Author Topic: Как се храним  (Read 16334 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Witch

  • Guest
Re: Как се храним
« Reply #30 on: февруари 06, 2006, 02:04:34 pm »
Здравейте всички!
Иай, а приемаше ли допълнително някакви храни по време на бременност и след раждането?
Проблеми след раждането имаше ли?
Какви ти бяха стойностите на хемоглобина тогава?

Иай

  • Guest
Re: Как се храним
« Reply #31 on: февруари 07, 2006, 12:26:27 am »
 Привет!  :) Ами, до колкото вече си спомням, (не че беше толкова отдавна) не съм яла нещо специално по време на бременността, а и след това. Ядях каквото и по колкото ми се ядеше  ;D . Е, аз бях бременна от февруари до ноември, така че успях лятото да унищожа доволно количество плодове и зеленчуци  :2funny:  Иначе отначалото пиех "Матерна", това са витамини за бременни, но аз не съм много фен на изкуствените добавки - не се усвояват много добре от организма и можеш да ги предозираш, за разлика от естествените витамини. Помня, че в деветия месец имах недостиг на желязо и пих някакви хапове, но ми казаха, че това било нормално към края на бременността и се случва и на месоядните кандидат - мами  :laugh:
 Иначе родих нормално, бебче беше само на кърма до 6-тия месец и като направихме изследванията, (на 6м.се прави изследване на кръв и урина) всичко беше О.К.. а хемоглобина - 115, при норма - 120!
 Минах си и без месо по време на бременността, виж риба ми се прияждаше - като ми замирише от някъде  >:D
По някаква ирония, миризмата на риба, която преди ме дразнеше, сега ме караше да се нося към нея, както сиренето  в анимационните филмчета...
« Last Edit: февруари 21, 2006, 05:50:05 pm by Иай »

Offline divine

  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 1073
    • blog
Re: Как се храним
« Reply #32 on: февруари 07, 2006, 09:46:47 am »
Здравейте!
И аз бях вегетарианка по време на бремеността и към края също ми даваха желязо , при мен на ампули. Но тала или иначе ако не ядеш месо се налага да приемаш желязо от източници като зеленолистните зеленчуци и яйцата.
Хапвах си и специални бисквитки за бременни с фолиева киселина и калций, много вкуснички :).Освен това всяка сутрин хапвах овесени ядки по моя си странна рецепта ;D
Every moment is a miracle right now

Witch

  • Guest
Re: Как се храним
« Reply #33 on: февруари 13, 2006, 04:50:34 pm »
Здравейте и благодарско за инфото!
То е ясно, че ще се яде каквото поникне напролет, важно е да се окряка до тогава...
Не знам доколко са гъчкани с нитрати заленчуците, които се продават сега, а които са замразени - дали са им запазени качествата.

Offline divine

  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 1073
    • blog
Re: Как се храним
« Reply #34 on: февруари 13, 2006, 05:12:41 pm »
Най-богатия източник на калций , освен млякото и сиренето , е сусама. Но понеже не се усвоява с неговат аси форма е добре да се яде като тахан ( смесен с мед) .
Желязото е проблем за всички вегетарианци, и доколкото знам повечето жени (които по принцип губят желязо всеки месец) го приемат допълнително под някаква форма. Естествени източници са бобовите култури, като първенец е соята - фасул, леща, грах.
Другото , което правех аз беше да ям разделно, защото най-важно е дали тези съставки ще достигнат плода. Ако се смесят храните, те си губят голямата част от веществата, защото се неутрализират и изхвърлят. Основния принцип е да не се смесват групи като въглехидрати и протеини. Мазнините са неутрални, заленчуците също.
Например: Филия с масло - ДА, но филия със сирене - НЕ.
Дано съм ти била полезна. :) :)
Every moment is a miracle right now

Offline sirius

  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 730
  • Gender: Male
  • неседухатуйщонегасне
Re: Как се храним
« Reply #35 on: февруари 13, 2006, 05:45:44 pm »
Сега е Тиквено време. Като се направят добре много се услаждат  :D  Пък и не са скъпи  :)
всеки си носи кръста: всеки знае до колко му е вътре. Но не знае още колко може да му влезе - това е щастието.

Иай

  • Guest
Re: Как се храним
« Reply #36 on: февруари 13, 2006, 06:11:52 pm »
Дивайн, мисля, че се доближаваш много до моя начин на хранене O0 Аз също съм привърженик на разделното хранене. Мога само да добавя още един добър източник на желязо – копривата. Може под формата на чай, или както на човек му е приятно ;D Когато правихме кръвните изследвания на бебчо на 1год. се оказа,че хемоглобина му е паднал – на 6м. беше 115, а на годинка –108, при норма 120.Сега е на 1г. и 3м. и вече е 117! Слагах му коприва, като подправка в храната и му правих чай.
Сега,ако тръгна пак да бременея, ще знам да наблягам на копривата и няма да се налага да пия препарати ;D
 Иначе, за замразените зеленчуци – до колкото знам, така най – добре им се запазват всички екстри ;) Като готвиш, ги слагаш когато водата заври.
 Можеш да си хапваш и сушени плодове ::) полезно и вкусно  :smitten:
« Last Edit: февруари 17, 2006, 07:38:49 pm by Иай »

Offline divine

  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 1073
    • blog
Re: Как се храним
« Reply #37 on: февруари 14, 2006, 09:34:15 am »
Да, за копривата си права. Дънов казва че с копривена чорба, за няколко месеца може да си пречистиш изцяло кръвта, но сигурно трябва да се яде всеки ден. Въобще опасна( за голи ръчички) , но много, много  полезна. :D
Every moment is a miracle right now

Witch

  • Guest
Re: Как се храним
« Reply #38 on: февруари 15, 2006, 09:45:54 am »
А вярно ли е, че соята е полезна само на зърна, а не като полуфабрикат (пържоли, кубчета и пр.) защото я обработват с киселини и др.? При повечето храни при всяка следваща обработка се губят хранителни свойства.  ???

Offline divine

  • Напреднал
  • *****
  • Posts: 1073
    • blog
Re: Как се храним
« Reply #39 on: февруари 15, 2006, 11:00:59 am »
Ами доколкото съм чувала да, по-полезна е на зърна или на кълнове. Но тъй като от нея си набавяме най-вече протеините, които си се запазват и след обработката, не мисля че е проблем да се яде и на кубчета. Освен това съм готвила на зърна - доста трудничко се сварява. :D
Още една идея - фъстъченото масло също е полезничко за бременеещи ;) ;)
Every moment is a miracle right now

Иай

  • Guest
Re: Как се храним
« Reply #40 on: февруари 16, 2006, 04:08:24 pm »
Още нещо полезничко, за което се сещам - гречката или елда ( среща се и с двете наименования ) - съдържа много желязо, калций, цинк и антиоксиданти, особено желязо O0 Аз правя с нея много вкусни кюфтенца  ;) както и от овесени ядки. Ако не знаеш от какво са направени, по нищо не се различават от "нормалните" кюфтета  O0 С тях съм преметнала много хора  :2funny: Баща ми, като го питах харесват ли му, каза, че им били малко подправките, а майка ми го пита - а не им ли е малко каймата?  :2funny: Смех, смех...