Author Topic: Методите за контрацепция - ефективност  (Read 10823 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Online velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3457
 • Gender: Male
Методите за контрацепция - ефективност
« on: февруари 04, 2009, 11:12:38 am »
ЕDIT:

Моята ограничена мъжка гледна точка над този проблем.

Накратко това са методите:

1. Следене на менструацията и овулацията
2. Прекъснат полов акт
3. Взаимно задоволяне без полов акт - петинг - мастурбация - фелацио
4. Презервативи
5. Женски презервативи, спирали и разни подобни подобни средства за блокиране достъпа към матката
6. Хормонални хапчета или т.н. антибебе
7. Промивка на влагалището веднага след половия акт
8. Въздържанение от полов акт(за протокола трябва да се спомене и това)
9. Хирургично прекъсване на семенните канали - вазектомия.

1. За целта жената трябва много добре да познава цикъла си, да го следи всеки месец и да си води бележки дори. Това трябва да се е превърнало в практика на наблюдение от поне 6 месеца, за да може по-точно да се изключват фертилните дни. Неефективно е, когато жената не обръща внимание на това.

2. Тук ролята е на мъжа най-вече. Много отговорна при това. Изисква се също сериозна практика и полова дисциплина. Та когато дойде върховния момент на освобождението на спермата да можеш да устоиш на инстинктивния порив и да не еякулираш вътре. Напълно възможно е да се заучи като навик и да се прилага. За жалост този метод не е много ефективен, защото е възможно изтичане на капки сперма преди финалната еякулация. Разбира се при много добро познаване на собствената мъжка механика на оргазъм и еякулиране тези малки капки може да се избегнат. За мен това е много смислен метод, защото се запазва удоволствието от секса и когато имаме два индивида загрижени за взаимното си добруване и безопасност би могло да се практикува много успешно.

3. Най-сигурния начин да се получи оргазъм без опасност от забременяваме. Уви удоволствието от пенетрацията също се спестяват. Но може да се практикува много успешно за по-добро опознаване на партньора(ката) и специфичните нужди на тялото й(му). Лично за мен липсата на пенетрация не е края на света, прекрасно може да се води полов живот и така, но все пак и на жената трябва да й е комфортно. Знам че, много жени имат нужда от проникването за да се чувстват пълноценни.

4. Сигурен метод но с качествени презервативи само. Сега колкото и да са качествени пак може да се скъсат, винаги има една такава малка възможност. Освен това намаляват чувствителността от самото съприкосновение, много голям недостатък за мен. Поради неудобство от носенето им биха могли да намалят и ерекцията по време на акта. Разбира се за облегчаване на триенето може да се използват разни изкуствени овлажнителни на водна основа.

5. Тук трябва да се изкаже компетентно лице, моите наблюдения са изцяло теоретични.

6. Това е другият много сигурен метод, както пише на много места 99% сигурен. Но дали на жената й е комфортно да си подтиска с хапчета естествените процеси.

7. Тук може би трябва по да си на ти с тялото си, за да можеш да се изчистиш от това лепкаво и устойчиво нещо в теб.

8. Е, това е 100% сигурен метод, няма по-сигурен :) Но да не говорим какви са негативните психологически последствия от него, защото може да се изпише цяла книга.

9. Много краен метод от който назад връщане няма. Най-често се ползва от вече реализирали се родители, които не смятат вече да си създават деца но желаят да продължават половия си живот.


Не претендирам за енциклопедичност, по-скоро целта ми е да напомня и да споделя, това което мисля за проблем, който ме вълнува. В името на семейното планиране и за избягване на неочаквани и нежелани бременности. Чувствайте се свободни да коментирате всичко, което мислите върху тази тема, само може да спечелим от това с нови знания.       

« Last Edit: февруари 06, 2009, 04:59:17 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Re: Методите за контрацепция - ефективност
« Reply #1 on: февруари 05, 2009, 03:46:14 am »
   1, 2 и 7 не могат да се считат методи за контрацепция. Чувал съм от лекар за случай, когато жената е забременяла един ден след започването на цикъла й. И се случват постоянно куп неочаквани бременности, които "уж" не трябвало точно тогава да станат...
   Това, че мъжът може да контролира сперматозоиди да не бъдат пренесени чрез естественото овлажняване на пениса по време на секс, преди еякулацията, е мит! Кой може да е сигурен че един-два, дори, сперматозоида (които са практически невидими с просто око, пък и кой ще тръгне да се проверява през 2 мин...) няма да бъдат пренесени във вагината преди еякулацията? А теоретично (казвам теоретично, защото вагиналните киселинни сокове убиват доста от сперматозоидите преди те да преминат нататък, така че един самичък сперматозоид няма голям шанс... но ИМА някакъв) само един-единствен е достатъчен за забременяване. Това твърдение, че с познаване на механизма на оргазъм и еякулация, ще се достигне тотален контрол, е една фантазия за всемогъщество над функциите на организма.  Да, ама не е възможно! Кой може да е сигурен, че се контролира съвсем, след като не може да провери дали това е така? Хайде върви да видиш с просто око един сперматозоид... или 100. После върви да тренираш пубококсигеузния си мускул с надеждата, че ще можеш да стискаш през цялото време и нищо да не излезе. Да, ама излиза - естественото овлажняване... и така пак стигаме до момента, където не можеш да провериш до колко си станал всемогъщ владетел на телесните си функции.
   Тази седма точка... сигурен ли си, че изобщо има смисъл да присъства? Звучи - изразено по най-мек начин - несериозна.

   Презервативът: Най-хм... щях да напиша сигурния.. но не - той е най коректния метод за предпазване от нежелана бременност и предавани по полов път болести. Коректен защо? Защото, за разлика от спиралата, която в никакъв случай не е безопасна за жената, както и за разлика от хормоналните хапчета, които биха могли да създадат хормонален дисбаланс, презервативът няма "странични ефекти". Освен ако не се скъса де... но тогава си има хапчета за "след това", които е добре да бъдат изпити възможно най-бързо след "аварията" (а и тези хапчета не са 100 % сигурни). Това, че много хора мрънкат, че им убивал удоволствието (което е най-вече във фантазиите, а не в половите органи) издава едно, в известна степен (за да не кажа тотално), несериозно отношение и към тях и към партньорът/ката им. Защото ако не желаете/не сте готови за бебе, но пък не желаете да ползвате и контрацепция (щот "кефът" бил се редуцирал)... е тогава какво? Поемате риска... да я карате на фантазията "то на мене нема да ми се случи". А готови ли сте да платите цената?
« Last Edit: февруари 05, 2009, 06:14:10 pm by Spirit-Felix »
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Offline Aloha

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 184
Re: Методите за контрацепция - ефективност
« Reply #2 on: февруари 05, 2009, 11:05:37 am »
така като ги чета описаните методи и ме избива на една "лигня"....и си мисля за точка 8 -
"Въздържане ние от полов акт."

най-доказаната в своето действие!!!...
няма цени за плащане,няма сперматозоиди наоколо.. няма риск..няма контрол..и физически контакт няма...то като няма нищо най-добре...:)
иначе тоооолкова проблемии, главоболия...аз секс ли ще правя или ще пренареждам вариантите?!?!?

***

ако не сме ок с "идеята" за последствията, то по-добре хич да не се захващаме...щото да се обричат животи е малко казано "безотговорно"...дали собственият си живот, заставайки зад "убийство"..или чужд живот...все тая...

"децата плащат за греховете на родителите си" - много пъти съм се чудила как така...като всеки си има грехове, па някой друг да ги плаща...
ама от едно известно време имам съвсем друг поглед върху нещата...
всяко едно такова действие и неосмисляне превръща детето в жертва..то не нарочно..ама осакатяването е налицео...страшна работа...
« Last Edit: февруари 05, 2009, 11:19:13 am by Aloha »
Миналото е история, бъдещето е мистерия, а този момент е дар. - „the present"

Offline kikka

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 204
 • Nothing to upload.
Re: Методите за контрацепция - ефективност
« Reply #3 on: февруари 05, 2009, 12:44:06 pm »
Напоследък, минавайки, все ми се набива в очи мотото от един огромен платат: "Аз не търся, аз намирам: Папбло Пикасо". Остана ми натрапчиво, като рефрен от песничка, която не можеш да си избиеш от главата... По тоя повод ето малко размишления в страни от темата и въпреки всичко ми се струва, че има някаква връзка.

Да търсиш е като да поставяш условия и по тоя начин да компрометираш случването. А като намериш нещо, без да си търсил, това е случайност, която има потенциал да се развие в живота пълноценно и безусловно. В повечето случаи обаче ние веднага започваме да премисляме начините за "контрацепция", като по този начин си мислим, че овладяваме ситуацията. Това повлича други случайности..., а те не са нищо друго освен проявлението на един толкова всеобхватен закон, на който сме подвластни сляпо (като прашинки във вятъра)... и в тоя смисъл са смешни нашите опити за "контрацепция". Само довеждат до това, че вместо да живеем пълноценно само маркираме някакво случване, маркираме живеене...

Online velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3457
 • Gender: Male
Re: Методите за контрацепция - ефективност
« Reply #4 on: февруари 05, 2009, 07:29:57 pm »
@Spirit-Felix

2 е метод и фактически категоризиран метод за контрацепция. Въпросното естествено овлажняване идва от една жлеза(на Каупър май беше), която няма нищо общо с тестисите. Сперматозоиди се смесват с течността от нея, когато има някакъв мини оргазъм, който се усеща от мъжа по време на акта.

1 също е метод и една жена, която много добре си познава цикъла, би могла да знае много точно кога може и кога не може да забременее.

7 не е просто промивка с вода, а с определена смеска на топла вода с нещо друго, може да са определени билки примерно, въпроса е да се знае точно как, с какво и кога.

 
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re: Методите за контрацепция - ефективност
« Reply #5 on: февруари 05, 2009, 08:49:19 pm »
когато се търси лук за манджата е едно
а когато се търси специална емоция за преживяване е друго.
И все пак, ако чрез манджата търсим емоция, може да се окаже, че и търсенето на лук може да се окаже емоционално.
Изобщо, КОГА не се обвързваме емоционално?
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
малък "разговор" с прочетеното в темата
« Reply #6 on: февруари 05, 2009, 09:02:01 pm »
така, като чета, някак си аха, да ме увлече една параноя...
 Брех, мама му стара... четох точка, след точка... И да взема да подкрепя параноиците - и точка 8 не е гаранция за нищо. за сверка - "дева" МАРИЯ" и да се пробвате на "светия дух" да му кажете "НЕЕЕЕЕЕЕ" ;D А и имало случаи на забременяване и след фелацио (сериозно)...
Веласкес, по точка 2 - не върви нищо. защото има множество случаи, при които деца се зачеват, сякаш против научната картина на механизма на зачеването. Представяш ли си - преди менструален цикъл... Но са факти, при това ти го казвам от опит :) - доказателството е налице вече 18 години. :)
Въобще гарантирано е жена да забременее - няма мърдане въобще. като гледам С.Ф, дори я представи като "отговорна" позиция.

защо да не опитате да ги комбинирате всички методи - всички точки заедно - накуп? дали някой ще му трябва да гарантира нещо... И да не забравим кво е СИГУРНОСТТА...

Много интересно - страха, представен като отговорност... отговорност и сигурност, да не би някой да я поеме, щото най-ужасното, най-гадното нещо на земята е "жена да забременее... и то "нежелано"....
боже каква беда, какво прегрешение, какви мъки. какво наказание очаква прегрешилите. Понеже имаме и тема за абортите и абортиралите... във форума. И там имаше от драмите. И там се прокламираше сигурността... като гаранции, като мерки... Сичко да е сигурно и гарантирано че НЯМА ДА СТАНЕ.

едни искат да стане и гонят цял зрял живот. те пък деца не могат да "си направят". Други пък им идвало вповече - дайте сигурност... или пък ЕТО ВИ НАЧИН ДА Я ПОЛУЧИТЕ.
==========================================
така... стига заобикалки...
1. както има и методи за забременяване, така има и методи за да се попречи на това - въпрос на познаване, на контрол, и на връзка със себе си... СЕБЕ СИ. Който няма връзка със себе си, да си гледа сигурността и патериците...

2. Бях говорил с жена навремето... тя ми беше признала, че мъжете и секса са й страст, до пристрастяване. Обикновено на такива жени, им казваме общонародно с гальовното име "курви". Но така или иначе тя каза тогава нещо, което силно ме шокира - не взимала никакви "мерки" - просто веднага след "излиянието" се измивала. Единствената пречка пред тоя уизпробван от нея метод бил да не е с "обратен наклон на шийката на матката". И в зависимост от това, използвала да е "ОТГОРЕ". Каза ми че го научила от "приятелки".

3. даоистите-жени са имали десетки способи за прекъсване на възможността за забременяване - като някои от тях са включвали, усилване на мускулите на тазовото дъно, чрез специални упражнения - точно като фитнес. използвало се кристално или каменно яйце с подходяща форма, което се "вкарва" и се изкарва от влагалището с мускулите. Същността на метода всъщност е да се стигне до контролиран сигнал с който да се стигне до спазъм на мускулните влакна на шийката на матката - точно на входа на влагалището, откъдето там, като се стегне и свие, се прекъсва възможността да навлезе там сперматозоид.
Контрацепцията със Спирала също има своето развитие. Вече има спирали, които се комбинират със специални технологии за отделяне на микроколичества специален хормон ( спирала тип "МИРЕНА"). той не е от естроген, нито прогестерон, нито тестостерон... както е при хапчетата, а е открито вещество чието действие се основава на влиянието му върху лигавицата на матката, като пречи на стабилното й образуване и я прави нестабилна да поеме и задържи оплодена яйцеклетка. Отгоре на всичко хапчетата минават през черния дроб и всъщност метаболизма на ЦЯЛОТО ТЯЛО. А няма две еднакви тела, следователно и метаболизъм. Отгоре на всичко системата на метаболизма е изменчива по две линии - намесата на психичния фактор (примерно сугестията, форми на "плацебо" примерно, изживявания, настроения и емоции). А другата линия - динамичността в циклите на самото тяло и влиянието върху тях на огромен брой вътрешни и външни фактори. допълнително има и още - тялото реагира чрез компенсиращи механизми, стремящи се към запазване на състоянието му - и при подаване на химия по пътя на хапчето, организма се стреми да се адаптира към това - начините са крайно различни и зависят отново и от споменатите дотук фактори.

5. даоистите мъже са изследвали собственото си тяло и процесите съпровождащи сексуалния акт на всички нива - като най-елементарния според тях е на физическо ниво. Мъжете проследили пътищата на семенната течност и открили, че ако бъдат прекъснати нищо не се случва. Също така експериментирали, че в зависимост къде е прекъсването на каналите, са и съответни промени в процесите и реакциите. така първо механично ( с ръка) се препречвало да минава течностите по каналите. После разгледали съответните мускулни групи и създали просто способи за контрола им при сигнал. дори използвали и на павлов-второсигналното формиране на рефлекси. С повторения тялото просто откликвало точно както на "звънеца" при кучето.  :). И все пак най-сложен се оказал психичния компонент - заложения сексуален рефлекс на еякулацията всъщност още отначало се формирал чрез повтарянето именно като второсигнален рефлекс. Ама само дето никой не се сетил, че както се формирал, макар да е заложен, да се случва, така и може да се "промени". И заложения ппусков механизъм на мускулните групи само едно звено да се изключи, или промени... и воалааааа - прекъсва се процеса. Още повече, че се оказало, че като се притисне канала в основата на пениса, сякаш природата сама определила да има възможност като се прекъсне потока течности, той "да има къде да отиде", да се абсорбира и после излишното да се изхвърли... ЯЯЯЯЯЯЯ - изненадааааа. Къде са хората, дето "разни мускулни групи: им били невъзможни за "контрол". между другото навремето е била революционна идеята че можело да се контролира сърцето - честотата на пулса. Обаче след като Шулц ( ако правилно си спомням името) разработил  в медицински вариант методите за релаксация, след него се сетили, че йогите и експериментите с тях сигурно имат някаква заложен в човека механизъм. та се сетили за т.н. КОНТРОЛИРАНАТА ОБРАТНА ВРЪЗКА. Много просто - свързали с датчици с апаратура - примерно лепенките на апаратурата за екг - към високоговорител за да се чува сърцето ясно, за контролираното лице. И после чрез различни хитрости, той стигал до положение че да регулира и променя пулса...
Изненадаааааа - ама за кой. те който има интерес, винаги може да попрочете... да размисли. да проникне сам...
Въпроса е, че хората са свикнали да нямат връзка с телата си... Потъпкват я тая връзка още от деца и после - "датчици"... няма нищо по-лесно човек да "усети пулса си". Всеки го може... А другото?...

4. така, да ви кажа за моето собствено откритие по въпроса. изключително просто е и се отнася за мъже. предварително да кажа, че не съм го изпробвал, защото не срещнах подкрепа от хирург. най-широко използваният метод е завързване на семенните тръби, тръгващи от тестисите. това е лека хирургична операция с местна упойка. С много леки странични временни ефекти... И то в малък процент от случаите. Но не става въпрос за това...

   Един ден прочетох за намирането на причина за безплодието на мъж... ставаше въпрос, че при топлината на тялото - 36 градуса, тестисите не могат да отделят здрави и живи семенни клетки. И дори да са вече отделени, те веднъж Загряти до тази температура стават неподвижни и се "повреждат" важни белтъци и аминокиселини. И така - при излследвания с ултразвук се установило, че на въпросния, по рождение семенните канали (два на брой) били усукани около голям кръвоносен съд. Следствие се вдигала температурата, оттам и на кръвта - особено при възбуда - и сперматозоидите се "повреждали".
А аз се сетих за точно обратното - при човека го имало по рождение и го променили - разделили семенните канали от кръвоносния съд и всичко си дошло на мястото...  Идеята е - да се обърне посоката - щом го няма, а се търси именно неговия ефект - то просто се доближават с прости способи каналите до кръвоносен съд. най-донброто място за загряване е именно в торбичката на тестисите. защото там тялото няма как да компенсира разликата в температурата, за да съхрани живи. Единственото с което природата е компенсирала явлението е, свиване на мускулните влакна на тестисите, при падане на температурата и обратното - при показването й. това всеки мъж би трябвало да е забелязал, поне при елементарни наблюдения.

Понеже повечето хора на планетата са с някои... да ги наречем особености. то и мисленето им е такова. Представите - и те. та... значи кво прайм - нямаме връзка с тялото. нямаме и връзка с тялото на партньора (което е съвсем естествено и по съотвествие). самата дума секс е почти синоним на КОИТУС... И в повечето случаи бегли физически упражнения - къде по-леки, къде по-тежки... зависи.
Отделно от това - и двата пола по време на коитуса засилени от конкретни "стремления" - мъжката част - да се облекчи... При женската вече - там е по-сложно, щото са множество търсените и преследваните цели, намерения, желания... На всичко отгоре се намесват и социалните фактори - религиозно-формираните в културата ТАБУТА, които невероятно, но ОЩЕ СА ЖИВИ И СА НАЛИЦЕ. Нехаресването и неприемането на телата - и от двата пола. наличието на срам - свързан с това. Страха от проникването за повечето жени, къде повече къде по-малко - от дефлорацията...
Страха от проблемите с ерекцията или преждевременната еякулация при мъжете. зависимостта им от жените и вродения страх от всичко това. И омразата която се формира именно заради това разделяне - хем те тегли, хем си зависим от това, хем пък те е и страх, който пък поражда омразата и отношението...
намесата на семейните и детеродни социално-натресени "отговорности" само внасят едно допълнение към веселата част от картинката. Въобще една цветна картинка с мноооооого шарения в богати палитри (главно в тъмни краски)...

БАТАК - пълен батак е цялата кошница. И някои се сетили във всичкото това че имало и опасности - я от болести, я от забременяване... ама разбира се - не знам въобще как живеете бре хора. Всеки един миг може да ви се случи СМЪРТТА...
Странно защо нима тва не е опасно. Ми как карате и се возите в коли. Ми как ходите по пътищата, как дишате въздух - микроби, вируси, прах... уаууауауауау - гнусотии и гадости разни. баси скапания живот - където и да погледнеш само опасности дебнат отвсякъде бедното човешко същество...
Ама "ПИСАНО БИЛО" или "когато ти е писалка - не можеш избяга". Ами най-сигурно е - за да не умрем, въобще да не се раждаме тогава. Тва може да е върха на сигурността май... или пък понеже има много катастрофи и жетрви - да забраним автомобилите и пътищата - тва е най-сигурно.

Явно - ИМА ЖИВОТ - има проблеми... я страхове, я опасности...
Ами тогава - не се раждайте... не раждайте, не "правете деца" - няма проблеми.  ;D
Отгоре на всичко - колко от вас са "израз на "такива грешки - за които пишем тук в тая тема... Яяяя - ама това дали е било безотговорност...? някои май ги е страх от обвързване, от семейни отговорности... някой май го е страх, щото май не му било времето още... И това ли се нарича отговорност?
Те затва са думите - параноиците винаги са били на мода и винаги актуални - щото у тях просто говорят главно ония "гласчета" които ги има във всеки от нас...
« Last Edit: февруари 05, 2009, 09:39:51 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Online velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3457
 • Gender: Male
Re: Методите за контрацепция - ефективност
« Reply #7 on: февруари 06, 2009, 07:45:18 am »
Това е тема за предпазване от забременяване и тя има своя отделен смисъл. Не говорим за плюсове и минуси по този въпрос. Няма нужда да изброявам, защо е необходима контрацепцията, това всеки го знае. Не че не искам деца, не че не искам да стана баща, не че жената, с която сте рано или късно няма да забременее "случайно", въпроса е във взаимното решение кога да стане това т.е. да се направи съзнателен избор доколкото е възможно. Разбира се децата, които непланирано са заченати нямат никаква вина за това, и е наше задължение да се грижим за тях и да ги обичаме. За мен контрацепцията е възможност да се измами временно човешката природа и да се прави редовно задоволителен секс без да се притесняваме че ще станем родители всеки път :)

 
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
рамус, зачеването и секса...
« Reply #8 on: февруари 06, 2009, 04:19:18 pm »
Веласкес, така е.
все пак - по-голямата част от поста ми беше именно по контрацепциите и разни подходи към тях.
не съм написал и една трета от познатите ми или изследвани вече посоки от тия въпроси. Щото най-щекотливата тема - за влиянието на психичното по отношение на контрацепцията... няма и смисъл да ги пиша. Не стават за широка публика, щото за нея са изброените вече 8 точки. а психичното си е океан без дъно... и някои им се вижда доста сложно набъркването там. Къде-къде по-лесно е с готовите и практични решения - взимаш или ползваш, или слагаш - и край. Кво ще ги мисли човек, разните там сложнотийки и завързучени нещица.

прав си и пишеш спрямо, и с хората - това те касае, това ти е нужно.
Но аз мога само себе си да пиша... А не за хората.
А от себе си през твоите думи изглеждам "почти наобратно". И все пак ще използвам наготово именно твоите думи, вместо да пиша наново ти си го написал чудесно...:
Разбира се децата, които непланирано са заченати нямат никаква вина за това,
тва дали не е мита за безпомощността на "децата" които по принцип са малки, нищожни и те никога нямат "вина"? Те че нямат - нямат. тя "вината" е чак когато ги възпитаме.
Обаче наистина ли са само "резултат" от сексуалните игри на възрастните...? дали няма друг вариант на гледна точка по тая огромна тема. дали всички неща стават само с наши решения, случайности или "грешки".
Кво ли е "планирането" като става въпрос за човешки същества. като се има предвид, че за някои човека е главно биохимия според познатите схеми. А човека е само брънка от много "голяма" картина излизаща далеч отвъд живота, раждането, зачеването или смъртта. дали появата на дете не би могло да е част от същото? А ако някой се замисли в тая "сложна" посока, как ли въобще би видял ролята на контрацепциите в нея, на планирането и предпазването.

    Не написах и едно важно нещо -  за отговорността. Не към децата и зачеването, а към участниците в "секса"
    В секса участват двама - особено когато е налице да са двама човека - познаващи и усещащи себе си. за повечето от вас това са идеали, а следователно "никъде ги няма". И все пак моят живот не е идеалния. Просто е живота ми - т.е. израз на мен. И през очите ми се вижда как всеки от "участниците" е потребно да си поеме отговорността.
За мен секса нито е "редовен" и не може да е "задоволителен". Секс за мен и когато общувам, говоря или съм в някаква форма на близост с един човек.
И ако той е жена и ако са налице и "други" дадености, може да се разшири тая близост и на интимното поле. за мен секса е общуване с близост. на отваряне към себе си... и с това към човека до теб.
Идеята за "съпружески задължения" я прочетох първо в книга и толкова ме шокира, че бях потресен известно време след това. После вече и разбрах че не било само в книгата, ами и изразявало как го правели доста хора. 
    така, че за мен секса е ОБМЕН - на всякакви нива. Как ще се отворят тия нива, ако човека "го няма" за тях. едно страдащо или зашеметено от емоционалните изживявания в главата си същество как въобще да стигне до другия, след като са налице толкова много "прегради" към него самото. И задължителните препускания към фантазиите за оргазми и разтоварване, страсти или обичане, отмъщение или удоволствие... ми изглеждат направо като "друг" свят.
Физическият контакт с релаксиран спокоен и отворен човек е за мен онова "истината" за обмена. и е просто продължение на един друг "контакт" ... на друг обмен. За мен именно това е "естествената природа" на нещата. И която не "мога да излъжа", защото няма да съм аз и направеното чрез "заобикалянето" й просто не ме изразява КОЙ СЪМ.
Удоволствие всеки може да си достави и сам, облекчението също. Но живото участие в жив и чист "контакт" е нещо, в което се виждам да съм си аз.

И да завърша - че И ДВЕТЕ СТРАНИ по свой начин е естествено в моите очи да вземат съответни мерки. Всеки сам за себе си да го направи... И предварително да си е направил и преценката и "участието" при различните развития и последствия.
не че няма как, не че няма средства...

идеята за презерватива просто не стигна до мен. Когато участвам в жива връзка с един човек, и се стигне и до физическото й проявление, то лишаването от възможността да я усещам и "там, вътре" е все едно че ми е сложена преграда. И е по-добре въобще да не започвам.
За мен презерватива е протеза - това не е отношение, защото нямам такова. просто е патерица, на която не виждам смисъл да се подпирам. Контактите които съм имал са били в доверие - и аз имам доверието към "другия".

Колкото до контрацепцията - участвам и живея през това, през което ме приканя живота. Когато човек приеме това, няма страхове, защото няма кво да губи. както вече казах секса нито ми е регулярен, нито е възможно да ми е "задоволителен". Просто това не съм аз. И това дали и кво е да "си родител" вече е нещо, през което минах.
« Last Edit: февруари 06, 2009, 05:50:57 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
коментар и още разширяване на въпросите
« Reply #9 on: февруари 08, 2009, 12:04:54 pm »
веласкес, чак днес забелязах, че си го редактирал и допълнил. Бих използвал възможността да попитам "служебно" съществува ли решение да се "вижда" във форума кога един пост е "редактиран" без да е се отваря. аз лично редактирам и допълвам доста постовете си и имаше навремето въпрос и към мен за това.
=====================================================
Имам коментар - по допълнената точка 9.

Вазектомията не е краен метод, при който да "няма връщане назад". Има "връщане", но възвръщането на първоначалното положение зависи от някои фактори - възраст, физиологически особености на организма, психични особености.
Идеята е да се прекъсне пътят на сперматозоидите към пениса. Семенните канали не се прерязват, а само завързват или залепят. Така те се запазват като структура и после, за да се възстановят пътищата се връщат към първоначалното положение. няма физиологични странични ефекти. Ерекцията и еякулацията се запазвали напълно. вида и цвета на спермата - също. Спермата всъщност не върви през семенните канали, а от специална жлеза, която просто създава подходящата среда за идващите по семенните канали сперматозоиди от тестикулите. Единствената особеност след вазектомия е била, че около 15-20 еякулации след нея, все още съществувала възможност да са налични живи сперматозоиди, които били по каналите и трябвало да се има предвид именно от контрацептивна гледна точка.
    Единствено "връщането" може да е възпрепятствано от срастване на каналите в точката на намесата. не се случвало често, но зависило и от времето при което каналите остават прекъснати и от метода на прекъсването им. Това нито е фатално, нито е крайно и не е проблем за хирургията. Още повече че вмешателството е изключително минимално заради наличието на скротум, който е сякаш извън тялото и предоставя изключително лесен достъп.
За разлика от аналогичната такава процедура при жените примерно - прекъсването чрез завързване или залепяне на маточните тръби, за да се попречи на преминаването на зряла яйцеклетка да премине от яйчниците в матката. Обаче за да се стигне до тях вече е необходима по-сложна оперативна интервенция, предвид, че до мястото се е достигало навремето единствено през коремната стена. сега съществували способи, чрез които се прониква през влагалището - чрез нови оперативни техники при които се манипулира чрез дълги, тънки механични приспособления с камера и манипулатори отпред, които се вкарват от различни отвори на тялото към точките на интервенция.
Предвид сравнението между двете интервенции е очевидно че при вазектомията нещата са далеч по-прости, достъпни и лесни - и за наблюдение и следене на състоянието, включително.
като алтернатива на вазектомията посочих един различен подход - доколко той би могъл да е ефективен ще каже "времето". бях забравил за него, докато в тази тема не си го припомних и не го изнесох - като идея, подход и размисли. доближаването на семенните канали до кръвоносен съд, който да ги "нагрява" би дало резултат, без да се стига до прекъсване на същите тия канали. Пътищата по които вървят сперматозоидите и формирането на спермата, както и нейното "инжентиране" чрез мускулни контракции не са тайна за никого и ако е налице сериозност по въпроса е поле за творчески подходи и практика в тази линия. не смятам че това е "начин да се излъже природата". факта, че при прекъсване с пръсти на канала в основата на пениса, сякаш именно природата е заложила възможен "път" спермата да се върне към пикочния мехур, там да се разгради и изключително полезните съставки, които всеки мъж отделя, за да функционират възпроизводствените му функции се възвръщат отново в организма. По отношение на вазектомията ТОВА Е И СИЛНИЯ ПОЛОЖИТЕЛЕН ЕФЕКТ ОТ НЕЯ - спиране на загубите на енергия, отиваща на халост. силната загуба на енергия и при менструационния цикъл е също налице при женския организъм, защото там пък процеса е засилен, усложнен и комплексен. заради това и хората занимаващи се в това поле на работата по овладяване на енергията си стигат до степен, да се изключи менструационния цикъл и така да се съхрани и канализира огромната енергия, която се разпилява с него, като остане отново в рамките на самото тяло и дух.

И като стана въпрос за нещата при женския организъм, съществуват нови форми на химично влияние върху възпроизводствените функции при тях. Примерно при спиралата МИРЕНА често бил наличен ефект, при който се "пропуска" една или няколко менструации. особено това оказвало благотворно влияние при болезнените форми на менструация, както и т.н. психичен предменструален синдром, изразяващ се често с нервност, напрежение в поведението и себеусещането.  При "МИРЕНА" всъщност хитростта е, че споменатия в предния пост "хормон" не минава през тялото или черния дроб, а направо се "доставя" на приемателя му - лигавицата на маточната стена - и по този начин пречи на нейната роля да закрепи и започне развитието на оплодена айцеклетка към матката. това е според мен едно чудесно хрумване.
Към него ще добавя, че от няколко години упорито се носят слухове че са разработени средства за регулирано прекъсване на възпроизводствените функции при жените. И тези разработки тръгвали от изследванията на военните и НАСА. Естествено че усложненията при космонавтите са налице и тази насока от човешкия живот, е важна част от поведението и особеностите, и касае силно организацията на дългите космически пътешествия, които се планират в близките десет години. така, че средата на миналата година, се появи съобщение за започването на дългосрочни изследвания, по отношение на хов метод и комбинация от препарати, който прекъсва регулируемо отделянето на яйцеклетки за възпроизводство, като процеса бил обратим по всяко време и не пречи на психичните компоненти на това възпроизводство.

Също така да не се забравя, че темата си има и своите скрити страни - именно и в социална и физиологична насока.
Физиологичната насока е просто развитие в посока на разкриване и опознаване на човешкия организъм. Съществуват подозрения, че подаването на средства за контролиране на възпроизводствените процеси при човека, би довел до срив на раждаемостта. очевидно че такива средства е имало винаги, има ги и при това използващи различни подходи и тяхната реализация. Не е изключено да е открит или манипулиран скрит генетичен механизъм при който да е налице "такова изключване". Предвид, че менструацията при жените започва вече от 12-14 годишна възраст, и завършва средно около 50 годишна възраст, това е огромен разход на енергия и ресурси. И ако в миналото това е бил един подход за оцеляване, то при сегашния начин на живот, това тава вече атавизъм. И както зъбите на човека бавно се променят с вековете - намалява броя им, особено "резците" отпред, така и в биологично отношение все пак са налице различни промени, които да са във връзка с начина на живот. Откриването и изучаването на случаите на безплодие и при двата пола съм сигурен че биха довели до откриване именно и на методи за "контролиране" при съответно намерение. защото все пак изследването на безплодието и при двата пола пък е "желан" ефект при тия, които искат да е "налице" но временно и по тяхно желание. разбира се, за жените особено е наличен психичен "навик" към типичните "женски" телесни изяви на живота им. И като четох някои "коментари" в руски и английски сайтове, касаещи спирането на менструалния цикъл, просто останах шокиран с почти непрекъснатите изявления "кви жени сме тогава" и "какво женско ни остава". очевидно че тук е намесена т.н. "криза на идентичността" и се наблюдава масово - и при жените и при мъжете. това е огромна тема и тук само я маркирам. Спирането на менструацията при жените би отключило огромна енергия на същите, която обаче в настоящето социално ежедневие те няма как да овладеят и канализират. Би нараснал заради това агресивния компонент в поведението, да не говорим и за познатите чисто физиологични симптоми познати като присъщи на "климактериум" и менопауза. Като се има предвид, че просто организма има естествена функция за "спирането" на яйцеклетки, менструацията... Обаче те се случват вече при "изтощаване" и намаляване на жизнените функции на женското тяло. И аналогията му при мъжете. Въобще налице е поне тема за размисъл - естествено за хората, които са "широко скроени".

Обаче нещата в социална насока са доста по-сложни. споменах за опасенията за човешкия вид - намаляването на раждаемостта. това обаче в днешно време не е заплаха за човешкия род, имайки се предвид, че заплахите идват най-вече от нас самите и безразборното несъзнателно отношение към нас и средата в която живеем. И все пак лесната контролирана контрацепция има и своите силни противници. Един от тях е именно религията - трите световни и масови религиозни догми постановяват много ограничено отношение към сексуалността, секса и общуването чрез него. Като се огражда именно около възпроизводствените му функции.
Чисто икономически причини също са налице, като хич не са с по-малка тежест от религиите. например огромния по мащаби бизнес с дамски превръзки, фармация, презервативи... също така все още хората не са готови сякаш да си поемат естествената отговорност или безотговорност към участието си в сексуални контакти. наличието на лоша хигиена и пълно незнание и неразбиране е задължителна част от несъзнателността и липсата на самоотговорност и самоотношение, които я съпътстват. така, че въпроса е изключително широк и многостранен.
=========================================================
 рядкото използване на вазектомията според виждането ми е по-скоро страхуване и неразбиране, отколкото неефективност или непредвидени усложнения. разбира се, всяка интервенция по принцип носи и риск. Обаче риск носи и самия живот, нали. така наречения "риск" е постоянен спътник на живота - за всяко нещо имало рискове. защото има "опасности" и страхове. В първия пост на тази тема иронично и шеговите засегнах именно тая връзка към въпросите и на контрацепцията.

за хората, които страховете са неизменна част от живота им, непрекъснато има акцент към сигурност. А тя е непостижим идеал, предвид, че страхуващия се човек затова мъу е и потребна СИГУРНОСТ. И това тръгва от личното поле на всеки човек и после отива по естествен път и в големия мащаб на груповото съзнание и вечната потребност от сигурност. И става дума с която лесно се използва за манипулация - така или иначе страхуването е универсалния "език" на социалните участници в груповия живот. Лесен, прост и универсален език, чрез който хиляди години се "говори" и говори сам по себе си.

Много хора не могат да направят разлика между ПРЕДПАЗЛИВОСТ и СТРАХУВАНЕ. И използват факта, че страхуването е налице и предпазливостта нила налице само когато имало именно страхуване. Нито едно от двете не е РАЗБИРАНЕ обаче. разбирането на един риск не включва отношение и реакциите към него. А е само ясен анализ на случващото се и ясна сметка какво се цели, защо и каква е цената именно от гледна точка на евентуално "непредвидено или нежелано" развитие на предварително избрания подход.

психичния компонент към контрацепцията и неговото използване предполага напълно естествено широта в гледаната точка, знания за собствената ни физиология - не само по принцип, а за нашето собствено тяло. разбира се - и наличие на добра обратна връзка с него: фактор, който сам по себе си вече предопределя изминаване на един път към СЪЗНАТЕЛНО (осъзнато) "възвръщане" на таз връзка.
излишно е да "доказвам" като някаква "теза" че хората загубват чувствителността към телата си - аз това наричам обратна връзка. разбира се че тази "оценка" се отнася само според критерия който имам - за "СИЛНА" ОБРАТНА ВРЪЗКА. В сферата на несъзнателните хора, при някои я има повече, при други я няма, но онова, което обединява несъзнателните хора в тая посока е именно липсата н СЪЗНАТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ СОБСТВЕНОТО ТЯЛО. Ако хората имаха "жива" връзка с тялото си, нямаше да гледат на него като на "бреме" или на нещо, което сякаш си е "отделно от тях". сякаш си живее свой си живот - някъде там. Отхвърлянето на собственото тяло е част от механизмите на психичните процеси на отхвърлянето ни - нехаресване, неодобряване и по-късно СРАМ. А това, че в социалната среда е налице същото и при "останалите" участници, още повече допринася за "магията" му и после за затвърждаването й.
И в тази връзка е и самата тема - за КОНТРАЦЕПЦИЯТА - като една брънка от живота, сексуалното, удоволствието... защото в нея, както и във всяка друга тема винаги се отразява ОТНОШЕНИЕТО НА ЧОВЕКА към НЕГО САМИЯ - и от там към живота му.
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Online velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3457
 • Gender: Male
Re: Методите за контрацепция - ефективност
« Reply #10 on: февруари 08, 2009, 11:07:27 pm »
Рамус с интерес изчетох двата ти последни поста. Ти разгледа темата доста глобално. А като всяка една проблемна тема и тази може да се разглежда от десетки различни ъгли и да се правят препратки към близки към нея подтеми. А моята първоначална идея беше за ситуацията, когато имаме двама души - мъж и жена, обичащи се и желаещи да правят любов, които не мислят за морал, за социално и демографско отражение на това което правят, а просто искат да се забавляват и това да не води до бременност впоследствие.
Темата за свободния секс е все още тема табу в България, изопачава се, преувеличава се, подтиска се, завоалира се, опорочава се, омаловажава се дори и какво ли още не.
Познанието за човешките енергии е противоречиво и липсват общовалидни пътища за очертаването на практическо учение за овладяването им.
Ние дори се чувстваме неудобно да заявим нуждата си от секс и оргазъм, особено често срещано при жените. Все още се робува на предрасъдъци, като за каква ще ме помислят, какво ще кажат другите за мен. Съществува и много излишна гордост, която пречи на осъзнаването на есенцията на това нещо.
А това е просто секс, няма нищо твърде специално в него, не е нужно да се чакат години за да се направи с подходящия(та) както трябва. Беден ми е речника да изразя всичко, което чувствам по този въпрос, всичко, с което съм се сблъсквал като нелепости. Е, това е настоящето развитие на обществото ни, но да не забравяме, че ние хората направляваме това, което ще стане по-нататък. Това е пътя за мен, като се говори, като се изследва, като се споделя и като се прави честно и открито.

-------------------------------------
Рамус няма начин редактирането на постове да се вижда в бързите линкове за жалост. 
« Last Edit: февруари 08, 2009, 11:09:28 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline beeyond

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 141
 • Gender: Female
Re: Методите за контрацепция - ефективност
« Reply #11 on: февруари 09, 2009, 12:12:50 am »
Ще споделя от собствен опит нещо по темата и във връзка с това, което каза Рамус по отношение на менструалния цикъл при жените. След като кърмих първото дете до една годишна възраст и реших да спра, кърмата не искаше да спира и цикълът ми никакъв го нямаше. И така общо две години без цикъл докато се оказа, че хормон отделян при кърменето от хипофизата - пролактин - при мен е останал с много висока стойност и за да ми дойде цикълът трябва да пия друг хормон. През този период не мога да кажа че съм чувствала прилив на енергия, но определено имах чести главоболия, които изчезнаха след възстановяване на цикъла. Тъй като тази хиперфункция на хипофизата се води хронична, вече 10 години пия хормон, за да имам цикъл. Майтапя се със себе си, че съм била дойка в предишен живот, иначе единствената причина, която се дава за "повреда" в жлезите обикновено е "стрес", каквото и да значи това. Това е от личен опит без отношение и реакции.
ако вашето сърце се привърже, дори бегло, към каквото и да било, съществото е затворник

Offline belkiska

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 1
 • Gender: Male
Методите за контрацепция ефективност
« Reply #12 on: ноември 13, 2011, 11:40:47 pm »
Ответила  первый вариант, имея ввиду беременность дочкой.
Но потом были еще 2 беременности после стерилизацииво время кеварева, рожая дочь. Вот вам и контрацептив.