Author Topic: Какво символизира никът ви?  (Read 15579 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline iyiuvigy

 • Не изпълвай времето между две събития с чакане.
 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 26
 • Gender: Male
 • През деня-мисли,през ноща-сънуваù!
Re: Какво символизира никът ви?
« Reply #30 on: февруари 03, 2008, 02:50:18 pm »
IYIUVIGY-IYI-Космическата костенурка-главен символ на древните българи,останалото- педполагам сте запознати с историята на България!Някои историци смятат,че това е правилната комбинация за обращение към българските владетели!
'' Да се ядосваш, значи да наказваш себеси за грешките на другите.''

Offline Hypatia

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 42
Re: Какво символизира никът ви?
« Reply #31 on: март 06, 2008, 09:10:38 am »
...
« Last Edit: април 14, 2010, 02:53:20 pm by nikoy »

Offline beeyond

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 141
 • Gender: Female
Re: Какво символизира никът ви?
« Reply #32 on: януари 27, 2009, 11:04:38 pm »
Никът ми трябваше да изглежда като "beyond", което е "отвъд" на английски, но едно хлапе ми бутна ръката и станаха две "ее"-та - тоест нещо като "ааа-ха и отвъд"., а аватарът ми е там, за да ме наблюдава, но ако позволи Алоха ще постна значението на нейния ник:

  Какво точно означава алоха?

Алоха е най-известната Хавайска дума. На хавайски може да означава “здравей” или “довиждане”. Също така алоха има значение на любов и обич. Думата се използва и в комбинация с други думи, като например алоха какахиака, което означава “добро утро”, алоха ауинала използван като поздрав означава “добър ден” и алоха ахиахи е начинът да пожелаете “добър вечер” на хавайски. Поради многозначителността и популярността на думата алоха, Хавайските острови са наричани Щатът Алоха.

Алоха е емблемата на Хавай. Значението на алоха надминава всякакво обяснение и дефиниция, която може да намерите в речниците. На Хавайските острови може да чуете алоха навсякъде и ще ви посрещат с алоха, където и да отидете.

Духът на алоха

Буквалното значение на алоха е “присъствието на дишане” или “дъх на живот”. Произлиза от “ало”, означаващо присъствие, фасада, лице и “ха” означаващо дъх, дишане, дихание. Алоха е начин на живот,  начин за отнасяне с любов и уважение един към друг. Дълбокото значение на алоха значение обаче започва с идеята да обичаме и уважаваме самите себе си на първо място и след това да разпространяваме любовта към другите.

Според древните кахуна (свещеници) , възможността да изживееш Духът на Алоха било начин за самоусъвършенстване и извисяване на тялото и духа. Алоха е изпращане и получаване на положителна енергия. Алоха е живеенето в хармония. Когато изживявате Духа на Алоха вие създавате положителни чувства и мисли, които никога не ви напускат. Те съществуват в пространството, умножаващи се и разпространяващи се към другите.

Вдъхновявани от философията и мъдростта на Духа на Алоха в днешно време много учреждения носят имена като Кулата Алоха, Стадионът Алоха, Въздушните линии Алоха. Много хавайски певци пишат и изпълняват песни за алоха.

Духът на Алоха като закон

Духът на Алоха е щатски “закон”. Въпреки че думата закон звучи прекалено силно и стриктно, Духът на Алоха не е такъв вид закон, които може да ви донесе неприятности, ако го нарушите. Това е просто напомняне към управляващите, по време на техния мандат, че трябва да се отнасят с уважение и да се грижат добре за хората, точно така както са правели техните прадеди.
Духът на Алоха е повече урок отколкото закон. Научавайки и прилагайки след това тези правила в истинския живот, правителството може да допринесе за един по-добър свят, свят изпълнен с алоха.

Дефиниция на закона

[§5-7.5] "Духът Алоха."

(а) “Духът Алоха” е координация на ума и сърцето на всеки човек. Той помага всеки човек да опознае истинското си Аз. Всеки човек трябва да изпитва и показва добри чувства към другите. В съзерцаване и присъствие на жизнената сила, “Алоха” следните унихи лаула лоа могат да бъдат използвани:

“Акахаи” означаващо доброта,
да се изрази с нежност;

“Локахи” означаващо единство,
да се изрази с хармония;

“Олуолу” означаващо любезен,
да се изрази с веселост;

“Хааха” означаващо смирение,
да се изрази със скромност;

“Ахониу” означаващо търпение,
да се изрази с постоянство;

Има отличителни черти на хората, които изразяват обаянието, топлината и искреността на Хавайските хора. Това била сполучлива философия на хавайските туземци и била предадена на хавайското население, обитаващо Хавайските острови в наши дни.

“Алоха” е повече от дума означаваща здравей или довиждане.

“Алоха” означава взаимно зачитане и обич и прераства в топли чувства и отношение, без човекът получаващ ги да остава задължен по някакъв начин.

“Алоха” е същността на отношението , при което всеки човек е важен за другия, заради общото съществуване.

“Алоха” означава да чуеш това, което не е било изречено, да видиш това което не може да бъде видяно и да знаеш неизвестното.

(б) В прилагане на своята сила и права като представители на хората в изпълнение на своите отговорности и задължения и службата в полза на хората-законодателната власт, губернатора, лейтенантът, помощник-командира на всяка служба,  върховния съдия, младши съдиите, районния съд, областните съдилища могат да бъдат съзерцавани, и са в ръцете на жизнената сила- “Духът на Алоха”. [L 1986, c 202, §1]

Алоха Петък

Много компании позволяват на своите служители да се “облекат по леко” в последния ден на работната седмица-Петък. Това е денят , в който може да се носи алоха облекло. Но не винаги е било така. Тази традиция има много интересна история, която е пряко свързана с хавайската текстилна индустрия.

До 40-те години на 20-ти век повечето местно изработени дрехи били продавани на туристите. Служители в големи хавайски компании били задължавани да носят официални дрехи-костюми и вратовръзки за мъжете и поли и дамски блузи за жените. През 1947, Седмицата Алоха била въведена и хората разбрали, че хавайската икономика може да спечели много, ако местните започнат да носят повече дрехи направени на Хавайските острови.

И така се започнало всеки петък градът и окръгът Хонолулу позволява на мъжете да носят спортни ризи (но не много пъстроцветни) докато са на работа. През 60-те години на 20-ти век модната граница отслабнала дори повече. Хавайската банка била първата корпорация която позволила да се носят алоха облекло всеки петък.

В днешно време рядко можете да намерите предприятие, което да не разрешава празнуването на Алоха Петъкът и много хора носят алоха облекло от поненделник до неделя, с други думи - всеки ден.

Алоха ризите

“Духът на Алоха” е придаден и върху цветната хавайска риза - позната също като алоха риза. Тези ризи са окрасени по най-различни начини и в различни разцветки, като се използват само светли тонове.

Хавайските острови произвеждат два вида ризи-алоха ризи, произвеждани за местните, и ризи произвеждани за туристи и за износ в САЩ и другите континенти. Разликата между двата вида ризи са, че тези произвеждани за месните са украсени във цветни или родови Полинезийски мотиви, докато ризите произвеждани за туристите и за износ са много по цветни и може да имат някои от следните мотиви: слънчев ден на Хавайските острови,ризи украсени с палмови дървета, тропически коктейли, леи, плажове, син океан, цветя и други.

Друга разлика между двата вида ризи е, че туристите носят ризите си като неофициални и за всекидневието, докато ризите носени от местните се смятат за официално облекло в бизнес организациите и в правителството.

“Алоха е да чуеш това, което не е било изречено, да видиш това, което не може да е види и да опознаеш непознатото”
-Кралица Лилиуокалани
 


« Last Edit: януари 27, 2009, 11:07:06 pm by beeyond »
ако вашето сърце се привърже, дори бегло, към каквото и да било, съществото е затворник

Offline kikka

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 204
 • Nothing to upload.
Re: Какво символизира никът ви?
« Reply #33 on: януари 28, 2009, 10:59:10 am »
Първо да благодаря на Beeyond, че ме накара да се позамисля за смисъла на ника и аватара си тази сутрин. И такаааа... Какво е искал да каже автора? Най омразният ми въпрос по литература в училище... Но, това е друга тема.

Моят ник, уви не значи нищо... сам по себе си, пък и аз първоначално не му придадох някакъв свой смисъл. Едно просто съчетание от звуци... нищо повече. Е, може би нещо около буквата "к" ме е занимавало на подсъзнателно ниво... Сложих го интуитивно и единствената асоциация, която ми идва на ум е за едно просто "нищо". Това е сигурно, защото не мога (или не искам) да се определя с нещо/някой, каквото и да е то. Да си дам етикет, да вложа отношение - неща, в които може би интуитивно съм усетила че ще ми бъде "тясно"... и все няма да е това което е. Защото ме стягат дефинициите относно мен и всичко около мен... Иди разбери защо в училище любимия ми предмет беше математиката!

A така наистина става име, моето име. Kikka това съм аз. Пък дали и с какъв смисъл и съдържание ще го натълня е съвсем отделен въпрос! И вие и аз имаме пълна свобода на действие, както се казва...

Аватара - също без дълбок смисъл ... картинката ме кефи. Но все пак съм я сложила като аватар. Нали така. Можеше и да е без нищо. Нали уж имам проблеми със самоопределянето. Та така. Сигурно това на картинката съм аз. Дете. Учи се да "плува". Нов опит за него..., а дали пък не - добре забравен стар такъв). Основен момент че погледът е из под водата - развълнувал ме е погледът отдолу, откъм "дълбокото". Обаче очите на детето са над повърхността. Все едно го няма там, под водата. Има ли някакво любопитсво към подводното пространство изобщо или това за сега му е достатъчно... Да се крепи на повърхността. А пък най-важното е, че това е все пак е едно дете, което всъщност си играе не влагайки никакъв смисъл ...

И сега като се впуснах в тези расъждения направо ми става хем смешно хем доста тъпо от тази моя сериозност, с която ме занимава въпроса какво ли е искал да ми каже автора...

Offline Una

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 88
Re: Какво символизира никът ви?
« Reply #34 on: февруари 09, 2009, 05:46:10 pm »
http://www.youtube.com/watch?v=2yC9JIlbjCI
----------------------------------------------
Tu non sei molto bella
e neanche intelligente
ma non t'importa niente
perch? tu non lo sai.
Tu vivi per ballare
sei in cerca dell'amore
ma quale, quale amore
ancora non lo sai.
Io ti apro il mio cuore
tu fai finta di ascoltare
ed intanto guardi in giro
vuoi qualcosa da mangiare.
Ma perch? proprio tu,
proprio tu nella mia vita?
Che con te prima ancor,
di cominciare ? gi? finita
Ma perch? proprio tu
proprio tu con quella faccia
? possibile che mi piaccia
una come te?
Io cercavo una ragazza
con un fiore fra i capelli
tu sorridi a brutti e belli
e un giardino in testa hai.
Ti accontento in ogni cosa
tutto ci? per una rosa
che non ha nessun profumo
che ? di plastica oramai.
Io ti apro il mio cuore
tu fai finta di ascoltare
ed intanto guardi in giro
vuoi qualcosa da mangiare.
Ma perch? proprio tu
proprio tu nella mia vita?
Che con te prima ancor
di cominciare ? gi? finita
Ma perch? proprio tu
proprio tu con quella faccia
? possibile che mi piaccia
una come te?
Ma perch? proprio tu?
Ma perch? proprio tu?
Ma perch? proprio tu?

-------------------------------
Ти не си много красива,
нито интелигентна,
но това не те засяга,
защото ти не го знаеш...
Живееш, за да танцуваш,
да си близо до любовта,
Ама каква, каква любов...
Въобще дори не знаеш.
...............................

Offline Trinity

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 62
 • Gender: Female
 • Time waits for no man....
Re: Какво символизира никът ви?
« Reply #35 on: февруари 10, 2009, 04:44:36 pm »
Trinity - главната героиня в любимия ми филм "The Matrix".
Само слабите обичат порядъка...Силните владеят хаоса....