Author Topic: Относно зайтгайст и промяната към нова система  (Read 2514 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Предполагам, че повечето хора, които четете това вече сте гледали трите филма Зайтгайст и сте се запознали с идеите за промяна на социално-икономическата система, в която всички живеем и на която всички сме роби.
Аз съм с две ръце за тази промяна, но съзнавам, че на този етап от душевното ни развитие промяната няма да донесе очакваните резултати. Дори напротив, ако от утре по някакъв магически начин се въведе ще настъпи такъв невиждан колапс и мор за човечеството, които не са били известни в цялата му история. По-нататък ще обясня защо мисля така и какви ще бъдат причините нещо толкова красиво да завърши по такъв трагичен начин.
 
Идеите както казах са добре замислени, ако се изпълнят точно, както са замислени всичко би станало наистина както трябва да е. Хората ще се освободят от ежедневните си мъчителни задължения, ще придобият свобода на действие и изява. Ще могат да вършат, това което им е приятно. Няма да се тревожат никога повече за следващият ден, как да набавят храна и покрив над главата си за себе си и своите близки. Всички ще живеят заедно или самостоятелно, всеки както пожелае. Ще се придвижват свободно до всяка точка на планетата. Ще имат достъп до всички налични познания и възможности за личностно израстване. Всеки каквото го влече. Тежките ежедневни повтарящи се действия, с които са обременени голяма част от настоящите хора ще бъдат изцяло автоматизирани, заети от машини специално програмирани за целта. Ще останат малцина, които да се грижат за изправността на тези машини и за тяхната производителност.
Всеки човек ще получава всичко, от което има нужда напълно безвъзмездно - храна, дрехи, жилище, сигурност. Парите няма да съществуват. Няма да се налага да се работи, за да се получи всичко изброено по-горе. То ще се дава на всеки толкова, колкото всеки има нужда и според наличните запаси и наличните ресурси. Дори няма да се дава, а ще бъде на разположение, всеки ще може да си вземе от него свободно. Идеята е такава, че ще бъдат създадени пунктове за разпределение, нещо като днешните магазини, където ще се съхраняват предметите и хората ще ги посещават, за да се снабдят, с каквото им е нужно. След като го използват и не им е нужно ще го връщат, за да бъде използвано от други, като естествено това се отнася за предметите, предназначени за дълготрайна употреба. След връщането им, ако са годни за ползвани ще бъдат връщани за по-нататъшно разпределение, ако ли не ще бъдат рециклирани и от тях ще се създават други предмети.
Живота ще бъде организиран в много отделни новоизградени селища. Строителството им ще бъде така изпълнено, че хем да устояват на природните стихии, хем и не замърсяват околната среда. Те ще бъдат захранвани изцяло от възобновима екологично съобразена енергия, каквато е тази от слънцето, вятъра, водата, вълните и прочие. За създаването на всички тези неща ще се впрегне цялото налично познание и всичко, което се прави ще се прави така, че да издържа максимално дълго и да върши най-добрата възможна работа според последните технологични открития.  
Хората ще се грижат доброволно за тази среда да процъвтява. Всеки ще допринася за селището с това, което му се отдава. Някои може и с нищо да не допринасят известно време, ако не желаят. Но вярвам, че бездействието не би се отразило на никого добре и след известно мързелуване всички ще изявяват желание да помагат с каквото им е възможно.
Всеки човек ще съзнава всички възможности за личния си принос към цялото общество и ще бъде поощтряван по възможно най-добрите начини да го осъществява.
Всички стари и нефункционални подходи ще бъдат изоставени и ще се възприемат нови и работещи.
Няма да има нужда от правителство. Хората няма се стремят към власт над останалите. Няма да желаят да се експлоатират един друг. Управлението на селището ще е необходимо само дотолкова, доколкото автоматизираните системи да продължават да вършат своята работа и колкото да се поддържа организацията на отделните човешки активности. 
« Last Edit: май 21, 2011, 10:41:09 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Социалния живот на новите градове ще бъде формиран така че, да позволява задоволяването всички нужди на обитателите му - от физическите до духовните. Хората ще бъдат обединени от практична филантропична идеология. Например идеята за личностното израстване. Както в днешни дни, неща като образованието и културата съдействат за това.  
Всички разбирате, че това ще бъде един мечтан и прекрасен живот, невъобразимо непостижим в условията на сегашната социално-политическо-икономическа система. Няма какво да се впускам в подробностите. За тях може да се напише нещо отделно и много по-задълбочено.
И така всичко изглежда наистина фантастично, но нищо не казах за най-важният фактор в това уравнение - човекът. Как човекът, който бидейки така изпълнен с погрешни убеждения, хаотични емоции, слаба култура, покварена душа и ниска интелигентност ще може да допринесе за едно такова напредничаво общество. Как ще избавим човека от неговата поквареност. Как ще разберем кой е искрен и готов да работи за доброто на цялото. Дали пък няма някой лукав находчив индивид или група от такива да заграбят ресурсите предназначени за всички хора и последните да бъдат оставени да изпукат от глад. Факторът съвременен човек е слабото звено в този велик замисъл. И ако още утре заживеем в ресурсно-базираната икономика масата хора, мислещи по стари начини оставени без управление и водачество ще направят провала на системата абсолютно сигурен и този провал ще бъде не просто обикновен а исторически с епични размери.
Аз виждам по следния начин развитието на тези процеси. Първо на първо няма да стане бързо, може да отнеме и цял век дори, може и по-малко. От 70-те години на 20-ти век на Земята се раждат все повече "различни" хора, по-високоеволюирали и малко по-малко започват да оформят критична маса. Към този етап има вече страшно голям брой, но силата им се прахосва в условията на текущата система. В течение на следващите десетилетия броя им ще нарастне толкова много, дори и сред тези, които сега контролират същата тази система. И неудовлетворението им от този начин на живот и общия начин на мислене ще обединят всички за сваляне и замяна на тази остаряла и нефункционираща вече система.
От друга страна от гледна точка на властимащите и мащабните корпорации, които държат сега властта над целия свят, самите те, които изглежда, че най-трудно ще се откажат от статуса си и богатствата си, (Това е обяснено от авторите на Зайтгайст, аз само ще преразкажа.) те ще бъдат принудени от несъвършенството на собствената си система да търсят промяна. Конкуренцията е това ключово несъвършенство. Чрез безмилостната конкуренция с цел предлагане на продукт, за който да бъде намерен пазар, подтиквано от нечувана алчност те ще внедряват все по-нови технологии, които малко по-малко както и сега се наблюдава ще изместят хората от тяхната работа. Всичко ще правят машините, но представяте ли си какво ще правят хората тогава, всички, които вече нямат поминък, нямат никакъв начин да изхранват себе си и семействата си. А продуктите, които ще създава тази роботизация на кой ще бъдат продавани, когато огромната част няма да имат работа и съответно пари, с които да си ги купуват. Ето това са наченките на голяма криза, която се задава. Всичките тези милиони, милиарди хора останали без поминък, дали ще стоят със скръстени ръце предавайки се на мизерията и глада. Никой не би могъл да спре една разярена обезверена тълпа, никой и нищо. Тя ще помете всичко по пътя си и ще постигне някакво решение на проблема си.
Роботизацията е неизменна, нещата вървят сигурно в тази посока. Несъвършеният бавен слабо-производителен човек ще бъде изместен от машините във всяко едно негово поприще. Но да се нядаме в далновидността на властимащите, които сами ще направят правилният избор и ще се избегне кръвопролитието. Защото когато машините създават всичко необходимо за живота на хората, защо самите хора да не изпитат удобствата от това. Защо да не им се даде дългоочакваната свобода, особено когато няма да има какво друго да правят. Храната ще се добива и произвежда с минимални разходи, защо тогава да не се раздава безплатно. По същия начин с всичко останало.

Следва продължение...  
 
« Last Edit: май 21, 2011, 10:50:22 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Относно зайтгайст и промяната към нова система
« Reply #2 on: февруари 02, 2014, 09:58:34 pm »
Дългоочакваното епично продължение дойде.  ;D
Искам да споделя мислите си как да спрем парите от оборот и да сринем цялата икономика, национална и световна. Нещо, което е много просто като теория и по-сложно като изпълнение, защото е нужно да се проведе координирано от голямата маса от хора, които съставят народа на държавите. Спирайки ползването на парите, ще спрем и хватката на могъщите корпорации върху нас. Ставайки максимално независими от парите, това е ключа и началото на промяната. Ако си помислите за всичко, което сега си купувате с пари, помислете хубаво от какво може да се лишите, кое не е толкова необходимо, и направете списък с това, което е наистина необходимо, като храна, дрехи, подслон. Провежда се рекламна кампания чрез интернет, идеално обяснена, честна и открита, за ползата от премахването на парите и после надлежно как ще се действа. Може да се ползва независима медия, сайт или още по-добре социална мрежа. Когато информацията за предстоящият процес достигне до голям брой хора и получи подходящата подкрепа може да се пристъпи към действие.
Всички се запасяват само с най-необходимото за съществуването, така че да стигне примерно за година, две. Който има земя, се научава как да я обработва, за да получава храната си от нея. Който няма използва парите си за закупуване на всичко, което му е необходимо(и без това тези пари ще се обезценят напълно след акцията). На стартовият ден на процеса всеки спира да купува каквото и да е за някакъв начален срок, примерно месец, за проба. Спира и да ходи на работа. Свободното си време, което ще се отвори ще ползваме за масови протести, събирания, движения и други мероприятия целящи сваляне на системата.
Сегашната икономика така както е базирана разчита изцяло на потреблението и на движението на парите от това. След седмица или месец, без така нужното потребление фирмите впримчени в този кръговрат ще се принудят да затворят врати. Магазини, в които никой не влиза. Фирми, които нямат работници да им вършат работата и още по-важното, клиенти, които да им правят поръчките. За отрицателно време цялата система ще стане напълно безполезна. А големите пари, милиарди и милиарди, ще бъдат вече просто хартийки, защото хората няма да ги искат вече. Дори това, което златото означава в днешни дни може да се пренапише. Защото ценността на златото е химера, която се поддържа от заинтересованите. Златото е просто лъскав метал и това което се прави от него са просто някакви накити. Обезценявайки със съзнателността си всичко, което в днешно време се смята за ценно и отказът ни да разменяме това, което имаме като умения и труд за него ще повали на колене свръхбогатите безочливи робовладелци, които досега са си мислели, че са господари на света.
Това тук не е анархистично мислене. Това е мислене на един роб на системата, който иска да има своето изконно право на свобода, щастие и шанс. Възможност да прави с живота си каквото реши, да изразява свободно себе си, просто да живее пълноценно, така както вероятно си мислят че живеят този 1% от властимащата върхушка.

Следва продължение... може би
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Относно зайтгайст и промяната към нова система
« Reply #3 on: февруари 06, 2014, 09:44:16 pm »
Преди да се изпълни по-горното вероятно ще мине много време, може и да не сме живи да го видим. Но ако започнем отсега, всеки поотделно да ставаме независими от влиянието на империализма, корпорациите и глобализма, когато настъпе момента, преходът ще бъде по-плавен.
Най-важното според мен е информацията. Да се информираме за всичко, което може да ни донесе индивидуална свобода. В ерата на интернета и свободното споделяне, можем максимално да се възползваме от всички шернати материали. Учете и други езици, особено английски, за да имате достъп до още повече информация. 
И все още докато парите са ключов фактор редно е да ги ползваме, за да се сдобием с всякакви средства за производство, например техника за обработване на земята. Много важно е всеки да може да отглежда сам храната си.

Според мен на този етап пътя към независимото съществуване означава:
1. Използване на алтернативни енергийни източници, примерно слънчеви панели и генератори в краен случай.
2. Използване на алтернативни водоисточници. За питейна вода и за вода за битови нужди.
3. Промяна на хранителните навици към по-ефективни такива. Където се използват компактни количества храна, по-лесна за добиване и приготвяне. 
4. Всяко семейство трябва да има собствена обработваема земя, например мястото на вилата.
5. Запазване на екологичното равновесие, възстановяването му. Животинските и растителни видове. Човекът да живее в хармония със заобикалящата го природа. 
6. Съхранение на всички естествени семена и сортове. Защото има тенденция към замяната им с генно модифицирани от мощни подмолно действащи корпорации в глобален мащаб.

Това са само груби чертежи, набързо нахвърляни. Ще добавяме и още неща с времето.
Уви енергията от фосилните горива, като бензина и нафтата на този етап не може да се избегне или замени с нещо друго. Но всеки ден се откриват нови способи и с изчерпването на петролните запаси корпоративните лобита, които забавят развитието на проектите за алтернативни горива ще бъдат принудени да се отдръпнат или активно да се заемат със собствени разработки. Живеем в много динамични времена, технологичният прогрес лети с шеметна скорост. Нищо чудно в скоро време да се появи някоя сензационна разработка, която сама по-себе си може да се превърне в катализатор на промяната. Толкова засега.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Да се върна пак към началото, където посочих човешкият фактор за слабото звено в новата зайтгайст система. И така всеки трябва да работи в тази посока отсега нататък, за има шанс за възвръщане на рая на земята, за дружба между хората, за щастие и добруване. Всеки трябва да мисли за нещата, които ни обединяват и да преодоляваме постeпенно всичко, което ни е разединявало. В сегашно време хората сме толкова зле, че даже е трудно да стоим в едно помещение за няколко минути. Лазим си по нервите направо.
Ценностите ни са фалшиви, навиците ни са пагубни, мислите ни са объркани, стремежите ни не водят към щастие. Бъдещето ни е съмнително.
Трябва да се култивираме наново, да се пречистим, да се преразгледаме подробно, за да изхвърлим от себе си нефункционалното, неестественото, налудничавото. Няма значение колко пари имаш аз знам, че не си щастлив и няма да бъдеш щастлив поради горе изброеното. Спри да трупаш пари, започни да трупаш стойност в личността си. Разширявай съзнанието си. Учи и си припомняй какво значи да си човек, какво означава да обичаш ближния си, как трябва да се отнасяме един към друг, как трябва да се отнасяш и към самия себе си. Ние сме светлина дошла на Земята в човешка телесна форма да изпитаме и да бъдем посланници на безграничната и всепоглъщаща обич. Вместо това водим съществуване, което е сянка и бегло подобие на Нашата могъща същност. Вместо да обичаме ние се страхуваме. Всички сме се навряли в една система, която е толкова червива отвътре, разлагаща се и смърди, но въпреки всичко се натискаме, защото сме притиснати, обезправени, зависими от своите собствени нужди. По дяволите, къде изгубихме себе си. Тази сутрин като стана къде дяна своята божествена същност, в кой прашен килер я остави и защо навлече тази лъскава животинска същност, която нито ти прилича, нито ти е по мярка, нито ти служи вярно. Кога размени настоящото си щастие с евентуалното бъдещо такова, как така най-лекомислено престана да бъдеш отговорен за своите действия и бездействия. Защо си решил да мислиш, че някой друг ще изиграе твоите карти вместо теб, че ти нямаш глас, нямаш сила и от теб нищо не зависи. Можеш колкото си искаш да бягаш, да се криеш и да не участваш с изгражането на своето щастие, но вече е дошло времето да се промениш, да тръгнеш по нов път, да бъдеш по-активен и да вземеш нещата в свои ръце. Не е останала много инерция и спускането е към края си. Вече гравитацията няма да ни е от помощ идва баир и само баир. Или оставаш на дъното или тръгваш нагоре, направо, напред.
Нека днес да е първия ден на твоето ново аз, след теб ще тръгнат и всички останали.
« Last Edit: март 22, 2014, 08:27:37 am by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.