Author Topic: ПЕТЛОГИЯТА "ЯТАГАН И МЕЧ" - Токораз Исто  (Read 22102 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
излезе от печат първата книга от петлогията на Токораз Исто (Стоян Цветкашки) "ЯТАГАН И МЕЧ".
Публикувам корицата, както и сайт за инфо
http://www.orendabooks.com

 От собствен опит само мога да кажа, че подобно четиво досега не е излизало от български автор. А относно историческите особености - такива в толкова подробности и автентичност, без политически, верски или националистически окраски - в такива подробности няма такова четиво, което да обединява толкова знания за живота по българските земи, за края на османската империя и огромния шарен и многолик свят на народите и събитията от двете страни на БОСФОРА, та чак до египет, персия и далечния изток. Истината за митовете, смисъла на онзи затулен в многообразни форми на пропаганда и измислици сложен период за България са и част от една автентична история, която отдавна е покрита с "пепел". Историята, смисъла и ролята на Еничарите, както и зараждането, развитието на еничарството в империята, войните властта и отношението им към България е засегната в първата книга с подзаглавие "ЕНИЧАР". http://www.orendabooks.com/jatagan_i_mech.html :
"

       ЕНИЧАР
    Първи том от "Ятаган и меч" се нарича "Еничар". Това е най-голямото изследване на еничарския корпус правено досега. Еничарите, кои са те? Битки, сражения, сложни и опасни мисии, бойното изкуство на считаните за най-добрите воини в света. Еничарите – по-смели, храбри и жертвоготовни от самураите, мъже на честта и доблестта. Навлизане в тайните на сакралното духовно учение на еничарите. Авторът изучава в дълбочина ислямската секта на бекташите, чиито членове са били те.
    В книгата по интересен и достъпен начин е разкрита съдбата на един български еничар. Достоверността на историческите събития подсилва силата на разказа.
    Еничарите признати от всички за най-добрите и самоотвержени воини в света. Хора на честта изповядващи Пътя на воини в суровата му форма. Силни и доблестни мъже, готови да убиват и сами да умират, но не в името на исляма или султана, а защо? Жестоки безскрупулни убийци, държащи под своята деспотична власт по-голямата част от света. Хора, по-голяма част от които са били българи.
    Ние наричаме родоотстъпниците "еничари", но всъщност не те, а ние сме се отрекли от тях, смятайки ги за чужди. Ние сме се отказали от тях, като деца на нашия народ, превръщайки ги в сираци, в най-самотните хора на света.като едно допълнение от книгата, преди два дни, във вторник по традиция самия автор изнесе чудесна лекция за историята, личностите и историческите особености за създаването, и просъществуването на ИСЛЯМА. Аудиозапис на лекцията ще има във форма на линк за теглене, когато ЗДРАТЦЕН успее да го обработи да е подходящ за слушане.
« Last Edit: април 10, 2009, 07:00:13 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline zdratcen

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 39
Re: ПЕТЛОГИЯТА "ЯТАГАН И МЕЧ" - Токораз Исто
« Reply #1 on: април 13, 2009, 01:18:10 pm »
Можете да изтеглите записа и да му се насладите - както винаги Стоян говори интересно, задълбочено и с много непознати за мен факти.
« Last Edit: юни 06, 2009, 09:40:04 pm by zdratcen »

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: ПЕТЛОГИЯТА "ЯТАГАН И МЕЧ" - Токораз Исто
« Reply #2 on: април 15, 2009, 07:48:15 pm »
всъщност има връзка между книгата и лекцията за исляма. Оказва се, че между страници 260 и 280, на книгата е описана цялата лекция, подредена и систематизирана - години, имена, взаимни връзки, обособявания, разклонения, особености.
Книгата всъщност представлява една огромна енциклопедия - романизма тук е умело обвързан с многото исторически описания, факти и подробности.
Мислех че петата книга от поредицата ще е някаква форма на апогей във широтата на поднесената много широка картина за културата и човечеството в много широк диапазон от време и география. Обаче се оказа че всяка от книгите е сякаш енциклопедия.

Вътре в първата има уникални подробности - от автентичните изкази и думи в разговорния език на героите според конкретиката на географското място и средата им... през описанията и историята за възникването на исляма и довеждането до връзката му с еничарството и много подробни данни за произхода наосманската империя, език, култура и развитието й през историческите епохи, влиянието на всякакви особености върху процесите на империята, почти до западането й.
Вмъкнати са различни подробности за българската история до момента на възникването въобще на идеята за тангра и народа сред който тангра да направи връзка със човечеството, мисията на същия този народ , все неща които досега аз не съм чел да са описвани в което и да е четиво. Друг е въпроса откъде, как и по какъв начин автора се е сдобил с информация по този езотеричен въпрос.

Понеже споменах езотерика, книгата е допълнително изпълнена с неща, които липсват в официално познатата история - именно в езотеричен план - човека, вселената, душата, преражданията, съдбата, предопределеността, мисията, живота илил пък свободната воля - идеи минали през културите на всякакви народи през различните епохи.

Има уникални сведения за развитието на различни бойни стилове в този исторически момент и проследяването на корените и развитието им. например малко се знае за това, че самия Левски е свързан с уникална бойна традиция и умения, пренесени през вековете от специални хора и пазена в дълбока тайна. бойни методи които са не само физически, а и развиващи и използващи психични умения и практика.

в края на книгата се описва една есенция на КАБАЛА умело вмъкната в контекста на основния герой в романа. само по себе си Кабала е огромна тема. за мен е учудващо как Стоян е есенцирал и систематизирал не само основните постановки на еврейската езотерика, а и подробни взаимовръзки и взаимоотношенията между елементите и нивата на стълба на тази еврейска система от символи. А най-интересното за мен е, че във всичко това е вплетена и податка за връзките между юдеите и българите още когато двата народа са живеели един до друг и не е имало нито "юдеи", нито "българи".
-----------------------------------------------
петлогията е не само огромна по обем поредица - тя е и огромна по обем и съдържание енциклопедия, поднесена като разказ за живота на един "специален човек" - съдбата му, етапите му на израстване и трансформация в една много сложна, динамична и многолика историческа епоха. Един уникално "шарен" живот и съдба,... на един "странник"
========================================

накрая, благодарение на Алоха, имаме и снимка на схемата по която се води лекцията за Исляма миналата седмица
« Last Edit: април 15, 2009, 07:53:35 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline rakshar

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 56
Re: ПЕТЛОГИЯТА "ЯТАГАН И МЕЧ" - Токораз Исто
« Reply #3 on: април 20, 2009, 02:59:16 pm »
    Прочетох първата част на петлогията "Ятаган и меч" на един дъх,до колкото това ми беше възможно за всичките 855 страници.Не бих искала да повтарям всичките неща написани от Рамус за тази книга,но не мога да не изразя уважението си към невероятния обем информация поднесена в нея и най-вече различния поглед на много събития в историята ни като държава,националност и вероизповедание.Не познавам добре исляма и тук прочетох неща които чувам за първи път,но не това е нещото което ме впечатли най много.Разбира се ще пиша за собственото си отношение към тази книга и надали на някой друг тя ще въздейства точно по този начин.Никога не съм имала нетърпимост към дадена група от хора било то заради вярата им или заради расата към която пренадлежат.Приемам себе си като човек родил се и израстнал в България с всички положителни и негативни моменти на това събитие,но не и че то ме определя ,нито това че хората около мен изповядват християнската религия и аз самата спазвам някои от християнските традиции,като боядисването на яйца по Великден,например ме прави християнка.Чувството за национализъм също не ми е много присъщо.Но признавам си четенето на "Еничар" ми показа една друга страна на мен самата .Учила съм стандартните неща за еничарството и така си е останало както съм го учила.Четейки ,започнах да си давам сметка,че това което е в книгата много се разминава с другото остарялото в мен ,наплива на турски думи и понятия някак си започна да ме притеснява.Оказа се ,че всичко това което някога съм чувала и учила за турското робство като дете все още си стои в мен,картините на насилие, четейки задължителните романи в училище и оцветените от мен разкази на учителите ми по история започнаха да си излизат.Благодаря на автора, че видях в себе си това.
    Това обаче съвсем не е всичко.Моя баща е роден в точно този район около Асеновград който описва Токораз Исто,много от думите които използва са речта от моето детство когато съм живяла там.С тях се върна аромата на моето детство на село, на баба ми и думите на дядо ми,че дори и самата миризма на пръст ,сено ,вълна ,овце и запалена прахан с чакмак.Светлината на двора на Араповския манастир и сумрака на църквата вътре,спокоен и не толкова посещаван и за това така истински и до сега.
    Не съм чела друга книга до сега в която да се приплитат така добре история и уникална гледна точка за света около нас .Очакваме някои от нещата казани там да ги намерим само в книги на...Ошо ,например а не в такъв тип книга. Аз лично не съм срещала книга до сега която така обстойно да разглежда толкова различни религии,така подробно и в детайли познавани от автора и най специфичното е че през всички тях той ни води по неговия си път,който може да се разбере само прочитайки книгата.Някои от нещата написани за християнството вероятно няма да допаднат на вярващите,но пък избора си е техен.
    Прочела съм доста книги и само малка чст от тях са успявали да ме грабната и с още нещо което открих и в тази книга.Е тук вече сериозно се затруднявам как да го опиша ,не ме бива много в писането :).Този особен привкус ,който се получава когато писателя е успял да вложи себе си в книгата.Да,всеки един от нас пишейки прави своя автопортрет ,но не това имам предвид.Тогава когато си вложил душата си ,излъчването си ,аурата си в текста ,тогава той се усеща и от четящия го.Това е което се усеща в музиката на великите музиканти независимо от това преди колко време е написано.Не искам да звуча патетично или агитационно,нямам това за цел,просто незнам как да го опиша по друг начин или може би да го нарека с една дума -индукция.
    Вероятно на вас другите четящи тази книга ви изглежда съвсем различно.Може това да е част от нейното предназначение.
     Това вече няма значение за мен ,аз минах през нея и взех което можах за себе си .
     Моите уважения и благодарности към Токораз Исто!
постепенно си припомням коя съм ,бавно изсветлява завесата на забравата и се очертава силуета ми....и разбирам,че всичко това съм пак аз

Offline jwalker

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 4
Re:ПЕТЛОГИЯТА "ЯТАГАН И МЕЧ" - Токораз Исто
« Reply #4 on: март 22, 2010, 08:40:42 pm »
Велика книга. Сега съм на средата на втората. Тръгват за Персия.

Quote
Ибрахим се замисли. Всъщност майсторството не е умение на вършиш нещо. Голямото умение не е свързано само с разбиране и сръчност. Може да си развил умения и сръчност в едно нещо, но това не означава, че ще си сръчен в друго нещо или във всичко. Майсторството е нещо друго. При майсторството самият човек е майстор и той върши всичко с майсторство. И няма в какво точно си постигнал майсторство, важното е, че веднъж си станал майстор. Майсторството означава отношение към света, а не постигане на някакво умение. Ето, Хасан ага беше майстор. Той може би е станал майстор, като цял живот е правил кафе. А може би беше станал майстор с нещо друго. Ибрахим не знаеше. Това, че досега познаваше само тази част от Хасан ага, която правеше кафета, това, че кафеджията в живота си най-много беше правил кафе, нищо не означаваше. Тогава Ибрахим проумя, че всъщност има душата и нагласата на майстор и точно затова той щеше да го обръсне като майстор, защото майсторството е отношение, а не умение. И беше сигурен, че дори за пръв път да хване ятаган в ръка, старият турчин щеше да има отношение към оръжието и за часове може да стане майстор. И ако трябва, понеже е стар, слаб и гърбав, ще създаде някаква нова техника, но той ще стане майстор на ятагана, защото е майстор въобще.
Информираните граждани са единственото истинско хранилище на обществената воля.
Томас Джеферсън

Offline jwalker

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 4
Re:ПЕТЛОГИЯТА "ЯТАГАН И МЕЧ" - Токораз Исто
« Reply #5 on: март 22, 2010, 08:41:52 pm »
Здравейте,

С горния постинг казвам "добър ден" на всички дошли преди мен в този форум.

JWalker
« Last Edit: март 22, 2010, 08:55:50 pm by jwalker »
Информираните граждани са единственото истинско хранилище на обществената воля.
Томас Джеферсън

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re:ПЕТЛОГИЯТА "ЯТАГАН И МЕЧ" - Токораз Исто
« Reply #6 on: март 23, 2010, 12:40:00 pm »
Добра стига "пешеходецо"  ;)

ЧУдя му се на автора как му е дошло да изпише толкоз нещо.
И на мен си се чудя, какво толкоз намирам в неговото писане..

Интересно ми е как ти е попаднала книгата в ръцете...
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline jwalker

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 4
Re:ПЕТЛОГИЯТА "ЯТАГАН И МЕЧ" - Токораз Исто
« Reply #7 on: март 23, 2010, 07:36:28 pm »
Прочетох за книгата в един друг форум, на парапланеристите. Прочетох откъсите, дето са дадени там. Пробвах с първите два тома, и на средата на първия поръчах и другите три. Отначало книгата ми се видя много описателна, та затова си казах, как ли ще се чете това, в това динамично време, дето няма време за нищо. Даже си помислих, че за две години напред имам материал за четене. Но скоро се хванах, че чакам да се прибера в къщи да започна да я чета.

Много плътна книга, напълно е възможно да си промениш възгледите след нея. Поне за еничарите мисля други неща сега. Някога в Римско време, легионите също са били от завладените народи и войниците в тях са искали да са най-добрите и са се гордеели с това. Тук е същото. Ние сме били част от Османската империя. Нашите българи са били най-добрите войници на Империята. Та това е повод за гордост, в края на краищата... не за оплакване.

В днешно време се нуждаем от такава книга. Дава много сила, учи да се осланяме на себе си, да не се отказваме да търсим решения, да вземаме решения.
Информираните граждани са единственото истинско хранилище на обществената воля.
Томас Джеферсън

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re:ПЕТЛОГИЯТА "ЯТАГАН И МЕЧ" - Токораз Исто
« Reply #8 on: март 24, 2010, 12:35:14 am »
E, радвам се, че един човек се е "вързал" :)
Може би времената наистина не са лесни, та човек да си "позволи лукса" да чете.

Опитах се да я представя и във военния форум, ама нещо даде засечка.
И с позволението на участниците в тази тема (ако никой не изрази против, значи е съгласен) да ги цитирам, ще опитам пак да ги заинтригувам.


Позамислих се над "индукцията". И си мисля, че индукция и интерес вървят като дупе и гащи. Ако го няма интереса, а от там и вниманието, трудно би се получила индукцията. А като ги има интереса и вниманието индукцията сама става.  При мен отначало бе само интереса, какви работи аджеба стават (Кастанеда), но след 20 кила книги по темата, някои неща взеха да се навързват, взех да включвам че нещата са едни, само дето са видяни от различен ъгъл и са описани с различни думи.

Та затова си мисля, че желанието за четене на определен материал идва от интереса. На времето и "Капитан Немо" съм чел с интерес, с огромен интерес...  може би за индукция, може да се говори ако се "прехвърлят керемидите", т.е. когато си пренареждаме описанието на света, и разбирането...
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline Dimitar Ochkov

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 876
 • Gender: Male
  • http://www.kaldata.com/forums/index.php?automodule=blog&blogid=265&
Re:ПЕТЛОГИЯТА "ЯТАГАН И МЕЧ" - Токораз Исто
« Reply #9 on: март 24, 2010, 04:07:51 am »
  При мен отначало бе само интереса, какви работи аджеба стават (Кастанеда), но след 20 кила книги по темата, някои неща взеха да се навързват, взех да включвам че нещата са едни, само дето са видяни от различен ъгъл и са описани с различни думи.

  .......
Най-лошото е, че четете книги, написани от летачи. Карлос Кастанеда.
  ......
Питах ДХ: А какво ще стане ако умът изчезне?

ДХ: Ще се появи друго ниво - знание без мислене.

Но как ще разбера, че две и две е четири?

ДХ : Ти не го разбираш, ти използваш процес. Изкуството на мага е в това да се освободи от разума. Ние зависим от милостта на тези същества - летачите. Те ни ядат както ние ядем пилета, отглеждаме ги, а после ги изяждаме. Умът ни заставя всичко да копцептуализираме. Умът е нещо инсталирано ни отвън, затова от магьосническите линии се изисквало да действат без особено мислене, затова трябва да изплашиш и прогониш своя ум!
.................

   Кастанеда е уникален.
Бог ми напомня за Себе Си. Постоянно.

Offline jwalker

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 4
Re:ПЕТЛОГИЯТА "ЯТАГАН И МЕЧ" - Токораз Исто
« Reply #10 on: април 02, 2010, 09:59:02 pm »
E, радвам се, че един човек се е "вързал" :)
Може би времената наистина не са лесни, та човек да си "позволи лукса" да чете.
Във всеки случай усещането за "четене" е много чудно. Животът навън ни изсмуква, постоянно трябва да даваме, да даваме. А четенето ни зарежда.
Информираните граждани са единственото истинско хранилище на обществената воля.
Томас Джеферсън

Offline kallojan

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 8
Re:ПЕТЛОГИЯТА "ЯТАГАН И МЕЧ" - Токораз Исто
« Reply #11 on: януари 10, 2011, 02:45:07 pm »
Позволявам си да кача една моя схема към лекцията на Стоян Цветкашки - по-ясна от публикуваната по-горе от Рамус. Правил съм я по снимката на Алоха, но съм си позволил да поправя някои неща в нея. Направих я докато слушах записа, за запълване на времето. Или защото съм по свой начин перфекционист... )))
Ако някой може да ми даде информация за лекцията/лекциите: Къде и кога е изнесена? Пред какви хора? Това периодични събирания ли са? Кога стават (ден, час, място) и дали достъпа е свободен? И кой е по-възрастния човек, който говори и обяснява заедно със Стоян Цветкашки? Единствено разбрах от записа, че е май в град Пловдив! Благодаря предварително.

Питам това за да се ориентирам в нивото на случващото се и в контеста. Защото ме заинтригува осмислянето от философска гледна точка на историята на цялата религиозна мисъл (юдаизъм, христ., ислям, будизъм), което контрастира с леко "ниското" ниво на изложение на фактите. Ще дам два-три примера. Второто пришествие (при което Христос ще се върне да съди света и така ще му сложи край) е доктрина, която е приета официално още на Никейския събор (325 г.) и е отразена в Символа на вярата. Така че няма как християните да са я заимствали от "доктрината за Махди" (както казва Стоян), която е по-късна с поне 3 века и половина. По-скоро е обратното! ))) ... Така наречените "хашишини" не са пушили "хашиш" - това е продукт от индийския коноп, който не расте в Северен Иран, където е Аламут и сектата на Старецът от планината, а на над 1000 км. по на изток. Най-близо расте опиумен мак (в съседен Афганистан), което е съвсем друго растение, с друго име. Такова фактическо противоречие (между опиум и хашиш-канабис) опровергава "етимологията" на сектата, още повече че самите те са се наричали „низарити” (последователи на Низар, най-големия син на фатимидския халиф ал-Мустансир в Египет) или „ал-Дауа ал-Джадида” („новопризовани към вярата”). Това за хашиша е европейски етикет-пропаганда! (Като онази история с "цигани" и "роми" - р.Цингаре в Индия и Рим в Италия!) А това за "упояването" идва от разказа как Хасан ас Сабах е мотивирал своите наемни убийци, но е дълго за преразказване!  ... По въпроса дали християни и мюсюлмани вярват в един и същи бог: "ДА" (според исмляма), но "НЕ" (според Христианството). По същия начин стои въпроса дали християните вярват в същия бог като юдеите. Ако питате юдеите - те ще кажат, че християните са изопачили техния бог.

Иначе не съм чел книгите на Стоян - онзи ден научих за тях случайно (ако се добера до тях - вероятно ще ги прочета), но се заинтригувах от начина му да осмисли религиозния опит на човечеството и затова разпитвам такива неща за лекциите. Това по-скоро май са просветителски беседи... Би ми било интересно да чуя на живо автора и да разменя мисли с него.
Отново благодаря предварително за всяка информация по въпроса!
« Last Edit: януари 11, 2011, 12:35:13 am by kallojan »