Author Topic: най-честите психични разстройства  (Read 37568 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Топ 6 на най-честите психични разстройства у нас
Кратък наръчник
 

Според статистика, психичните разстройства, които мъчат българина, се свеждат до шест - депресия, социална фобия, паническо, хипохондрично, соматизационно, и обсесивно-компулсивно разстойство.

Депресия

Тя е афективно разстройство (което ще рече - повреда в емоционалния баланс). Между 2,5 и 6,4% са страдащите от депресия във всеки един момент, а пожизнения риск е 4-5%. Симптомите са доста разнообразни: чувство на безнадеждност, липса на интерес към всичко, вина, понижен тонус, постоянна умора, ревливост, раздразнителност, усещане за самота, безпокойство, безпричинни болки, пълно черногледство, натрапливи мисли, понижен или повишен апетит и пр.

Продължителността на депресивен период може да трае от месец до година. Обикновено се отключва след силно стресиращи случки или събития, но може да се появи и от наслояване на неотработени емоции. След средната възраст депресивните епизоди имат тенденцията да зачестяват и да траят по-дълго. Лечението е смесено - медикаментозно и психологично или само с някакъв вид терапия. Задължително е приемането на антидепресанти, тимостабилизатори, транквилизатори да е под наблюдението на специалист.

Паническо разстройство

Този вид разстройство набира все по-голяма популярност, човек би си помислил дори, че е модерно. То се проявява с повтарящи се пристъпи на силна тревожност (паника), които не се ограничават до определена ситуация или обстоятелства, поради което изглеждат непредсказуеми. Симптомите са индивидуални, но все пак са от плей-листата на заболяването. Най-срещаните са сърцебиене, болки в гърдите, задушаване, чувство за нереалност, отдалеченост от действителността (деперсонализация или дереализация) и най-вече....паника.

Причините са многобройни и индивидуални, но се въртят около адаптивна неспособност след значими събития, излизане от собствения ритъм (преумора или дългосрочна вялост) и нарушаване на границите на взаимоотношения.

Лечението е терапевтично и медикаментозно.

Социална фобия

Тя често започва в юношеството и се центрира около страха от критично отношение от страна на други хора в сравнително малки групи. Това обикновено води до избягване на социални ситуации. Тази фобия може да е дискретна (т.е. ограничени до ситуации на хранене на публични места, говорене пред публика, срещи с противоположния пол и т.н.) или дифузни - включващи почти всички социални ситуации извън тесния семеен кръг. Притеснението обикновено е съпроводено с понижена самооценка, страх от критика, изчервяване, треперене на ръцете, гадене или позиви за уриниране. Лечението е основно психотерапевтично. Когато се намесят медикаменти, те са основно транкивлизатори, които се приемат непосредствено преди идентифицираната тревожеща ситуация

Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Най-съществената характеристика на това разстройство са така наречените натрапливости(мисли или действие, които не можеш да контролираш).

Натрапливите мисли са представи, образи или импулси, които нахлуват в съзнанието отново и отново в стереотипна форма. Те се преживяват от болните като насилствени, чужди и нежелани.

Натрапливите действия на практика представляват ритуали - повтарящо се стереотипно поведение, което не води до изпълнението на полезни задачи, но значително намалява тревожността от натрапливите мисли. Хората с това разстройство съзнават абсурдността на действията си, но не могат да ги спрат.

Макар трудно и продължително, ОКР е лечимо. Медикаментите, от които се влияе, са антидепресанти и антипсихотици в някои случаи. Заболяването изисква и продължителна психологична работа - индивидуална - когнитивно-поведенческа терапия, психодинамични подходи, фамилно консултиране, психосоциални интервенции.

Хипохондрия и соматизационно разстройство

Хипохондрията представлява психично разстройство, което се характеризира с категорична убеденост в наличието на тежка и опасна телесна болест или с ужасяващ страх от развитието на такава. Тези преживявания остават резистентни на убеждаването и окуражаването от страна на медицинските специалисти, които не откриват симптоми на заболяване и не регистрират отклонения в лабораторните показатели. Мъчително е и за тези, които страдат от разстройството и за тези около "разстроените".

При соматизационното разстройство основна характеристика са множествените телесни оплаквания, които имат тенденция да се повтарят, но за които не се откриват органични причини. Симптомите са: киселини, болки в корема, сърбежи, парене, изтръпване, загуба на коса, обриви, главоболие, повишено кръвно налягане, болки в гърлото, шум в ушите и пр.

Лечението на хипохондрията и на соматизационното разстройство е основно психологично, като някой медикаменти могат да бъдат използвани за намаляване на тревожността, породена от отделните симптоми.

 NB! Диагностицирането на психичен проблем може да стане само от специалист, затова избягвайте да се въвличате в самодиагностициране. Имайте предвид, че второто също може да се отнесе към психичните разстройства, когато премине определена граница.
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline smotli4ka89

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 1
Re:най-честите психични разстройства
« Reply #1 on: април 13, 2011, 12:40:39 pm »
Здравейте, бих искала да се обърна към специалист в психиатричната област с въпрос.
От няколко години наблюдавам майка ми и смятам, че има прогресивен психичен проблем. В последната година се наблюдава тенденция за влошаване на състоянието и. Симптомите са ясно изразени имисля, че вече и личи много. Изразяват се в рязка промяна в настроенията, безпричинен плач, параноични състояния, истерии, боистване,  необмислени действия, не реална преценка, вманиачване, импулсивност идр. преди повече от година с много зор я заведохме на лекар, диагнозата беше тежка депресия, изписаха и лекарства, но не ги пи дълго, въпреки че наистина и се отразяваха добре. Вече неще и да чуе за лекари, смята, че няма нужда от лекарства, а спомене ли се за това изпада в истерия и бяга от вкъщи.
Вече нервите ни са опънати на макс и не знаем как да се справим и как да постъпим. Моля дайте съвет.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 2906
 • Gender: Male
Re:най-честите психични разстройства
« Reply #2 on: април 15, 2011, 12:02:16 pm »
към smotli4ka89

Опасявам се, че въпроса ти трябва да бъде насочен към специалист в психологията. И твоята майка трябва да бъде анализирана от такъв специалист.
Съм никой, отивам никъде, искам нищо.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.