Author Topic: Тълкуване на 4-те благородни истини на Гаутама Буда  (Read 432 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline velaskes

  • вътрешен мир
  • Администратор
  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 3821
  • Gender: Male
Истините са следните:
1.„Благородната истина за страданието (дуккха)“: раждането е страдание, старостта е страдание, болестта е страдание, смъртта е страдание, скръбта, риданието, болката, мъката, отчаянието са страдание, обединението с неприятното е страдание, раздялата от приятното е страдание, неполучаването на желаното е страдание, накратко петте състояния на привързването (материя, чувство, възприятие, умствени образувания, съзнание) са страдание. Изобщо обусловеното състояние на ума е страдание. Това е съпоставимо с болест, която следва да бъде разбрана.

2.„Благородната истина за причината за страданието (самудая)“: силното желание, което поражда прераждане, съпроводено от страст и наслада, наслаждаване на това и онова – т.е. желание за сетивно удоволствие, желание за съществуване, желание за несъществуване. Причината на всичко това е основно невежество. Тук аналогията е причината за болестта, която следва да се изкорени."

3.„Благородната истина за края на страданието (ниродха)“: пълното прекратяване на същото това желание, отказване от него, напускане, освобождаване и отделяне от него. Прекратяването възниква от щастието, което е свободно от страдание и това е целта, която трябва да се достигне."

4.„Благородната истина за пътя водещ до края на страданието (магга)“: Благородния Осмократен Път, а именно: правилен възглед, правилно намерение, правилна реч, правилно действие, правилен живот, правилен начин за препитание (работа), правилно усилие, правилно съзнаване и правилна концентрация." Четвъртата Благородна истина следва да се разбира като лекарството, което премахва болестта.Моето тълкуване:
1. Защо всичко в живота е страдание. Защото човек е приел илюзията на дуалността за върховна истина на своето битие. Илюзията на дуалността е илюзията за разделението, илюзията, че единствено сетивното възприятие дава цялата истина за битието.

2. Тук се дава дълбоката причина защо изобщо душите са паднали до нивото на дуалността и разделението, а това е именно желанието за наслада от сетивността, която представлява същността на третото измерение. Душите са се подлъгали от обещанието за удоволствията на плътта, които са нож с две остриета. Удоволствията са големи, но и падението е голямо.

3. Отказването от желанието е разбирането на природата на егото, което е продукт на дуалността. Егото е демона в нас, който непрекъснато желае и желанията му нямат край и не могат никога да бъдат задоволени. Да идентифицираш този демон вътре в себе си, да го изолираш и спреш е същността на тази благородна истина, която те освобождава от дуалността и възвръща връзката с Твореца.

4. Тук се дават конкретните 8 стъпки за справяне с демона на желанието. Подравняването на човек към тези 8 стъпки води до освобождението на духа. На практика това е изправянето на веригата от вярване, мисъл, чувство и действие, които предоставят лекарството и водят до безупречност в поведението и освобождение на душата.
« Last Edit: март 31, 2019, 02:03:49 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.