Author Topic: Експеримент на Токийския университет  (Read 4517 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline sirius

  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 730
  • Gender: Male
  • неседухатуйщонегасне
Експеримент на Токийския университет
« on: януари 24, 2011, 06:18:27 pm »
Quote
Д-р Акира Касаматсу и д-р Томио Хирай още през 1963 година провеждат експеримент с дзен монаси, който показва нещо много интересно - техния мозък е по-осъзнат по отношение на околната стреда и не подлежи на т.нар. "привикване", за разлика от мозъците на непрактикуващи. ЕЕГ изследванията разкриват, че 90 секунди след началото на медитацията започва ритмично забавяне на мозъчната активност, известна като алфа вълни. Това забавяне се случва при отворени очи и се засилва с прогресирането на медитацията докато на 30-тата минута алфа вълните са 7-8 в секунда (7-8 Hz). Ефектът продължава и някоко минути след края на медитацията.

Това, което е забележително е, че тази ЕЕГ картина се различава коренно от вълните при сън, ходене, съзнание и хипнотичен транс на хора, които нямат прогрес в медитацията. Друго интересно наблюдение отчита, че оценката на дзен учителя за прогреса на негов ученик кореспондира напълно с ЕЕГ картината.

Да се върнем на "привикването" и т.нар. "алфа блокиране" или спиране на афла вълните. Да си представим човек, четящ спокойно книга, който изведнъж е обезпокоен от силен звук. Ако същия звук се повтори след няколко секунди неговото внимание пак ще бъде отвлечено, но не за толкова дълго. Ако звука започне да се повтаря през фиксиран интервал човекът в крайна сметка започва да го игнорира.

ЕЕГ на непрактикуващ медитация засича алфа вълните му докато по гореописания начин слуховата му система се стимулира. При първия звук средната продължителност на блокирането на алфа вълните е 7 секунди. При дзен майстор - само 2 секунди. Ако звукът се повтаря през 15 секунди, нормалния човек престава да има алфа блокиране средно след 5-тото повторение. Това намаляване на алфа-блокирането се нарича "привикване" и се наблюдава при всички нормални хора, ако звука продължава да се повтаря на фиксирани интервали.

При дзен майсторите обаче няма привикване. Алфа блокирането при тях е 2 секунди при първия звук, 2 секунди при 5-тия и 2 секунди при 20-тия. Това показва, че дзен майсторите имат по-високо осъзнаване на околната среда като резултат от медитативните практики.


 
Интересен признак - привикване. Значи ние освен да си правим от мухата слон, можем и до толкова да привикваме, че изобщо да не забележим някои неща около нас.  Интересен експеримент.

________
цитат от http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=191
« Last Edit: януари 24, 2011, 06:23:15 pm by sirius »
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.