Author Topic: Туристически предложения за среща ИЗВОРИ-2009  (Read 6821 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Тази година никой не пусна предложение за изворна среща. Затова аз ще го направя с няколко предложения.

1,Предвиждам ходене на Рилски езера, по време на събора на бялото братство - сряда, четвъртък и петък да се приберем. Там предлагам като опция ходене и връщане за един ден до Мльовица - от рилски езера.
маршрута е приятен, ходи се в повечето време по билото на рила и е чудно красиво. разбира се си е ходене, и общо часовете по път са към 7 -8 часа. Но като се тръгне по-раничко сутринта, на връх Мальовица - по обяд, с почивки и по пътя и на върха, после на връщане - до вечерта сме се прибрали през "урдините" езера

2,Също така - едно здраво ходене до най-високия връх на Пирин - за първия уикенд на септември. ще се вижда прогнозата каква е, защото климата и температурите на тия високи места си имат значение. Значи Вихрен и Кончето са обекти за два дни, защото ако е за един е толкова много ходенето, че е само за "адвансед" туристи. Освен това не е идеята само да се ходи... а и да се наслади човек на тия красоти. така, че моето собствено експеримиентиране показа досега, че два дни е чудесно. Вече сме го правили с някои от "изворите" - преди 3 или 4 години ( вече ми се губи колко са).

не съм от хората, които като тръгнат не спират и само в темпо се върви. Харесвам планината, но харесвам и себе си в нея, така че ходя така, че да имам време да се порадвам и да усетя местата през които минавам - да ги докосна с душа, сърце и сетива.

Има и още една идея, която още във етап идея - една разходка по някои от местата описани в книгите "ятаган и меч" - по-специално асеновградския родопски регион, сливодолското падало, араповския манастир, белинташ, червената скала... и разни други места, повечето от които добре познавам.
Като дати се предвижда това да стане третия уикенд на септември - който се допълва от един празничен свободен ден. 19-20 и евентуално 21 като официален празник.
« Last Edit: юли 16, 2009, 10:25:23 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline anadel

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 8
Празниците на Дъновистите са от 18 до 24 август. Аз мисля да се кача в петък на 21.08, тръгвам от София след 17 ч., паркирам на х. Вада и се качвам на челник. Спане - на чувал или палатка ако е много лошо времето. Може и с компания  8)

Offline Spirit-Felix

 • Creator of Realities
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 548
 • I metaprogram, therefore I am!
Ако се случат, ще присъствам и на двете събирания през септември. Ако това през август решите да е събота и неделя и след 15-и - вероятността да дойда и там също е голяма. Благодаря ти, Румене, че се захвана да организираш събиране и дано поне 2 от идейте се осъществят! :)  Ще следя темата.
« Last Edit: юли 17, 2009, 03:24:22 am by Spirit-Felix »
Какво ще направиш ДНЕС за да се доближиш до себе си?

Nem Ankh!

Offline Aloha

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 184
Аз също потвърждавам присъстие за септемврийските събития.
За така обявените дати през август -  има голяма вероятност да се присъединя по някоето време и там.

Иначе и трите предложения ми звучат мноооого добре :)
Ще очаквам уточняване на събитята.
Миналото е история, бъдещето е мистерия, а този момент е дар. - „the present"

Offline vega

 • Напредващ
 • ***
 • Posts: 62
 • Gender: Female
Много хубави идеи. Жалко, че аз няма да мога да дойда и най-благородно завиждам на всички волни птички, които ще имат възможността да го направят.
Cogito, ergo sum

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
аз мога единствено през отпуската си да направя подобно пътуване, а тя е в началото на август
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
предложения за среща ИЗВОРИ-2009-2
« Reply #6 on: юли 20, 2009, 10:11:56 am »
сега, малко подробности и инфо:

1. Рилски езера - август.
Дъновисткия събор, честващ специалния им празник е точно на датата 19 август. Това е централната дата на празника. Те се събират по традиция на 18 и на този ден се прави първата паневритмия над езерото БЪБРЕКА. Понякога "първата" е именно на 19 август. и дните са 19,20 21
паневритмията се прави 3 дни - 18,19, 20 август на мястото над БЪБРЕКА. Има е такава и на 21 август, - тя се прави на "второто" място - под връх Харамия.
Разбирам хората, които нямат отпуск и работят и са заети през седмицата, но ако целта е събора и не са виждали какво се случва и как изглежда голямата паневритмия, няма как да я видят уикенда, предвид, че се пада 22 и 23 август. Възможно е хората, които се включват в празниците и са лично ангажирани с участие, да останат и през уикенда там. Но вече това няма да е "същото". идват дъновисти не само от българия
По принцип дъновисткия събор е и повод за среща на стотици, дори хиляди езотерично настроени хора на тия места по това време. От няколко пъти, в които ходих през годините видях различни насоки и мероприятия. Едно от тях е традиционното представяне на различни теми и дискусиите им = от екологични, до научни, езотерични. Това става в т.н. "нова хижа" - долу в голямото помещение в партера й. Има програма, която дори е възможно да я има в интернет вече качена, защото поне досега сериозни хора се ангажират с организацията й.
Освен програмата на събора понякога идват и различни групи с езотеричен уклон от цялата страна, дори и от чужбина. дали ще са Йога, или теоретично-философски ориентирани, или пък ще са форма на "реклама" на навлизащо поредно "ново" течение... Аз лично всеки път "попадах" на любопитни неща и така имах възможност да се възползвам на "макс" там, на място. Експириънса и личното запознанство на живо в срещи чрез различни гледни точки, е онова, което дава вървене на индивидуален път. разбира се - това е само мое... да го наречем "мнение".
та мисълта ми е, че вероятно програмата и събирането на събора ще са до края на уикенда и неделята ще е деня на разотиване.

Сега малко "битово" и организационно инфо:
1, Пътуване:
Вече две години не съм бил на Рилските езера и е възможно инфото ми да съдържа вече неадекватни елементи, щото всичко се променя. Миналата година направиха вече лифта, който "чакаше там" няколко десетки години да бъде направен. Лифта почвал от хижа ПИОНЕРСКА. Качването до там е с кола през ремонтиран път от Сепарева Баня.
Това е "лесния" начин включително и за хора с повече багаж. Втория подход е през хижа ВАДА - откъм Боровец. До хижата се стига също с кола. Не съм се качвал оттам, само съм виждал пътя "отгоре" и нямам собствен опит по въпроса. както се видя колеждата АНАДЕЛ може повече да каже по въпроса с тоя подход към местността РИЛСКИ ЕЗЕРА.

2, Нощуване и хранене:
не зная дали има новоизградени хотели или места за спане в оня район, но ако нещата нямат съществена промяна от времената от преди 2 години, то и в двете хижи няма да има места за нощуване (по принцип, и ако нямате предварителни резервации). Всички пъти, които съм бил там, съм нощувал на палатка под "новата хижа". това дава няколко предимства - първо, че тоалетните и банята са в нея и могат да се ползват. второ, че там готвят храна, която е сносна и евтина. Поради спецификата на събора се готви и вегетарианска кухня. разбира се, това не е ресторант, а по-скоро столова. Но аз не съм претенциозен и е чудесно решение, предвид, че другото е да се носят на гръб и ръце разни видове сухи храни и пособия за консумацията им. Разбира се, сега с лифта нещата са различни и е вероятно и да се спи, и да се храни човек в целия онзи район. Преди качването от Пионерска беше с военни "уазки" и самото пътуване, освен че беше скъпо, беше и уникално "офроуд" изживяване  ;D.
   Чувал съм че досега времето на тоя събор, точно на тия дати повече от 20 години не е било лошо. Съседните дати - да, но точно на 19 чувах от старите дъновисти да коментират че винаги е слънчево. Все пак - надморската височина на първото езеро е 2000 метра. Оттам нагоре са общо още 6. Времето се променя бързо - най-често от запад и по традиция си е "гневно и огнено" - черни облаци, с типичните дъжд, градушка и силен вятър... дори имало някои години и "сняг". 

аз лично резонирам на тия места. И насъбрах опит от ходенията си там. района по билото на рила е малко над най-високото езеро, оттам има пътеки за хижа Иван Вазов, (която не зная в момента дали е функционираща), както и посока изток - към връх Мальовица. По пътя към върха има и отклонение към самия Рилски манастир. И има групи именно по този маршрут - рилски езера - Рилски манастир....
--------------------
Това е засега по точка РИЛСКИ ЕЗЕРА. По-късно ще пиша и за ВИХРЕН и КОНЧЕТО...


« Last Edit: юли 20, 2009, 10:13:28 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline Неона

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 20
 • Gender: Female
Моята информация е от началото на  август миналата година.
Хижите по принцип са пълни по това време, та какво остава за дните на дъновисткия събор.
Пътуването беше с уазки и джипове излиза  по около десетачка на човек.
Лифта беше в процес на строеж.
За пръв път видях езерата и мога да кажа, че това бе най-неверотното нещо в моя живот.
Дванадесет часа ходене по Рила , от хижа Пионерска -новата хижа,старата хижа, изкачване на връх Харамия, след това Дълги рид и връщане при което се виждаха оттатък Урдините езера и обратно през Окото и Бъбрека.
Направихме двоен от обичайния маршрут ..на осмия час бяхме на приблизително еднакво разстояние от Новата хижа всички от групата получаваха кризи....но се справихме и се върнахме вечерта.
Тогава разбрах че ума само си казва че нещо не може.
Когато на връщане...понеже никой не искаше да остане да спи след това изпитание си говорех с един здравеняк шофьор на джипа, с който слизахме към Пионерска...и му обясних какъв маршрут сме изминали ни обяви за луди и каза, че той и с кон не би могъл да го направи за един ден.
Невероятно място, в което има сила.

пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Налице е от вчера предложение ходенето на Вихрен за първия уикенд на септември, да се замести от покоряване на друг връх - БОТЕВ.
 Аз лично подкрепям тази идея, предвид, че връх Ботев е място, на което още не съм бил. През годините колко пъти решавах и организирах... дори съм тръгвал натам и все нещо попречи да го реализирам.

Особеност на връх Ботев е свързана по принцип със Стара планина. За времето става въпрос - за капризите на времето, които на връх Ботев са винаги умножени най-малко "по 10".
Имало е "щастливци", според които при вятър и ясна видимост, без мараня, се виждало чак до Дунав.
С това искам да кажа, че времето е от определящо значение, както за Ботев, така и евентуално за Вихрен.
Разбира се има хора качвали и двата върха във всякакво време, включително при зимни условия. Ако ме интересуваше екстремализма вероятно щях да бъда и аз от тях.
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Туристически предложения за среща ИЗВОРИ-2009
« Reply #9 on: септември 03, 2009, 11:38:26 am »
предвид прогнозата за лошо време през уикенда отпада предложението както за връх Ботев, така и за Вихрен.

 Остава предложението за края на месеца и няколкото почивни дни в него. Възможно е Стоян да не може да дойде, но това не пречи да прекараме няколко чудесни есенни дни в Родопите. Засега има няколко желаещи, заявили сериозно намерение за идване - От Русе, от София и от Пловдив - можете да комбиниране пътуването, тръгването ще е от пловдив. Ще съобщя повече за предложение за организация и места за посещение следващата седмица.
Предвид прогнозата за времето засега сме се разбрали да участваме при всякакви метеорологични условия - ако е лошо времето отпадат палатките и ще променяме местата за преспиване в движение. Засега автомобили и места в тях ще има достатъчно, така че ще сме мобилни, а това решава много неща и много свобода в избора на програмата. Всъщност важното е да се срещнем, поне според мен.
« Last Edit: септември 03, 2009, 11:41:11 am by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Туристически предложения за среща ИЗВОРИ-2009
« Reply #10 on: септември 09, 2009, 02:28:52 pm »
И така, наближават заявените в предишните съобщения четири почивни дни, които почват от следващия уикенд - 19,20, 21,22 септември. Дори синоптиците обещават че именно през тоя уикенд лятото ще се "завърне" по отношение на температурите. Естествено дотогава има още 10 дни, но уговорката със заявилите участие за тази среща е да се реализира при каквито и да са метеорологични условия.

Предвид, че основната постановка беше една моя идея, а именно да разгледаме някои от основните точки от книгата на Стоян Цветкашки (Токораз Исто) "Ятаган и Меч". Предположих тогава, че хората докоснали този исторически епос би им било интересно да съчетаят чудесната природа на Родопите и разходката там с някои ненаписани детайли и споделени подробности от дългото проучване на Стоян, свързано с написването на книгата. Наистина аз лично чух много от ненаписани неща, касаещи хиляди малки, но определящи подробности от историята, както на онези места през вековете, така и на народите, които са в териториите на днешна България, Турция, Македония, Сърбия, Албания, Гърция..... Въобще някои много тънки и езотерични детайли от това, което определя онези външни събития, които историците пък наричат именно ИСТОРИЯ. както в човешкото поведение, мотива е онова, което го определя, и той остава скрит, така и в историята, историческото поведение и исторически факти са само повърхността на много дълбоки процеси и изразяването и разбирането им, според мен поне, би било полезно за любознателните.

Така беше - като идея и предложение. Впоследствие всичко това е променя в движение и като гледам на предложената среща в заявените дни, ще дойдат доста конструктивни хора. Участието на Стоян е под въпрос, но срещата може да послужи на тия, дето ще участват в нея, предвид, че именно ние участниците ще заявим свободно интереси, посоки, насоки и реализация. Някои от предишните срещи винаги имаха ясно и точно място за среща, място за преспиване, нясто за храна и придвижване.
Според разговорите ми с организаторката на предишната изворна среща "батак 2008" ЕТЕРНИТИС, идването на много хора предопредели различни представи за това кой какво ще прави и за какво идва, както и че дойдоха доста хора, които имаха други очаквания  за прекараното заедно време.
Едновременно с това почти случайното предложение от моя страна и организацията на Пламенка на ЕМЕН, 11-1008 год. стана едно чудесно събиране предвид спонтанността на идеята и разбира се с чудесната организация от нейна страна, която дори беше помислила за детайли от рода на разните и отговорни подробности да събере непознати хора и да ги води из изключителната пещера. За мен беше за първи път в такива условия и всички, които влезнахме долу, докоснахме един съвсем нов свят.

Очевидно че за мен този подход - "наготово" и строго организиране - не е единствен и затова предлагам нещо различно. То не е за първи път = вече се е случвало и Вихрен 2006, после Марциганица 09.2006, Ивайловград -есента 2007, където бяхме именно четирима участници и изкарахме точно така - свободно и естествено... и се получи чудесно и ще го помня за цял живот.

Така, че сега - отново има само предложение и то е следното:
Тръгва се в събота сутринта от Пловдив. Коли има достатъчно, както и места в тях. Поканени и известени са всички, които имат идеята и комфорта да са свободни и да не зависят от някакви задължителни условия. Винаги от качеството на участниците зависи което и да е мероприятие. Понеже вече достатъчно познавам хората, които са се заявили като участници, съм сигурен че всичко зависи именно от качествата им.
Възможните дестинации включват голям периметър, предвид, че сме мобилни и зависят дори и от това какво ще бъде конкретното метеоролигично време, в конкретните дни. И все пак - изключителни места има до самия асеновград и те са в резервата ЧЕРВЕНАТА СТЕНА - има над 10 различни обекта в сравнително неголям район, когато бяхме на Марциганица преди три години тогава направихме именно това - избрахме център и за три дни обходихме възможните обекти, а се оказа че са само половината.
И така - там са БЕЛИНТАШ, СИНИ ВРЪХ, СИНИТЕ СКАЛИ, КАРАДЖОВ КАМЪК, КРЪСТОВА ГОРА, ВРЪХ ПОПА и дефилето СУХАТА РЕКА, ИЗОСТАВЕНАТА ПЕЩЕРА "добростански бисер", Пещерата ИВАНОВА ДУПКА - която е именно до МАРЦИГАНИЦА е нещо в което не съм влизал, предвид, че това може да стане единствено със специална екипировка, заради вертикалния й вход, надвишаващ 30 метра, но на очевидците красотата й - с 3-те водопада било нещо изключително.
И така - продължавам да изреждам "СЛИВОДОЛСКО ПАДАЛО" - един от най-големите в родопите, на чудно красиво място, височина 49 метра и над него един красив ландшафт, БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР и неговата "специална част", наречена КЛУВИЯ, където именно в скалите е намерена иконата, която е нещо като ядро на манастира. Над него ЧЕРВЕНАТА СКАЛА......
Всичко това е в неголям район и недалеч от самия АСЕНОВГРАД.
Разбира се ще има хора, които са посещавали вече някои от посочените обекти. Но пък сме отворени за предложения за още дестинации, които могат да бъдат обсъждани още 10 дни, дори и в движение.
Преспиването ще го уреждаме на място, според условията. Който има палатки и чували, нека ги вземе в колите - не пречат, а само ще добавят възможността да спим на открито ако позволява времето.

Това е засега - участниците нека установят контакти, за да стиковат и комбинират възможното пътуване до изходната точка ПЛОВДИВ.
часа на стреща - примерно 10 часа, точното място ще го кажа след няколко дни, предвид, да избера да е удобно и лесно за намиране, лесно да спират колите там.
нека хората, които идват от различни краища на БГ да заявят кой откъде тръгва за да се комбинират евентуално в пътуването си. Хората които ще идват по-отдалеч нека да пишат кога ще пътуват, ако ще се съобразяваме с тяхното пристигане в точката за тръгване.
За тия, които могат да дойдат по-късно, а държат да участват, нека установят поне една мобилна връзка със сигурен участник, за да се информират къде могат да се присъединят към останалите...
И въобще - за мен лично, срещите с вас са най-ценното в тия четири дни, където и да идем, каквото и да правим, без нас, тия дето ще сме там, нищо не е само по себе си.
Красотата няма да съществува, ако я няма в душата и очите на възхищаващите й се. И красотата не зависи от "мястото", а от човека. За мен лично, вече самия живот е красота и няма никакво значение къде се намирам, защото просто го нося у себе си и няма значение дали съм сам, в кладенец или в небето.

Това е засега от мен
« Last Edit: септември 09, 2009, 02:42:02 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline zdratcen

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 39
Re: Туристически предложения за среща ИЗВОР&#
« Reply #11 on: септември 12, 2009, 09:18:52 pm »
Броя се родопчанче, от по-източната част. Но като заговоря за родопска музика, в главата ми зазвучават песните от западните й краища.

Една от първите ми и до ден-днешен най-силна среща бе на Еймарет дере. Бях 1-ви - 2-ри клас, лятото семейството ми бе отишло за къпини и боровинки (трябва да е било по туй време на годината). На поляната, където нощувахме имаше още няколко компании. Когато стана съвсем тъмно, огньовете поугаснаха и компаниите поутихнаха от единия от огньовете се вдигна песен. Соло. Красив, плътен мъжки глас. Започна сравнително тихо. Много по-късно си дадох сметка, че човекът в началото опипваше сцената - стар родопчанин ще да беше, защото бързо хвана ехото. Пасна си темпото и го включи. И започна да се надпява със собствения си глас!

Слушайки такава жива сцена може да си дадем сметка защо са тези особени орнаменти в родопската песен - за да се надпява изпълнителят с планината. Такова изпълнение настръхва кожата ти и те сгрява целия отвътре. Малък бях, но помня усещането от песента. Така е и с каба-гайдите. Хубави са на концерт и на студиен запис, но са осмислени в планината.

Може би помните филма "Краят на песента". Ето малко от него:
http://www.youtube.com/watch?v=jCepk9gF1AA&NR=1

Сетих се за тези неща сега, докато чета третата част на "Ятаган и меч" - "Хайдут". В тази част доста се пее - нали се разказва за Родопа планина!

Дали някой от участващите се сеща за място където могат да ни попеят? На място с бавно ехо?
« Last Edit: септември 12, 2009, 09:20:58 pm by zdratcen »

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Туристически предложения за среща ИЗВОРИ-2009
« Reply #12 on: септември 13, 2009, 01:17:48 pm »
И така:
Точката на среща в Пловдив, предлагам да е разширението на булеварда, срещу автогара "ЮГ" - където спират автобусите от София. Има възможност за паркиране и можем лесно да се съберем. намира се на много удобно място и е само на 150 метра от самата централна гара, почти под бетонният надлез към Кючюк париж.
Часа за тръгване е 10 часа. Ако някой няма да може да пристигне за тоя час нека сигнализира за да се съобразим организационно с него. Засега коли има достатъчно. Присъствието на хора от София ще е най-голямо според заявките досега.

Първоначалния ми замисъл е на път да се реализира и Стоян предложи първия ден (събота) да го посветим на пътуване и история - почваме от село Ягодово и накрая до село Орешец и Белинташ - той е обмислил плана и организацията на местата и говоренето, като периодично ще спираме с колите и ще чуваме за какво става въпрос.
Всичко това е за първия ден - събота. Стоян после се прибира, ние оставаме и продължаваме. Щом ще завършим деня към Белинташ, според времето и условията на място приспиваме и на другия ден продължаваме. Пламенка също пое задача да разгледа посоки, маршрути и обекти за посещения, които евентуално ще предложи.

В началото на седмицата се кунтузих в десния крак и няма да мога да участвам пълноценно в ходенето.
Така или иначе участвам, дори и да е на един крак - все ще намеря начина, след като го има твърдото ми намерение.
Има предложения за посока към Кърджали и Арда, ако някой не е виждал и не знае за резервата за лешоядите, можем да видим и това. ТАзи година както се разбра вече преоткрих планинските язовири в родопите, като разгърнах това плуване чак и на Охридското езеро, където за 5 дни се "изкъртих" от плуване (десетина дни преди да стане инцидента с охридското корабче). така, че комбинацията от голяма вода и чудесна планина са за мен изключително съчетание - ако някой споделя това, може и да намерим начина и това да е също посока.

по програма се прибираме в ден вторник. Това не пречи хора да се присъединяват или да си тръгват всеки според неговата си идея и заетост. Въпроса е да има комуникация и мобилност, за да се срещаме в движение.
--------------------------------
П.С.
Предвид някои от последните споменавания на ника ми във ваши постове, искам с няколко думи само да припомня на някои забравили хора следното:

- изворите.ком са една писана история за участниците в него. И като такъв не е излишно някои хора даващи "етикети" кой на кого прилича, да погледнат в собствените си постове и да се почетат малко. Може и да забележат че като с такъв апломб раздават оприличавания, дали това не означава нещо свързано с тях самите.
- както също е видно (за който може да чете) оприличаването на някакъв заучен и възприет модел може да е широк процес. самия аз стотици пъти ме оприличаваха на кой ли не - от йогист, каратист, даоист... до ошовист, будист, философ, психолог и какъв ли още не. Дори не е чудно че това го правиха все хора, за които света трябва да им е "подреден" според тяхната им картинка, недаващи си сметка, че подреждането именно те самите си го правят и то само заради себе си. И това е типичен белег за ниска съзнателност, предвид ограничеността на наблюдението и доминантата в него на задължителното и тясно интерпретиране ( според заучен или натъкмен заблон). разбира се от гледна точка на тия хора това няма как да се разбере. И това не е адресирано към тях. Все пак поредицата от никове, вечно интерпретиращи разпознавателно кой на какво прилича, ккопира или заимства, нека почете първо себе си, за да забележат и сами колко много те самите са заимствали - от идеи, модели, абстракции, до конкретни насоки, изказ и логика. Нека Данчето и Нина - като сегашни изявителки "кое на какво приличало" сами погледнат те самите в чат общуването и писането на постове кое е тяхно, дали и какво. Дали са наясно какво пишат и защо. Очевидно някои хора като че ли най-много им харесаха разните форми на "защитни идейни фрази" - като се почне от "нали всеки си има гледна точка" и "значи ти си имаш поглед, и аз си го имам" - демек всички си виждаме нещо свое си и никой не може и няма как да види форма на обективности. Всичко това може да е чудесно, стига да е осмислено, защото от 3 години вече точно определени хора го научиха и повтарят винаги когато има какво да си "обяснят, да оправдаят или докажат".

Историята на хората, дето са припознавани като "повтарячи" на РАМУС е богата - от Блях, през Катерисе, До Алоха сега. Имало е и други - за малко или за повече.
очевидно е че това явление ще продължи.
Моето участие в изворите.ком така или иначе остави серия от концепции, насочени към разбиране на вътрешния свят на човека. В тях оставих поредици от възможности в мисленето, насоки за разглеждане в насока за разширяване на стандартния мироглед. От всичко това всеки четящ явно се оползотвори различно, като повечето обаче впрегнаха тия идеи, за да си ги нагласят към по-доброто самозапазване в кошничката в която са си, за да се въплътят по-добре и повече широко в собствения си образ. Модерния начин сега е Его-образа на всеки да си реши кризисните си противоречия, и да се модернизира и "подобри" в изживяването си - линия извечна за този 'централен аз-образ'. начина на живот си остана най-точния белег кой и защо използва думите и идеите, заложени в постовете. Именно самия начин на живот е израз на това КОИ СТЕ ВИЕ. И очевидно че този "прост критерий" на някого не се харесва, предвид, че именно той се явява напълно невъзможно за промяна от Собственика си. И остава само интелектуалните напъни да се каже кое какво е, на какво прилича, кое какво искал, търсил или пък какво виждал и защо. Всичко това са сигурно потребни думи, само дето са просто празни за някакво друго съдържание, освен от чисто егово.

Хора, които тръгват към промяна на собствения им живот - от отношение, самоотношение, самоидея или самоуважение - това лесно е да си проличи. Думи явно тук интелектуалците се научиха как да говорят и да ги редят псевдотворчески.
Обаче като опре именно до ЖИВОТА на всеки - и там вече е колапса - от хиляди причини, до хиляди оправдания или празнословия. И готовите фрази "не мога, ми не зная какво, не знам как точно, искам но не сега, имам важни "дела, неща, хора" - може би после... - къде остава в тия именно моменти голямата интелектуалност, логика или широко виждане, изразени с много приказки, вдъхновения, вяра или пък изживяване, като малъм отдих или почивка от едно тежко обременено ежедневие и хилядите празноти и противоречивости в него?
Кого го интересува кой какво си мислил, след като всяка мисъл далеч от самия живот е изпразнена от реалността и напълнена с Его-напъни. Очевидно е кого. И се вижда и защо. Но пък нали всеки държи да е си живее според его-живота си - като не можете да го промените, по-добре се откажете. за какво са приказките, като преди тях и след тях само се маркира формална промяна. А истинската се мери по ЖИВОТА ВИ. И цигарите и пристрастеностите са само най-малкото и най-първото от тях. Ако с това не можете, няма никакъв смисъл - и си личи тази немощ, квото и да се пише или говори, щото някои хора сме минали през това и както малките деца е трудно да шмекеруват с техните си игри, така и трудно може да минат пред познаващи хора тия игрови маниерности. И никого не лъжат с тях, освен себе си. И се вижда дори и в писането - едни и същи безкрайни кръгове, с различни думи, през различни настроения, нищо че личи и интелект - ама само като инструмент, нищо повече не зависи от него. Щото и няма кой да го пита интелекта - живота не се живее от него, а се ползва само когато се налага, после "да замълчи" като стане въпрос за собствен живот, за навици, за страхове, за чувствания, за шаблони, за легенди и спомени... там явно интелекта мълчи, но пък добре се ползва от разни хора, като се наложи да се "покаже", както и за "щит и меч" - тогава вече е супер "умно".

Забити хора с единия крак, с дълбоки корени и "важни хора, важен живот изпълнен с важни неща, или пък такива, дето "хванал съм се вече"" в легендата си. Всичко е важно, само дето е важно, щото отсъства "най-важния"...
И там си стоят - заради корените и страха, които са едно и също нещо.
Но и така да е - поне всеки да си види собственото място и да си го приеме каквото и да е. Вместо да се привижда всеки да е на "друго", нехаресвайки собстрвения си гьол.
Според мен - така или иначе всеки си "квака" според гьола - дори и да е "супер-певец".
=======================================================
« Last Edit: септември 13, 2009, 02:36:35 pm by ramus »
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline kikka

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 204
 • Nothing to upload.
Re: Туристически предложения за среща ИЗВОРИ-2009
« Reply #13 on: септември 13, 2009, 03:15:41 pm »
Ама че жалка история... До сега бях виждала някой да се изложи с един пост, но сега вече съм свидетел как това може да стане и с половин! Оригинално и остроумно, както винаги ти се е получило Рамус!

Миличък, да попитам - толкова ли ти беше важно и защо ти беше важно да напишеш това..., нарушавайки гръмкия обет за "оттегляне", който официално даде преди няма и месец... Съдбовно важно ли ти е било или просто и ти като мен припозна изведнъж безкрайната свобода, която предлага нивото "безпринципност"? :)

Искам да обявя на обитателите на високата етажност да не се свенят, и за напред да ме използват като "жаба" в своите наблюдения по дисциплината "затвърждаване усещанията за висотата на еволюционното ниво". Наистина съм готова най-състрадателно да се "разчекна", само и само да се успокоят някои изтерзани душички като намерят потвърждение за своята възвишеност и различност в сбъсъка с губата пъвична реалност, чийто най-прост представител се явявам...

Пожелавам им много творчески успехи под лозунга "Учение и труд - жизнерадост и дръзновение!"
« Last Edit: септември 13, 2009, 03:53:26 pm by kikka »

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re: Туристически предложения за среща ИЗВОРИ-2009
« Reply #14 on: септември 14, 2009, 12:54:04 pm »
Страхотно - да изквакам и аз :)

Много ми се иска да дойда на туризъм с вас , но няма да стане и този път.

Кика , много неприятно квакаш пък ти баш в тази темичка. На едни гъолчетата са  чистички , пък на други .. :2funny:

Да си изкарате невероятно и заради мене.
Every moment is a miracle right now

Offline 100 мухи

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 7
Re: Туристически предложения за среща ИЗВОРИ-2009
« Reply #15 on: септември 14, 2009, 02:44:20 pm »
Привет, имам няколко въпроса за срещата:
1. Някой ще тръгва ли от Бургас?
2. Нямам кола, нито книжка, но ще имам една голяма раница на гърба си и евентуално палатка :) Ще има ли едно място при някой от вас за мен и багажа?
Май е това. Никой от вас не познавам. Ще се радвам да се споделим.
“Чувам...забравям,
виждам...и си спомням,
правя...и разбирам.”

Offline ramus

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1076
 • Gender: Male
 • никой
Re: Туристически предложения за среща ИЗВОРИ-2009
« Reply #16 on: септември 14, 2009, 04:29:54 pm »
1. Засега не зная някой да идва от Бургас. Ако има - нека ти се обади да се свържете.
2. коли ще има достатъчно, защото повечето хора ще дойдат самостоятелно с колите си, за да са свободни да се придвижват свободно и самостоятелно. Разбира се те решават на място кое, какво и как. Но места по колите има - и за теб и за багажа ти. Мястото на среща е само на 150 метра от входа на централна гара ПЛОВДИВ, посока към бетонният мост - срещу автогара ЮГ. Палатките обявих да са опция за приспиването. Ако е лошо времето ще се решава на място. Приспиването от порядъка на 15-20 лева максимум за човек и зависи къде ще отсядаме. Сезонът на почивките завърши и места има навсякъде. Яденето също всеки сам да си го помисли, но така или иначе ще минаваме през населени места с магазини и няма смисъл да се носи всичко предварително. Разбира се, това е само мое мнение - мисля че всички ще са хора, които умеят да се грижат за себе си. Ако не са - таман да се пробват.
АВТОРЪТ винаги съотвества на Поста си,
защото ПРИНЦИПА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО няма изключения.

Offline MBIRA

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 136
 • Gender: Female
 • миротворец
  • Фотоалбуми' 2009
Re: Туристически предложения за среща ИЗВОРИ-2009
« Reply #17 on: септември 15, 2009, 05:31:35 pm »
Привет на всички!

Първо да кажа, че с радост очаквам срещата
с вас – човешките забележителности  O0

Относно природните такива, районът изобилства от места,
за които имам представа от снимки и пътеписи, но не съм
виждала на живо и нямам лични впечатления, така че ми
отне доста време да обработя наличната информация...

За мен интерес представлява областта на юг
от линията: Девин – Пампорово – Кърджали.

Бих искала да посетя поне една от благоустроените пещери
в района. От разговорите ми с хората, които ги стопанисват
разбрах,че работят от 9,00 ч. до 16,00 ч. последно влизане,
без почивен ден, с цена за възрастен човек – 4–5 лв.

Става въпрос за Дяволското гърло, Харамиийската пещера,
Ягодинската пещера, Ухловица. Може да се влезе евентуално
и в Ледницата - доколкото разбрах за първите 200м, където са
и красивите образувания, не е нужна специална екипировка.

Пътя за Дяволското гърло минава през Триградското ждрело,
а точно до село Ягодина се издига връх Св. Илия, на който
е монтирана специална платформа за панорамни снимки
на ждрелото на река Буйновска и околността.

Пещерата Ухловица се намира по долината на река Арда.
До нея се стига след едночасов преход по горска пътека,
започваща от пътя Смилян – Могилица.

Село Смилян е всеизвестно с произвеждания там боб, а
в село Могилица предлагат подслон, храна, конна езда.
Там могат да се посетят и прочутите Агушеви конаци.

С кола може да се стигне до връх Снежанка. От построената там
телевизионна кула при добро време се открива хубава гледка.
От там или откъм Смолян може да се направи кратък преход
до седемте Смолянски езера, както и до Орфеевите скали.

Отново от Смолян, но като се тръгне в западна посока, по пътя
за село Мугла, започва екопътеката „Каньона на водопадите”,
която може да се измине за около 4 часа.

Пак за 4 часа може да се мине и по друга екопътека, която
минава по меандрите на Загражденска река. Тя започва
от село Загражден, което се намира приблизително на
половината разстояние Смолян – Кърджали.

В близкото село Баните има басейни с минерална вода, а и
предлагат квартири на съвсем прилична цена – 8-10 лв. на човек.

Ако на четвъртия ден сутринта се окажем там или някъде
близо до Кърждали, може да потърсим пещерата Утроба
и крепостта Патмос, както и да се качим на крепостта
Мнеакос (Моняк), откъдето се открива страхотна
гледка към Кърджали и яз. Студен кладенец.

Що се отнася до музиката на живо – намерих информация
само за отминали фестивали и празници на родопски села.
Но в офертата си една фирма предлагаше организиране на
вечеря с жива музика и гайда в село Смилян, така че винаги
можем да поразпитаме местните за подобна възможност...

Самата аз никога няма да забравя чувството от това да
присъствам на мистичното място Белинташ, а долу в ниското
да звучи народна музика и да похлопват чановете на стадата...

Откъм идеи това е засега от мен.

По-здрави!

П.П.
100 мухи, откъм пътуване с влак нямаш голям избор:
или хващаш вечерния в 22,30, който пристига в Пловдив в 03,15
или сутрешния в 05,30, който пристига в 10,23 и те изчакваме.
За друг вариант не се сещам.

Между другото, има ли някой, който ще пътува от Варна?
„И разказват...
Че Бог толкова обича тази приказка, толкова харесва тази история, че стига някой да я разкаже и някой да я изслуша, и Той, зарадван, ще зачете всяка нужда и ще изпълни всяко желание на всички, които споделят този момент...
Така да бъде...”                        Хорхе Букай

Offline 100 мухи

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 7
Re: Туристически предложения за среща ИЗВОРИ-2009
« Reply #18 on: септември 16, 2009, 07:15:07 pm »
Няма да мога да се включа. Днес разбрах. Хубаво и ползотворно пътуване ви желая. Еххх, хайде другият път.
“Чувам...забравям,
виждам...и си спомням,
правя...и разбирам.”

Offline zdratcen

 • Ентусиаст
 • **
 • Posts: 39
Re: Туристически предложения за среща ИЗВОРИ-2009
« Reply #19 on: септември 16, 2009, 09:02:47 pm »
Пътувам от София с кола в събота сутринта.
Към момента при мен има три свободни места.
Тези, които нямат телефона ми, могат да ми изпратят e-mail чрез функционалността на форума.

Offline Dimitar Ochkov

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 876
 • Gender: Male
  • http://www.kaldata.com/forums/index.php?automodule=blog&blogid=265&
Re: Туристически предложения за среща ИЗВОРИ-2009
« Reply #20 on: септември 18, 2009, 09:17:36 pm »
Срещите са форма на стадна социалност, в които "Аз съм" е "Знаеш ли КОЙ СЪМ АЗ!". Форма на егоистична себеизява , пред "елитарна аудитория", която "може да се грижи сама за себе си". Последното е предопределено себеизпълняващо се изискване, под форма на гъзецелуване и подмазване, самозадоволяващо "групова специалност". Ако се чудите какво правя, измислям си форма за мотивационна отвратеност.
  Вижте се. Огледайте се.. "Повърнете ", "изпразнете" есенциалната си същност, ексибиционистично "мисловно-психо-емоционално". Ще ви усетя от разстояние, "по миризмата".
Бог ми напомня за Себе Си. Постоянно.

Offline тик-так

 • Начинаещ
 • *
 • Posts: 6
Re:Туристически предложения за среща ИЗВОРИ-2009
« Reply #21 on: ноември 14, 2009, 06:57:06 pm »
Господи, колко безсмислици изчетох до тук по повод една среща - която така и не разбрах дали се е случила???????Имате маниакална склонност към "сложно" изказване-като гарантирам ви се губите в превода и вие самите! :D