Author Topic: време за "поредните бисери" от мидите на родното образо  (Read 2479 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline ramus

  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 1076
  • Gender: Male
  • никой
Бисери от матурата: Алеко е комунист
02 юни 2009 / News.dir.bg
“Алеко твори в областта на леката литература, в произведенията му няма насилие, покъртителни човешки драми, убийства и кръв. Повечето от тях завършват смешно и щастливо.”
Открития, подобни на това, потресоха проверители на задължителната матура по български език и литература, съобщава в. "24 часа". Учителите и тази година се натъкват на много бисери от завършващите средно образование, стана ясно неофициално.
Мотивът за вечната и святата женственост е характерен за Ботев (не за Багряна) е сред малкото “забележителности” от теста.
Истинската забава са обаче коментарите на откъс от фейлетона “Разни хора, разни идеали” на Алеко Константинов - последната задача от зрелостния изпит. Знанията за автора и творбата се люшкат от: “Алеко е възрожденски творец”, “най-известният революционер за свободата си”,минават през Алеко е “модернист”, “символист”, “конформист” и стигат до “Алеко е комунист …”. “Не е живял много, приблизително 35 години, но е написал около 25 файлетони, драми, романи и други негови произведения.” Те са изпълнени с “хумор, сатира и забава”. “Авторът внушава чувства на смеене и плачене на своите читатели.”
Първите три фейлетона от цикъла са в монологична форма, а четвъртият в “биологична - говорене между героите”. Именно диалогът разкрива “вътрешната телесно-материална гледна точка на героите”. “Единият от героите е заменил българските ценности с каузата на башибозука.” “По характер племенникът е бунтовник, докато чичото е обратен”. Проблемът за ценностите във фейлетона “се образува от група хора и се проявява в разговорна реч помежду си”.
В повечето писмени работи личи явно неумение за разчитане на авторовите послания, казват проверяващите литератори. Най-често защитаваната теза е, че чичото (чичката, чичето, старецът, бащата, дядото) е по-възрастен и с по-богат житейски опит и племенникът (младото момче, момъкът, детето, синът, внукът) трябва да се вслуша в съветите му: “Прави каквото правят хората: свий си опашката, па си налягай парцалите…”, “С гюрултия гърло се не пълни.”, “безобразия се вършат; нека се вършат, теб какво ти е? Мъ-ъ-ълчи си, па си гледай кефа.” Целта на творбата е “да покаже, че не е лесно да се възпитава малък нехранимайко”. А обобщението: “Ние трябва да запомним тези съвети, защото утре с тях ще възпитаваме децата си.”
Много безотговорно били използвани и литературните термини. В творбата се откриват “топоси и хронотопи в реалиите на България (Бяла Слатина)", а “за героите на злободневието бурлеската и травестията имат своето взаимодействие”.
Вече се знае и името на единия от героите - племенника. Той се казва Чунким!!!("Чунким си оправил себе си, та…").
==============

Първо ще се посмея... че иначе сякаш е повече "тъжно"... :2funny: :2funny: :2funny:
« Last Edit: юни 02, 2009, 11:34:32 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.