Author Topic: Джон Бейнс - "Съществува ли жената"  (Read 4052 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Orange

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 28
 • Gender: Male
Пречистването на вътрешния свят е процес на освобождаване.
Ако разберем механизмите на поведението си, продиктувано от емоции и принуда, агресивност и инфантилност, гняв и враждебност, ще разберем, че само познаването и приемането на собствената ни природа може да ни направи свободни.
Читателят и от двата пола трябва да притежава достатъчно смелост, за да разбере защо е нужно жената да стане господар на своята женственост и на собствения си живот.
Тази книга изследва основните вътрешни проблеми на съвременната жена и й помага да разруши менталните, емоционални и инстинктивни бариери, които й пречат да постигне по-високо ниво на съзнателност, като ги разбере и преодолее.
Джон Бейнс, автор на Тайното учение и Звездният човек, отново изненадва с тънки психологически прозрения, поднесени в светлината на херметическата философия.

« Last Edit: октомври 11, 2008, 09:27:06 pm by Spirit-Felix »

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Джон Бейнс - "Съществува ли жената"
« Reply #1 on: май 29, 2007, 05:28:37 pm »
Разбира се тази книга, както и всички други носят посланието и характеристиките на автора си.

Но темата за жените и женствеността винаги е била някак недостижима за изчерпателност.
Самата основна идея - да се направи опит да се дадат рационални основни положения за напълно ирационални импулси и реакции, както и за хилядолетните инерции на традицията... е на пръв поглед обречена на неуспех.
Стотици трудове има на разни "мислители", наричайки себе си философи, свързани с жената и женствеността. Разбира се - това са просто отражения на мъжкото разбиране по тоя толкова деликатен въпрос. В цялата история която сега битува, на всички места по света патриархалните отношения са тези, които са били определящи. разбира се - какви ли не неща са описани и предложени като схващания - от биологични причини, залегнали в еволюцията, до разни шовинистични теории, говорещи за елементарното заключение, старо колкото света - МЪЖЕТЕ ГИ Е СТРАХ ОТ ЖЕНИТЕ.
ДА - страх. Това си има своите основи именно от деството. А причините за страха могат да се обобщят и формулират само в ТРИ ТОЧКИ.
Формирането на патриархалните отношения може за някои да изглежда някаква форма на подтискане и манипулация... но трябва само да припомня, че повечето жени напълно доброволно участват в точно такива взаимоотношения - през целия си живот. Този избор си има своите "лесни и привлекателни страни за тях" в условията на несъзнателност и силно заложени биологично определени функции.

Няма мъж, който да е проникнал в тънкостите на женската "традиционна психика" и вътрешен свят. Но това звучи логично...
Странното, е че са единици сред милиарди, жените, които са навлезли в собствения си вътрешен свят - а това е единственият възможен начин.

Залитанията на конкретния този автор са свързани явно с неговото притегляне към теориите на фройд - и са залегнали в опитите за обяснение на различния фактологичен и наблюдателен материал. Но както и всяко тълкувание, точно в него е "хлъзгавото" място. Това обаче не пречи на прозорливостта на обобщенията да бъде дълбока. И мисля че всеки изследовател може да извади за себе си полезни неща и да погледне по свой начин на предадените мисли, картини и обобщения...

И зад цялата тема се крие едно послание - ЖЕНАТА Е НАЙ-ВАЖНИЯ ЕЛЕМЕНТ НА СЪВРЕМЕННОТО ОБЩЕСТВО. От нея зависи винаги в по-голяма степен поколението й. В нея е ключът за общественото и съзнателното развитие. Независимо от пола на децата МАЙКАТА-ЖЕНА е най-важния фактор във психичното и физическото развитие.
В индивидуален план няма никаква разлика между половете. И всеки пол си има своите си особености, които така или иначе си отработва в пътя си на развитие. Но в обществен план ЖЕНАТА държи ключа към развитието на груповото съзнание. И най-голямо значение има тя именно за неговото формиране и битие - защото всяка една МАЙКА се явява МАЙКА и на цялото общество.

И всеки човек, независимо от пола, може да използва книги идеи като тия в това заглавие... Защото в тях са заложени основни положения на много нива.

Всъщност - така или иначе всеки от бъдещите читатели сам може да определи...

АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

masha.ku

 • Guest
Re: Джон Бейнс - "Съществува ли жената"
« Reply #2 on: юни 03, 2007, 12:48:35 pm »
Вярвам в женското начало.Колкото да и ни патриархално обществото,характера на еден мъж формира жената-майка.Така че мили мъже-ние не можем без вас,но вие без нас два пъти

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Джон Бейнс - "Съществува ли жената"
« Reply #3 on: октомври 11, 2008, 09:27:43 pm »
Качвам я отново.
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Offline Una

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 88
Re: Джон Бейнс - "Съществува ли жената"
« Reply #4 on: октомври 13, 2008, 02:51:13 pm »
И защото съм първата u последната,
аз съм уважаваната u презираната,
аз съм проститутката и светицата,
аз съм съпругата и девицата,
аз съм майката и дъщерята,
аз съм майчините ръце,
аз съм безплодната, а децата ми са много,
аз съм щастливо задомената и неомъжената,
аз съм тази, която дава живот
и която никога не е раждала,
аз съм облекчението на родилните болки,
аз съм съпругата и съпругът,
любовникът ми ме създаде,
аз съм майка на баща си,
аз съм сестра на мъжа си,
а той е отхвърленият ми син,
уважавайте ме вечно, защото аз съм скандалната и великолепната.
----------------------------
Химн на Изида, III или IV век, открит в Наг Хамади

Offline isto

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 3
Re: Джон Бейнс - "Съществува ли жената"
« Reply #5 on: декември 14, 2008, 09:16:15 pm »
Супер. благодаря. Някой да има останалите книги на Бейнс?