Author Topic: Истинската причина за кариеса при децата  (Read 9387 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline newage

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 6
Предполагам всички от вас са чели или чували от новините тревожните статистики - 70% от децата в България са с развалени или извадени зъби още преди пълнолетие.

На всички са ни казали, че сладкото и скорбялата развалят зъбите, че някакви бактерии се хранели с тях и киселината им разваляла зъбите. Достатъчно да ги мием често, да ходим на контролни прегледи при зъболекаря и всичко ще е наред.

Като цяло идеята, че зъбите се разваляли от бактерии в устата и лоша поддръжка е мит.

Наскоро попаднах на една уникална по рода си книга "Nutrition and Physical Degeneration". Писана е от д-р Уестън Прайс, лекар и зъболекар, който обиколил голяма част от света и е изследвал зъбите на различни изолирани общности. Живял е в планински селища в Швейцария, сред ескимосите, индианците, австралийските аборигени, различни африкански племена, в Перу и къде ли не още.

Изследванията на зъбите им дават удивителни, фантастични резултати -- кариесът сред тези хора, независимо дали са швейцарци, ескимоси или африканци, е ПОД 1%! Там кариесът е изключение, докато а при нас е рядкост да намериш здрав човек без кариеси. И това, забележете, са хора, които НЕ ходят на зъболекар, НЕ си мият зъбите, НЕ дъвчат Орбит, НЕ пият флуорид, но за сметка на това ядат скорбяла и сладко!!!

Според общоприетите разбирания за кариеса, зъбите на тези хора отдавна трябва да са изгнили. При все това, можете да ги видите на снимките в книгата му - най-хубавите и здрави зъби, които някога съм виждал. Не само нямат кариес, но и зъбите им остават здрави до дълбока старост!

Изследванията му показват, че храненето на тези здрави хора варира -- някои се хранят с растителна, други с животинска храна. Но общото между тях е, че живеят природосъобразно, храната им е в естествен вид и е добита в района в който живеят. Наблюденията му също така показват, че в мига в който тези здрави хора се докоснат до западните рафинирани храни и безразборен начин на хранене, зъбите им катастрофално се развалят (снимките са потресаващи).

В крайна сметка той заключава, че липсата на важни минерални съставки и витамини в съвременните рафинирани/консервивани храни и небалансираното хранене са причина за физически деформации и разваляне на зъбите.

Неговите изследвания показват и още един удивителен факт -- зъбите се лекуват с правилна диета.

Във връзка с това ви предлагам да гледате няколко филмчета за кариеса:

Offline newage

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 6
Re:Истинската причина за кариеса при децата
« Reply #1 on: януари 16, 2010, 11:10:50 pm »
Ето нашият случай http://ludmil.multiply.com/journal/item/31/31
« Last Edit: юли 19, 2010, 02:47:53 am by newage »

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re:Истинската причина за кариеса при децата
« Reply #2 on: януари 17, 2010, 09:36:37 am »
Според мен причината за всеки дисбаланс в организма е по-скоро вътрешна, тоест дисбаланс в жизнената енергия и първопричината за това е дали човек е позитивно настроен и щастлив от живота, който води. Колкото по-напрегнат стресиран живот води, колкото повече се ядосва, мрази и се противи на нещата от живота толкова и здравето му се влошава. Когато това условие се уреди може да се продължи с правилното хранене, дишане и изобщо природо-съобразно съществуване в едно както с Духа, така и с Материалното.
Затова разните туземни племена са по-здрави. Те имат по-дълбока връзка с природата и със себе си.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.