Author Topic: Семейството на бъдещето  (Read 1320 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Семейството на бъдещето
« on: март 11, 2016, 12:48:54 pm »
Как би изглеждало и функционирало семейството в по-близко бъдеще. Как ще се различава от това, което е сега. Ще се опитам да хвърля светлина над една чисто потенциална въображаема реалност. 
Трябва да се знае предварително, че държавите няма да съществуват, войните също, населението ще е малочислено, в природата ще има достатъчно за всички, ресурсите ще се споделят напълно свободно, доброволно и по равно. Типичните неща, заради които в днешно време хората не могат да живеят заедно в мир ще са останали в миналото.
Хората няма да се групират в многомилионни държави а в малки нещо като племенни групи/общности. Примерно от 20-тина човека. Дадена площ земя ще се култивира по възможно най-добрият начин и от нея ще се вади прехраната. В началото когато се проектира селището, ако това примерно се случи още утре (ако си представим, че групичката хора вече е готова да заживее по такъв начин) могат да се съберат няколко традиционни семейства, всяко да си живее отделно, със собствено лично пространство. Ползвайки все още пари, колкото да се построи мястото, да се засее и обработи земята, да се вземат нужните машини и съоръжения. Така че да тръгнат нещата по някакъв начин.
Ако това се случи в по-далечно бъдеще, когато целият свят ще е готов, всички промени ще са реалност вероятно ще е много по-лесно и дори спонтанно.
Дали ще е примитивен или модерен този начин на живот зависи от това как ще излезем от тази високо-технологична ера, дали ще е с войни и унищожение или чрез помирение и преоткриване на истинската си същност.

Какви са проблемите и заблудите на сегашните семейства. Вероятно са безкрайни, за да мога да ги изброя всичките, но ще засегна най-ключовите, които не помагат да се мине в следващия високоеволюирал етап.

"Любовта е ексклузивна, тоест може и трябва да се случва само между двама души. Партньорите си принадлежат един на друг за цял живот. Когато един мъж си хареса една жена тя трябва да бъде само негова. Други мъже или жени са недопустими в тази свещена двойка."
Да кажем имаме двама души, които се обичат и са заедно. Но се появява трета страна, примерно мъж, който се "влюбва" в жената и жената също го харесва. Какво става тогава. В днешно време стават изневери, разводи, следват тежки чувства, омраза, отчуждение, дори тежки смъртоносни престъпления или самоубийства. Съпругът примерно може да убие натрапника. В животинския свят властват такива правила. Мъжките се бият за правото да се чифтосат и да оставят поколение. Правото над жените може би създава най-много от всичко друго напрежение и разделение в мъжкия свят. Войни са се водили за това нещо. Нации са се изтрепвали до крак. 
Е колкото и да са специални и красиви жените едва ли си струва да сe погубваме един друг заради тях. 
В едно по-еволюирало съзнание хората ще оставят тези неща да се случват без никаква съпротива. Ще се знае, че никой не е обречен на никой и всеки може да бъде с всеки от групичката ако пожелае. Пълна свобода. Какво ще стане, ако примерно даден мъж иска да бъде с дадена жена, но тя не го намира за привлекателен. В днешно време този мъж ще бъде отхвърлен и прокуден от жената или мъжа ще се наложи над тая жена по някакъв силов властов начин. Или жената въпреки, че не го харесва ще бъде с него, защото има някакви неща, които тя желае от него, примерно парите и материалните му придобивки.
При по-еволюирало съзнание за жената няма да е чак такъв голям проблем да се отдаде веднъж дори и на непривлекателен за нея мъж, ако това ще го направи малко по-спокоен и по-щастлив. И за мъжа, който харесва дадена жена няма да е проблем да се абстрахира от нея, ако това може да породи някакви по-големи сътресения.

"Семейството е смисъл на живота, решение за самотата. Индивидуалностите се допълват, затова се привличат, тоест взаимно се запълва самотата и празнотата и се чувстваме по-малко самотни заедно."
Противоложностите се привличат, само когато са безсилни сами по себе си. Когато търсят силата, която им липсва някъде извън себе си. Но когато имаме индивиди, които са самоосъзнати и напълно самостоятелно способни, тази постановка става несъстоятелна. Всеки е сам, но не е самотен. Хората се събират не за да бъдат по-малко самотни, а да споделят своя свят с другите, своето уникално преживяване на самотата. За хората, когато самотата не е проблем, те не търсят изход от нея и не бягат от нея.

"Децата са основна цел на семейството. Децата трябва да са изключителна отговорност на тези двама души." 
Децата са продължение на човешкия род, но не са самоцел на каквото и да е. В днешно време семействата правят деца от егоистични цели, да се чувстват малко по-малко празни и самотни. Тоест децата са нещо като удобство, като собственост, играчка и развлечение. Нищо чудно, че света е пренаселен, всеки иска да има деца и семейство от егоистична гледна точка.
Децата имат собствени души, собствена личност, която заслужава уважение и заслужава да бъде поощтрявана да се развива и процъвтява. Те не са ничия собственост. Децата вземат генетиката на родителите си, но не техният характер, способности и желания. Семейството има моралната отговорност да се погрижи децата им да са живи и здрави до възрастта, в която ще могат сами да се грижат за себе си. Ако се живее в малка сплотена общност децата ще бъдат грижа на цялата общност, не само на физиологичните им родители. Така детето ще може да почерпи от опита не само на двама души, а от цели 20 и повече човека. И цялата група ще бъде доброжелателно настроена към общите деца, ще ги третира като собствени. Младите ще имат повече време и свобода да се радват на младостта си и да се забавляват. По-възрастните ще им е приятно да наглеждат/отглеждат децата.
« Last Edit: март 11, 2016, 12:55:06 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re:Семейството на бъдещето
« Reply #1 on: април 23, 2016, 01:40:16 pm »
Семейството е там където е душата. Ако дадена група се грижи за процъвтяването на колективната си душа, спонтанно всеки човек в тази група ще започне да чувства останалите като най-близкото си семейство.
Ако в дадена група или нормално съвременно семейство няма такава грижа за колективната душа групата се разпада от самосебе си и членовите й се пръскат като изпусната мъниста.
Хората, които познават истинската си същност биха се събирали в групичка само ако е нужно да се постигне нещо с повече човешка сила и численост.
 
« Last Edit: април 23, 2016, 06:22:14 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
За да процъфтяват дълги години любовните взаимоотношения двете страни не трябва да имат каквито и да е изисквания един към друг. Необходимо е да се приемат напълно такива каквито са, така че всеки да се развива с неговата си скорост и интензитет.
Състраданието и разбирането към другия са от ключово значение.
Ако при такива обстоятелства все още представлява твърде голямо неудобство съвместното съжителство най-добре страните да се разделят. 
Всеки партньор има преди всичко отговорност към себе си и това, което може да прави във връзката е да развива себе си. Нямаш право да се месиш в живота на другия, дори и да ти е най-близкия и най-обичан човек, особено тогава. Има разлика между добронамереното направляване на нуждаещият се от направляване и чистата намеса в живота на другия, така че да го манипулираш за собствените си цели.
Чрез собственото си развитие и баланс човек става привлекателен за другите. Другия може да дойде при теб единствено по собствено желание, когато е готов, но и когато и ти си готов/а.
Когато човек не е в нужда, когато всичко изглежда че му е наред, той привлича неудържимо хората към себе си, особено тези, които са в нужда.
Когато ти си в нужда повечето хора те отбягват като чумав. Хората винаги търсят лесното, бързо и възможно най-приятно изживяване, като гледат да дават колкото се може по-малко насреща. Но лесното и бързо изживяване винаги носи големи дози страдание за своя бенефициент.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re:Семейството на бъдещето
« Reply #3 on: юли 25, 2016, 12:03:04 pm »
Изниква въпросът, как съществуват и са съществували досега взаимоотношенията, когато хората имат постоянно изисквания един към друг. Отговорът е много прост, чрез доминиране. Единият партньор се налага, другия се подчинява. Отношенията в този случай са нещо като садо-мазо битовизъм. По-слабата страна приема ролята си и служи на по-силната, която диктува условията. Силната страна изисква повече, слабата страна манипулира чрез своята жертвеност и отдаденост. И двете страни са дисфункционално пристрастени един към друг. Излишно е да казвам, че няма много щастие в такава връзка. Щастието идва най-вече от навика на изградената рутина. Нашите прародители, вероятно и родители са живели по този начин. 
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re:Семейството на бъдещето
« Reply #4 on: юли 26, 2016, 11:13:06 am »
Към настоящия момент всеки иска хем да обича и да бъде обичан, хем и да бъде свободен от хомота на бракът. Противоречията са неминуеми, понеже от едната страна стои мощният инстинкт за самосъхранение, а от другата модерните социалните порядки. Традицията, която не работи отмира и изчезва, но през този период на осъзнаване и пренагласяне на ценностите поне едно поколение ще бъде изгубено, тъй като хората са в конфликт със себе си и с околните и не знаят какво да правят с живота си. Много ще останат сами за постоянно, или като самотни родители. В западните общества тези процеси са още по-изострени, алиенацията там е господстваща реалност. Самотата дори подтиква хората към промяна на собствения пол. Негласно от десетки години действа хитлеристката система за елитанизиране и скоростно усъвършенстване на човешкия генофонд - евгениката. Тоест насърчаване само на физически здравите, привлекателни и материално заможни индивиди да създават поколение. Останалите не са от значение, нямат предимства и социална подкрепа, тоест биват обречени на самота и изолация. Достатъчно е да се погледне какво се промотира постоянно в медиите и мислещият критично човек разбира накъде вървят работите. Модели, манекенки, порнозвезди, певици, спортисти, футболисти, "ангелски" лица и разголени тела украсяват почти всяка корица и присъстват в почти всяко предаване и филм. Това са сегашните масови модели за подражание - болезнено амбициозни вечно устремени към успех, безскрупулни и недостижими и почти напълно безмозъчни, тези хора стават идоли на малки и големи.
Човешкият генофонд не само че не се подобрява, но е заплашен от маргинализиране и упадък по моето скромно мнение. Затова е толкова важно да знаем какво наистина се случва. 
« Last Edit: януари 03, 2017, 03:03:51 pm by velaskes »
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Хората имаме няколко аспекта, по които се свързваме с другите около нас. Умствено или психологически, което се нарича дружба. Физически/телесно, което се нарича сексуалност. Емоционално - на това казваме любов. Енергийно, което представлява духовната практика.
Когато се свързваме с хората около нас само по един от тези аспекти отношенията ни, колкото и да искаме да се задълбочават и развиват по-скоро остават на едно място или западат. Говоря за романтичните взаимоотношения. Затова е необходимо всеки аспект да бъде включен в крайното уравнение. Ако изключим физическия аспект, тогава говорим за голямо приятелство, приятелство до живот. Ако изключим физическия и емоционален аспект се получава ползотворно неангажиращо общуване на една обща вълна. Ако остане само психологическия аспект имаме някакво съвсем неангажиращо общуване, където дори не е задължително хората да споделят сходни влечения и интереси. Ако се стремим само към физическия аспект дори и страхотен секс не би могъл да се получи, защото за страхотния секс е необходимо задълбочено общуване, така че всеки да може да опознае физическите и емоционални особености на другия. Емоционалното свързване може да доведе до най-различни общи чувства, но без останалите аспекти добре разпаленият огън ще остане без гориво и ще загасне. 
Остана духовният аспект, който обединява много бързо хората. Не става дума за вяра и религия, това трябва да е ясно. Духовният аспект означава докосване до душата на другия, до вътрешният му мир, до най-чистата и съкровена същност, с която всеки разполага.
В днешно време този аспект е най-потуленият, а много хора дори не подозират, че го имат в себе си. Свързването по този аспект при такива обстоятелства може да се окаже най-трудното нещо, но ако по някакъв невероятен начин се случи останалите аспекти се свързват естествено и от самосебе си. И отново напомням, че говоря за любовните взаимоотношения между взаимно привличащи се индивиди.
Духовният аспект обединява бързо и лесно, защото всички по този признак си приличаме най-много, да не кажа, че сме напълно еднакви.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.

Offline velaskes

 • вътрешен мир
 • Администратор
 • Напреднал
 • *****
 • Posts: 3823
 • Gender: Male
Re:Семейството на бъдещето
« Reply #6 on: януари 03, 2017, 03:26:06 pm »
Всичките тези постановки за семейство на бъдещето са възможни само, ако хората променят себе си към по-добро. Ако си правим експерименти с тези постановки без да сме опознали и намерили най-голямата перспектива за себе си, няма гаранции за успех в тази област.
Така е с всяко нещо, с всяка проблемна схема и ситуация, с всеки конфликт и с всяка борба.
Връзката с другия е преди всичко връзка със самия себе си. Ако уважаваш и обичаш себе си истински ще си способен на това и с другите. Уважението и обичта към себе си идват, когато опознаеш истинския си аз.
Хубавите автентични неща в живота винаги са взаимосвързани и взаимозаменяеми.
Съм всеки, отивам навсякъде, имам всичко.