Искам да подновя темата за здравето с последните си лични открия. Преди това съм говорил за менталната душевна страна на човека и нейното изключително значение за здравословното му състояние. Сега е ред да се задълбоча малко и в материалната физическа страна на въпроса.
Човекът е тяло, материя съставена от атоми. Ежедневно всеки от нас има нужда от определена порция от храна, въздух, вода и сън за да поддържа тялото си "живо, здраво и ритащо". Водата е ясна в някаква степен, защото тя или е чиста, годна за пиене или не е. Опазването на въздуха чист е колективно усилие и истинско предизвикателство за големите градове с вече настанена тежка индустрия. Сънят е неизбежен.
Храната е големият фактор, за който искам да поговоря по-обстойно. За някои хора, ако не за повечето това, което ще напиша тук може да се стори странно, дори неприемливо, но нека това не ви спира да опитате, защото в крайна сметка вашето здраве е сложено на карта. Храната, която поглъщаме по няколко пъти на ден в най-голяма степен изгражда материалното ни тяло и поддържа жизнените му функции и процеси.
Какво ядем в наши дни - обработена храна от А до Я плюс някой друг плод и зеленчук за десерт. Имаме например напълно ядивна в суров вид храна и почваме да я варим, печем, суфлираме, солим и подправяме по хиляди начини. И за какво, за да ни е вкусно. Този вкус обаче е измамен, той е навик, да не кажа мощен порок защото заради същия този вкус, когато варим, печем и солим храната си ние я разрушаваме и лишаваме от множеството полезни вещества, които природата е сложила там. А тялото ни е комплексна машина и има нужда от целият кръг хранителни вещества, които същата тази природа е сложила във всичките възможни сурови храни. Когато дълги години, се храниш, пълниш стомаха, утолявайки глада и угаждайки на вкусовите си рецептори с приготвена храна лишена от огромна част от хранителните й вещества изгорени от печенето и варенето й ти не храниш по най-добрият начин своя организъм и на места поради отворената нужда той отслабва и всякакви вируси и болести почват да се зараждат, развиват и да стават хронични.
Не казвам, че храната, която цивилизацията приготвя не става за ядене, просто тя е бедна на жизнени елементи и недостатъчна. Колкото и да се тъпчеш с такава храна пак не можеш да си набавиш всичко, което ти е нужно.
Така стана с мен, че както всеки друг “нормален” човек години наред злоупотребявах с храната и не само. Въпреки че съм чел различни неща по въпроса и въпреки, че дълбоко се интересувам от добруването на собственото ми тяло. В един ден положението стана нетърпимо и реших, че трябва да взема спешни мерки. Чел съм “Лечебен глад” на Лидия Ковачева, прочетох и за “Суровоядството” на Атерхов. Преди тях съм чел няколко книги за разделното хранене. Това ми беше напълно достатъчно като информационна база да започна да екпериментирам със себе си. Храната е това, което ме изгрежда, тя е и това, което ме поваля.
Реших да комбинирам суровоядството с принципите на разделното хранене. И ето ме месец след като съм спрял да консумирам готвена храна. Чувствам се страхотно. Не изпитвам глад, имам много енергия за през деня. Не се измарям лесно. Така неприятният дискомфорт, който бях почнал да развивам взе да се отдръпва и усещам, че тялото ми се регенерира. Губя излишните килограми, натрупаните мазнини, губя и агресивността си, стреса и хаотичнастта на мислите си..
Сега ще ви кажа какво направих конкретно. Спрях да ям бял хляб, всякакви закуски, сандвичи, спрях да приемам печена и варена храна, спрях и да соля храната. Прекратих приемането на всякакви продукти с рафинирана захар, всякакви сладки, вафли, торти и т.н. Не приемам и месо, приготвено по какъвто и да било начин. Убедих се, че не само това, че убиването на животните за храна не е правилно, но и това, че месото не е естествена храна за хората по простата причина, че устата ни не е пригодена за сдъвкване на сурово месо. И ако не сме въоръжени не бихме могли по никакъв начин с голи ръце да убием животно. Това би трябвало да е достатъчно природата да ни убеди, че хората не сме хищници. Сигурен съм в това нещо вече. Но около нас има толкова много храна от растителен произход, която стотиците растения произвеждат и когато узрее оставят за нас да я съберем и да задоволим нуждата си от храна. Защо изобщо трябва да си създаваме всичките главоболия да измисляме оръжия, да дебнем и убиваме животни, които са по-бързи от нас. Така ги е създала природата, да бягат, да се защитават, а не да бъдат убивани по коварен начин от хората. Тези животни са предназначени за храна на истинските хищници - вълци, мечки, лъвове, тигри, крокодили и прочие. Тези хищници имат и бързината, ловкостта да догонят, хванат плячката си и челюстта, с която да разкъсат месото и стомаха, който може да разгради и употреби хранителните вещества.
За това може да се пише много. Ще го оставя за друг път.