Author Topic: Все пак доказаха, че Любовта била сляпа.... - текст за ко  (Read 4431 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline ramus

  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 1076
  • Gender: Male
  • никой
Учени потвърдиха, че любовта наистина е “сляпа”
26 Март 2008
Това твърдение важи в еднаква степен както за романтичната, така и за майчината любов.

Влюбеният човек губи способността обективно и адекватно да оценява предмета на своята страст, не вижда неговите недостатъци, поради което възхвалява само добрите му качества. До този извод достигнаха испански учени от Центъра по геномна регулация в Барселона, след анализ на данните от проведеното от тях изследване. С други думи е получено научно потвърждение на поговорката, че любовта е сляпа.

Невробиоложката д-р Мара Диерсон (Mara Diersson) обяснява, че това заключение важи в еднаква степен както за романтичната, така и за майчината любов. По време на изследването и при двата случая се е активизирала една и съща област от главния мозък. Получава се куриоз, защото паралелно с този процес се извършва “отключване” на зоните в мозъка, отговарящи за вземането на решения и персонална оценка. “Когато ние се влюбваме губим способността за критика на своя партньор. По този начин, може научно обосновано да се говори, че любовта е сляпа”, коментира д-р Диерсон.

По време на лекция на тема “Любов, наука и секс” тя е представила резултатите от изследването на хора и опитите с мишки. Според заключенията на групата любовта е явление, което има и химични свойства. Истинската любов поражда няколко сходни процеса – физическо привличане, сексуално желание и продължителна привързаност. Те предизвикват вътре в човека цял комплекс от химически промени. Интересно е да се отбележи, че мозъка на жените и мъжете реагира по различен начин под въздействието на тези фактори. “Силният пол изпитва по-силен сексуален глад, докато жените действат по-разумно”, допълва д-р Диерсон.
===========================
http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=4&id=14524
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline ramus

  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 1076
  • Gender: Male
  • никой
Е...  ;D
най-накрая аз, като главния "нелюбящ" на форума ИЗВОРИТЕ.ком, съм способен да тържествам ехидно...  ;D

Край, дами (и господа). Разкриха най-накрая някои елементарни форми на философската категория ЛЮБОВ и я поставиха където й е мястото.
Крайно време беше, щото така се слага край на безкрайното й разтягане и дъвчене по кафенета и сбирки, по форуми и чатове.
Край на мистерията на Любовта, които накрая все пак се оказа сборен синоним на какво ли не, но най-вече на Обичането, което също му е крайно време да излезе от философските и духовни категории. На слепите неща, каквато се оказва ЛЮБОВТА, няма кво да се слагат някакви други етикети...

Това е един щедър удар върху някои форумни колежки ( тук-там и "колеги") които бяха възхвалили Либовта като синоним на БОГ и "пееха" алилуйа в сума постове, и живи слова. Срамота колеги - накрая се оказахте просто излъгани от собствените си фантазии.

Слушайте науката - тва са умните хора на планетата. Щом "докажат" нещо - тва е истината.
=======================
не се знае и какво е това "НАУКА", че и с него положението е като с Любовта, но това е вече друга тема.
 ;D
« Last Edit: септември 25, 2008, 09:54:51 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.