Author Topic: В търсене на какво?  (Read 5752 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nirvana

 • Guest
В търсене на какво?
« on: ноември 25, 2005, 07:13:19 am »
Не е ли това, което искаме, просто едно безумие? ::)
Търсещи хора... Търсещи на какво? На истината или на изход от духовно безсилие? И всъщност, в това изобщо има ли някаква разлика, за нас!?  ::)
По- голяма част от въпросите се разглеждат от гледна точка на езотериката и окултните теории. Често се излиза извън рамките на достъпните за науката знания. Тези теории гледат на науката отвисоко, омаловажават значението й... Това търсене , в повечето случаи оставя впечатление, че науката е нещо по- лошо от заблуждение. И после- каква била ползата от посещаването на училища  ???  В действителност, по този начин не намаляваме ли нормалния си човешки разум и нормалната му мислителна способност!? Какво бихме си помислили за човек, казващ за себе си, че е съвършенно мек и безобиден и поведението му не попада под юрисдикцията на обкръжаващите, тъй като живее на такова умствено равнище, за което стандартите на физическия живот не са приложими? Поведението на такъв човек не трябва ли да бъде предмет на изучаване от психиатрите? ::)

(Както виждаш bee, "нездравото" ми любопитство не стихва. Хайде да видим отговорите на досегашното твое здраво любопитство ;) )

bee

 • Guest
Re:В търсене на какво?
« Reply #1 on: ноември 25, 2005, 08:12:32 am »
Nirvana, не съм казвала, че моето любопитство е здраво.  ;D Може да си е съвсем откачено  ;D Де да знам, сигурно е въпрос на гледна точка - аз си знам, че ако споделя мислите си с 90% от хората наоколо, те ще ме обяват за откачалка. В тоя случай, гордо бих носила титлата "Откачалка". Аз наистина много харесвам онази мисъл: "Лудите, лудите да са живи", защото нормалните не променят света  ;D
А що се отнася до търсенето ....аз мисля, че е търсене на истината, която е някъде там в смисъла, че е имало просветлени хора, които са я знаели  са я записали, и в същото време е някъде, тук, вътре в нас .... и може би трябва да преживеем разни неща, докато я открием.  :D
« Last Edit: ноември 25, 2005, 08:13:19 am by bee »

nova

 • Guest
Re:В търсене на какво?
« Reply #2 on: ноември 25, 2005, 08:36:08 am »
Нирвана днес е войнствена :D. Аз специално търся златната среда, Нирвана. Опитвам се да съм умерен материалист и умерен идеалист. Никак не ми допада крайността в нещата. Може би защото аз самата съм крайна много често и това ме дразни. Искам да отсея мъдростта от всяка сфера, до която имам допир и уважавам всяко знание, независимо по какъв начин ми е предоставено, защото вярвам, че всичко което ми е дадено, не е случайно. Гледането отвисоко не те прави мъдър, а те отдалечава от обекта. Както бях казала и на друго място- най-важното е чарковете в главата да мърдат, останалото е суета.... Хубав ден, Нирвана

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:В търсене на какво?
« Reply #3 on: ноември 25, 2005, 12:09:59 pm »
Поведението на такъв човек не трябва ли да бъде предмет на изучаване от психиатрите? ::)
От страна на психиатрите - да. Те и без това си нямат друга работа. ;D  Но от гледна точка на човека - вероятно той ще седне да изучава психиатрите.
Абе търсене да има. Така или иначе всеки си търси нещо различно. Ама като видиш някой дето не търси това, което ти търсиш, не го пращаш в лудницата, нали?
Иначе много ме кефи странния ти непукизъм ;)
« Last Edit: ноември 25, 2005, 06:37:08 pm by wind »
fly like a wind .......

Ricardo

 • Guest
Re:В търсене на какво?
« Reply #4 on: ноември 25, 2005, 12:37:35 pm »
NIRVANA,според мен науката и духовното ще вървят ръка за ръка.Благодарение на науката например има интернет и можем да общуваме от различни точки.Сега според започнал е да настъпва момента за опознаване на физиката на Бог и Божия дух.Има много доказателства за това.Както знаеш водата има ПАМЕТ и затова нашето тяло е съставено от 85% вода.Сега в момента всеки човек,който няма мисъл че Бог съществува си е негов проблем.Смея да твърдя че сме започнали еволюционен етап от развитието ни,който до сега никога не се е случвал.Това че хората не ни разбират и ни мислят за "луди"си е техен проблем , Анастасия много добре казва:"От разумни същества сме се превърнали в антиразумни".Вярата в БОГ не се обяснява с думи,тя е усещане за правилен начин към живота,тя е любов.
Така че смело напред! 8)
« Last Edit: ноември 25, 2005, 12:39:48 pm by Ricardo »

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3822
 • Gender: Male
Re:В търсене на какво?
« Reply #5 on: ноември 25, 2005, 12:55:22 pm »
Нирвана ти си провокацията на форума(няма лошо), ето и моя отговор :P
Науката е дала и дава много за развитието на света. Чрез нея ще се доказват за в бъдеще още много неща, които сега се смятат за лудост. Тази тенденция се показва в исторически план.
Истината е че живеем все още в свят изпълнен с мистерии. И преди всеки научен подход е философския, който очертава основните подточки на всеки голям въпрос и дава определени възможни отговори.  Според теб философския подход е безумие? И според теб философите трябва да отиват в лудници?
Философията е предизвикателство за науката, вдъхновение дори.
Търсенето ще спре, когато намерим себе си. А в това имаме дълъг път за извървяване като цяло като човечество.

А за училището, което е съвсем друг въпрос, случайно докато обядвах пуснах телевизията и имаше парламентарен контрол, и задаваха въпроси на министъра на образованието. Самия министър признаваше проблемите, които му поставяха от опозицията и представяши някакви планове за решаването им. Образованието в България е хаос, а от него се очаква да създава хора, които ще работят ефективно за страната си, ще създават блага и ще си вадят прехраната от това. Така че ако не се помисли как да се оправи това, държавата занапред ще има много сериозни проблеми.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Nirvana

 • Guest
Re:В търсене на какво?
« Reply #6 on: ноември 27, 2005, 10:21:32 am »
Дам, атмосферата на манастира се усеща само от външен човек...  ::)
И казвате „Кучето лае, за да опази не селото, а себе си.”!? Ще цитирам разказ за случай, който ме хвърли в размисъл: „Един търсач на психична сила,  заможен и начетен човек, който много пътуваше в търсене на чудеса, фалира и се разочарова от всичките си изследвания. За да намери други източници на средства за живеене, реши да заложи на псевдопознанието, заради което беше изгубил толкова много пари. Той написа ннига с заглавие нещо от рода на „Курс за развиване на скритите сили в човека”. Курсът беше представен в седем лекции и се включваще методи за развиване на привлекателни способности- магнетизъм, хипноза, телепатия, ясновидство, преход в астралния свят, левитация и др. Книгата се рекламираше добре и се продаваше на висока цена.
Успехът на книгата надмина всички очаквания. Скоро авторът започна да получава от читателите благодарни писма, пълни с ентусиазъм и уважение, адресирани до „добрия учител” и „мъдър наставник”, който ги е научил да развият необикновено бързо окултните си възможности. Всяко от многобройните писма беше уникално. Най- накрая пристигна писмо, чийто подател с помощта на книгата се научил да левитира. Това преля чашата на удивление на автора.
Ето и неговите думи: „ Удивен съм от абсурда на случващото се. Аз, авторът, нямам ясна представа за същноста на предмета, на който „уча”. Всичке тези идиоти не само по своему са разбрали тези празни приказки, но и са научили нещо от тях, а сега някакъв си суперидиот се е научил дори да лети. Всичко това е невероятно. Да върви по дяволите... Скоро ще му надянат умирителната риза. Това ще му послужи за урок. Ще ни бъде много ло- добре без такива наивници.”
Ок,  дори и почитатели на златната среда, търсим „истината” ...  Знанията ги черпим от  източници, по- голяма част, от които не се опират на науката . Науката не може да ни каже дали има Бог и др. подобни сили. („настъпва момента за опознаване на физиката на Бог и Божия дух.Има много доказателства за това.”- Ок, Ricardo, ще се съглася с това, само дай, посочи въпросните доказателства.) И измежду всички тези недоказани филОсофии, (голяма част, от които и аз смятам за добри) как можем да определим кое е вярно и кое не, съответно кое да причислим към себе си и кое не, като се има предвид, че мозъка ни умее да приема за вярно онова, което ни харесва, при неколкократно повторение? Става дума за психика, скока в пропастта на лудостта е възможен на всяка крачка, трябва само миг невнимание в буйната, осеяна с цветя поляна...  А веднъж тръгнали по пътеките на саморазвитието, връщане назад няма, не можем да изтрием с гума, наученото от главите си...  ::) „ Пред вас е дълъг и труден път към странен, пълен с неизвестност свят. Пътят е безкрайно дълъг. Не знаете къде ще направите почивка и дали въобще ще има, бъдете готов и за най- лошото. Вземете със себе си всичко необходимо, постарайте се да не забравите нещо. Преценете силите си. Достатъчни ли са за целия път?
Всяка минута е ценна. Не се опитвайте да се върнете назад. Този експеримент може да ви струва скъпо. Вашият наставник ви води само напред към целта и ако поискате да се върнете, той не е длъжен да се върне с вас. Ще останете сами и тежко ви, ако сте се изтощили или забравили пътя- никога няма да се върнете обратно. Много неприятности очакват пътника, който не знае пътя и местните обичаи. Не забравяйте, че вашето зрение често приближава отдалечени обекти. Измамени от изглеждащата близко цел, заслепени от неината простота и без да преценявате собствените си сили, няма да забележите препятствията по пътя.
Не забравяйте главната си цел, помнете я през цялото време и се стремете към нея. И ако сте решен, бъдете внимателен, помнете какво сте преодолели, какво сте загърбили и няма да видите отново; ако не видите нещо на момента- няма никога вече да го видите.”

 Правилния избор на „истинското” е много важен, но как да се научим да го разпознаваме???

Търсим гората и бъбренето с тревички!?
Ricardo, ти вече не чуваш ли шепота им?
Velaskes, говоря за човек, който „живее на такова умствено равнище, за което стандартите на физическия живот не са приложими?” Пък ако за теб това описание  отговаря точно за философите- въпрос на виждане... „А за училището, което е съвсем друг въпрос”.... Според мен, това недоволство сочи, че изискванията към тази система са се покачили. И най- вероятно са скочили, понеже няма курс „Как от хора да станем ангели” и др. подобни...  
wind, не само непукизма ми е странен... Но и на мен вече ще ми стани странно, ако ми го кажиш още веднъж
Nova, най- важното е да има чаркове в главата, има ли ги- щат не щат ще мърдат. ( Хубав ден и на теб, Нова! )
Bee, много добра гледна точка „аз си знам, че ако споделя мислите си с 90% от хората наоколо, те ще ме обяват за откачалка.” Нали знаеш, че в основата е какво сам мислиш за себе си...!?
И се присмял Хърбел на Щърбел...
Усмивки на всичкиOffline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3822
 • Gender: Male
Re:В търсене на какво?
« Reply #7 on: ноември 27, 2005, 10:54:00 am »
Нирвана мисля че доста преувеличаваш  :P
Като чета твоите постинги си задавам въпроса защо пишеш така предизвикателно. Искаш да изкопчиш повече доказателства от нас за собствените си вярвания и да докажеш собствените си съмнения? Или се дразниш от нашите такива и искаш да ни помогнеш да слезем по-бързо на земята? Прости ми за нахалаството, че се занимавам така с личността ти  :P
А въпроса за това как да разпознаваме истинското ми се струва че с твоята нагласа за възприемане каквото и да ти кажа няма да е достатъчно, защото пак е въпрос на вяра, и то лично усещане на тази вяра  ;)
Казват че света е такъв какъвто е защото всичко е случайност. Милиони години еволюция и накрая ето ни, всички живи организми в симбиоза. Това са безкрайно много случайности. Ако има някакви закономерности за случайността то този факт бие всичките. Когато някой не вярва, че около нас има нещо повече от видимото с очите, нека да се замисли над тези случайности. Да се образова, да проучи как е устроена планетата на която живеем, как примерно разстоянието й от слънцето по някаква случайност е перфектното и дори малко отклонение от него ще ни изпече или замрази а с това и целия органичен живот.
Има много мистерии в този свят.

 
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:В търсене на какво?
« Reply #8 on: ноември 27, 2005, 11:06:51 am »
Аз пък си мисля, че Nirvana е права да задава тези въпроси. Самата аз си ги задавам честичко, особено напоследък. А относно вярата и съмненията...
"Истинската вяра се крепи на съмнения. Тя крепне и се засилва благодарение на съмненията, които са нейна храна, така както и истинският живот се крепи на смъртта и се възобновява миг след миг, защото е постоянно съзидание. Живот без някаква смърт в него, без рушение след постоянно съзидание, не е нищо друго, освен постоянна смърт, вкаменен покой".
Та това си е в основата на вярата - да се съмняваш. Ако вярваш безрезервно и безусловно в нещо, без никога да си се съмнявал - това не е вяра; това е глупост. Но да преодолееш съмненията - тогава вече идва вярата.
fly like a wind .......

Nirvana

 • Guest
Re:В търсене на какво?
« Reply #9 on: ноември 27, 2005, 12:35:05 pm »
velaskes, не виждам никакво нахалство. Като не се познаваме, можеш да правиш догадки за мен, колкото си искаш. Между другото, прекалено много мислиш на базата на нищото Независимо как го виждаш ти... писах "мнение", съдържащо информация върху, която си заслужава да се замислим. И аз съм тръгнала по вашия път. Ако мислиш, че по- горните питанки са излишни, съобразявайки се с постнатите цитати, т.е. с това, което съществува в действителност... ще е хубаво и ти да попреувеличиш малко и да спреш да търчиш сляпо към звездите... земната гравитацията е до време...  ::)
Quote
Ако вярваш безрезервно и безусловно в нещо, без никога да си се съмнявал - това не е вяра; това е глупост.
Много точно, според мен  

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3822
 • Gender: Male
Re:В търсене на какво?
« Reply #10 on: ноември 27, 2005, 12:57:41 pm »
За мисленето, кво да се прави, такъв съм си, а дали е върху базата на нищото не се знае(което не е доказано не значи че не съществува)  ;)
Пък и кой вярва безрезервно, аз не съм от този вид, търся за себе си доказателствата и междувременно искам да акцентирам над тях и да им дам публичност, та да може повече народ да се замисли.
Според мен недоволството ми в случая не касае само мен. Който и свободомислещ човек да попиташ за българското образование сигурен съм че ще се съгласи с мен. Ако на теб ти харесва така, защитавай си позицията  ;)
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Ricardo

 • Guest
Re:В търсене на какво?
« Reply #11 on: ноември 27, 2005, 01:55:53 pm »

Ето и неговите думи: „ Удивен съм от абсурда на случващото се. Аз, авторът, нямам ясна представа за същноста на предмета, на който „уча”. Всичке тези идиоти не само по своему са разбрали тези празни приказки, но и са научили нещо от тях, а сега някакъв си суперидиот се е научил дори да лети. Всичко това е невероятно. Да върви по дяволите... Скоро ще му надянат умирителната риза. Това ще му послужи за урок. Ще ни бъде много ло- добре без такива наивници.”[/b]Ок,  дори и почитатели на златната среда, търсим „истината” ...  Знанията ги черпим от  източници, по- голяма част, от които не се опират на науката . Науката не може да ни каже дали има Бог и др. подобни сили. („настъпва момента за опознаване на физиката на Бог и Божия дух.Има много доказателства за това.”- Ок, Ricardo, ще се съглася с това, само дай, посочи въпросните доказателства.)


Nirvana,за доказателствата няма проблем.Ако искаш лично ще отидем с теб в БАН и ще ги видиш(торсионния генератор и паметта на водата)Но знай че информацията може да бъде потресаваща за теб и незнам как ще е усмислиш,може и в щок да изпаднеш.Когато науката и Бог вървят ръка за ръка става интересно.А за левитацията,нещо естествено,Дявола в момента показва слабост,защото знае че идва край на неговото влияние и дава на хората свръхестествени способности.Виж Дейвид Блейн от САЩ само с това че левитира пред камера стана много известен.В тези времена Дявола ще покаже големи чудеса,ще се появат лъжливи учители и пророци,които ще заблудят даже и  избраните.Когато някой има видения, трябва да притежава голяма духовно-благодатна опитност и съвършена чистота на сърцето, за да може да познае какви са неговите свръхестествени мистични преживявания — божествени или сатанински.Безупречният «свят» човек само тогава може да издаде за духовно опитния наблюдател връзката си с дявола, когато се засегне гордостта и честолюбието му. Обвинете го в малко нещо! Той веднага ще скочи като ужилен и ще почне да се защищава. Гордостта му ще се прояви у него. Макар че наглед други пороци той няма, едната гордост е достатъчна, за да го направи роб на дявола.Това е много хубаво че си задаваш въпроси,значи мислиш.Вярата в Бог-това е любов.Вярата не може да бъде обяснена с думи.Вяра е онова, което плътските очи не виждат и ръцете не усещат, но сърцето и умът несъмнено утвърждават, че е именно така, а не иначе.Иначе ако приемаш всичко за чиста монета,не е добре.Kakтo казва Divine"Понякога в спора се ражда истината"
 8)
« Last Edit: ноември 27, 2005, 06:22:50 pm by Ricardo »

Nirvana

 • Guest
Re:В търсене на какво?
« Reply #12 on: ноември 28, 2005, 11:14:34 am »
 velaskes , като че ли не си ми разбрал позицията относно образованието Как ти се струва това, че желанието да се посещава училище намалява, понеже там се събирало много отрицателна енергия и то пълнело главата с глупости, които въобще не помагали да се развива духа?
Ricardo, що да ходим до БАН, като можеш да постниш тук текста, от който си попил въпросната информация?- Ще я усмисля добре, ти не му мисли това... До "щок" едвали ще се стигне

nova

 • Guest
Re:В търсене на какво?
« Reply #13 on: ноември 28, 2005, 12:04:17 pm »
...Ще цитирам разказ за случай, който ме хвърли в размисъл: „Един търсач на психична сила,  заможен и начетен човек, който много пътуваше в търсене на чудеса, фалира и се разочарова от всичките си изследвания. За да намери други източници на средства за живеене, реши да заложи на псевдопознанието, заради което беше изгубил толкова много пари. .....

Ако знаеш, че и без да чета тоя разказ са ме глождели и продължават да ме глождят съмненията дали не гоня вятъра........

Ricardo

 • Guest
Re:В търсене на какво?
« Reply #14 on: ноември 28, 2005, 01:34:08 pm »
Ricardo, що да ходим до БАН, като можеш да постниш тук текста, от който си попил въпросната информация?- Ще я усмисля добре, ти не му мисли това... До "щок" едвали ще се стигне

Как няма да му мисля Nirvana,ако нещо стане с теб да луднеш,на мен ще бъде греха не на теб.И да видиш пак няма да повярваш.Ти вяра нямаш,това е проблема при теб.Но не искам да ме разбираш погрешно.

nova

 • Guest
Re:В търсене на какво?
« Reply #15 on: ноември 28, 2005, 01:44:44 pm »
А какво според теб е вярата, Ricardo. Ако може без Дявола да ми обясниш

bee

 • Guest
Re:В търсене на какво?
« Reply #16 on: ноември 28, 2005, 01:55:08 pm »
Аз мисля, че съмнението е полезно и нужно до един момент, но след това, ако продължава ....   Представяте ли си един цял живот в съмнения? Не, мерси!

Offline divine

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1073
  • blog
Re:В търсене на какво?
« Reply #17 on: ноември 28, 2005, 02:00:12 pm »
Разбирам , че в БГ хората са доста депресирани като цяло и т.н., но от друга страна тук има невероятна духовна енергия, в нашите планини , в хората , във въздуха.
Аз вярвам, че невидимия свят е истинската реалност, а не това което виждат очите и могат да пипнат пръстите.Разбира се , винаги съм имала противници на тази позиция, на което винаги съм отговаряла:"Обичаш ли някого? " обикновено ми отговярят"Да", аз казвам тогава :"Докажи го."-лесно ли е да докажеш, че имаш чувство-чрез ума-доста трудно. Но ако срещу теб е човека когото обичаш, за него ще има ли съмнение-Не, защото го УСЕЩА.
И така стигам до извода, Бог съществува, но той се Усеща, а не се ИЗМИСЛЯ, колкото и да го мислиш-това няма да е Бог, а лутането на собствените ти мисли.
Така че реалността се крие в това , което чувстваме, усещаме. Ако ти си зад стъклото-как ще разбереш топъл ли е дъжда, трябва да изложиш главата си, за да разбереш.
От друга страна, за мен вярата в нещо на пръв поглед абсурдно, но усещащо се като истина, е признак за духовна интелигентност, защото е нужно да приемеш за истина преди да усетиш, за да може след това да го изживееш като истина.
Объркано е, трудно и изпепеляващо е , да вървиш по неутъпкани пътеки, слава на малцината опитали се да проправят път през храсталаците на човешкия страх и съмнение.
Every moment is a miracle right now

Ricardo

 • Guest
Re:В търсене на какво?
« Reply #18 on: ноември 28, 2005, 02:38:58 pm »
Nova,ще се опитам.Вярата е нещо,като например ние знаем какво е електрона,никой не го е виждал,обаче всички инженери като мен знаят че той съществува.Като си представиш например човешкото тяло,Земята,цялата природа кой е създал-Бог.Да вярваш значи да обичаш и  да не искаш нищо в замяна.На тази любов безрезервната се крепи смисъла на живота да даваш всичко от себе си в името на любовта.Когато даваш всичко от себе си,ще получаваш много.Така ти вече ставаш една истинска частица от Бог,защото душите на хората за създадени по Божие образ и подобие.
« Last Edit: ноември 28, 2005, 02:44:51 pm by Ricardo »

bee

 • Guest
Re:В търсене на какво?
« Reply #19 on: ноември 28, 2005, 02:56:30 pm »
Съгласна съм с Divine, а и с думите на Ricardo. При Ricardo ме притесняват само някои от апокалиптичните картини на света, които си представя  ;D