Author Topic: Механизъм на удоволствието  (Read 2489 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bee

  • Guest
Механизъм на удоволствието
« on: ноември 18, 2005, 07:49:08 am »
Въпреки, че може да изглежда, че получаваме удоволствие от външни обекти или случки, при разследване, се установява, че удоволствието произхожда изцяло отвътре. Ако изследвате една огромна карамелова мелба под микросоп, няма да намерите никакво удоволствие в нея. Същотто важи за какъвто и да е обект или случка, които ни доставят удоволствие.
Удоволствието или блаженството е нашето естествено присъщо състояние на съществуване в сърцето на нашата индивидуалност. Различни степени на това присъщо блаженство протичат в съзнанието ни в зависимост от състоянието ни. При ветровит ден слънцето не може ясно да се отрази във водата. По подобен начин, когато нашето съзнание е възбудено от ненавист или силно желание, нашето присъщо блаженство е изхвърлено от съзнанието ни. Когато ненавистта или желанието ни са удоволетворени, ние сме в мир и присъщото ни блаженство може да влезе. Когато сме ангажирани с обект или случка, за които имаме силно желание, нашето съзнание се концентрира на него, което допълнително успокоява нашето съзнание и позволява по-голямо блаженство. Колкото по-концентрирано е нашето съзнание, толкова повече блаженство може да влезе и ние чувстваме по-голямо блаженство. Секса силно концентрира съзнанието по действие на сексуалната енергия и по този начин позволява голямо количество блаженство за повечето хора. Дори очакването на удоволетворяването на желание има концентриращ ефект върху съзнанието и по този начин позволява на някакво блаженство да влезе. Всяка дейност или възприятие, които довеждат до мир или концентрират съзнанието позволяват на нашето присъщо естествено блаженство да влезе дори и такива дейности и възприятия да не са източника на блаженство.
Източника на блаженство е ВАШЕТО ВЪТРЕШНО ДУХОВНО СЪЩЕСТВО. Вие не сте вашите емоции, вие не сте вашият ум, вие не сте вашата личност. Всички тези неща са временни и ще бъдат изоставени при смъртта. Вашето Казуално (Душа) тяло е тази почти безсмъртна част от вас, която е източника на блаженство. То е винаги в блаженство. Кoгато чувствате удоволствие, щастие, радост или екстаз, вие чувствате тази част от себе си.
И вашето Казуално (Душа) тяло е само началото на блаженството. Когато вашето съзнание попадне на по-високи състояния блаженството става все по-изпълващо и удоволетворяващо. Това е нашия сигнал за намиране на дома (Източника), начина на Източника да ни доведе обратно в къщи. Истински тест за прогрес в растежа на съзнанието е степента на естествено щастие или блаженство, в която пребивава даден човек.
Следователно, външната вселена от феномени се състои от обекти и случки, които са болезнени или неболезнени, т.е. те забраняват нашето естествено присъщо блаженство или го позволяват. Ние имаме повече избор, отколкото често осъзнаваме по отношение на това на какво позволяваме да е болезнено за нас. За тези, които са постигнали просветлено освобождение, всичко е еднакво, нищо не е болезнено, и блаженството е естествено налично.
Правиланата медитация е пътя към последователно блаженство. Стремежа към интергация на крайна удоволетвореност, който преживява датата на смъртта е съществен. По същото време, да отказваме себе си от относителните радости на този свят не е необходимо. Балансирания радостен път включва оценяване на относителните радости на света без да се изгубваме в презадоволяване и ежедневна работа по интегриране на източника на крайно удоволетворение. Радостния път се състои от радостен живот, при разбирането на истинския източник на нашата радост и ставане на още по-изпълнени с източника на радостта.
пак от енерджиреалити.ком  ;D
« Last Edit: ноември 18, 2005, 03:44:59 pm by bee »