Author Topic: Има ли бъдеще и минало или всичко е едно цяло?  (Read 2134 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Shely

  • Начинаещ
  • *
  • Posts: 2
Дали миналото се превръща в бъдеще или обратно или има само настояще?Дали имаме право на избор или  се подчиняваме на съдбата?Дали времето е линейно или е кръгово?

Offline whatsoever

  • Ентусиаст
  • **
  • Posts: 14
Според един много ценен от мен човек на име Джиду Кришнамурти, бъдеще минало и настояще съществуват като продукти на мисълта , както и времето е продукт на мисълта. Проекциите на мисълта на неосъществени цели ги проектира в бъдещето ,когато ще са сбъднати, желанието също е продукт на мисълта защото то е свързано с целите на егото, което изпитва желание да запълва празнотите си, на егото винаги му липсва нещо и му е нужно бъдещето за да го постигне, но отгава ще му липсва друго и тн. А егото или себеразпознаването - това съм аз - е продукт на мисълта, но по скоро на онази нейна част свързана с паметта за отминалите събития който тялото и индивидуалното съзнание е преживяло и запомнило като спомени , спомена е картина на 5те сетива и  асоциираните химични реакции (удоволствие,болка,тъга,радост,еуфория и тн) запечатани по невронен път в мозъка.
За обобщение: структурата на егото е миналото, желанията и фантазиите му са  потенциално бъдеще. Ако обаче изкючиш мисловния апарат чрез усилени духовни практики и безпристрастно наблюдение на вродените процеси заключени у теб тогава времето няма да е от никакво значение, защото ще си излезнал/а от неговия цикъл на непрестанно удовлетворяване на капризите на егото, егото също ще се размие.