Author Topic: Това са вашите непознати  (Read 17233 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nova

 • Guest
Това са вашите непознати
« on: ноември 30, 2005, 01:37:47 pm »
Това са вашите непознати
Мартин Карбовски

Искам да ви запозная с едни хора. Вие ги срещате всеки ден. Живеете и се храните с тях често. Спите с тях почти всяка нощ. Но те са ви непознати. Запознайте се с вашите деца.

Няколко пъти в ефира сме говорили за една прослойка деца, която прави престъпления и асоциално няма нищо общо с действителността. Говорили сме за девиации, отклонения. Днес обаче става дума наистина за вашите деца, хората които не познавате.

Вчера една майка в един български „Биг Брадър” призна, че не познава 19 годишната си дъщеря – не знае, че тя е правила аборт, че води активен, преактивен полов живот, че има връзки с бандити и съмнителни личности. Майката опозна дъщеря си от ефира на Нова телевизия.

Преди седмица в предаване на Дарик радио гостува 17-годишна ученичка която имаше сбор от повече от 30 сексуални партньори. Никой нямаше нищо против това да е така, докато в ефир не се обади майката на тази ученичка, която обвини мен, че карам дъщеря й да говори глупости. Тази майка също не познаваше дъщеря си и се запозна с нея през ефира на радиото.

Вчера по един журналистически проект ми се наложи да изтърпя няколко часа в чалга заведение в краен квартал, където срещнах три красиви български момичета с развалени зъби, които не можеха да пишат. Най-малката (15) не беше ходила на училище от началото на учебната година. Пак повтарям – бяха българки, от София и не можеха да говорят. Бяха живо родени и мъртво живеещи. Все още не се бяха превърнали в проститутки, но съм убеден че това ще се случи, с темпото на сексуална безразборност характерна за Тайланд.

До днес си мислех, че срещата ми с такива хора е просто журналистически късмет, изключение, патология, която не се повтаря често. Днес съм убеден, че в началото на 21 век в града, и особено в провинцията, обществото произвежда средновековен модел на обществени отношения, където неграмотността, вегетирането, десоциализацията вече не се отнася до цигани и бедни хора, а до едно мъртво поколение момчета и момичета, което вече трябва да квалифицираме.

Това е „ЧК” поколението, абревиатурата на чалгата и комерса, безсловесните същества, вашите непознати деца, милионите мауглита. Чалга като битово-културен феномен и комерсия като противоречив конгломерат от завишени изисквания към живота и несъществуващи човешки способности за реализация на изискванията.

В такава ситуация веднага мога да спомена държавата с лошо. Нямам обаче такова намерение. Доколкото контакта ми с тази непозната прослойка на обществото вече става близък, аз все повече разбирам, че имаме само един виновен за средновековната форма на живот на поколението „Чалга Комерс”. Родителите. Те все още слушат радио. Те все още четат вестник. С тях все още имаме контакт. Искаме да ви запознаем с децата ви – защото вече съм убеден че медията е много по-наясно от начина на живот на вашите деца отколкото самите вие.

Ние стигнахме дъното на наркоманиите – оптимумът на потребление е регистриран откакто вече дори не се говори за наркотици в това общество. Ние стигнахме дъното на неграмотността – средното образование не е задължително, а българчетата по пример на циганчетата не посещават училище, а просто се водят че са някъде там. Ние стигнахме дъното и в моралното объркване, където 15 годишно момиче от снощи не знае какво е френска любов, но прави свирки на пенсионери. Ние стигнахме дъното и по отношение на българския учител, който се превръща в парцалена жертва на правителството и жестоки неграмотни деца.

Ние спешно се нуждаем от нова форма на цивилизоване на тази прослойка граждани на републиката. Никой не ги нарича така и те никога няма и да разберат че са граждани на каквото и да е. Техните права са отнети с липсата на възпитание и образование. Техният социален ресурс е унищожен, те нямат социализирано бъдеще и точно те, с тяхното заразно анималистично - социопатно поведение ще бъдат края на нацията.

Пак повтарям че не говорим за етноси и девиативни случки с деца. Говорим за вашите деца, които снощи не знаете къде са били. С кого са били. Какво са правили. Проверете поне дали могат да четат.

както винаги, за съжаление, Карбовски си е много прав

източник:http://darik.net/?p=article&tid=1&id=33313

Ricardo

 • Guest
Re:Това са вашите непознати
« Reply #1 on: ноември 30, 2005, 02:31:21 pm »
За да не се допуска това трябва много малко:
Детето  трябва да бъде заченато, износено и родено с много обич и грижа. Само така от него може да стане пълноценен човек, в чиято компютърна програма няма вируси.
В първия месец на бременността се дава развитие на разума за първите 10 години, така се кодира програма за 90 години напред. Нейните преживявания, съмнения, недоразумения, радости, страхове слагат клеймо върху живота на малкото човече. До третия месец от бремеността се развива мозъка, таланта, паметта. Всички млади майки и бащи трябва да знаят как да научат вътрешноутробно децата си да четат и да пишат, за да станат високо развити интелектуално. Необходимо е обаче бременната жена да обикне рожбата си още от първия ден. После да сложи ръка на корема си и да започне с думите:
"Мило мое дете аз съм майка ти. Слушай през моите уши, гледай през моите очи и запомни." От букварче да гледа буквите и му ги казва: "Това е бука А, Б..." После цифрите, сричките, думите. Чужд език се учи с речник и ако му го прочетете ще е достатъчно в следващите няколко години при развитието на детето да може да отговори на този език ако го попитате нещо. Той вече знае езика вътреутробно.
Ако искате детето ви да стане музикант, философ, математик, учете го докато е в корема. То поема всичко и така ще стане вундеркинд.

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re:Това са вашите непознати
« Reply #2 on: ноември 30, 2005, 02:48:30 pm »
Рикардо, спокойните мисли на родителите са по-важни от букварчето. Не знам дали има майки дето не си обичат децата?!
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

bee

 • Guest
Re:Това са вашите непознати
« Reply #3 on: ноември 30, 2005, 02:48:40 pm »
Много хубаво ги реди думичките Крабовски, ама да му имам оптимизма  >:(

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:Това са вашите непознати
« Reply #4 on: ноември 30, 2005, 02:51:51 pm »
Това се нарича реализъм. То положението хич не си е хубаво. И всеки си мисли, че точно на него няма да му се случи. Докато един ден детето му не вземе да го изненада :o
fly like a wind .......

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re:Това са вашите непознати
« Reply #5 on: ноември 30, 2005, 02:53:09 pm »
Ми щото не наминал насам човека (карбовски)  ;D
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Това са вашите непознати
« Reply #6 on: ноември 30, 2005, 02:54:59 pm »
Е, Карбовски както вече знаем е много добър словоредец, обаче все песимистично гледа и все се занимава с най-упадащата част от обществото. Нещо му има на тоя човек, и все за секс говори(пише). Има доза истина и реализъм в думите му, но вместо да предлага решение, още повече задълбава в проблемите, сякаш чопли рана.

А в постинга на Рикардо има нещо вярно мисля. Децата трябва да се създават с обич. Но винаги има шанс всичко да се оправи дори и да не са заченати така. Стига да имаш желание да се вслушаш в нуждите им и да ги признаеш. Стига да бъдеш до тях, да им помагаш, да могат да разчитат на теб за всичко. Тогава никога няма да имаш проблеми с тях. И ще знаеш всичко, което става с тях.
« Last Edit: ноември 30, 2005, 03:01:01 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:Това са вашите непознати
« Reply #7 on: ноември 30, 2005, 02:59:58 pm »
Нищо му няма на човека - много си е добре даже  ;D
А то май и аз си имам интерес към "упадащите"  ;D
fly like a wind .......

nova

 • Guest
Re:Това са вашите непознати
« Reply #8 on: ноември 30, 2005, 03:02:03 pm »
bee, то ако се вгледаш в хората трудно ще намериш оптимизЪма. Факт е, че вече две поколения са "изгубени", в смисъл, че опорите им се срутиха, а нови няма откъде. Всичко се обърна наопаки, ценностите вече не са това, което бяха и т.н. Не забравяй, малко гледат от тази камбанария, от която гледаш ти например. Представи си, че светът е затворен за теб откъм тази страна и че трябва да си го обясняваш само от това, което виждаш, без втория план, а това е трагично- смисъла винаги ще се губи и нещата ще са необясними.
Много е трудно това възпитанието. Само любов не стига. И аз бях много уверен родител, преди да се родят децата ми.

Ricardo

 • Guest
Re:Това са вашите непознати
« Reply #9 on: ноември 30, 2005, 03:06:05 pm »
Много е трудно това възпитанието. Само любов не стига. И аз бях много уверен родител, преди да се родят децата ми.

Nova,ако имаш желание сподели,по думите ти,сякаш нещо не е наред в семейството ти? ???

nova

 • Guest
Re:Това са вашите непознати
« Reply #10 on: ноември 30, 2005, 03:10:41 pm »
Де да знам, преди да ме предразположиш към мислене, бях сигурна че всичко си ми е о.к., ама знае ли човек ::)

Ricardo

 • Guest
Re:Това са вашите непознати
« Reply #11 on: ноември 30, 2005, 03:12:35 pm »
Nova,няма проблем когато имаш време може да се пишем по ICQ

bee

 • Guest
Re:Това са вашите непознати
« Reply #12 on: ноември 30, 2005, 05:21:43 pm »
Ох, никога не съм била уверен родител всъщност. Аз съм си се качила на камбанарията ама мога ли да кача детето си там? Не, тя трябва сама да се качи или да не се качи. А преди аз самата да си се кача на камбанарията нещата бяха само малко по-различни - нямах вяра, но имах някакъв много необясним и мъглив оптимизъм. И аз не знам от къде беше. Май беше от вярата на комунистите в светлото бъдеще, ама може и от друго да е бил. Не знам. Но го имах. Едва когато започнаха да ми се случват разни наистина кофти неща започнах вместо да се скапвам да търся другия план. Така че на мен поне песимизма ми е напълно чужд. Никога не съм била песимист и не знам какво е да си песимист.  ???

bee

 • Guest
Re:Това са вашите непознати
« Reply #13 on: ноември 30, 2005, 05:31:07 pm »
А за Крабовски - не ми се замисля за него, а камо ли да започна да пиша какво мисля. Такава статия беше написал в Егоист за Хубавата Елена и Миро от Биг Брадър, че направо лошо ми стана като я прочетох. Тоя човек е загубил някои човешки характеристики направо. Многооого се е отплеснал ....
« Last Edit: ноември 30, 2005, 05:46:27 pm by bee »

Ricardo

 • Guest
Re:Това са вашите непознати
« Reply #14 on: ноември 30, 2005, 05:39:09 pm »
Карбовски е зареден с негативизъм и се има за много известен.А това че бе изгонен от Кеворк Кеворкян от "Всяка Неделя" не говори добре за него.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:Това са вашите непознати
« Reply #15 on: ноември 30, 2005, 05:43:09 pm »
аз пък определено имам нужда от заливане с кофа негативизъм, за да се позамисля дали прекалено много не витая из облаците.
fly like a wind .......

bee

 • Guest
Re:Това са вашите непознати
« Reply #16 on: ноември 30, 2005, 05:47:41 pm »
Ама, Wind, не ти ли добре из облаците?  ;D Аз всеки ден се чудя как да се задържа там  ;D

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:Това са вашите непознати
« Reply #17 on: ноември 30, 2005, 05:52:46 pm »
Абе то си е добре, ама много хубаво не е на хубаво. Нещо трудничко се връщам оттам.
fly like a wind .......

Ricardo

 • Guest
Re:Това са вашите непознати
« Reply #18 on: ноември 30, 2005, 05:53:22 pm »
Темите и отговорите са МИШ-МАШ в момента,всеки си пише каквото му падне и за каквото си мисли в момента.Много яко така нищо да не се разбира,кое е началото ;D ;D ;D ;D

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:Това са вашите непознати
« Reply #19 on: ноември 30, 2005, 05:57:31 pm »
Язък за подреждането на Velaskes.  ;D
Май ще трябва всеки ден да подрежда наново  ;D
fly like a wind .......

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3821
 • Gender: Male
Re:Това са вашите непознати
« Reply #20 on: ноември 30, 2005, 09:38:13 pm »
Май ще трябва всеки ден да подрежда наново  ;D

като съм почнал да подреждам направо пушек се дига  :P
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:Това са вашите непознати
« Reply #21 on: ноември 30, 2005, 10:45:45 pm »
Може и да не си почвал - новия облик на форума сам си стана  ;)

Даааа, тук определено е темата за децата (май) ::)

Да живее хаоса! ;D
fly like a wind .......

Offline reply

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 261
 • SoHm!
Re:Това са вашите непознати
« Reply #22 on: ноември 30, 2005, 11:30:42 pm »
haos1t e vajen :) oba4e idvam da vnesa red(za va6a jalost xixi) ami az iskam samo da kaja kooolkoo  e prav Karbovski :) tuka edno dete nqma :) vsi4ki edno i s16to smqtate i mislite- az oba4e predstavqm drugata strana i 6te vi kaja VIE NE POZNAVATE DECATA SI :) znam 4e v1zpitavate decata si po drug na4in po pravilen na4in(moje bi)  no vie ne ste postoqnen faktor  vie ne vliqete taka na edno dete 4e da go napravite takowa kakvoto iskate  prosto za6toto ima i mnooogo drugi faktori i drazniteli(itn...) tam otv1n  a te v powe4eto slu4ai pre4at... ima i mnoogo drugi dokazatelstva no na men mi stiga da vi dam edno  izrazqvam tova koeto mislq,na koeto s1m bil svidetel i s1m svidetel...   taka 4e mili hora :)ne jiveite v tazi izluziq 4e znaete vsi4ko za decata si  :)  a kolko s1m optimisti4en nali?! xaxa aide lek den vi jelaq :)

Offline reply

 • Средно напреднал
 • ****
 • Posts: 261
 • SoHm!
Re:Това са вашите непознати
« Reply #23 on: ноември 30, 2005, 11:32:21 pm »
Boje az li s1m edinstvenoto dete tuka?!!?  ;D ;D ;D

Offline sirius

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 730
 • Gender: Male
 • неседухатуйщонегасне
Re:Това са вашите непознати
« Reply #24 on: ноември 30, 2005, 11:41:35 pm »
Reply,
не си сам приятелю!  
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Offline wind

 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 1210
 • Gender: Female
Re:Това са вашите непознати
« Reply #25 on: декември 01, 2005, 12:18:13 am »
Reply, далеч сме от мисълта, че ги познаваме. Поне не от онази им тъмна страна (която всеки човек си има, дори и децата)  ;)
А иначе тук всички сме, ако не деца, то поне достатъчно вдетенени ;D
« Last Edit: декември 01, 2005, 01:49:46 am by wind »
fly like a wind .......

nova

 • Guest
Re:Това са вашите непознати
« Reply #26 on: декември 01, 2005, 08:05:04 am »
Евала Reply, кефиш ме-  като те чета как пишеш забравям, че си дечко. Това си е и добре и зле. Зле, защото бързо си порастнал, ама то май от наивност има най-малко нужда вече

bee

 • Guest
Re:Това са вашите непознати
« Reply #27 on: декември 01, 2005, 09:47:38 am »
От една страна държа да отбележа, че Тагор е казал, че Бог очаква човек във мъдростта да си възвърне детството. Тълкувайте я тая мисъл както искате, но тя една от най-любимите ми и аз наистина ще се постарая докато остарявам да се опитам да си възвърна вълшебното усещане за света от детството ми.
Що се отнася до родителите и децата, мисля, че е естествено да се опитваме да предразполагаме децата си да бъдат доколкото е възможно по-откровени с нас, за да ги познаваме добре. Поне моите родители го бяха постигнали това с мен. Не че не съм скривала някои неща от тях, но то е било само, за да не ги нараня . Аз ще направя каквото мога с моето дете и даже това ще е всичко, което ще мога да направя за обществото. Нямам влияние върху цялото общество. Единстеното, което мога да му дам е личния си пример.
Виж, Крабовски, като известен журналист може и да има някакво влияние. Макар, че тия дето не си познават децата едва ли му четат статиите. Едва ли четат изобщо. А и той самия от ровене в калта на кал е заприличал. Има много по-съпричастни и меки начини да кажеш кофти неща. Има и други хора, които умеят да го правят.
« Last Edit: декември 01, 2005, 09:48:25 am by bee »

sobriety

 • Guest
Re:Това са вашите непознати
« Reply #28 on: декември 01, 2005, 10:28:25 am »
Аз...нямам още деца  :), но много често съм си задавала въпроса: "Кое е правилното възпитание и как се стига до него?" ???....едно знам със сигурност - няма да се отнасям или да влияя на децата си по начин, по който са въздействали на мен и който по-скоро ме е потискал като личност, от колкото да ме е развил. Но дали това ще е угодно на детето...? дали и то след време, след като започне да осъзнава себе си няма да ме обвинява в същото...?
Иначе Карбовски е прав! Израждаме се по най-бруталния начин....сами спираме развитието си и се трансформираме в безлични и апатични маймуни от колкото в мъдри продължители на човешкия род...просто обезсмисляме всичко, губим интерес, оптимизъм и така се стига до загубата на индивидуалност...извинете ме за определението, но се превръщаме в безлични копелета!  :-\
А къде е спасението?...Осъзнаването?...


bee

 • Guest
Re:Това са вашите непознати
« Reply #29 on: декември 01, 2005, 11:27:00 am »
Хм, знаете ли какво ми хрумна като четях постингите ви? Мисля си, че е задължително човек да има някакви трудности в началото на живота си .... поне, за да тръгне да търси осъзнаване,  ...... ама може да важи и изобщо, но хората различно реагират на трудностите – някои просто се предават.
Та мисълта ми е, аз поне мога да кажа, че съм имала наистина щастливо детство. Свестни родители и невероятно добра баба на село. НО, аз пък имах ужасни младежки години. Може би, защото бях израстнала в саксия и не бях подготвена за калта навън. Докато познавам хора, а имам чувството, че и някои от вас, са имали пък трудно детство и още рано е трябвало да търсят начини за преодоляване на трудностите. Моя мъж, например, е дете на разведени родители и за съжаление майка му и баща му не са поддържали връзка точно в годините, когато той е имал най-много нужда от баща. Лошия резултат от това е, че беше започнал да води доста разгулен живот преди да се появя аз, и беше се научил да се самосъжалява непрекъснато. Добрия резултат: беше надживял връстниците си в разбиранията си и можеше да оцени какво е да имаш свестен човек до себе си и добро семейство изобщо. Всичко това, казано съвсем накратко, разбира се, за да поясня мисълта си.
Та, как мислите, не са ли нужни трудностите, за да открием себе си и за да продължим напред? Ако всичко ни е наред, накъде бихме тръгнали?