Author Topic: Kakva e va6ata  (Read 33638 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline reply

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 261
 • SoHm!
Re:Kakva e va6ata
« Reply #60 on: януари 02, 2006, 11:16:10 pm »
abe izvinqvaite...ama meko kazano ste  UJASNI  ;D ;D ;D xaxa  :-* ne mi se nervete  ;)  i az vi obi4am   8) ;D

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:Kakva e va6ata
« Reply #61 on: януари 03, 2006, 12:39:07 am »
abe izvinqvaite...ama meko kazano ste  UJASNI  ;D ;D ;D xaxa  :-* ne mi se nervete  ;)  i az vi obi4am   8) ;D

Извинено си, захарче  ;D :P
« Last Edit: януари 03, 2006, 12:41:39 am by wind »
fly like a wind .......

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re:Kakva e va6ata
« Reply #62 on: януари 06, 2006, 03:00:37 pm »
Попаднах на много приятно текстче на Норбеков:

"

Какво е молитвата? Състояние, в което ние говорим, а Господ ни слуша.
  Какво е медитацията? Състояние, в което ние слушаме, а Господ ни говори.
Словата на Господ трябва да се слушат в тишина и спокойствие, с умиротворена, тоест с щастлива, душа. Какво се изисква? "Родил съм се. И това ми стига, за да съм щастлив!" - казва Алберт Айнщайн. Нека тази мисъл ни послужи за фар, осветяващ правилния път.
Every moment is a miracle right now

Offline blqh

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 306
 • Gender: Male
Re: Kakva e va6ata
« Reply #63 on: октомври 20, 2006, 12:04:56 am »
Саществуват много методи за медитация.Има много написани в книгите но има много и които не са описани.Най-добре 4овек сам да открие своята.Сега ще споделя моя опит в тази насока.Аз сам пробвал в затворени стаи да медитирам но се оказва много трудно (поне за мене е така).Затова се опитах да намеря място , което да ме предразположи.По принцип намирам спокойствие единствено когато остана сам.Затова тарся места сред природата каде нормалните хора не ходят.И това е толкова тъжно  .Единствено сред природата аз мога да медитирам поне за сега.Когато вдишвам чистия въздух и ме повее лек ветрец аз оспявам да се отатрся от всякакви мисли.И в даден момент от тази тишина мога да изпадна в састояние на медитация.Незнам колко от вас могат да медитират но ако си мислите че единствения начин е като кръстосаш крака се залъгвате.Начините са безкраини.Има безкраини вазможности за вразка сас вселената  , а чувството е блаженство.Няма страх,няма стрес ти просто си там ,започваш да се чувстваш жив сас всяко вдишване още повече и повече.В такива моменти обращаш по голямо внимание на сетивата си.Тяхната чувствителност се засилва и може да изпиташ истинско удоволствие от това да си жив.В такива моменти на изчистено сазнание ,сас вразка с божествената енергия ти може да разбереш кои са истински важните неща в живота.И те са толкова очевидни ние винаги сме ги знаели.Няма самнение че това е така едва до момента, когато се варнеш кам цивилизацията.Тогава започвам да се самнявам и като гледам колко тъжен е света и аз се натъжавам....
 :smitten:
-Ехоо...Кой е?
-Аз съм гласът в главата ти!
-Ааа добре , аз си помислих че полудявам :D

Dani

 • Guest
Re: Kakva e va6ata
« Reply #64 on: октомври 20, 2006, 07:56:07 am »
Примерът е чудесен. Благодаря!

Quote
Няма самнение че това е така едва до момента, когато се варнеш кам цивилизацията.Тогава започвам да се самнявам и като гледам колко тъжен е света и аз се натъжавам...
Ето тук имам да добавя, че подобно изживяване е характерно за първите стъпки в медитацията. Ако човек след медитация се чувства по този начин, това означава, че медитирането е "свършило работата си" наполовина. При пълноценна медитация връщането към "цивилизацията" е съпроводено от радост. Почистено, съзнанието ни вижда красивите, хармоничните взаимоотношения в света си, започва да разбира - усеща се като прозрение след медитацията - това, което преди го е натъжавало, тревожело, измъчвало.
Когато се овладее преминаването в медитативно състояние, околния шум все по-малко пречи и вече не е необходимо физическо уединение. Съзнанието може да се "изчиства, влиза във връзка с Божествената енергия и да прозре истинските неща в живота" навсякъде, по всяко време... и според мен този вид медитация е най-полезен - когато се научим да влизаме в това състояние именно в момента, когато ни е най-необходимо.
 :smitten:

ALISA

 • Guest
Re: Kakva e va6ata
« Reply #65 on: ноември 02, 2006, 01:24:44 pm »
Искам да ви питам,..винаги когато се опитам да медитирам според съветите от книгите - седя неподвижно със затворени очи, следя дишането си и се старая да не мисля за нищо  , след около две- най-много пет минути ми се доспива до такава степен, че не мога да стоя изправена, направо се чувствам като упоена.Това не е шега - какво да правя?!  :-\  Аз по начало никога не спя през деня, а дори и вечер често заспивам трудно. ..?!?

Offline samota

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 31
Re: Kakva e va6ata
« Reply #66 on: ноември 30, 2006, 07:08:08 pm »
Ami ,opitai legnala.Moje i da zaspiva6 parvite niakolko pati ,no posle ne6tata 6te se opraviat.Uspeh.

ALISA

 • Guest
Re: Kakva e va6ata
« Reply #67 on: декември 02, 2006, 04:51:08 pm »
Мерси. Може и да пробвам - толкова ми се иска да напредна в това отношение, но като че ли все нещо бъркам... :-[

Offline samota

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 31
Re: Kakva e va6ata
« Reply #68 on: декември 03, 2006, 02:43:49 am »
Pomisli ,dali ne zapo4va6 meditaciata s edinstvenoto jelanie tova da se polu4i.Ako se opita6 prosto da se otpusne6 i da niama6 o4akvania , ne6tata skoro 6te se promeniat.Ot sarce -uspeh.

ALISA

 • Guest
Re: Kakva e va6ata
« Reply #69 on: декември 05, 2006, 02:23:08 pm »
Благодаря ти! ...Ще опитам, пък ако има някакво развитие, ще споделя... :)

Offline Artemida

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 97
 • Gender: Female
Re: Kakva e va6ata
« Reply #70 on: декември 06, 2006, 02:18:23 pm »
Медитацията не е дейност на ума, тя е нещо отвъд/над/него.Самата аз рядко съм опитвала да медитирам.Сега опитвам друг начин да се концентрирам,а оттам и да достигна до медитативно състояние, като преписвам текстове на книги/в случая Бхагават гита/.Това ми хрумна след като прочетох една книга на Александър Клюев.Мисля че се казваше "Свобода от смъртта".

pakost

 • Guest
Re: Kakva e va6ata
« Reply #71 on: декември 12, 2006, 10:37:50 am »
Здрасти DESOLITA,
сетих се какво ме бъгна като видях, че се опитваш да се концентрираш, преписвайки текстове. Спомних си как правих пищови едно време в училище. Бях си развила техника за създаване на малки спретнати листчета, на които със изключително дребен шрифт (който само аз си разчитах разбира се) изписвах огромни теми по литература, английски, биология...по всичко. Бях се превърнала в майстор по преписването. Т.е. всичко пишех по два пъти! Първия за да стане на пищов и втория на самото контролно. Е да обаче установих, че пиша напълно машинално. Използвам само фотографска памет и пренасям текста от учебника на листчето. Концентрация във самия текст няма. Аз буквално нищо не помнех от онова което пишех. Развих машиналност. И се чудя дали не наблюдаваш подобен ефект. Дали концентрацията ти е във текста, във процеса на писането или съвсем ти бяга, докато ръката и очите ти грижливо поддържат избраната дейност, за да оставаш с впечетление че си концентрирана върху труда си? Само хипотеза изказвам, но ми е интересно как се развива процеса на писане при теб.
Поздрави

Offline Artemida

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 97
 • Gender: Female
Re: Kakva e va6ata
« Reply #72 on: декември 18, 2006, 10:58:56 am »
Здрасти pakost, радвам се че някой е прочел първата ми публикация.По отношение на преписването.Просто реших да пробвам нещо ново,тъй като умът ми изключително трудно се подава на концентрация.За машиналността-именно това аз не постигам, а си и мисля, че точно това е идеята .Да правиш нещо, без да го осмисляш, просто да го правиш. А за пищовите-при мен беше точно обратно-два пъти преписан един текс,той вече беше заучен.Затова и реших, че е безмислено  да преписвам книги, като начин за концентрация.Разбираш ли, за мен идеята при преписването е да изключа всичко друго и да се концентрирам върху самото преписване, като еднотипна дейност, която води до приспиване на ума.Но след като установих, че вместо това аз заучавам преписваните текстове, реших да престана да използвам този начин за концентрация.А иначе той е изпитан във времето.Монасите през средновековието са използвали този метод.Ползата е била двойна,от една страна са размножавани важни текстове и от друга това е бил техния начин да достигнат до медитацията.

Rose

 • Guest
Re: Kakva e va6ata
« Reply #73 on: януари 09, 2007, 07:51:20 pm »
Здравейте!
Това състояние на пълно излизане на душата от тялото е една от дълбоките тайни на Изтока. За да се постингне то, не е достатъчно прост да се медитира. До това състояние стигат само единици, които са способни на пълно, абсолютно освобождаване от каквито и да било негативни енергии (в това число негативни мисли, завист, ревност, омраза и така нататък и т. н.) Човек трябва да изпитва само любов, състрадание, да е освободен от всякакъв егоизъм (изобщо да е свободен от Егото си, което е много обширно понятие и принуждава човек да мисли и върши различни неща, силно изкривява виждането му за света). Само такива хора с чиста душа могат да стигнат до това състочние и да го задържат за дълго (стотици години). По-подробно образно казано, това състояние е "консервиране" на тялото, при което се прекъсва обмяната на веществата, но тялото не умира, а остава живо. То се втвърдява, вкаменява, изстива. То е в позата на "Седящия Буда". Очните ябълки са обърнати нагоре, както при сън, а не напред, както при мъртво тяло. Духът се отделя от тялото, но дълга сребърна нишка продължава да ги свързва. Така духът може да живее отделен от тялото и да се върне в него във всеки един момент, в който пожелае....
Бих могла да разказвам с удоволствие още много за това състояние, тъй като темата е изклщчително интересна, на сега трябва да отивам да уча за изпитите си. Повече информация може да се намери в книгите на Мулдашев.

Paladin

 • Guest
Re: Kakva e va6ata
« Reply #74 on: януари 16, 2007, 07:13:43 pm »
При молитвата-медитация "виждам" ослепително бяла гореща колона от светлина, с цветни спирали по краищата. Усещането е наистина прекрасно. Тази гореща светлина влиза в теб и те изпълва. Понякога носи мисли, чувства, думи, образи, понякога- просто ...радост.

Offline face to face

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 60
 • Gender: Male
Re: Kakva e va6ata
« Reply #75 on: декември 30, 2007, 12:57:15 am »
кой какво знае за сомати....
ще бъда благодарен и на посочена литература или каквато и да е информация>
преди няколко години четох някаква книга от някакъв руснак(съжалявам ,но нямам навика да обръщам голямо  внимание на автори  и заглавия) и там се говореше главно за изпаднали в сомати къде има и какво представлява сомати , но не и как точно(каква е техниката)
Далеч съм от мисълта "Аз-състояние на сомати"  :), но съм доста любопитен и ще съм изключително благодарен на всеки който отдели малко време и  ми помогне по темата!
Благодаря предварително!  O0


FREE YOUR MIND

Offline феникс

 • fenics
 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 2
 • Gender: Male
 • прероденият
Re:Kakva e va6ata
« Reply #76 on: юли 15, 2010, 07:57:29 pm »
Моята  медитация Е без обект....оставям вниманието ми да блуждае докато естествено се центрира в нищото!Правя го със музика и без музика . :angel:
търсача

Offline the_storm

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 3
Re:Kakva e va6ata
« Reply #77 on: ноември 28, 2010, 11:47:22 am »
В следващия си постинг написах че това е нещо неописуемо. Единствената дума която има смисъл в този цитат е " връзка". Защото медитацията е връзка с Бога.
Само едно ще ти кажа по повод прокламирането на идеите на отричане на Ошо тук.
Ако минеш през вратата на медитацията там ще те очаква ВСИЧКО.
И по  никакъв начин не можеш да ме убедиш, че това не е вярно.
Думите Всичко и Нищо нямат смисъл, защото са обобщаващи на Цялото. Най близката дума е пустота, която не се пълни с никакви думи.
Аз говоря за медитацията от личен опит, както и преди писах, това не е нещо невъзможно- напротив, естествено състояние на духа е, когато спреш шума, който вдига разума ти. И по време на медитация наистина енергията захранва енергийните центрове на финото тяло.
Можем да водим този спор докато един от двамата не постигне различно преживяване, и това пак няма да промени Истината.
Всеки има своя ПЪТ към Истината, която е Една.

И едно ще повторя- Само изживяването е критерий, за това кое е и кое не е. Празните приказки и философстване нямат смисъл.

Ошо съм го чела, прозира във постингите на Рамус. Мисля че той не показва вратата на хората , които го четат. Беше ми трудно да повярвам, че той не е истински учител, но сега съм убедена че не е.Той е от тези които използват истината за не-добри и не-духовни цели. Никой който е чел ( вкл. и аз) само Ошо не е успял да стигне до медитация, поне от тези хора които аз познавам. За мен той създава предразсъдъци във търсещите.

Това си е мое мнение. Не го налагам на никой. Толератна съм към пътя и усилията на всеки. Успех на всички :D

Divine, за Ошо - лично аз съм възприела две неща от него - това, че медитацията не е цел и не е средство за нещо друго, и състоянието на свидетел.
А това за оставянето на егото, мисля, че не бива да се опитваме да "оставим егото" по насилствен начин, чрез практики, и др. Това по-скоро няма да има добър резултат, ако не сме готови. А ако сме готови, "егото" ще отпадне от само себе си по естествен начин. Няма да има нужда от него. Ошо през цялото време говори за "естествени" работи, бъди себе си, и т.н. а учи хората да "оставят ума и егото" с някакви насилствени методи...прочетох една книга, "Моите диамантени дни с Ошо", където се описва живота в комуните на Ошо, и как е живял със своите последователи...относно истинския учител си мисля, че никой истински учител не би допуснал такива работи, да му се кланят, и от сорта. Нали учителя е тук за да служи, а не да му служат...И ако той няма нужда да храни его, как не му тежат всички тия отношения...той постоянно повтаря: "аз съм никой, аз съм един от вас"...а го виждаш седнал на специалния трон като някакъв цар и му се кланят, имал си е щатни готвачи, перачи, цял генерален щаб от прислуга лично за него...той самия казва, че не знае къде му е личната карта, "имам си хора, които се занимават с тези неща"...
За медитацията да, не трябва д се прави насила.