Author Topic: 28 април 2012г. - протест ПРОТИВ проекта Закон за Детето!  (Read 2441 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Александров

  • Средно напреднал
  • ****
  • Posts: 126


Видео:
НЕ на Закон за детето,позволяващ злоупотреби и насилие
 Национален протест ПРОТИВ проекта "Закон за Детето"!
 28 април - протест ПРОТИВ проекта Закон за Детето!
 Протест ПРОТИВ проекта "Закон за Детето" - 28 април 2012г!
Протести срещу Закона за Детето
ХОРАТА, КОИТО СА ЗАСТРАШЕНИ С ОТНЕМАНЕ НА ДЕЦАТА ИМ, СТАВАТ ПОСЛУШНИ И ЛЕСНИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ!
БЪЛГАРИ! СЕГА Е МОМЕНТА ДА СПРЕМ НАЙ-ГРАНДИОЗНОТО НИ ПОРОБВАНЕ - ЗАКОН ЗА ДЕТЕТО!

Нека да отхвърлим категорично проекта за Закон за детето - без връщане назад!
Протестът ще се проведе на 28 април 2012г. в 12:00 часа пред НДК в гр. София преди внасянето на проекта Закон за детето в МС, защото той изобщо не бива да постъпва в НС!!! В него НЕ МОЖЕ да се направят промени, така че да стане добър и работещ. Призоваваме всички граждани да се присъединят и да СПРЕМ този мракобесен закон, да се извършат промени в настоящото законодателство относно това малки деца да не бъдат въвеждани в институции и да се съкратят сроковете за извеждане от семейството на ДЕЦА В РИСК, да се премахнат всички текстове, в които се работи с неясни термини като най-добрия интерес на детето! Настояваме за това и най-отговорно призоваваме ВСИЧКИ да се включат в тази кампания, защото ТОВА Е ВАЖНО, ТОЗИ ЗАКОН ЗАСЯГА ДЕЦАТА НИ И ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ!!! ТРЯБВА ДА ГО СПРЕМ!!!!!

За повече информация:

Двете основни групи във Фейсбук ПРОТИВ проекта за Закон за детето:

https://www.facebook.com/groups/229264037166664/

https://www.facebook.com/groups/bg4family/

Протестът във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/218808604884209/


Някой ще каже, че това е за простосмъртните, ние имаме познати, финанси, това не ни касае. Някои пък ще кажат, че ние добре гледаме децата си, това не ни касае. Други ще кажат, че нашите деца вече са големи. ЗНАЙТЕ, ТОВА КАСАЕ ВСЕКИГО! Във Франция на руската актриса Наталия Захарова не са могли да й помогнат нито Саркози, нито Путин, за да й върнат дъщерята. А обвинението й е било - "ЗАДУШАВАЩА МАЙЧИНА ОБИЧ". Ако днес децата Ви са вече големи, то утре те ще имат деца, а Вие-внуци. Нима няма да страдате, когато Ви отнемат внуче?

Ние решаваме за нашите деца! Нека заедно да защитим децата си! НЕ на проекта за Закон за детето! ТОЙ ЗАСТРАШАВА Вашето ДЕТЕ!

« Last Edit: април 20, 2012, 04:40:11 pm by Александров »

Offline Александров

  • Средно напреднал
  • ****
  • Posts: 126
Предвид напълно нормалното предположение у някои от родителите, че законопроекта за детето е нещо позитивно и негативните аспекти от него биха могли да бъдат променени, поствам следното: Предложенията за промени, които направих в текстовете на проектозакона - PromeniPZD ( http://hsbg.wordpress.com/2012/01/12/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%82/ ) - на практика изискват цялостна промяна в идеологията на законопроекта, която не би се вписала в мирогледа на настоящите законотворци, предвид коренното несъответствие в принципните позиции и намерения. Това наложи искането за пълно отпадане на този проект за Закон за детето. Текстовете в постинга по-горе посочват проблемните области в него под формата на диалог с адв. Грета Ганева, неотговорила до този момент на последните ми коментари.

Това води до заключението, че законопроектът НЕ Е написан с позитивна визия към децата и родителите, и би довел до разбиването на здрави и качествени семейства. Това е видно в текстовете, посочени по-горе, както и в липсата на основателни мотиви за написването на този законопроект от съставителите му. Призовавам ви да отхвърлим категорично проекта за закон за детето - без връщане назад! Настояваме за това и най-отговорно призоваваме ВСИЧКИ да се включат в тази кампания, защото ТОВА Е ВАЖНО, ТОЗИ ЗАКОН ЗАСЯГА ДЕЦАТА НИ И ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ!!! ТРЯБВА ДА ГО СПРЕМ!!!!!

ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО СЕ ГОТВИ СРЕЩУ ДЕЦАТА ВИ!?!

Проектът за Закон за детето на практика поставя детето в сериозна опасност и с право може да се нарече Новия Законопроект за Закон срещу детето. Това е така по следните причини:


Първо, законодателят не разграничава децата в риск от останалите деца, в резултат на което всички деца и всички родители попадат в обхвата на законопроекта. Нещо повече, държавата ще си позволи чрез заплахи да „обучава” родителите как да бъдат родители и да наказва не само за действията, но и за намеренията им. Нещо нечувано до момента в целия правен свят.


На второ място ролята на родителите по отношение на децата се свежда до биологичната им функция, и до изпълнението на редица задължения. Права няма. За сметка на това децата имат много повече, отколкото могат да понесат. Тяхно право е например да оспорват всяко (под всяко имам предвид буквално всяко) ваше решение, като подадат оплакване от вас пред съответните социални работници. От тук нататък последствията за вас са непредвидими. Могат да варират от сравнително безобидният личен контакт с психолози и социални работници, които ще ви проучват под лупа и ще ви дават задължителни предписания до изземване на детето от семейството.


На трето място – узаконява се тихомълком въведената вече в държавата ни практика за анонимни доноси, според която няма пречка под предлог анонимен донос за сериозна опасност над детето то да бъде изведено незабавно от семейната среда. С други думи детето ви може да бъде отнето без обяснения, без съд и дори без ваше знание. Вие можете да си потърсите правата пред съда, но една от създателките и радетелки на въпросната порочна политика г-жа Тодорова вече е зам. мин. на правосъдието. Как мислите, какво правосъдие ще получите?


Много от вас ще си кажат, че това не важи за вас, тъй като си гледате добре детето. Искаме да ви стане крайно ясно – това няма значение и ще обясним защо.

Запитани кое ще гарантира, че няма да станат грешки, съставителите на законопроекта отговарят: „Какво толкова? Кой родител няма да се съгласи да му вземат детето, като знае, че е за негово добро?” Кой е този, който без да познава индивидуалността на едно дете, знае кое е добро за него? Коя е тази майка, която в разрез с чувствата и инстинктите си ще се съгласи да и отнемат детето? Вторият брилянтен отговор е: „По-добре да направим грешка и да изведем дете без да е трябвало, отколкото да пропуснем дете в нужда.” Това как ви звучи от устата на законодателя, създал този законопроект? Не прилича ли на зелена светлина за всякакви такива „грешки”? И кой си позволява да каже, че живота на един струва повече от живота на друг? Значи редица съдби и животи, които ще бъдат съсипани от една такава грешка струват по-малко от един или от няколко спасени живота?! Тук говорим за хора. За живи, човешки същества. Човешкият живот не се измерва в стойност, не му се придава цена. Никой няма правото да посяга с лека ръка върху него. Не трябва ли социалната ни политика да е фокусирана върху проблемните деца, а не просто върху това нещо да се върши?


С всичките си непълни и неясни формулировки държавата ще си позволи да налага т.нар. „родителски стандарт”. Искаме ли да знаем докъде ще стигнат? Дали ще ни учат до кога трябва да кърмим децата си? Дали няма да започнат да ни убеждават, че извършваме престъпление, като не сме съгласни да дадем децата си на ясла на 2 годинки и им пречим да се социализират? Има ли нещо по-добро за децата ни от атмосферата на любов и грижа в семейството? Нима 80-90% от децата растат в среда на насилие и безхаберие, че обществото ни ще позволи влизането на такъв безумен закон, противоречащ на самата същност на свободата и живота? В условията на тотална икономическа криза, при статистиката, която казва, че 42% от българите живеят в бедност (това е почти половина от населението) на кой му е необходимо да се създава нова и растяща администрация, да се наливат милиони за да бъде работата и не просто на 50% ефективна, а безнаказано да руши човешки съдби и животи?


Е, вече знаете. Изборът е ваш. Дали ще скриете главата си като щрауси, мислейки си, че поредната буря няма да ви засегне или ще понесете своята отговорност като родители и своето право на родители? Има редица организации, борещи се с абсурдния законопроект, вкл. парламентарни сили като СДС.


Децата са си наши, не на държавата. Ние сме ги заченали от и в любов и те са концентрирания израз на тази наша любов. Правото да им се радваме, да бъдем до тях и да ги подкрепяме, да ги водим и да им показваме света е извечно право на родителите откакто свят светува. Ние не сме просто биологични създатели на парчета месо. Това е най-скъпото, което имаме. Този законопроект не ни трябва! Той е не просто ненужен, той е вреден и опасен! Благодарение на него няма да имаме мир и спокойствие и на единственото място, което ни е останало – собствените ни домове.


А на законодателите искаме само да напомним, че ако властта махне меда и остави само камшика много скоро няма да има срещу кого да го използва. Постоянният страх води или до събуждане на народа или до пречупването му. Кой е луд да ражда деца, след като не знае дали няма да му ги отнемат?

Протестът се подкрепя от АОЦ, Родителски комитет, ГИС, НМР, ГС"Сила", "Свобода за всеки", ПЗ, ГИР, както и от родители, изразяващи гражданската си позиция по тези толкова важни въпроси!

Организатори на протеста - Орлин Райков, Юлияна Матеева, Бистра Алексова, Ирена Петкова, Николай Дренчев, Mарияна Шаламанова, Галина Мачева, както и хора от организациите, изброени в описанието на протеста с изявена гражданска позиция, които активно се включват и помагат с опита и дейността си.

Подписка против проекта за Закон за детето, която можете да разпечатате на хартия: http://hsbg.wordpress.com/2012/02/20/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5/

Събитието в София можете да намерите на адрес: http://www.facebook.com/events/218808604884209/

Събитието във Варна можете да намерите на адрес: https://www.facebook.com/events/368563423183358/

Събитието в Пазарджик можете да намерите на адрес: https://www.facebook.com/events/187496808020616/

Повече информация можете да намерите тук:

* Сравнителна таблица на конкретни текстове от проекта за Закон за детето и Конвенцията на ООН за правата на детето, свързани с най-важните аспекти от неговото развитие, която можете да разпечатате: http://hsbg.wordpress.com/2012/02/26/2300/

* Проблемни текстове в проекта за Закон за детето: http://hsbg.wordpress.com/2012/01/12/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%82/

* http://bg4family.org/

Статията е взета от http://allevents.in/Sof%C3%ADa/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%A2%D0%98%D0%92-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0-%22%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%94%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE%22!/218808604884209
« Last Edit: април 21, 2012, 01:42:23 am by Александров »

Offline Александров

  • Средно напреднал
  • ****
  • Posts: 126
Новият филм за протеста против проекта за Закон за детето "Френският "Закон за детето" е отнел български деца", в който Борис Танушев разказва как във Франция от един донос е пострадало неговото семейство - социалните служби са му отнели и четирите деца.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zBvUXoh4uH0" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/watch?v=zBvUXoh4uH0</a>

Юлия Матеева - една от организаторките на протеста ПРОТИВ ЗАКОНА ЗА ДЕТЕТО пише следното: http://www.facebook.com/events/218808604884209/
"На 28 април от 12:00 ч. ще се проведе мирен протест в защита на гражданските права на родителите в областта на възпитанието, образованието и здравеопазването на децата, както и срещу посегателството на проекта за Закон за детето, с който на практика ще се нарушат правата и свободите на родителите, а оттам ще се посегне и на правата на децата. Също така, опитът на други държави, в които такива законови политики действат, сочи, че те създадат хаос, злоупотреби и насилствено вмешателство в семейството от страна на институциите, чиито основни оценки у нас са както следва: „Среден 3” за спазването на общите принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето; „Среден 3-” за образованието в държавните училища; „Среден 3+” за пренебрегване и злоупотреба с деца. Тези оценки могат да обяснят донякъде неточността, свободните интерпретации и нескопосаното разписване на целия проектозакон, пълната липсва на синхрон с Конвенцията на ООН за правата на детето, а също и ограниченото разбиране относно богат световен опит в областта на образованието и здравеопазването. Протестът ще се проведе в следните градове: София (пред НДК), Пазарджик (пред Математическа гимназия) и Варна (пред ФК)."

Нека заедно да кажем НЕ на закон, позволяващ ЗЛОУПОТРЕБИ И НАСИЛИЕ! НЕ на закон, поставящ родителите в НЕЗАЩИТИМА позиция! НЕ на НАСИЛСТВЕНОТО осиновяване на деца! ЗА стабилно семейство и ПРАВА за родителите! Държавата не е способна да обича! На това са способни родителите!

« Last Edit: април 27, 2012, 03:51:38 am by Александров »