днешни шамани я проповядват и дори практикуват свещени ритуали с кристални черепи. Репортер на "Асошиейтед прес" описва подобен обичай, извършван в руините на древния град Паленке от шамана Кин Гарсия. С тамян и тежък кристален череп над главата той призовава майския бог на сътворението Хачакюм. Гарсия е убеден, че черепът има специални свойства и може да лекува болести. Когато е сам с него около 2 часа през нощта, черепът започвал дори да свети със собствена светлина. Шаманът обаче не знае откъде е дошъл въпросният череп и твърди, че го е получил от непознат местен човек. Легендата за черепите се предава от уста на уста и е част от движението за възраждане на културата на маите в Централна Америка. Остава съмнение, че тази легенда е сериозно изопачена от европейците през последните два века. Кристални черепи от ацтекски и майски произход наистина са намирани, но те са много по-малки и не са направени от планински кристал като тези в легендата. Освен това въпросната легенда за 13-те черепа не е била описана в никой от летописите на древните. Някогашните маи едва ли са знаели, че светът ще свърши на 21 декември 2012 година. Това е просто датата, с която приключва сегашният “вселенски цикъл” или “бактун” от техния календар. Обикновено такова събитие е свързано със страшни промени, но не и с унищожаването на света.

Експерти от “Хюлет Пакард”:  - Този череп не трябва да съществува

Самите кристални черепи, дали повод за тази легенда, наистина са забележителни творения. Най-мистериозният от тях е екземплярът, намерен от британския археолог Мичъл-Хеджис и дъщеря му Ана. Той е направен от голямо парче планински кристал, като челюстта е отделна и се закача и откача. Размерите му са като на истински череп и е изработен изключително детайлно. Специална система кара очите на черепа да светят при осветяване отдолу. Мичъл-Хеджис твърди, че е открил находката при разкопки на майски град в Белиз, където търсел руините на потъналата Атлантида. След като учените се усъмнили в автентичността на черепа, той го дал за изследване на специалистите от “Хюлет-Пакард”, едни от най-големите авторитети по кристалография в света. Те установили, че черепът е изготвен против всички закони на физиката и би трябвало да се разпадне още при създаването си. Скулптурата е изваяна, без да се следят оптичните оси на кристала и вътрешните напрежения в него. Дори и най-леката обработка при такова положение би трябвало да доведе до напукване на кристала. Освен това той е толкова твърд, че трябва да е бил изработван с диамантен резец. Това донякъде изключва възможността древните маи да са го направили, но оставя отворен въпроса кой всъщност е създател на това “невъзможно” творение.
За повечето от другите намерени кристални черепи е доказано, че са фалшификати. Най-известният от тях е в Британския музей. Той е принадлежал на французина Южен Бобан, който през 19-и век е търгувал с фалшиви индиански реликви. Неговата изработка обаче съвсем не е толкова фина и прецизна, колкото на черепа на Хеждис.

Наследство от Атлантида

Любителите на мистерии и почитателите на “ню ейдж” културата често смесват легенда и истина. Също както предсказанията на Нострадамус се тълкуват по стотици начини, така и годината 2012 вече е плод на всевъзможни спекулации. Версиите варират от абсолютния край на Вселената до революционна стъпка в човешкото духовно развитие. Авторите на тези съвременни митове базират вярванията си на различни легенди на маите, според които светът вече е бил унищожаван четири пъти и сега живеем под петото слънце. Сегашният "вселенски цикъл" е започнал на 13 август 3114 г. пр. Хр. и действително ще завърши на 21 декември 2012 година. На тази дата за първи път от 26 000 години Слънцето, Земята и центърът на Млечния път ще се срещнат точно когато настъпва зимното слънцестоене. Календарът на маите обаче по никакъв начин не е свързан с историята за черепите. Тази история според съвременните търсачи на мистерии говори за времето, когато човечеството живеело на 12 планети в Галактиката. Тогава всяка планета имала един кристален череп. Имало и тринайсети череп, който обединявал всички планети. Тези черепи били компютрите на древната цивилизация и тя ги оставила на жителите на Земята преди своето унищожение. Маите наследили черепите от потъналата Атлантида и до днес останала легендата, че те ще се съберат, за да посъветват човечеството как да спаси света. Колкото и невероятна да изглежда тази история, хиляди хора по целия свят вече се подготвят за последните си часове, а кристалните черепи се продават като подаръци и сувенири.
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.