Author Topic: за свободата  (Read 2750 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Eternities

 • ad infinitum
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 601
 • Gender: Female
  • Изворите
за свободата
« on: септември 20, 2005, 03:49:00 pm »
Какво означава свобода?
Кой би могъл да се нарече свободен?
Каква е "цената" на свободата?...
I am who I am.

Lifebeyond

 • Guest
Re:за свободата
« Reply #1 on: септември 20, 2005, 05:33:49 pm »
"Cenata na swobodata e da izbere6 prawilnoto re6enie dori i da ne ti hareswa. Trudno e za obqsnenie. ako 4owek prawi samo towa, koeto mu hareswa, to toi e rob na sobstweniq si egoizam. "ograni4i me gospodi, za da bada swoboden". koito naistina se interesuwa 6te se zamisli nad tozi citat:)

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re:за свободата
« Reply #2 on: септември 20, 2005, 09:53:27 pm »
Като се замислих за свободата, се сетих за свободата на шофьора. Може да кара по главния път, да завива наляво-надясно, да кара бързо или бавно. Но не може да завива по рязко от колкото позволява скоростта ако иска да бъде в предвидимо състояние след завоя. Не може да натиска спирачките когато иска да изпреварва и още подобни. Тук много лесно се вижда позволеното от непозволеното (условно казано).  А ние си живеем живота без особено да ни занимат неговите зависимости  ::)
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

bee

 • Guest
Re:за свободата
« Reply #3 on: септември 21, 2005, 08:06:12 am »
Хубава тема. И няма как да се изчерпи с няколко думи, но все пак ето някои от нещата, които си мисля:
На първо място, за да си свободен трябва да откриеш, кой е този, който иска да е свободен. Т.е. трябва да се освободиш от всички чужди идеи и правила за живот и да откриеш своите. Да откриеш себе си. Пример: всички ти казват, че трябва да завършиш висше и да градиш кариера в еди-какви си среди. Ти сядаш един ден и се питаш това ли е което искаш наистина, това ли иска душата ти – без много да му мислиш, просто се вслушваш в тихия вътрешен глас на душата ти. Може да си се представиш вишист в някоя висока сграда с офиси и забързани хора и да си се представиш, например на село, с три-четири деца около тебе и си копаеш нивата. Едната от тези две (или повече) представи, ще предизвика задължително по-положителна емоция от другата(другите).
Когато разбереш кой си и какво искаш се захващаш с работата, която се изисква, за да постигнеш целта си. Т.е. правиш свободен избор и се чувстваш свободен да вършиш някакви рутинни действия, защото тези действия ще доведат до реализиране на мечтата ти. Докато вършиш тези действия, никога не се оплакваш и не страдаш от някакви баналности и еднообразия, защото това е което си избрал, това е твоя свободен избор – можеш на даден етап да решиш и да промениш нещата, но само ако си усетил, че ти се променят целите. В същото време не те интересуват останалите (освен може би най-близките ти хора), т.е. абсолютно свободен си от елемента “обществено мнение”.
И така, в очите на другите, може да изглеждаш отрупан с работа човек, който няма много време и възможности да ходи нагоре надолу и децата му висят на врата и  изобщо на пръв поглед куп ограничения, но ти си знаеш, че душата ти е свободна, този живот ти си си го избрал, харесва ти, обичаш хората около себе си, и вървиш към постигане на целите си.
Другата степен на свобода, която е много важна, е свободата да не робуваш на рутини и твърди навици – едно от нещата, които съм научила от Кастанеда е, всеки ден да направя поне едно нещо по-различно от това, което съм правила предишния ден – да разруша рутината. В началото го правех целенасочено, но сега вече става автоматично. Например, всеки ден след работа не знам какво ще правя. Питам детето къде му се ходи, преценявам според времето и не че имам много възможности (три до пет в най-добрия случай), но в движение решавам какво ще правим и винаги съм отворена за нови идеи.
А в по-широк мащаб – хубаво е да наредиш живота си по такъв начин, че на няколко пъти в годината да имаш възможноста да хванеш пътя на някъде и да си доставиш удоволствието да смениш обстановката и ежедневието – близката планина, море, минерални извори, село, дай Боже чужбина и др. вършат добра работа
И накрая, малко нетрадиционно може би, но мисля, че да си свободен означава да си избрал партньор, с които да споделиш живота си (ако чувстваш, че ти е необходим такъв де, може би има хора, за които е най-естествено да живеят сами, но ...... нещо се съмнявам). Казвам това, защото един ден след като от известно време вече бях омъжена установих, че от плещите ми се е смъкнал огромен товар. Изведнъж се осъзнах, че не мисля изобщо за мъже, за флиртуване с мъже, за търсене на най-добрия мъж за мен, на сродната ми душа или както щеш го наречи, което се оказа, че е било основна мисъл в живота ми преди това. Само си припомних как години наред съм била в процеси на сваляне, срещи, раздели, пак свалки, пак срещи, пак раздели и т.н. с една единствена мисъл да си намеря партньор. Изведнъж бях освободена от всички тези мисли и действия, като в същото време, грях ми на душата, но мъжете продължаваха да си съществуват наоколо и аз пак можех да си харесвам по някой и да го правя свой приятел и нямаше да съществува проблема със сексуалните взаимоотношения, защото всички знаят че съм омъжена. Казано с груби думи, избираш си сексуален партньор (естествено, че не е само сексуален ами много други неща), за да изхвърлиш ... или поне намалиш до минимум мисълта за секс и търсене на сантиментално-романтично-практична връзка  в главата си. В противен случай никога няма да се освободиш от мислене за ..... такива неща и ....... няма да си свободен един вид :).
Е, всичко това е според моето скромно мнение (моето понятие за свобода) и визира живота в този материален свят, в който все още, колкото и осъзнати да сме, не сме достатъчно осъзнати да го напуснем и да отлетим към други светове, други измерения .... :)

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re:за свободата
« Reply #4 on: септември 21, 2005, 04:18:59 pm »
така е мисълта за партнъор е превърнала някои мои приятели в зомбита, вечно неудовлетворени и търсещи секс.
Аз също съм омъжена, имам дете , работя, е , понякога ми писва, но ме успокоява мисълта, че имам всичко важно- л0бов, дете, покрив, родителите ми са живи, е тъпите пари понякога свършват, но на 60год. няма да си спомня за това,че не съм си купила Кола или шоколад, а ще гледам детето си / Дай Боже/ и ще знам кое е най-важното в живота ми- Да обичам Бога, Да обичам детето, да обичам съпруга си и свободата му, да обичам целия свят и всичко живо и да съм БЛАГОДАРНА че живея.
Every moment is a miracle right now